chalet Bosbes

[chalet] [beffe] [durbuy] [vrije perioden] [huurprijs] [reserveren] [telleropname] [gastenboek]


La Roche-en-Ardenne

Syndicat d'Initiative de La Roche-en-Ardenne - tel. 0032 84 367736 - www.la-roche-tourisme.com

La Rochespook Berthe de La RocheIn La Roche-en-Ardenne is er op 20 juli aan het Feodaal Kasteel (Le Château Féodal de La Roche vuurwerk, een klank- en lichtspel en een lasershow om 22:30. Iedere dinsdag en donderdag tussen 11 juli en 15 augustus is er een begeleide natuurwandeling - afspraak om 10:00 aan het VVV kantoor, terug rond 15:00.

In juli en augustus dagelijks, enkel op zaterdag tussen Pasen en eind september, doolt het spook van Comtesse Berthe de La Roche rond in de ruïne van het 9de-eeuwse feodaal kasteel daar waar Comtesse Berthe eeuwen geleden werd vermoord. Vanaf le Pont du Faubourg of la Place du Bronze is er veel kans dat je het spook kan zien, meestal rond 22:00 uur. Maar niet bij regenweer, dan komt ze nooit!


Het nieuwe wildpark van La Roche-en-Ardenne ligt op 2 km van het centrum, midden in de bossen, op het plateau van de Deister. In dit wildpark vind je herten, hinden, damherten, moeflons, fazanten, wolven, everzwijnen... Speeltuin en cafetaria. Toegang met het toeristisch treintje, per auto of per auto of wandeling nummer 4 die begint naast (foto links) la Chapelle Sainte-Marguerite (17de eeuw, geklasseerd) en leidt naar het uitzonderlijk mooi uitzichtpunt van de Deisterberg.
Met dit toeristisch treintje ontdek je eerst La Roche en rij je daarna door de bossen tot aan het wildpark (mei-september dagelijks, vanaf het Paasweekend tot einde april en van 01 tot 15 oktober na reservering). Info bij Ardenne-Aventures, Rue du Hadja 1 (Pont du Gravier), La Roche

Van klei tot pot, van varken tot ham... in één uur weet je er alles van als je de Pottenbakkerij en het Museum van de Hamrokerij bezoekt (Rompré 28). Mogelijkheid tot aankoop van producten.

In het Museum van de Slag om de Ardennen (Rue Châmont 5) geven de opgezette scênes, een prachtige verzameling foto's en het aanwezige oorlogsmateriaal, je een idee van wat hier in december 1944 gebeurde. Toen werd La Roche voor 90% verwoest. 114 inwoners vonden de dood. Ook rond Beffe werd tijdens het door Von Rundstedt geleide Ardennenoffensief zeer zwaar gevochten.

m46sp17(foto links) Deze Amerikaanse Pershing M46 stond tussen 1990 en 2004 in La Roche (Place du Gravier) maar is overgebracht naar le Camp Roi Albert te Marche-en-Famenne.
De Pershing M46 werd hier vervangen door een Sherman zoals deze nabij de kerk in Beffe. De Sherman kreeg destijds vooraan een voltreffer (het gat in de bepantsering veroorzaakt door de inslag van de obus werd niet gerestaureerd).

(foto rechts) de Britse Achilles SP17 die voor l' Hôtel du Chalet staat.

het Duivelskasteel van La Roche
Het is een sombere Kerstnacht.
Satan zwerft door de bossen en over de rotsen van le Plateau du Deister. Hij hoopt er enkele slachtoffers te vinden om in het verderf te storten.
Plotseling beginnen alle klokken te luiden om de gelovigen voor het gebed op te roepen en de geboortedag van Jezus Christus te vieren. Het klokkengeluid stijgt van alle kanten op: van de parochie Ortho, de dorpen rondom Hives, van de hoogten van Cielle, Marcourt en Beffe. Het jaagt de duivel terug de donkere wouden in van de Val de Pierreux. En het geluid van de kerstklokken bijt zich in hem vast... Daarom bouwt Satan in één oogwenk een reusachtige burcht op eenzame hoogte. Nog nooit heeft iemand zo'n bouwwerk gezien in het Heilige Duitse Keizerrijk. De enorme torens reiken tot in de wolken. De zeer dikke muren zijn opgetrokken met geweldige blokken zandsteen, afkomstig uit de berg.
En Satan ontsteekt meteen een groot vreugdevuur op de binnenplaats. Met een troep demonen brengt hij een wilde dans ten tonele, op de tonen van een vreemd orkest. Uilen en raven bespelen de contrabas, weerwolven tokkelen op gitaren en raven slaan op de trom. Dwaallichtjes verspreiden een bleek, dof schijnsel en geven het bouwwerk een duivels uitzicht.
Tijdens deze Kerstnacht horen de inwoners van La Roche, Cielle, Bérismenil, Ortho en het ganse graafschap van La Roche, het vreemde geluid en zien het geheimzinnig schijnsel. En ze bidden tot het kindje Jezus in de kribbe.
Dan barst God uit in goddelijke toorn, tegen Satan die deze vredige Kerstnacht verstoort met zijn hels lawaai. God werpt bliksemschichten op het Duivelskasteel dat terstond vernield wordt. De muren wankelen en storten als een kaartenhuisje in elkaar. De rotsblokken rollen naar beneden en blijven op de helling liggen als de sprekende getuigenis van de kracht van God.


