villa

villa         kalender & tarief          reserveren          gastenboek


omgeving van vakantievilla " Les Olives "
een villa met privé zwembad
in Zuid-Frankrijk

 

Gard Languedoc-Roussillon

Le Gard vormt samen met 4 andere departementen, te weten la Lozère, l'Hérault, l'Aude en les Pyrénées Orientales, la Région du Languedoc Roussillon.
In le Gard is de sfeer duidelijk Provençaals.
Het is een van de meest  aantrekkelijke gebieden van heel Frankrijk.

In het zuiden van le Gard loopt le Canal du Rhône à Sète. Helemaal in het zuiden ligt la Petite Camargue, aan le Golfe du Lion, d.i. de bocht die de Middellandse Zee hier landinwaarts maakt.
In het westen van le Gard ligt, zowat afgelijnd binnen de s Millau-Mende-Alès, het prachtige Parc National des Cévennes,
In het oosten, aan de overkant van le Rhône, ligt de Provence.
In het noorden vomt een stuk van de Gorges de l'Ardêche de grens met het (07) Département de l'Ardêche.

Nîmes is de hoofdstad van le Gard. Hier zijn zowel Romeinse als protestante invloeden voelbaar. Nîmes is ooit een provincie van het Romeinse Rijk geweest.Markten
Alès:
. straatmarkt
iedere maandagmorgen
. vlooienmarkt op zondagmorgen

Anduze:
. straatmarkt iedere donderdag 08:00-13:00 en in de zomer op dinsdagavond
. vlooienmarkt op de parking van de Super U op zondag (06:00-13:00)

Saint-Christol-lès-Alès:
. straatmarkt iedere dinsdagmorgen
. vlooienmarkt iedere zaterdagmorgen

Uzès:
. straatmarkt, zeer geurig, kleurrijk en geanimeerde, op zaterdag op la Place aux Herbes, onder de arcaden in het centrum en langs sommige boulevards
. voedingsproductenmarkt op woensdagmorgen op la Place aux Herbes
. brocante op zondagmorgen langs de Boulevard Gambetta


Restaurants
(commentaar van onze gasten)


au Grain de Cel
(meeneem pizza)
Centre Commercial
30140 Boisset-et-Gaujac
0466 258718

La Charbonnade
712 Route de Granaux

30140 Boisset-et-Gaujac
0466 616244 

La Ferme de Cornadel
(gastronomisch)
30140 Anduze

Le PETIT VERGER
(zeer lekker ijs)
30140 Anduze

Les Terrasses du Gardon
30140 Anduze


La Table des Saisons
3 Rue du Plan de Brie

30140 Anduze
0466 252250

latabledessaisons@orange.fr


AOC
Het departement GARD telt 10 streekproducten die geklasseerd zijn als AOC...
Huile d'olive de Nîmes
Olive de Nîmes
Oignon doux des Cévennes
Pélardon
(geitenkaas)
Taureau de Camargue
Côtes du Rhône
Costières de Nîmes
Clairette de Bellegarde
Coteaux du Vivarais
Coteaux du Languedoc


! wijntip vin
Vroeger werd misprijzend gedaan over de volumes en bijgevolg de kwaliteit van de wijnen die de Languedoc-Roussillon als Frankrijk's grootste wijn-producent op de markt bracht. Nu produceren heel wat wijnbouwers minder volume en meer kwaliteit !


Kijken naar... vanaf...
. le Pont d'Arc en les Gorges de l'Ardèche
niet te missen als je de route boven het kloofdal volgt -
. le Cirque de Navacelles
vanaf de Belvédère de Blandas en vooral vanaf de Belvédère de Saint-Maurice-Navacelles (daal in Blandas af [D713] naar Navacelles en klim omhoog [D130] naar Saint-Maurice-Navacelles).Voor groot en klein en voor elk wat wils ...
. Forest Parc
5 km
30140 Bagard
. Parfum d'Aventure
10 km
30140 Générargues
waterpretpark La Bouscarasse
. La Bouscarasse
35 km
30700 Serviers & Labaume
kartin in La Calmette
. La Calmette Karting
30 km
30190 La Calmette


Doelgericht
in of vanuit Anduze...


