Heinrich's Haaien Pagina

ENGLISH?

Woord vooraf: Alle haaien die je op de foto's ziet zijn onbeschadigd en wel teruggezet.

Updated 14/12/03

Haaienavontuur in Ierland

Hoofdstuk 1

Het begon allemaal in 1989 toen ik uitgenodigd werd op een "Ierlandavond" in Antwerpen. Ik had reeds veel verhalen gehoord over het prachtige groene eiland en over de schitterende vangsten van blauwe haaien en porquebeagle (haringhaai).  Ja, en nu kan ik het bevestigen: het is een waar vissersparadijs.

Toen ik op die avond de fotos had mogen aanschouwen en de verschillende films bekeken had dacht ik: dit wil ik ook wel eens meemaken. Na enig gebabbel met ervaren Ierlandvissers besloot ik het ook eens te proberen en heb direkt een weekje haaienvissen geboekt . Mijn eerste bestemming was Crosshaven. Dit ligt in het zuidwesten van Ierland. Toen ik daar aankwam kon ik mijn ogen niet geloven Het landschap was betoverend: prachtige baaien met metershoge rotsen en kristalhelder water.

Het hotel waar ik verbleef heette Whispering Pines en is eigendom van Barry & Norma Twomey. Barry heeft twee boten die volledig uitgerust zijn met alles wat men nodig heeft om op een veilige manier haaien te vangen. De schippers waren Barry en John Wildon, echte haaienspecialisten.  

De eerste visdag was aangebroken en ik had het druk met het optuigen van mijn hengels. John vertelde ons dat we in de baai eerst wat makrelen moesten vangen om als aas te gebruiken. Dit is in Ierland een gemakkelijke zaak. In een mum van tijd hadden we vier kisten vol, en nu maar het groot water op. Het belangrijkste voor de haaienvangst is het maken van de "rubby dubby". Dit is niets anders dan op stukjes gesneden verse makreel vermengd met zemelen en een flinke portie visolie. Dit alles in een paar ajuinzakken gevuld en overboord gehangen tijdens het driften van de boot. Er komt een sterke reukspoor vrij, door het op en neer bewegen van de boot, die de haaien vanop grote afstand tot aan de boot lokken. Ja, ik heb het meermaals meegemaakt dat er vier tot acht haaien rond de boot zwommen, een prachtig schouwspel, dat kan ik jullie verzekeren.

Nu iets over het haaienvissen zelf:  de hengels die gebruikt worden liggen tussen de 25 en de 50 lbs klasse, het best voorzien van een roltop-oog. De lengte van de hengels varieëren tussen 1m80 en 2m40 en er wordt altijd gevist met een reel waarop, naar keuze, nylon of dyneema gespoeld wordt. Kiest men voor nylon dan moet men wel rekening houden met de rekafstand. Ik gebruik altijd DACRON . De onderlijn, met een totale lengte van 4 meter, bestaat uit een gevlochten kabel met een breeksterkte van 200 pond en uit twee delen. Het eerste deel moet 3 meter lang zijn en wordt verbonden met een zware kogelswivel aan het tweede deel. Deze is één meter lang met daaraan de haak (maat 10/0 tot 12/0 zie foto). Als aas gebruiken we natuurlijk een grote makreel.  

Mvc-008f.jpg (22168 bytes)

Roltop-oog

Mvc-009f.jpg (23396 bytes)

Dacron lijn

Mvc-003f.jpg (30687 bytes)

Onderlijn

Mvc-002f.jpg (24890 bytes)

Haak en kogel swivel

Nu nog een kort woordje over de reels die gebruikt worden bij het haaienvissen. De meeste merken zijn goed maar denk eraan ze niet te klein te nemen. Mijn voorkeur zijn de volgende:  PENN REELS,  DAIWA SEALINE X REELS, en SHIMANO TLD 50. Ik vis met een PENN SENATOR TW 30 2-SPEED  

reel1.jpg (18022 bytes)

Penn Senator TW 30 2-speed

reel2.jpg (18216 bytes)

Penn Senator TW 30 2-speed

OPSTELLING HENGELS OP DE BOOT

Normaal vis je met vier tot vijf sportvissers op haaien en daarom is het noodzakelijk de hengels zodanig te plaatsen dat ze tijdens de drift niet verward geraken. Ook is het belangrijk om op verschillende dieptes te vissen ( zie tekening )  

boatshark.jpg (41665 bytes)

