Uitleg

banner

Een beetje uitleg over Chiro Joho

Hopelijk mogen we dit jaar weer veel nieuwe leden verwelkomen.
Ben je nog niet vertrouwd met het reilen en het zeilen op onze chiro en zit je met vragen, lees dan zeker wat hieronder staat.

Wat is chiro Joho?

Wij zijn Chiro Joho: Chiro Jongens Horendonk, beter bekend als de ‘Chirojongens van den Uil’. Al sinds 1987 organiseren we iedere week van het schooljaar activiteiten voor jongens van het eerste studiejaar tot het zesde middelbaar. We zijn onderverdeeld in 5 groepen: de speelclub, de rakkers, de toppers, de kerels en de aspiranten. Ons lokaal staat naast de pastorij in het Dreveneind. Op Horendonk is er ook een meisjeschiro, maar wij zijn natuurlijk beter.

Wat doen we zoal op de chiro?

Op de chiro kunnen we samen ravotten en onszelf eens goed uitleven. We doen de meest uiteenlopende activiteiten: pleinspelen, een zelfverzonnen sport, zoektochten, bosspelen, een kamp maken, paintbal, crossen in het bos, zwemmen, koken op een kampvuur, een weekend kamperen, een brug over de vaart maken, met een vlot gaan varen, uweige vuil maken, … De chiro gaat normaal gezien steeds door op zondag tussen 2 en 5 uur in de namiddag. Wat je gaat doen, kan je steeds nalezen in het maandprogramma. Je kan gaan kijken op de website www.chirojoho.be (aanbevolen). Kijk het maandprogramma goed na want soms is het in de voormiddag (kooktocht), of op vrijdagavond (tijdens de examens) chiro. En soms is het zelfs een heel weekend chiro of juist helemaal niet. Iedere chironamiddag begint met een ‘formatie’. Hierbij gaan we mooi in een vierkant staan, roepen we onze themakreten, laten we de vlag omhoog en overlopen we wat iedere groep gaat doen. Hoe kan ik mij inschrijven bij de chiro? Aan het begin van het jaar komen de leiders op huisbezoek bij hun leden. Wij noemen dit het ‘ronden’. Tijdens dit bezoek kan je kennis maken met de leiders of de chiro in het algemeen. De ouders moeten dan een medische fiche invullen, zodat de leiders weten of je medicijnen moet pakken of allergisch voor iets bent ofzo. Tijdens de eerste schoolweek komen de leiders ook op bezoek in de klas. Wil je in de chiro komen, laat het hen dan zeker weten zodat ze bij je thuis langs kunnen komen.

Hoeveel kost de chiro?

Het inschrijvingsgeld bedraagt 15 euro. Dit wordt gebruikt voor de verzekeringen en enkele vaste kosten. Daarnaast vragen we aan het begin van het jaar ook 10 euro voor een nieuwe drankkaart. De leden krijgen tijdens de chiroactiviteit immers steeds een drankje aangeboden: cola, limonade of soep of warme chocomelk als het koud weer is. Het lidgeld bedraagt dus 25 euro per lid. Dit kan je betalen wanneer de leiders bij je komen ronden. In de zomer gaan we op kamp. Voor de jongste leden, die 7 dagen meegaan, kost het kamp 105 euro. De oudste leden, die 10 dagen gaan, betalen 130 euro. We proberen het inschrijvingsgeld en het kamp steeds zo goedkoop mogelijk te houden. Iedereen moet immers de kans krijgen om met ons mee op stap te gaan.

Wat heb ik nodig om naar de chiro te komen?

Niet veel. Op de chiro moet je wel zoveel mogelijk je uniform aandoen. Dit uniform bestaat uit een rood T-shirt, een blauwe trui en een geel sjaaltje. Je kan deze kopen bij ons aan de chiro. Een chirobroek is bij ons niet verplicht. Een (korte) speelbroek volstaat. De chiroleiders zijn te herkennen aan hun blauw hemd en hun oranje sjaaltje. prijzen: sjaaltje = 2 euro , trui = 25 euro , klein T-shirt = 18 euro , groot T-shirt = 20 euro

Wat doet de chiro nog zoal?

Onze activiteiten beperken zich niet alleen tot zondagmiddag. Voor een jeugdbeweging is het vooral belangrijk om genoeg werkingsgeld in kas te hebben. Daarvoor zamelen we samen met de meisjeschiro iedere eerste zaterdag van de maand oud papier in. In de paasvakantie houden we ook een grote fuif, namelijk ‘Horrordonk’. Om de twee jaar organiseren we tijdens deze chirofeesten ook een zwembadkwis op vrijdag en kinderanimatie op zondag. Vier keer per jaar verzorgen we ook een misviering: een openingsmis aan het begin van het jaar, een adventsmis, een vastenmis en een openluchtmis op kamp. Soms kom je de leidingsploeg ook tegen als ze een handje bijsteken op een feest, plantjes verkopen voor Kom Op Tegen Kanker, meedoen met een kwis, deelnemen aan de Karnavalstoet, … Ge komt ons overal tegen!
We hopen jullie binnenkort allemaal te kunnen verwelkomen op onze chiro. We gaan er weer een bangelijk jaar van maken! Awduuw!