chalet Bosbes Beffe

Beffe

[chalet] [durbuy] [la roche] [vrije perioden] [huurprijs] [reserveren] [tellerstanden] [gastenboek]


In Beffe hebben we een vakantiehuisje te huur... Beffe? Waar ligt Beffe?

Je denkt aan de Ardennen en voor je ogen verschijnt het beeld van een ruwe streek, met heuvels en valleien, rivieren die verdwijnen in ondergrondse grotten, uitgestrekte bossen waarin op wild wordt gejaagd, kleine pittoreske dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan, waar de bewoners nog landelijk en rustig leven.
Maar vooral bijzonder is dat de Ardennen bijna je achtertuin zijn, zo dichtbij...


st lambert(vrij vertaald, bron: rendeux.be)
Beffe zou zijn oorsprong vinden in het Keltische woord " bu ", wat koe betekent. Dit zou dus een plaats zijn waar destijds gehoornde dieren werden gefokt. Wezenlijk is hier weinig veranderd...

(N50 14 41.97 E005 31 24.90)
Beffe, een klein landelijk dorpje, is een deelgemeente van Rendeux.
Het ligt in de provincie Luxembourg, op 8 km van Hotton en van La Roche-en-Ardenne en op 15 km van Durbuy-Barvaux. Dit heuvelachtig en bosrijk stuk van de groene Vallei van de Ourthe is het zuidwestelijk deel van le Pays d'Ourthe et Aisne (Maison du Tourisme d'Ourthe et Aisne, Grand'Rue 16, Barvaux-sur-Ourthe - tel. 0032 86 213500 of 0032 86 213081.

Van Rendeux loopt een provinciale baan naar Beffe, bij de wielertoeristen gekend als le Cote de Beffe. Je kimt van 193 naar 337 m hoogte, een hoogteverschil van 144 m over een afstand van 1,4 km. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 10,3 %, het steilste stuk 16 %, niet te onderschatten...

Rendeux, de gemeente waartoe Beffe behoort...

administratief

province Luxembourg, arrondissement Marche-en-Famenne

VVV Rendeux-Hodister
Rue des Bruyères 22
6987 Rendeux
tel. 0032 84 477286
(tentoonstellingen van juli t/m september in het VVV)

s.i. marcourt VVV Marcourt-Beffe
Rue des Martyrs 25
6987 Marcourt (Rendeux)
tel. 0032 84 477791
(open 10:00 - 17:00)

rechterlijk

arrondissement Marche-en-Famenne

bevolking

1.923 in 1977 en 2.127 in 1994

oppervlakte

6.883 hectaren

hoogte

185 tot 500 m

limitrofie

Erezée - Hotton - La Roche-en-Ardenne - Manhay - Marche-en-Famenne

adres

Administration Communale
Rue de Hotton 1
6987 Rendeux
tel. 0032 84 477169
open: ma-vr 09:00-12:00 en ma, wo, do 13:00-17:00


Rendeux-Bas en Rendeux-Haut waren vroeger afzonderlijke heerlijkheden. Nu vormen ze, samen met een aantal kleine dorpjes la commune de Rendeux.
Die dorpjes (en gehuchten) zijn Beffe, Chéoux, Devantave, Jupille, Hamoul, Hodister, Laidprangeleux, Magoster, Marcouray, Marcourt, Ronzon, Trinal en Warisy.


rendeux Rendeux-Bas, Sainte-Marie

Rendeux-Bas ligt hoofdzakelijk langs de Ourthe.


Rendeux-Haut, Saint-Lambert de Ourthe in Rendeux

Rendeux-Haut ligt ten dele langs de Ourthe en ten dele in een schilderachtig dal van een klein zijriviertje van de Ourthe. Mooi zijn de zandstenen huizen met hun puntgevels bezet met houten panelen waar het fijne silhouet van de kerk bovenuit steekt.