de GR67
GR67, un tour en Cévennes
la Bambouseraie bezoeken
la bambouseraie
rijden in een stoomtrein
stoomtreinInfo+
Camargue et Méditerranée
Cévennes
Gard Provençal
Tourisme des Cévennes
Tourisme du Gard

Aigues-Mortes
Alès
Anduze
Arles
Avignon
Bagnols-sur-Cèze
Barjac
Beaucaire
Goudargues
La Grande Motte
Le Grau du Roi


Les Saintes-Maries...
Lussan
Montpellier
Nîmes
Pont-Saint-Esprit
Roquemaure
Sommières
Uzès
Villeneuve-lez-Avignon


Een auto huren
Avis
Carigami
Europcar
Hertz
Rent-a-Car


 

gard

 

Enkele eigen foto's...
KREKEL op de afsluiting van Villa Les Olives

krekel

BIDSPRINKHAAN op het terras van Villa Les Olives

bidsprinkhaan

LIBEL in
La Bambouseraie, Anduze

libelle

WAARSCHUWING ! NIET ALLES WAT BLINKT IS GOUD !
"
Croisière de Camargue Péniches Isles de Stel & le Bateau Constance " (vertrek in Aigues-Mortes) kreeg van een van onze gasten een zeer negatieve commentaar. Quote / Vandaag verre uitstap naar zee, grooooote teleurstelling. Boottocht geboekt om de Camargue te verkennen en de weidse natuur te zien met wilde stieren en paarden, maar dit bleek een gigaflop te zien... 2u30 langs kanalen met links en rechts huizen, fabrieken of akkers. Saai, lelijk, teleurstellend. / Unquote

meer streekfoto's ?

opgelet: waarschuwing links onderaan

Région du Languedoc-Roussillon, Zuid-Frankrijk

Boisset-et-Gaujac, Departement Gard (30), Zuid-Frankrijk

Villa Les Olives, met privé zwembad, ligt op anderhalve kilometer van het centrum van 30140 Boisset-et-Gaujac. Boisset-et-Gaujac ligt aan de uitlopers van de Cévennes, in een zacht glooiend landschap, ongeveer 4 km ten oosten van Anduze, 10 km ten zuiden van Alès, 40 km ten noorden van Nîmes, de grootste stad (140.000 inwoners) en tevens hoofdstad van de Gard, een departement met zeer veel toeristische troeven.

Plaatselijke informatie
haal je bij la Mairie (het gemeentehuis) en de toeristische dienst in Anduze.

Boodschappen doe je in Boisset-et-Gaujac of in de omgeving
In Boisset-et-Gaujac staat de kleine superette SPAR momenteel in overname, maar er is ook een beenhouwerij, la Boulangerie La Fournée, Centre Village - Route d'Anduze - open di-za 06:30-12:30 en 16:00-19:00 en zo 06:30-12:30), een apotheek, het postkantoor...
In Anduze ga je naar de Super U (Rue de Luxembourg) of naar de Aldi (20 Chemin du Château, ZA La Bahou).
In Saint-Christol-lez-Alès heb je een Intermarché (Route d'Anduze - ook open op zondagmorgen).
In Alès vind je de grote winkelcentra zoals de Cora (Quai du Mas d'Hours), de Intermarché (ZA Caposud, 173 Route de Nîmes), de Hyper U (Av. O. Serres).


gardon
Als je niet in je privé zwembad wil ronddobberen... Puur natuur, natuurwonderen, plezier aan de rivier Gardon d'Anduze (baignades en rivière in Gaujac of aan de Pont de Lézan) of aan zee, een bezoekje aan de toeristische trekpleisters, in de Gard of iets verder... je kiest maar uit !
En, de medewerkers van Maison de la France weten alles over de Gard ! Ze hebben er een mooie brochure over gemaakt, in het Nederlands.Puur natuur dichtbij: Les Vallées Cévenoles...

