<< Menu  


 

De Blitzkrieg in het Westen. 

 
 
Westerfeldzug - Fall Gelb
 
     
  Inleiding  
     
     
     
Nederland
   
   
Duitse Opstelling  
   
Nederlandse Opstelling  
   
Luchtlandingen op 10 mei  
   
Luchtlandingen van 11 - 15 mei  
   
Grondoperaties 10 mei  
   
Grondoperaties 11 en 12 mei  
   
Grondoperaties vanaf 13 mei  
   
   
   
Belgie
   
   
 
 
 
 
 
 
 
Voorbereidingen  
Aanval  
Brug van Vroenhoven  
Brug van Veldwezelt  
Brug van Kanne  
Fort van Eben-Emael  
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gevechten aan de Schelde  
   
Gevechten aan het afwateringskanaal van de Leie  
   
Gevechten aan de Leie  
   
Kapitulatie  
   
   
   
Frankrijk
   
     
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Inleiding

De premissen en de voorbereidingen zijn reeds voor een deel uiteengezet in het artikel over de “Schemeroorlog”.
Sinds september 1939 heeft de Frans-Britse Generale Staf een strategie uitgewerkt onder de naam van Plan D, of Dijle-plan naar de rivier langswaar de Geallieerden hun troepen zullen ontplooien.

Dit plan is gebaseerd op de Duitse strategie van 1914 waarbij Frankrijk wordt aangevallen door België, zodat de Maginot-linie wordt omtoerd. We weten ondertussen dat de Duitsers door omstandigheden een ander plan uitgewerkt hebben.

Het Plan D voorziet dat Franse en Britse troepen (van het BEF) België binnentrekken en zich ontplooien langs de Dijle. Dit plan is wel gehypoteceerd door de strict neutrale houding van de Nederlandse en de Belgische regeringen die geen troepen op hun grondgebied toelaten vóór een mogelijke Duitse inval. Daarnaast kent het plan nog enkele zwakke punten, met name de veronderstelling dat de Nederlandse en de Belgische legers in staat zullen zijn om de Wehrmacht voldoende lang op te houden voor de ontplooiing van de Frans-Britse troepen en dat bovendien het Belgische leger defensieve posities heeft klaargemaakt langs de Dijle.

De voorziene ontplooiing van de Geallieerde troepen volgens het Plan D is als volgt: (van noord naar zuid) het Nederlandse leger verdedigt de Vesting Holland, een gebied van aan de Zuiderzee tot aan de Maas. Het 7e Armée houdt de lijn Turnhout-Breda en heeft een verbinding met het Nederlandse leger. Het Belgische leger houdt de sector van Antwerpen tot Leuven, waar in principe 48 u. moet standgehouden worden. Het BEF ontplooit zich van Leuven tot Wavre. Het 1e Armée neemt over tussen Wavre en Namur en het 9e Armée tussen Namur en Mézières.

Het Duitse offensief wordt gedragen door 3 Heeresgruppen: in het noorden, tegenover Nederland en Noord-België, Heeresgruppe B onder het bevel van Gen. von Bock; in het centrum, tussen Aachen en Zuid-Luxemburg, Heersgruppe A onder het bevel van Gen. von Rundstedt; in het zuiden, tussen Zuid-Luxemburg en Zwitserland, Heeresgruppe C onder het bevel van Gen. Ritter von Leeb.

Verder >>

Verslag/artikel door:
Mark Demol
 
     

Copyrighted © to www.AboutWorldWar2.tk and Roel Boons.
Please contact us for use of this material.