Komende van Hotton is Rendeux de toegangspoort tot de geografische Ardennen. Tussen Hotton en Rendeux gaat de grijze kalksteen over in bruine ijzerzandsteen. Famenne maakt hier plaats voor Ardenne.
Het landschap is flink glooiend. De Ourthe vloeit aan de voet van de met prachtige bossen begroeide hellingen. De hellingen zijn doorsneden door talrijke beken, bieden een zeer gevarieerd landschap met een krachtig reliëf en vormen een amfitheater gericht naar de rivier.
Op de uitspringende gedeelten verspreiden zich Chéoux, Waharday, Nohaipré, Ronzon, Beffe... met vooral landbouwbedrijvigheid. Deze stille dorpjes zijn ook te bereiken via kronkelende paadjes. Mooie vergezichten belonen dan de wandelaar voor de geleverde inspanning.


op wandelafstand van onze vakantiewoning...

de kasteelhoeve in Rendeux-Bas

In Rendeux-Bas was onder l'Ancien Régime de zetel van een leengoed dat toebehoorde aan La Roche. Ze werd gebouwd tijdens de 17de eeuw door de familie Samré en tijdens de 18de eeuw gerestaureerd door de familie Monin. Eertijds was ze omgeven door een vestinggracht. Ze heeft haar eigen karakter bewaard, met haar vierkante toren en muren in ijzerzandsteen en baksteen.


het kasteel van Rendeux-Haut kasteelkasteelkesteelHet kasteel ligt in 8 ga groot bebost park; met wandelpaden en grasvelden en is gebouwd in bloksteen op de plaats waar vroeger een ridderhofstede stond.
De geschiedenis ervan loopt terug tot in de 17de eeuw toen Rendeux-Saint-lambert nog tot het Prinsbisdom Luik behoorde.
In 1987 verwoestte een brand o.a. de torenconstructies. Het eigendom werd verkocht en de nieuwe eigenaars verbouwden het kasteel tot Hotel-restaurant Le Château de Rendeux (Rue du Château 8-10, Rendeux-Haut - tel 0032 84 477021).van Moulin de Bardonwez tot Arboretum Robert Lenoir

bardonwezle vieux Moulin de Bardonwez
De oude watermolen, die al bestond in 1670, werd vóór 1914 afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw, met een moderne installatie die de omliggende dorpen van elektrische stroom voorzag, ook tijdens W.O.I. (de molen werden stilgelegd in 1942). Arboretum Robert Lenoir is nu de correcte naam van wat in Rendeux-Haut gekend is als le Moulin de Bardonwez, eertijds een gesloten gebied in het landgoed Durbuy, reeds vermeld in akten van het Hoog Gerechtshof van Rendeux-Saint-Lambert (het huidige Rendeux-Haut) dat in de 18de eeuw zetelde in la Maison Lambermont (Route de Marche 5, Rendeux).
In dit gebied plantte Robert Lenoir tijdens de winter van 1942-1943 zijn eerste collecties. Nu is het Arboretum Robert Lenoir (tel. 0032 84 477954) meer dan 2.000 planten rijk, volgens sommige bronnen zelfs 4.300!

De wandeling Arlogne-Beffe-R.Bas-R.Ht-Arlogne met vertrekpunt aan onze vakantiewoning loopt afdalend door le Bois d'Arlogne en loopt na 1 km in het arboretum naast de beek Arlogne, zodat je een deel van de verzamelde planten ziet voor je de Ourthe oversteekt...
Volledige bezichtiging van de botanische verzamelingen enkel mogelijk na afspraak met Monsieur R. Amaouz, Moulin de Bardonwez, Rendeux - tel 0032 84 477954.


bardonwezle Bois d'Arlogne, helemaal links op de foto hiernaast le nouveau Moulin de Bardonwez
In 1937 kocht Robert Lenoir het woonhuis, de molen en de bijgebouwen, samen met 60 ha bos, het grootste deel gelegen in le Bois d'Arlogne, de rest in le Bois del Côre. Lenoir was echter geen landschapsarchitect of botanicus, maar evolueerde van verzamelaar tot gepassioneerde dendroloog. Hij plantte echter, zoals vele verzamelaars, de planten veel te dicht bij elkaar. En dat is nu de hedendaagse charme van het arboretum, een quasi natuurlijk uitzicht door het unieke samengaan van de spontane plantengroei en de verscheidenheid van de aanplantingen.