Anduze

trein

Anduze, la tour pagode

le train à vapeur des Cévennes

Anduze is bekend als La Porte des Cévennes, omdat het stadje aan de rand van twee werelden ligt: de "plaine languedocienne" en de "Cévennes". Anduze ligt overwegend op de rechteroever van de Gardon, aan de voet van "les montagnes de Saint-Julien".
Les Vallées Cévenoles - een stukje van Le Massief Central - liggen vlakbij ! Wandelen, langs de GR6 (van Tarascon naar Conques, passeert in Anduze) of langs de GR67 (le Tour des Cévennes, vertrek uit Anduze), mountainbiken, fietsen, paardrijden, canyoning (met gids mr. Tirfort - tel. 0466 606575).
Neem eens le train à vapeur des Cévennes die van Anduze naar Saint-Jean-du-Gard rijdt. In Saint-Jean-du-Gard kan je dan naar het Aquarium.
Bezoek la Bambouseraie de Prafrance, iets uniek, Z-O. Azië neergepoot in Générargues nabij Anduze.
Wandel in Tornac naar le château, hoog op de heuvel en van ver te zien, dat gerestaureerd wordt.
Of ga eens slenteren in de smalle straatjes van Sauve, waar de Vidourle langs kabbelt (foto hieronder) ...

sauve

Le Mont Lozère (1699 m. - station de ski du Bleymard Mont Lozere in Mas-d'Orcieres in de winter) is de top van de Cévennes, rijk aan ongerepte natuur (zie ook Le Mas de la Barque) en woeste landschappen, een genot voor geoefende wandelaars die zeker de Stevenson-route kennen (op 90 km, 2 uur rijden, met onderweg (D906) ook het Château de Portes (foto hieronder).


Maak een uitstapje naar le Mont Aigoual (1567 m.), waar het laatste bemande station de météo de montagne van Frankrijk staat, sinds 1887.
Door de geografische ligging (Commune de Valleraugue) heerst hier bij momenten een zeer ruw klimaat. De  gemiddelde neerslag is hier (!) 2.000 cm per jaar, vandaar de bijnaam "regenberg". Op 6 november 1966 werd hier een windsnelheid van (!) 335 km/u. gemeten. Bij zeer helder weer (januari) zie je le Mont Blanc en les Alpes, la Méditerrannée (70 km), les Pyrénées..., maar niet in juli, augustus.
Geoefende wandelaars kunnen langs het pad les Quatre-Mille-Marches de top van le Mont Aigoual bereiken vanuit Valleraugue (350 m., meer dan 1200 m. klimmen). Fietsfanaten genieten van een zware maar gelijkmatige beklimming !
Nu je toch in het hart van het massief van le Mont Aigoual bent, kan je in 30750 Camprieu (gps N. 44°07.350' E. 3°28.815' - alt. 1126 m. - ca. 10° C.) ondergronds (met gids) de loop van de ondergrondse rivier 'Bonheur' volgen: bezoek l'Abîme de Bramabiau.Wat rivierwater kan...

pontdarc

gorges

Pont d'Arc

Gorges de l'Ardèche

In het departement Ardèche (07) heeft het water van de smaragdgroene rivier Ardèche niet alleen de natuurlijke brug Pont d'Arc gevormd, maar ook een diep kloofdal uitgesneden: de beroemde Gorges de l'Ardèche, een van de meest indrukwekkende landschappen van Frankrijk.
Over een afstand van 35 km. zoekt l'Ardèche een weg tussen kalkrotswanden van 200 tot 300 m. hoog. Voor kanoërs en kajakkers ligt tussen Vallon Pont d’Arc en Saint-Martin d’Ardèche, het "paradijs op aarde". In Vallon vertrekken heel wat toeristen die de route boven de kloof volgen per auto, stoppen bij de vele uitkijkpunten om daar te kijken en foto’s te nemen.