Vb:  Visser 1 vist op 25 meter, visser 2 op 20 meter, visser 3 op 15 meter, en visser 4 op 25 meter .Ook moet men rekening houden met de driftsnelheid daar de zee niet altijd rustig is tijdens het haaienvissen in Ierland. Een ballon dient als dobber, die op de gewenste diepte aangeknoopt wordt met een dubbele ankersteek aan de hoofdlijn. De afstand waarop de ballonnen zich ten opzichte van de boot bevinden, is altijd verschillend. Vb: Visser 1 laat de lijn vrij tot op 60 meter van de boot. Visser 2  laat de lijn vrij tot op 40 meter. Visser 3 laat de lijn vrij tot op 30 meter en visser 4 laat de lijn vrij tot op 20 meter. Als alle dobbers de gewenste afstand bereikt hebben worden de reels in vrijloop geplaatst en op hun ratelstand gezet.Tijdens de drift worden de dobbers (ballons) nauwlettend in het oog gehouden daar een aanbeet van een haai soms heel subtiel kan zijn (vooral de kleinere exemplaren). Krijgt men een aanbeet dan moet men zo snel mogelijk de andere lijnen binnendraaien en dit om niet verward te geraken met de lijn waar de vis aan hangt. Tijdens de dril moet men er ook voor zorgen dat er een constante druk is op de hoofdlijn terwijl er wordt binnengedraaid met pompende bewegingen. Het drillen van een haai is soms heel spectaculair daar hij op het laatste moment er snel vandoor wil. De landing van een haai is ook al een hele belevenis. Die wordt meestal uitgevoerd door de schipper. Nadat de nodige onthakingswerkzaamheden verricht zijn en de nodige foto’s gemaakt, wordt er ook nog een merkplaatje aangebracht waarop zoveel mogelijke gegevens vermeld worden, zoals: plaats van de vangst, datum en lengte. Daarna wordt de vis teruggeplaatst in zijn natuurlijke omgeving.

Hoofdstuk 2                         

Na de eerste week op haaien te hebben gevist, besloot ik het jaar daarop terug te keren naar Crosshaven. Ik had namelijk haaienkoorts gekregen. Tijdens mijn eerste verblijf had ik vijf blauwe haaien gevangen en ik had het goed te pakken, die haaienkoorts. Tot mijn grote verbazing vertelde Barry mij bij mijn aankomst dat er de eerste drie dagen geen andere sportvissers aanwezig waren en dat ik de boot voor mij alleen had. Ik dacht dit is mijn kans om op haai te vissen met extra licht materiaal. Als molen gebruikte ik een Daiwa GS 9 met daarop tweehonderd meter vijfendertig honderste Maxima lijn. Als hengel daarentegen gebruikte ik een karperhengel van twee pond drie kwart testcurve. De schipper John Wildon keek verbaasd op toen hij zag hoe ik mijn hengel optuigde en zei toen dat ik de eerste was die ging proberen met zulk licht materiaal een blauwe haai te vangen. Na de eerste hengel te water te hebben gelaten kwam nu de "speciale" hengel aan de beurt en liet de lijn vrij tot op een afstand van ongeveer twintig meter van de boot. En nu maar wachten! Na een uur gedrift te hebben kreeg ik een korte ruk aan één van de lijnen en de ratel van de reel deed zijn werk. Plots ging er dertig meter van de reel. De eerste aanbeet was er!  John riep: "Henry, (Heinrich) strike hard" en dat deed ik dan ook. De eerste haai was aan de lijn en nu maar drillen. Ik voelde meteen dat het geen grote was maar ik was toch tevreden. Hij was ongeveer 1m50, een echte baby maar de eerste was binnen.  

henry1.jpg (32250 bytes)

Shark1.jpg (57624 bytes)

shark4.jpg (40308 bytes)