Tussen 1951-1958 vonden meer dan 800 soorten en cultuurvariëteiten een plaatsje op de open plekken, ontstaan door het rooien van die bomen die tijdens het von Rundstedt-offensief in 1944 beschadigd waren.
De herkomst was zeer verscheiden. Robert en Jelena De Belder van het Arboretum van Kalmthout bezorgden Lenoir de eerste planten. Ook het Bosbouwstation van Groenendaal leverde talrijke planten, gekweekt uit zaden die Robert Lenoir verzamelde in het Arboretum de Barres in Frankrijk. Lenoir bestelde ook planten bij boomkwekers en gespecialiseerde bedrijven (het befaamde Engelse Hillier leverde een kwart van de collectie). Lenoir's notities vermelden de aanplant van meer dan 5.000 houtachtigen. Talrijke bleken bestand tegen het ongure klimaat van de Ardennen en groeiden en bloeiden.

Robert Lenoir stierf op 2 maart 1989. Naar de wens van de erfgenamen werd de oude benaming le Moulin de Bardonwez gewijzigd in Arboretum Robert Lenoir.
In 1991 werd het domein aangekocht door het Waals Gewest. Het wordt nu beheerd door le Service Conservation de la Nature et des Espaces Verts (Namur).

Om veiligheidsredenen werd gerooid in 1992. De Belgische Dendrologische Vereniging vermeldde daarna 2154 planten, te catalogeren als 1215 soorten of variëteiten: 115 naaldgewassen (30 abies, 22 picea...) en 1100 loofhoutgewassen (106 acer, 15 betula, 19 cornus, 102 prunus, 83 sorbus...).

bardonwezles Îlots
1. Les Îlots de l'Ourthe (de eilanden in de Ourthe) waren eertijds weiden maar herbergen nu de meest originele aanplantingen. Tijdens de winter stijgt het waterniveau soms meer dan 2 meter en worden struiken door het water meegesleurd of kromgetrokken. Het proper maken van bomen en struiken is een jaarlijks weerkerende bezigheid. Rond de percelen met aanplantingen werden graspaden aangelegd.
2. Le vallon d'Arlogne (het langgerekte valleitje van de beek Arlogne) herbergt de tweede belangrijke collectie. Op het stuk Longue Terre heeft Lenoir zeldzame bomen aangeplant. De klim naar boven kan via de hoofdweg op de schaduwrijke linkeroever van de beek, de terugweg naar Bardonwez loopt via le tracé des Allemands (1914, nooit afgewerkt) op de meer zonnige rechteroever. Hier tooien de bomen zich het mooist in hun prachtige herfstkleuren.
3. Au Wanny (de helling van Wanny) domineert de linkeroever van de Ourthe. Oude boomgaarden en in onbruik geraakte hooiweiden zorgen voor een verwilderd uitzicht. Op het einde van de wandeling (Pointe de Wanny) is er een klein, zeer dicht beplant arboretum (hier kan je nog verder langs de Ourthe, tot in Marcourt).
4. Dessous le gros chêne (de plek onder de grote eik) is totaal verschillend van de vorige biotopen. Omwille van de hoogte en de blootstelling aan de zon komt hier de collectie roosachtigen volledig tot haar recht (lijsterbes, appelbomen, kerselaars...). Op het einde van le Chemin du Plennsir staan een abies concolor (grote den) en een prunus sargentii.
In 1993 werd hier 2,7 ha terrein klaargemaakt voor nieuwe aanplantingen.kluizenaarsoord en kapel van Saint-Thibaut - ermitage Saint-Thibaut - op de site Montaigu
thibaut
Jean-Gabriel Lardinois was de laatste kluizenaar. Zijn grafsteen staat op het kerkhof van Marcourt.
°09/10/1920 +27/05/1968
Een fikse wandeling verwijderd van onze vakantiewoning ligt de site Montaigu (tel 0032 84 477791), 350 m hoog, 150 m boven de Ourthe. Wandel eerst naar Marcourt. De klim vanaf Taverne-Restaurant Le Saint-Thibaut tegenover le Pont de Marcourt is een der mooiste van de streek. Anderhalve km door het bos doe je rusting in 30 minuten. Je wordt beloond met een prachtig zicht.

