Laat ons geen gemeenschap noemen, waar de minste niet de meeste aandacht krijgt.
welkom
verhaal
quiz
1933
wie
praktisch
pers
lesmap

contacteer

 

1933

Het beeld van het Derde Rijk, dat ons in romans en films wordt voorgeschoteld, is meestal dat van de laatste stuiptrekkingen. Niet toevallig situeert Kressmann haar verhaal in 1933, dat scharnierjaar in de wereldgeschiedenis. Het jaar waarin Hitler officieel aan de macht kwam, het jaar waarin de gebeurtenissen zich in een sneltempo afspeelden... Januari: Hitler wordt tot kanselier benoemd. Februari: het gebouw van de Rijksdag staat in brand. Maart: de nazi's openen een concentratiekamp in Dachau. April: boycot tegen joodse winkels. Mei: de boekverbrandingen (zie foto)...

"Ik wil de geschiedenis van een revolutie beschrijven, zoals mensen die zelf beleefden. En de Duitse samenleving in al haar complexiteit uitbeelden: als meer dan alleen maar nazi's, niet-nazi's en joden. Ik wil aantonen dat er bij zo'n omwenteling geen sprake is van één werkelijkheid, maar van een veelheid aan werkelijkheden. Op 28 maart riep het partijhoofdkwartier van Hitler, in München op tot een nationale boycot van alle joodse zaken, goederen en diensten. Joodse werknemers moesten worden ontslagen en firma's die weigerden hieraan mee te werken zouden worden aangepakt. De ether stond vol van de scheldkanonnades tegen de "Bloedzuigers" en "Vijanden van de hele wereld". Bij duizenden verschenen er overal kolossale zwarte aanplakborden met de "gele vlek van de pest" erop. Buitenlandse waarnemers stonden versteld hoe snel het vooroordeel zich verbreidde. Voor inspiratie achter de SA-mannen die met pamflettten stonden te venten met titels als "De joden willen dat Hitler vermoord wordt" en "Schop de jood eruit" behoefde je niet verder te zoeken dan de kantoren van "Der Angriff" en de vol venijn zittende hoofdredacteur daarvan, Dr. Paul Joseph Goebbels."

Citaat uit "1933", het eveneens schitterende boek van P. Metcalfe. ©Uitgeverij Kritak

Door een grote economische crisis was geld niets méér waard, dan het papier waarop het gedrukt was. Met veel steun uit de VS was Duitsland er sinds 1926 beter aan toe, maar de prille voorspoed was niet meer dan wat verguldsel. Na de grote beurscrash van 1929 bleven Amerikaanse leningen en bestellingen uit. De Duitse werkloosheid explodeerde tot 33% in 1933. De wanhopige Duitsers vluchtten weg in extremisme, waarvan het nazisme het droevige resultaat was.


We mogen dus stellen, dat de crash van 1929 zeker heeft bijgedragen tot het uitbreken van Wereldoorlog II.

Workshop rond Wereldoorlog II voor leerlingen van de derde graad SO