EEN TRUIENAAR IN DE RUIMTE: WIE HAD DAT KUNNEN DENKEN!

Een Limburger, meer nog een Truienaar in de ruimte: wie had dat ooit durven denken? Met Frank De Winne is het zover. Een tocht in de ruimte is geen alledaagse belevenis, ook niet in deze tijden van razendsnelle maatschappelijke evoluties en massamedia. Voor Sint-Truiden is dit dan ook een écht historisch moment!

Uiteraard kan Sint-Truiden, waar Frank De Winne sinds september 1986 woont, deze ruimtevlucht niet onopgemerkt laten voorbij gaan. In nauwe samenspraak met Frank De Winne zelf is er dan ook een uniek programma uitgewerkt.

Vooreerst is er een scholenwedstrijd voor jongeren, zowel van het lager als van het secundair onderwijs met mooie prijzen. 20 individuele studenten van het secundair onderwijs maken kans op een ontbijtontmoeting met Frank De Winne. De hoofdprijs van de wedstrijd voor het lager onderwijs is een driedaags bezoek met de klas aan Redu, het Space Foundation Center (een zogeheten ruimteklas).

Anderzijds is er de radioverbinding via de Sint-Truidense zendamateurs vanuit de Koninklijke Technische school Saffraanberg. Frank De Winne is trouwens lid van deze vereniging. Deze verbinding komt tot stand op zaterdag 2 november 2002, vanaf 09.47 uur. Geïnteresseerden kunnen bijkomende informatie vinden op de webstek www.qsl.net/on4 rst

Op zondag 3 november 2002 vanaf 19.00 uur kunnen alle geïnteresseerden rechtstreeks - via een auditief en visueel contact - vanop de Grote Markt in Sint-Truiden de ruimtevlucht meemaken. Sint-Truiden krijgt zo de kans om via een rechtstreekse verbinding met Frank De Winne te praten en hem zelfs te zien. Naast Brussel en Redu is Sint-Truiden de enige plaats in België waar dit zal mogelijk zijn.

Om de toeschouwers een gevulde avond aan te bieden, is er randanimatie in de vorm van optredens en interviews en zijn er videobeelden van de lancering en van de opleiding van Frank De Winne.

Dit rechtstreeks contact vormt het hoogtepunt in ons programma.

 

Zodra Frank De Winne terug is, zal hij uiteraard officieel ontvangen worden op het stadhuis.

Hiermee wordt dan het startschot gegeven voor een tentoonstelling in de Sint-Truidense stadshallen over de ontwikkeling van de ruimtevaart in het algemeen en de missie van Frank in het bijzonder. Deze tentoonstelling loopt van vrijdag 13 tot en met zondag 22 december 2002.

Op vrijdag 13 december 2002 om 20.30 uur is er in de Sint-Truidense Academiezaal tevens een wetenschappelijk debat met onder andere Dirk Frimout, de eerste Vlaamse ruimtevaarder en Frank De Winne.

Zondag 15 december 2002, het begin van de kerstperiode, zal Frank De Winne, samen met enkele afgevaardigden van het stadsbestuur enkele uren persoonlijk de kerstmarkt op de Groenmarkt en de Grote Markt aandoen, zodat de Truienaren persoonlijk met hun held kennis kunnen maken. Frank is een eenvoudige jongen en hij wil zich - in alle eenvoud - tussen zijn stadsgenoten bewegen. Geen officieel gedoe met een 'pausmobiel', z'n vrienden, familie en buren blijven voor hem wie ze waren. Ondanks dat hij in Gent geboren is, lijkt Frank al een rasechte Truienaar te zijn.

 

 

In diezelfde zin staat dit jaar de traditionele activiteit voor de kinderen van de Sint-Truidense scholen rond de kerstboodschappen via tekeningen en gedichten in het teken van de ruimtevlucht van Frank De Winne. Frank De Winne heeft namelijk voor deze tekeningen en gedichten zelf een boodschap geschreven: ‘Aan boord van het ruimtestation werken we met veel mensen samen. We komen uit verschillende landen en spreken verschillende talen. We doen samen aan wetenschappelijk onderzoek om het leven op aarde te verbeteren. Hoe beeld jij deze samenwerking uit?‘.

Het is erg opvallend hoe Frank De Winne doorheen zijn ruimtereis en alle activiteiten er rond de jeugd en de kinderen wil laten aan bod komen.

Sint-Truiden laat deze ruimtevlucht dus niet onopgemerkt voorbijgaan.

Wij mogen terecht fier zijn op Frank De Winne.

Als burgemeester druk ik de hoop uit dat zoveel mogelijk Truienaren, maar ook andere belangstellenden deze voor onze stad historische gebeurtenis actief zullen beleven en ze ook zullen uitdragen in naam van gans Limburg en gans Vlaanderen.

Ludwig Vandenhove

burgemeester

 

Sint-Truiden, 11 oktober 2002

 

 

PROGRAMMA FRANK DE WINNE

Zaterdag 2 november 2002 vanaf 09.47 uur in de Technische school van Saffraanberg.

Rechtstreeks radiocontact met Frank De Winne in de ruimte door de Sint-Truidense Radio-amateurs. (meer info op www.qsl.net/on4rst)

Zondag 3 november 2002

van 14.00 uur tot 18.00 uur in de stadshallen op de Grote Markt in Sint-Truiden.

Doorlopende voorstelling van een Televox-film over de opleiding en de persoon van Frank De Winne.

om 19.00 uur op de Grote Markt in Sint-Truiden.

Rechtstreeks auditief en visueel contact met Frank De Winne in de ruimte.

Animatie, live-optredens van Helmut Lotti en Stijn Meuris, interviews met vooraanstaanden en vrienden en kennissen van Frank De Winne, de weergave van een radioverbinding met Frank De Winne door de Sint-Truidense zendamateurs, videobeelden van de lancering, een videofilm van de opleiding van Frank De Winne, enz.

Vrijdag 13 december 2002 om 20.30 uur in de Academiezaal (Plankstraat) van Sint-Truiden.

Wetenschappelijk debat met onder andere Dirk Frimout, de eerste Vlaamse ruimtevaarder en Frank De Winne.

Van zaterdag 14 tot en met zondag 22 december 2002 in de stadshallen op de Grote Markt in Sint-Truiden.

Tentoonstelling over de ruimtevlucht in het algemeen en over de missie van Frank De Winne in het bijzonder. De openingsuren zijn: op zaterdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur; op zon- en weekdagen van 14.00 uur tot 18.00 uur.

Maak dit niet-alledaags fenomeen rechtstreeks mee!

En kom naar de Sint-Truidense Grote Markt op zondag 3 november 2002 om 19.00 uur om de ruimtevlucht van nabij te beleven. Enkele mensen waaronder minister-president Patrick Dewael en burgemeester Ludwig Vandenhove hebben dan rechtstreeks contact met Frank De Winne in de ruimte.

De Sint-Truidense Grote Markt is de tweede grootste van België. Hopelijk is het dan de dichtst bevolkte Grote Markt van België. Wij hopen die avond op een massale toeloop en wensen Frank De Winne veel succes toe in de ruimte.