Hier, op de heuvels die zonder onderbreking sinds de prehistorie bewoond zijn, wordt in 1050 omwille van de strategisch uitstekende ligging een kasteel en verdedigingsfort gebouwd, als vaste stek van les Seigneurs de Montaigu (de graven van...).
In de 15de eeuw komt een einde aan de welvaart van Montaigu als de toenmalige graaf weigert de nodige eer te bewijzen aan Antoine, hertog van Brabant en van Luxemburg. Het leger van de hertog trekt daarop Luxemburg binnen, laat een spoor van plundering en brandstichting na. In 1413 wordt Montaigu ingenomen, in brand gestoken en vernield. Enkel restanten van de muur van de slottoren, een gedeelte van de westelijke vestingmuur en een deel van de slotgracht in leisteen blijven over.

De verwoeste kapel wordt opgedragen aan Saint-Thibaut (Thibaut, graaf van Champagne, geboren en overleden in Italië, nam afstand van zijn prinselijke welvaart en wijdde zijn leven aan gebed en vrome boetedoening in Venetië), wiens naam en faam zich zo wijd en zijd verbreidt. De Thibautcultus krijgt steeds meer navolging en Saint-Thibaut en Montaigu worden zo populair bij de bedevaarders die ook naar Marcourt afzakken om er genade te vragen, dat Sire Charles Jamotte, pastoor te Marcourt van 1636 tot 1674, besluit om op de plaats van de vroegere verdedigingstoren van het kasteel (de toren naar Marcourt gericht) een nieuwe kapel te bouwen ter ere van Saint-Thibaut (1639, het barokke altaar is van 1730).
Rond 1645 wordt de kluizenaarswoning gebouwd, twee kleine aan elkaar grenzende ruimten en een kelder. Ervoor worden twee linden geplant, die nu meer dan drie eeuwen oud zijn. Van de 17de tot in de 20ste eeuw wordt de ermitage door elkaar opvolgende kluizenaars bewoond. Tussen de overblijfselen van het kasteel wordt een merkwaardige tafel ontdekt waarop het kruis van de Orde van de Barmhartige Broeders van Jeruzalem staat gegrift.

De site Montaigu, de kapel, de ermitage en de linden worden geklasseerd in 1970. De gemeente als eigenaar laat het beheer over aan de vzw Les Amis de Saint-Thibaut et le site de Montaigu. Opdat het publiek de site kan bezichtigen is Albert Englebert, de conservator van de ermitage, aanwezig op zondag tussen 11:00-17:00, tijdens het zomerseizoen ook op zaterdag.

Het zilveren kruis uit 1645, het enige voorwerp dat ontsnapte aan ontvreemdingen, wordt getoond tijdens de traditionele pelgrimstochten op de 1ste zaterdag van mei en van juli. Tijdens het feest van Sint-Hubertus in november worden de dieren gezegend.
De kapel wordt in 1982 gerestaureerd.
chapelle de Saint-Thibaut - het altaar


Hodister
De watermolen (moulin à eau) (Rue du Moulin 26) wordt reeds vermeld in de archieven van 1548. In de 19de eeuw zag de molen eruit zoals nu. In de jaren '30 werd de molen aangedreven door 2 schoepraderen. Het mechanisch gedeelte is nu nog steeds intact. De molen is privaat eigendom - te bezichtigen op zaterdag 13:00-18:00 en zondag 09:00-18:00 uur na afspraak via tel. 0032 84 477187 of 0032 65 346923.
Aansluitend kan een bezoek worden gebracht aan de boerderij Monseur te Jupille en aan het kluizenaarsverblijf Chapelle Saint-Thibaut.Devantave, Magoster, Marcourt
Chapelle de Devantave chapelle Notre-Dame de Lourdes à Magoster chapelle Saint-Joseph à Magoster la Maison espagnolle à Marcourt

marcourt herdenkingskapel

in Devantave

in Magoster

in Magoster

in Marcourt

La Chapelle de Devantave

La Chapelle Notre-Dame de Lourdes
heeft 8 hoeken, gevormd door pilasters.
Op het dak in natuurleien staat een kruis op een klein torentje. De gevelvensters hebben een arkadevormige omkadering in volle baksteen, de toegangsdeur een van blauwsteen. Het opschrift (vertaald) Onze Lieve Vrouw van Lourdes bid voor ons dateert uit 1900.