Cirque de Navacelles St. Guilhem-le-Désert St. Jean-de-Buèges
Eén van de mooiste sites van Frankrijk !
Op de grens van de departementen l'Hérault (34) en Gard (30) vormde glaciale erosie ca. 3 miljoen jaar geleden le Cirque de Navacelles, een dal waarin de rivier Vis een hoefijzervormig meer heeft uitgeslepen. Het meer droogde op toen de Vis zijn oorspronkelijke loop verliet, er een hele rivierbocht afsneed, om zich dan via een waterval naar beneden te storten. Cuisine du terroir in de Auberge op de Belvédère de la Baume Auriol.
Het kleine dorpje Navacelles in het dal is makkelijk bereikbaar.
De 10-km lange wandeling (Petite Randonnée, 170 m. hoogteverschil) naar le Moulin de la Foux is een der mooiste wandeltochten in de Gorges de la Vis.
De uitstap naar Navacelles is dagvullend als je combineert met St. Guilhem-le-Désert, een dorp gebouwd rond l'Abbaye de Gellone, en/of la Grotte de Clamouse (5 km, Route de St.-Guilhem-le-Désert, St.-Jean-de-Fos) en/of (20 km) St. Jean-de-Buèges, een dorp aan de voet van de Roc Tras Castel.
Ondergronds...

orgnac

cocaliere

trabuc

Aven d'Orgnac

Grotte de la Cocalière

Grottes de Trabuc

In Orgnac-l'Aven in de Ardèche (07) kan je in l'Aven d'Orgnac afdalen. Dit is de enige grot bekroond met de eretitel Grand Site de France.
Barjac (1500 inwoners) is een klein stadje nabij de Gorges de l'Ardèche en de Gorges de la Cèze. Het 17e-eeuwse kasteel, de kerk en de oude huizen vormen een mooi geheel.

In de Gard (30), in Courry, 25 km van Orgnac-l'Aven, ligt La Grotte de la Cocalière, waarvan in Courry beweerd wordt dat het één van de drie mooiste grotten van Frankrijk is.

(15 km van Boisset-et-Gaujac) in Mialet zijn Les Grottes de Trabuc een aanrader. Uniek zijn les 100.000 soldats...


Gardon

le Gardon
(foto links) 10 km van Boisset-et-Gaujac, in Ners, vloeit le Gardon d'Anduze samen met le Gardon d'Alès, om dan als Gardon verder te stromen, nabij Vers Pont du Gard onder de beroemde Pont du Gard door, vooraleer in Beaucaire in de Rhône uit te monden.
De Gardon is 133 km lang, waarvan een 60-tal km bevaarbaar zijn. Kanoërs en kajakkers komen vooral tussen Collias en Vers Pont du Gard aan hun trekken.

De Pont du Gard, werelderfgoed, is het best bewaarde deel van de eeuwenoude Romeinse aquaduct die destijds water van de bron van de Eure (in de buurt van Uzès) naar Nîmes bracht. Castillon-du-Gard is een mooi dorpje, luttele kilometer verder.

De Cèze ontspringt op Le Mont Lozère in de Cévennes en vloeit langs Barjac naar Bagnols-sur-Cèze waar ze in de Rhône uitmondt.
Les Cascades de Sautadet (foto hiernaast) is een geklasseerde omgeving. Bij hevige regenval raast het water van de Cèze hier door de draaikolken. Ondanks het verbod duiken waaghalzen toch in de kloven...

pont du gard

sautadet

In de nabijheid ligt het mooie La Roque-sur-Cèze, met straatjes met oude huisjes, om rustig in rond te slenteren...


Plezier aan de Middellandse zee...
Golfe du Lion
De Golfe du Lion, Mer Méditerranée, ligt op een goed uurtje rijden. Je moet er het
futuristische La Grande Motte zien ! De 7 km lange zandstranden van Palavas-les-Flots zijn het thuisstrand van de inwoners van Montpellier (Herault, 34).
Misschien bezoek je in Le Grau-du-Roi het Seaquarium (leuk voor kinderen) en de jachthaven Port-Camargue ? 10 km zuidelijker ligt la plage de l'Espiguette, een 11 km lang zandstrand met natuurlijke, metershoge duinen. Een uitstap waard is het ommuurde Aigues-Mortes. In Les Saintes-Maries-de-la Mer kan je het dak van de kerk op, om te genieten van een prachtig panorama !


beweeg de cursor over de miniaturen...