Zo wordt volgens deze legende tijdens dezelfde Kerstnacht het Duivelskasteel aan le Val de Pierreux zowel opgebouwd als terug vernield.
(bron: pagina van stedeninfo.be)

Ter verduidelijking... het Duivelskasteel is niet hetzelfde als het Feodaal Kasteel maar wel een oude steengroeve met kleine vijver gelegen aan de voet van le Côte de Haussire (col van 498 m, de zwaarste klim in België...)

Comtesse BertheduelComtesse Berthe de La Roche
Lang geleden had de Sire van La Roche als enige erfgename voor zijn ontzaglijk fortuin een dochter, Berthe. Op een dag organiseerde hij een groot tornooi in zijn kasteel. De hand van de rijke erfgename zou gegeven worden aan de ridder, die in een loyaal gevecht, al zijn rivalen zou uitgeschakeld hebben. De eerste ridder die zich voorstelde was de Graaf van Montaigu, een kolos, fier op zijn macht. Nog nooit had een tegenstander hem uit zijn zadel gelicht. Net toen de tijd bijna verstreken was, kwam een hele kleine ridder, net een kind, het hof binnengereden. Bij het zien van deze schrale vechter begon de Graaf van Montaigu heel hard te lachen.
Onder de ogen van de ridders en de Dames, begon het ongelijke gevecht. Met hevig gedreun van klinkend metaal en met de zware galop van zijn strijdros, stortte de Graaf van Montaigu zich op zijn tegenstander. Deze was enkel gewapend met een klein zwaard, en zijn paard had geen harnas. Met een buitengewone behendige sprong wist de kleine ridder de Graaf te ontwijken. In een flits draaide de graaf zich om en stapte nu langzamer en meer bedachtzaam op zijn behendige rivaal toe. Maar hoe hij ook sloeg en hakte, het haalde allemaal niets uit.
De kleine ridder hield zijn paard in, stopte en wachtte af, rechtop en uitdagend. De graaf maakte hiervan gebruik om dichterbij te komen: hij zwaaide met zijn zwaard en stortte zich bliksemsnel op zijn onvoorzichtige tegenstander... Maar die sprong weer weg, terwijl de Graaf, meegesleurd door zijn vaart, voorbij vloog, zijn evenwicht verloor en met luid misbaar en lawaai van uiteen gebroken ijzer op de grond te pletter stortte. De kleine ridder stak snel de kling van zijn zwaardje onder de helm van de vervaarlijke Graaf, en sneed in een ruk zijn keel over.
Kort nadien toonde de gelukkige vader aan het nieuwe paar de weg naar hun bruidskamer, bovenop de slottoren.
's Anderendaags, toen de zon al hoog aan de hemel stond, zag de vader maar niemand komen. Hij werd het wachten moe, liep naar de slaapkamerdeur en klopte aan. Geen antwoord. Hij kon zijn vaderlijke bezorgdheid niet langer onderdrukken en duwde de deur open. De kamer was leeg en het raam stond open. Met een sprong stond de verontruste vader bij het raam en zeg tot zijn ontzetting in de afgrond, op de rots aan de oever van de Ourthe, twee stippen: het ene zwart, het andere wit.
Toen bleek dat de geheimzinnige ridder een vrouw was, de vermomde Gravin Alix de Salm. Ze had een verbond gesloten met de duivel om zich te wreken op de Graaf van Montaigu en op de mooie Berthe de La Roche.
Waarom? De Graaf van Montaigu had ooit eeuwige trouw beloofd aan de Gravin en zijn belofte verbroken.


villa Les Olives F-30140 Boisset-et-Gaujac (FR) 10 p.

vakantie in de zon in Zuid-Frankrijk ? Kom naar villa " LES OLIVES " in BOISSET-ET-GAUJAC
(4 km van Anduze, 35 km van Nîmes). Kindvriendelijk. Alle comfort voor 8-10 personen. Privé zwembad.
Vous préférez une vacance ensoleilée dans le Sud de la France ?
Notre villa de
vacances  " LES OLIVES " à BOISSET-ET-GAUJAC, avec piscine privée,
dans la Région Languedoc-Roussillon, département du Gard (Anduze à 4 km, Nîmes à 35 km),
peut accueillir 8-10 personnes. Elle est respectueuse de l'enfant.

[chalet] [beffe] [durbuy] [vrije perioden] [huurprijs] [reserveren] [tellerstanden] [gastenboek]