La Chapelle de Saint-Joseph werd in 1901 opgericht nabij een doorwaadbare plaats. Ze werd gerestaureerd in 2003.

- l'Eglise Saint-Martin (13de-14de eeuw) met versterkte toren
- de stèle van Théroigne de Méricourt
- La Maison Espagnolle (Rue des Martyrs 2-4, foto), gebouwd door de Graven van Loewenstein in 1632 tijdens de Spaanse overheersing, park van 6 ha (privé)
- La Chapelle Commémorative du Massacre de 1944 (foto) 10 inwoners van Marcourt werden in 1944 door revancherende Duitsers gedood, 35 huizen werden toen plat gebrand.


De vallei van de Ourthe

de Ourthe treedt buiten haar oeverslinks: de stuwdam Barrage de Nisramont in Filly, houdt de Ourthe in bedwang
hiernaast: de Ourthe is buiten haar oevers getreden


Merkwaardig is dat de Ourthe 2 bovenlopen heeft --- de Ourthe Occidentale, 53 km lang, die ontspringt op 501 m hoogte in Sainte-Marie bij Libramont, en de Ourthe Orientale, 46 km lang, die ontspringt op 507 m hoogte in Ourthe bij Gouvy). Ze vloeien samen nabij Engreux (Nisramont) en vormen daar de Ourthe Supérieure.
De middenloop van de Ourthe begint bij de Barrage de Nisramont in Filly, op ongeveer 200 m hoogte en loopt tot aan Durbuy.
De benedenloop mondt in Liège uit in la Meuse, op 63 m hoogte.

De Ourthe heeft vele zijriviertjes, o.a. l'Aisne in Bomal... en is daardoor een half-stromende-waterloop, d.w.z. een rivier met een zwak debiet van slechts enkele kubieke meter per seconde bij laag niveau en met een zeer groot debiet (800 m³/sec. aan de stuwdam van Angleur) bij hoge waterstand, iets dat zware overstromingen kan veroorzaken.
De Ourthe loopt door verschillende typische streken zoals de Ardenne, de Famenne, de Condroz en le Pays de Liège, met verschillende soorten geologische lagen, en dus is ze smal als ze tussen kalksteen- en zandsteenmassieven loopt, breder als ze door zachtere rotsen loopt.

Vroeger had de Ourthe een industriële functie, o.a. als aandrijvingkracht voor graanmolens en leerlooimolens langs de rivier, of als waterleverancier aan metaalgieterijen, splijterijen, smederijen, zagerijen...
De Ourthevallei is nu een toeristische bestemming dankzij de natuurlijke schoonheid van haar landschappen.

de Ourthe, diep onder le Rocher du Héroulinks: de Ourthe, 100 m diep onder le Rocher du Hérou
Buiten de bebouwde kommen, en vooral in de nog ongerepte valleien, is de Ourthevallei het domein van wandelaars, vissers en kanovaarders.

De Ourthe wordt in haar stroomgebied vergezeld door de prachtige [GR 57]. Enkele hoogtepunten:

... kort daarna volgt een inspannende klim door het bos naar de imposante rotskam van Hérou (le Rocher du Hérou), waar altijd wel bergbeklimmers aan het oefenen zijn.
... je vervolgt het pad naar de uitzichttoren Belvédère du Hérou met zicht op Les six Ourthes (de Ourthe op 6 verschillende plekken).
... achter le Barrage de Nisramont (116 m lang, 16 m hoog) ligt een uitgestrekt maar smal stuwmeer (47 ha) dat je helemaal kan rondwandelen (mooie uitzichten op de rivier, hoogteverschillen tot 200 m, iets minder dan 13 km lang, 3 à 4 uur).


Als je de GR 57 volgt langs de noordelijke oever van het meer beklim je eerst de steil uit het meer oprijzende rotskam Laid Thier. Daar staan op korte afstand van elkaar 2 schuilhutten met prachtige uitzicht. Je vervolgt het pad naar beneden tot bijna aan de oever van het stuwmeer. Nabij een schuilhut, op de plek Les Deux Ourthes, zie je waar de Ourthe Orientale en de Ourthe Occidentale in het meer vloeien.