(beweeg de cursor over de miniaturen hieronder)

La Grande Motte

 

Palavas-les-Flots

 

Le Grau du Roi

 

Port Camarque

 

Aigues-Mortes

 

Les Saintes-Maries-de-la-Mer

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

1 La Grande Motte
2 Palavas-les-Flots
3 Le Grau du Roi
4 Port Camargue
5 Aigues-Mortes
6 Les Saintes-Maries-de-la-MerAndere toeristische trekpleisters

▪▪▪▪▪ in de Gard (30)

maison carrée
arena
tour magne

sommières sommieres

Lussan Les Concluses lussan

Nîmes
la Maison Carrée
(boven)
'Amphitéâtre (midden)
la Tour Magne 
(onder)

Sommières

Lussan
(hierboven) het kasteel
(erboven en hieronder) de (uitgedroogde zomer) bedding "Les Concluses" ook gekend als "les Gorges de l'Aiguillon"


. naar Nîmes, de zeer mooie hoofdstad van de Gard, soms wel eens het Franse Rome genoemd, met als bezienswaardigheden het Maison Carrée, les Arènes de Nîmes (l'amphithéâtre) en la Tour Magne (met panorama van Nîmes: la ville vue du ciel),
en dan terug langs Sommières, een authentiek middeleeuws stadje met mooie winkeltjes;
of
. naar Lussan - misschien wel het mooiste hooggelegen dorp van heel Zuid-Frankrijk - met in de omgeving de wilde kloven Les Concluses en de menhir de la Pierre - 5,60 m. hoog, de hoogste in Zuid-Frankrijk;
of

uzes

uzes

saint-gilles

Uzès

Vézénobres

Saint-Gilles-du-Gard

. naar de hertogenstad Uzès (1er Duché de France), nu met zijn 9.000 inwoners een fraai en gezellig stadje, met le Château Ducal, la Tour Fenestrelle en vele monumenten en huizen uit de 17de en 18de eeuw,

. dan terug via Vézénobres met zijn endrounes (hellende straatjes)

- of, onderweg naar Arles -

. naar Saint-Gilles-du-Gard om de gevel van l'Abbatiale de Saint-Pierre et Saint-Paul te bewonderen. De sculpturen zijn ten dele beschadigd tijdens de beeldenstorm.


▪▪▪▪▪ in de Bouches-du-Rhône (13)

arles

. in Arles het Vincent van Gogh-huis op de Place Lamartine bezoeken, of l'Amphithéatre, les Thermes de Constantin, le Théatre Antique, het kerkhof les Alyscamps;
of
. hoog boven de vallei in de straatjes van het schilderachtige Les Baux de Provence slenteren, op zoek naar een uniek souvenir, een santon, of op het nog hoger  gelegen plateau het middeleeuws wapentuig bezichtigen ...

Les-Baux-de-Provence

Les Baux de Provence▪▪▪▪▪ in de Vaucluse (84)

Orange Arc de Triomphe Orange Théatre Romain

. in Orange l'Arc de Triomphe en
le Théatre Romain bewond

of (wie kent dit niet ?)
" Sur le pont d'Avignon,
l'on y danse...
l'on y danse tout en rond "
.
dansen op le Pont Saint-Bénezet in Avignon, de mooie stad op de grens van de Gard en de Provence waar tussen 1309 en 1376 negen pausen verbleven in hun Palais des Papes, een dominant, burchtachtig gebouwencomplex.

Avignon Pont St.-Bénezet Avignon Palais des Papes

Palais des Papes

. of de " Mont Ventoux " ultieme uitdaging voor wieleramateurs Mont Ventoux

▪▪▪▪▪ in de Herault (34)

Montpellier Place de la Comédie Montpellier Palais de Justice

. in het historische centrum van Montpellier kan je op de Place de la Comédie 'le petit train' nemen. Die brengt je voorbij een aantal bezienswaardigheden, zoals de historische gebouwen, de Cathédrale St. Pierre, de kerken St. Anne, St. Roch, St. Côme.
Je kan er ook te voet naar toe, wandelend door de mooie winkelstraten en langs de mooie pleinen. (Office de Tourisme op hetzelfde plein aan de Jardin du Champs de Mars.)

Montpellier Arc de Triomphe Montpellier Place Peyrou et Château d'Eau

   

villa         kalender & tarief          reserveren          gastenboek


CONTACT
Marcial Tommelein-Dumon, Patrijzenweg 32, (B) 8200 Brugge
0032 50 316739 / 0032 475 808956
tommelein@hotmail.com


© MFRT