chalet Bosbes

[chalet] [beffe] [la roche] [vrije perioden] [huurprijs] [reserveren] [telleropname] [gastenboek]


Durbuy

In Durbuy is er vuurwerk en een openluchtconcert op 20/07 om 23:00 (tel. 0032 86 212428).
In Barvaux is er vuurwerk nabij de brug op 21/07 om 22:30 (tel. 0032 86 211165).
In december worden er in Durbuy allerlei activiteiten georganiseerd: kerstmarkten en -concerten, feestverlichting, soms een ijsschaatsbaan...

Door zijn strategische ligging aan de grens van de provincie Luxemburg had Durbuy, met zijn stadswallen en een kasteel op een steile rots in een meander van de Ourthe, tot de 14de eeuw een belangrijke functie in de verdedigingswal die zich uitstrekte tot La Roche. Het huidige kasteel werd op de ruïnes van de oude feodale burcht gebouwd door de Graven d'Ursel in de 17de eeuw.
Durbuy was tevens een commercieel en juridisch centrum en verwierf daarom in 1331 het statuut van stad.

Durbuy, geklemd tussen de Ourthe en de rotswanden, is na de fusie met Barvaux-sur-Ourthe niet langer het kleinste stadje van België. Toch zal geen enkele toerist weerstaan aan de doolhof van middeleeuwse steegjes in la vieille ville waar je romantisch kan rondslenteren. In het prachtige oude hart van Durbuy met de pittoreske 17de- en 18de-eeuwse huizen, het kasteel van de Graven d'Ursel en la Halle aux Blés kan je ook rondtoeren in een (promenades en calèche) toeristisch treintje of koets (Place au Foires - tel. 00 32 495 820473 - duur van de rit 1/2 uur - alle dagen in juli en augustus, daarbuiten ook de weekends van Pasen tot oktober). Het treintje rijdt na de rondrit in Durbuy naar de heuvels waar je kan genieten van het schitterend zicht op Durbuy!


Durbuy Durbuy Durbuy Durbuy, panorama
 
falize-rots in Durbuy Durbuy De falize-rots in Durbuy is een buitengewoon mooi voorbeeld van een geologische plooi die duizenden jaren geleden ontstond - de falize is ook te zien op de foto hierboven).


Naast het kasteel van de Graven d'Ursel zijn er de Saint-Nicolas des Récollets (Sint-Niklaaskerk) uit de 17-18de eeuw met een doopvont uit de 16de eeuw, en het oude Couvent des Récollets (klooster van de Récollets), nu woning van een dokter (foto hiernaast - beide gebouwen enkel langs buiten te bezichtigen).

Het toeristisch attractiepark (Parc d'attractions touristiques du Royal Syndicat d'Initiative de Barvaux, Parc Juliénas 1, Barvaux - tel. 086 211165) ligt langs de Ourthe. Met strandspelen, minigolf, pétanque, tennis, bowling...
Op het watervlak van 2,5 km² kan je roeien, waterfietsen, kajakken.


Hottemme Ben je een bewonderaar van het in vorm snoeien van buxus? Ga dan naar het meer dan 10.000 m² grote Parc des Topiaires (Rue Haie Himbe 1, Durbuy - tel. 0032 86 219075).

De toegang is vrij tot het Domein van Hottemme (Tour-Heyd, Route de Heid 58), een 150 ha groot  natuur-gebied (woud, velden...).
Er is een museum over de fauna en flora (tel. 0032 86 213011).

Bezoek het ambachtelijke jamfabriekje La Confiturerie Saint-Amour (Rue Saint-Amour 13, op 1 km van Durbuy - tel. 0032 86 211276 | meestal open 10:00-18:00) en de microbrouwerij Brasserie artisanale Marckloff (Rue Comte d'Ursel 36, tel 0032 86 211067).
In Diamantissimo (voorheen Diamour), het centrum van de diamant en de edelsmeedkunst, toont een stielman achter een breed glazen uitstalraam de geheimen van zijn werkplaats als hij diamanten slijpt of goud smelt en bewerkt tot juwelen (Rue de la Prévôté 2, Durbuy - telefoneer naar 0032 86 213192 voor de wisselende openingsuren.
Wist je dat je in de omgeving van Barvaux naar fossielen kan zoeken ? Wist je dat de Golf de Durbuy voor iedereen toegankelijk is ?

maquette

graanhal

de oude Graanhal

La Halle aux Blés met de schitterende vakwerkgevel valt op in een zeer homogeen en pittoresk geheel van oude huizen in Durbuy.
Het gebouw wordt reeds vermeld in 1380.
Het diende toen voornamelijk als gerechtsgebouw en zetel van de stadsadministratie.
Het huidige gebouw dateert uit de 16de eeuw en werd herbouwd in de 18de eeuw.


Labyrinthe Le Labyrinthe (Rue Basse Commène, Barvaux-sur-Ourthe - info: asbl Labytourisme, Grand'Rue 16, Barvaux-sur-Ourthe) wordt jaarlijks opnieuw gevormd door in de maïsvelden een wirwar van paden aan te leggen en zo de velden tot einde september om te toveren in een megadoolhof van 11 hectare. Na september wordt de maïs platgewalst.

