F.A.Q. (vaak gestelde vragen)

De hier beantwoorde vragen handelen over Spacenet, niet zozeer over ruimtevaart zelf; voor pure ruimtevaartvragen kan u terecht in de afdeling "encyclopedie". Voor problemen, vragen en tips rond het navigeren doorheen de Spacenet-site verwijzen wij u graag naar onze navigatietips.

Maak een keuze: uw vraag gaat over:

 • Spacenet in het algemeen
 • De encyclopedie (nog geen vragen)
 • De actualiteit
 • De afdeling "regionaal"
 • De hobbygids
 • De webwijzer

   

  1. VRAGEN OVER SPACENET IN HET ALGEMEEN

  "Jullie zijn zogezegd een Nederlandstalige site, maar heel wat van jullie hyperlinks - ook buiten de webwijzer - leiden naar Engelstalige informatie, die jullie bovendien niet eens zelf hebben gemaakt!"

  Eerst en vooral zou het voor ons onmogelijk zijn om al deze informatie te vertalen naar het Nederlands. Verder bestaan op het net heel wat degelijke websites - alleen is het vaak moeilijk om nog door de bomen het bos te zien. Daarom bieden wij een helpende hand door de beste sites in een logisch geheel te plaatsen. Wij hebben zeker niet de pretentie de informatie van die sites zelf aan te bieden!

  "Soms zie ik bladzijden die in maanden of zelfs jaren niet aangepast zijn en daarom helemaal verouderd zijn!"

  De kans is klein dat het gaat om bladzijden die we zelf aanbieden: normaal gezien betreft het eerder een externe bladzijde waar wij naar linken en waarop wij dus geen vat hebben. Wel doen we al het mogelijke om te linken naar sites die regelmatig worden bijgehouden; u kan ons helpen met uw tips.

   

  2. VRAGEN OVER DE AFDELING 'ENCYCLOPEDIE'

  Over deze afdeling hebben we nog geen vragen.

   

  3. VRAGEN OVER DE AFDELING 'ACTUALITEIT'

  "Waarom duurt het soms lang tot er nieuwe actualiteitsartikels op Spacenet verschijnen?"

  Spacenet werd volledig op vrijwillige basis gemaakt en wordt ook op vrijwillige basis onderhouden in onze vrije tijd. Soms hebben we het gewoon te druk om alles van nabij te blijven volgen. Dat kan natuurlijk ook niet wanneer we op vakantie zijn. Maar we geven absolute voorrang aan de belangrijke gebeurtenissen zoals bepaalde lanceringen en vluchten, en slagen er meestal in om de informatie daaromtrent op te voet te volgen.

  "Ik zie regelmatig dat jullie een gebeurtenis aankondigen voor één dag later dan de meeste andere sites: waarom?"

  Omdat we ernaar streven zoveel mogelijk de gebeurtenissen in Centraal Europese Tijd aan te kondigen, onze tijd dus. Daardoor gebeurt het regelmatig dat bij ons de gebeurtenis één dag later lijkt te zullen plaatsvinden. Dat is bvb. meestal zo met Arianelanceringen.

   

  4. VRAGEN OVER DE AFDELING 'REGIONAAL'

  "Bij 'te bezoeken' kan ik het Kennedy Space Center niet vinden: zo'n trekpleister mag er toch niet aan ontbreken!

  Wij beperken ons hier tot wat "regionaal" te bezoeken is, dus in België, Nederland en omstreken. Informatie over andere bezoekwaardigheden is te vinden in de webwijzer, afdeling thema's 'doen'.

   

  5. VRAGEN OVER DE HOBBYGIDS

  Over deze afdeling hebben we nog geen vragen.

   

  6. VRAGEN OVER DE WEBWIJZER

  "Sommige links komen verschillende keren voor op Spacenet. Waar moet ik dan gaan zoeken? Ik geraak er niet meer aan uit!"

  Wij proberen zoveel mogelijk alle externe links te verzamelen in de webwijzer. Sommige links komen ook nog elders op Spacenet aan bod. Zo vindt u een aantal links uit de groep thema's 'kennis' terug in onze encyclopedie. Links uit de groepen organisatie   en   thema's 'doen'  die betrekking hebben op de Benelux en omringende landen worden toegelicht in de afdeling "regionaal". Toch is de webwijzer normaal gezien het meest uitgebreid.

  "Sommige links op Spacenet werken niet!"

  Wij doen al het mogelijke om onze links actueel te houden, maar toch ontsnappen sommige veranderingen ons soms. U kan ons helpen dat tot een minimum te beperken door ons te melden wanneer u een gebroken link gevonden heeft (mail ons)