Sherman Sherman

de Shermantank voor de kerk van Beffe...

bron: 'Rendeux News' 2003-17 (ingekort en vrij vertaald)
Tijdens het von Rundstedt Offensief liep een Amerikaanse Shermantank M4A3 op een landmijn in Magoster. Enkele dagen later werd het 30 ton wegende wrak in de sloot links van de weg geduwd (foto links). Het bleef daar vele jaren liggen. Na het takelen en noodzakelijke opkalefateren werd de tank een sokkel op het kerkplein in Beffe geplaatst (foto rechts).
De officiële inhuldiging gebeurde op 9 juli 1985. De tank werd opgedragen aan Kolonel Hogan van de 3rd Armored Division Spearhead en aan het 771 Tank Battalion.

en wat hieraan voorafging

Maart 2002... Ergens in Nederland leest mijnheer P. zeer geboeid een artikel in 'Rendeux News' over 'Le Tank de Beffe'.
Hoe komt zo'n plaatselijk krantje uit Rendeux in Nederland terecht?
Herinneringen en foto's komen boven... ook een beetje spijt! Want in 1972 was de toen 32-jarige P. met vakantie in Rendeux in de Ardennen. De kinderen speelden soms oorlogje aan het wrak van de tank, foto's werden gemaakt, en P. besloot l'écoutille de tourelle de char (de klep van 48 cm diameter en 28 kg zwaar die de toegang tot de tank afsluit) te demonteren en mee te nemen als souvenir.
30 jaar lang reeds smukt l'écoutille het salon van mijnheer P. op!
Mijnheer P. neemt contact op met L.V., auteur van het artikel, en belooft l'écoutille terug te bezorgen, hetgeen effectief gebeurt op 25 augustus 2003.
Mijnheer P. heeft zijn toeristenbuit keurig laten zandstralen en herschilderen: l'écoutille de tourelle de char ziet er uit als nieuw en past uiteraard perfect...

 

restaurantjes

In willekeurige volgorde (niet vermeld zijn houdt geen enkele beoordeling in, immers er zijn er 10-tallen in de streek, daarenboven kennen wij uw voorkeuren niet...). Klanten spelden soms een adreskaartje van het restaurantje die ze bezochten - al dan niet met hun persoonlijke commentaar - op een lint in de keuken van de chalet.

Au Moulin de Hamoul (Frans gastronomisch)
Rue de Hotton 86
6987 Rendeux-Bas
Les Caves du Château (Franse keuken)
Mr. Georgios Varzos
Rue du Château 8-10
6987 Rendeux
L'R Taverne (kleine restauratie)
Pont de Marcourt 2
6987 Beffe
Auberge La Grande Cure (gastronomisch)
Les Planesses 12
6987 Marcourt
 
Le Relais de l'Ourthe
Rue du Moulin 3
6987 Jupille (Rendeux)
BeffelyHills
Rue de l'Eglise 12
6987 Beffe
is overgenomen
kwaliteit ? 1/1 negatief beoordeeld door onze gasten ...
Au Comte d'Harscamp
Route de Marche 5
6987 Rendeux-Haut
Le Grilladin Chantant
La Golette 12
6987 Ronzon

villa Les Olives F-30140 Boisset-et-Gaujac (FR) 10 p.

Zin in een vakantie in de zon in Zuid-Frankrijk ? Kom naar villa " LES OLIVES " in BOISSET-ET-GAUJAC
(4 km van Anduze, 35 km van Nîmes). Kindvriendelijk. Alle comfort voor 8-10 personen. Privé zwembad.
Vous préférez une vacance ensoleilée dans le Sud de la France ?
Notre villa de
vacances  " LES OLIVES " à BOISSET-ET-GAUJAC, avec piscine privée,
dans la Région Languedoc-Roussillon, département du Gard (Anduze à 4 km, Nîmes à 35 km),
peut accueillir 8-10 personnes. Elle est respectueuse de l'enfant.

[chalet] [beffe] [durbuy] [vrije perioden] [huurprijs] [reserveren] [tellerstanden] [gastenboek]