Behalve het reusachtig maïslabyrint, geanimeerd door acteurs, is er een doolhof voor de kleintjes van 3 tot 8 jaar, een labyrinth met deuren die met geheime codes geopend worden, speciale sprookjesachtige effecten, spelletjes en grappen.
Ieder jaar wijzigt het thema. In 2004 koos men Pinocchio (links), in 2005 de avonturen van Kuifje (midden: het kasteel dat Hergé tekende, als doolhof)... in 2009 Robbedoes... Hier ben je met je kinderen 3 à 4 uur zoet! De doolhof van Barvaux-sur-Ourthe biedt gegarandeerd opwinding, spanning en pret!

Anders dan Le Labyrinthe maar ook een aanrader is KidsCountry (voorheen: indoor-speeltuin Chez GrandPère, adres ongewijzigd: Petit Barvaux 2, Barvaux-sur-Ourthe - tel. 0032 86 456326 - 0032 475 607089)


hare krishna hare krishna hare krishna
Radhadesh
(15 km - wegwijzers naar Petite Somme en Château de Petite-Somme)

Château de Petite-Somme huisvest de leefgemeenschap van Hare Krishna in België. Jaarlijks trekt het kasteel boven op de heuvel meer dan 35.000 bezoekers. Elke dag zijn er rondleidingen voor al wat er te bezichtigen is: het Krishna Vision museum, een diashow, de marmeren tempelkamer, het panoramisch uitzicht vanaf de toren, de Prabhupada kamer met raam in brandglas, de bakkerij, de boetiek...

Er is een cafetaria en een vegetarisch restaurant - tel. 0032 86 322926.
     
hare krishna hare krishna hare krishna

Grandhan, kasteelhoeve Grandhan, gerechtstoren Grandhan, gerechtstoren Sommigen zeggen dat Grandhan (luchtfoto) het centrum van de wereld is... Zij dwalen!
Bezienswaardig zijn de kasteelhoeve met de gerechtstoren uit de 15de eeuw en ook de in kalksteenblokken opgetrokken parochiekerk Sainte-Marguerite in Grande Enneille uit de 11de eeuw.

De mooie romaanse kerk Saint-Martin in Tohogne dateert uit de 11de eeuw. Hier werden onlangs fresco's uit de 16de eeuw ontdekt (tel. 0032 86 211343 - Abbé Gabriel Bombro).
 
Weris, dolmen Weris, dolmen Weris, dolmen Weris, dolmen
Wéris is één van de 22 mooiste dorpen van Wallonië...
De deels romaanse kerk uit de 11de eeuw, opgetrokken met ijzer- en kalkhoudende zandbreuksteen en puddingsteen, is één van de belangrijkste rijkdommen van het Romaanse patrimonium van Belgisch Luxemburg.
Wéris is zeker niet de Belgische tegenhanger van Stonehenge of Carnac met hun grandeur, maar toch hebben de dolmen, menhirs... (foto's hierboven) die in de omgeving verspreid liggen iets meer dan alleen maar een wandeling van 8 km door megalithisch gebied.


wéris pierre hainaAls je vroeg opstaat op de dagen rond 21 juni en op de dolmen van Oppagne (de zuidelijke dolmen van Wéris) gaat staan, zal je vaststellen dat de zon opkomt boven de Pierre de Haina, de grote centrale witte menhir van de streek (foto links).
Op een topografische kaart uitgetekend klopt de richting van de lijn niet helemaal, maar op het terrein wel.
Ook tussen diezelfde Pierre de Haina en de noordelijke dolmen van Wéris loopt exact een lijn van oost naar west (dit is in de richting van de zonsopkomst en -ondergang) rond 21 maart en 21 september. Naar het westen loopt de lijn door naar een plek 500 m verderop in het bos, waar vroeger een menhir zou gestaan hebben.


Weris, kerkWeris, muséeAls je er meer wil over weten, dan kan je een bezoek brengen aan het
Musée des Mégalithes
Place Arsène Soreil 7, Wéris
tel. 0032 86 210219

In het Expositiecentrum, Place de la Pierre 10, Wéris (tel. 0032 86 213314) worden geregeld tentoonstellingen gehouden...
De deelgemeenten en gehuchten van Durbuy zijn Barvaux, Bende, Bomal, Borlon, Grandhan, Heyd, Izier, Septon, Tohogne, Villers-Sainte-Gertrude en Wéris.
[oude postkaarten van Durbuy] is een collectie van Maria Gorissen en Walter Liégeois.
[Wandeling langs Dolmen en Menhirs] is een wandeling van 23 km met startpunt in Erezée, beschreven door Charles Aerssens.


villa Les Olives F-30140 Boisset-et-Gaujac (FR) 10 p.

Zin in een vakantie in de zon in Zuid-Frankrijk ? Kom naar villa " LES OLIVES " in BOISSET-ET-GAUJAC
(4 km van Anduze, 35 km van Nîmes). Kindvriendelijk. Alle comfort voor 8-10 personen. Privé zwembad.
Vous préférez une vacance ensoleilée dans le Sud de la France ?
Notre villa de
vacances  " LES OLIVES " à BOISSET-ET-GAUJAC, avec piscine privée,
dans la Région Languedoc-Roussillon, département du Gard (Anduze à 4 km, Nîmes à 35 km),
peut accueillir 8-10 personnes. Elle est respectueuse de l'enfant.

[chalet] [beffe] [durbuy] [vrije perioden] [huurprijs] [reserveren] [tellerstanden] [gastenboek]