Nog steeds geen reactie op de "speciale" hengel. Na een dertigtal minuten weer een run, een echte loeier maar weer niet op die speciale hengel. De driltijd was nu twintig minuten en de blauwe haai was 1m80. De volgende liet niet lang op zich wachten, weer een kleintje maar ja, dat is vissen. De volgende dag was alweer aangebroken met een stralend zonnetje. John zei vandaag lukt het je wel op die "speciale". Na de nodige makrelen te hebben gevangen in de baai vaarden we samen uit, de grote plas op. Na ongeveer een uur bereikten we de ideale diepte om te vissen en de hengels gingen dan ook meteen te water. Na enige tijd wachten kwam eindelijk de eerste aanbeet. Een mooie run,  resultaat: een blauwe haai van 2 meter, een pracht van een vis. Tijdens het onthaken een luide kreet van de hulpschipper, die meegevaren was; " HENRY, SHARK ON THE CARP ROD". Ik rende zo snel als ik kon en greep naar mijn hengel. Eindelijk was het dan zo ver. Ondanks de harde afstelling van de slip suisde de draad van de spoel en ik dacht bij mezelf: als dit maar goed afloopt. Nu wist ik meteen wat vissen was met ultra licht materiaal. Na twintig minuten dril was er al honderd meter lijn van de spoel en die vis bleef maar door beuken. Voor iedere meter dat ik binnenhaalde nam de vis er tien terug. Er waren nu reeds dertig minuten verstreken en John kruiste zijn armen en zei:  "Henry you can do it".  Dit gaf mij zeer veel vertrouwen. Eindelijk kwam er schot in de zaak en ik kon nu met enige regelmaat, de lijn binnendraaien zonder teveel te moeten prijs geven. De haai werd duidelijk moe. Hij kwam in de richting van de boot en ik dacht, nu is het gebeurd maar niets was minder waar. Toen hij bijna aan de oppervlakte was nam hij weer een run maar deze keer onder de boot door, ik dacht tot mezelf nu is het gedaan, dit wordt zeker lijnbreuk en stak zo snel als ik kon de hengel zo diep mogelijk in het water. Ik ging zo rondom de boot heen. Na vijfenveertig minuten kwam de haai op een afstand van vijf meter van de boot en ik kon hem zien aan de oppervlakte. Ik kon mijn ogen niet geloven. WAT EEN VIS! John zei "very big shark Henry, and this on light tackle". De vis kwam langszij en John pakte meteen de staart van de vis vast met zijn slinger. Nu kwam er nog een zware klus namelijk de vis in de boot zien te krijgen. Na enig geschouw kregen we de vis toch in de boot en wat een reus: lengte 2 m 47 en 52 kg . Na de nodige foto’s te hebben gemaakt ging ZIJ terug in het water. Aangekomen in de jachthaven gingen we direkt naar de pub om een paar pinten te drinken en om na te praten over mijn spectaculaire haaienvangst.  

henry2.jpg (25658 bytes)

shark2.jpg (32762 bytes)

Bgshrk1.jpg (49200 bytes)

Blauwe haai 2.47m en 52 kg zwaar !

bgshrk2.jpg (128311 bytes)

Hoofdstuk 3

In 1991 heb ik besloten het op een andere plaats te wagen, dit vangen van blauwe haaien. Tot mijn grote vreugde heb ik toen COURTMACSHERRY ontdekt.

courtmac.jpg (48163 bytes)

 Zoals op vele plaatsen in Ierland was het landschap ook hier gewoonweg betoverend. Het hotel waar ik verbleef draagt de naam WOODPOINT HOUSE en is eigendom van Marc en Patricia Gannon. Net zoals in Crosshaven bezit Marc twee boten. Twee supersnelle 38 voeters met name de LADY LOUISE en de LADY PATRICIA. De mensen in Ierland zijn erg gastvrij en je voelt je er meteen thuis: echt "A GREAT PLACE TO BE". Het haaien vissen hier is zoals overal trouwens erg spektaculair, je moet enkel geluk hebben met de weersomstandigheden.

Tot slot dit nog: er wordt niet enkel op haaien gevist maar ook op de volgende vissoorten: CONGER, ROG, TOPE,  LENG, POLLAK, KOOLVIS   SKATE, ZANDHAAI en Makreel als aas. "Fishermans paradise" is een echte aanrader voor iedereen zou ik zeggen dus ga ook eens naar Ierland want het is beslist de moeite waard

Geniet van de volgende foto’s en ik wens jullie "TIGHT LINES" .

 HEINRICH , AN EXTREMIST

Foto's Courtmacsherry:

Ierl1.jpg (54349 bytes)

Prachtig omgeving

gunther.jpg (46431 bytes)

Heinrich's zoon Gunther

shark5.jpg (29267 bytes)

shark6.jpg (52959 bytes)

shark9.jpg (35975 bytes)

shark7.jpg (45970 bytes)

bird.jpg (21733 bytes)

Een vogel wordt ook wel eens gevangen en vrijgelaten

rough.jpg (19486 bytes)

Je moet wel een sterke maag hebben!

tackle.jpg (47342 bytes)