Zeezenders...


Het is alweer 28 jaar geleden dat de laatste programma“s van Radio Noordzee Internationaal , Radio Atlantis en Radio Veronica, op 31-8-1974, vanaf zee werden uitgezonden. In 1980 zonk de MV Mi Amigo, het zendschip van Radio Caroline. In november 1990 werd het inmiddels vanaf een nieuw zendschip, de Ross Revenge, operende station, gedwongen de uitzendingen te staken. Decennia eerder was hetzelfde lot tientallen andere 'radiopiraten' beschoren. Allen verzorgden uitzendingen vanaf zee. Zo verschenen en verdwenen o.a. Radio London, Radio Uilenspiegel, Radio Essex, Radio Nord, Radio Mercur, Radio Dolfijn, Swinging Radio England, Radio 270....

 

Stations die miljoenen luisteraars hadden en mede het tijdsbeeld hielpen bepalen. Hele generaties zijn geboren en getogen met offshore radio. Het heeft hun leven voor eens en altijd, in mindere of meerdere mate beļnvloed. Het is dan ook niet zo vreemd dat heel veel personen nog regelmatig luisteren naar oude opnames. Op het internet is er in de nieuwsgroep 'nl.media.radio.zeezenders' ook nog eens een grote groep mensen die vaak over 'zeezenderradio' schrijft, al is het dan van de jaren '60, '70, '80 en net nog in 1990, geleden.

 

Vandaar dat een groepje gelijkgestemde zielen nu het besluit genomen heeft om een club op te richten die oude radioprogramma“s via het internet uitwisselt. Op die manier kan straks iedereen die dat wil opnieuw luisteren zo vaak hij of zij dat wil. Het hele opzet is (bijna) helemaal gratis. De initiatiefnemers hebben niet de bedoeling om er geld mee te verdienen, wel om hun passie met zoveel mogelijk gelijk gestemde zielen te delen. Uiteindelijk gaat het om een cultuur historisch erfgoed dat voor een zo breed mogelijke groep mensen toegankelijk moet zijn. Daarom wordt jaarlijks slechts een bijdrage van 10,00 euro gevraagd om de huur van de diverse (zware) servers, waar alle programma“s gedownload kunnen worden, te betalen. Daarna kan u dag na dag shoppen in de vele honderden uren opnames.

 

 

Kijk op WWW.OFFSHORERADIO.ORG of mail naar members@xs4all.nl .

 

 

WRITER : CHRIS VISSER                              MEDIA en RADIO in het bijzonder