Werkgroep - Nieuws


 Click to go home Gastenboek  Contact me

Nieuws

01/07/2008: Tekenwedstrijd

Doe deze zomer mee aan de Spoor Noord tekenwedstrijd en win een exclusieve sweater met kap.

Het park biedt voor ieder wat wils. Wat ga jij doen op al het groen van Park Spoor Noord? Ben je jonger dan 14 en teken je graag? Doe dan mee aan de Spoor Noord tekenwedstrijd!

Maak een mooie tekening over wat jij graag doet of zou doen in Park Spoor Noord en stuur ze met vermelding "Tekenwedstrijd" op naar het parkteam (Damstation, Damplein 27, 2060 Antwerpen). Zet je naam, adres, e-mail en/of telefoonnummer op de achterkant van de tekening. De wedstrijd loopt tot eind augustus.

Elke maand geeft 't Stad 3 prachtige Park Spoor Noord sweaters met kap weg aan de inzenders van de 3 mooiste tekeningen.

Bron: Antwerpen.be

25/05/2008: Opening park Spoor Noord!

Op de dag van het park is "ons" park Spoor Noord (of toch al een gedeelte ervan) geopend... en het was beter, groter, mooier en gezelliger dan zelfs wij gedacht hadden. Iedereen die eraan meegewerkt heeft, bij deze een welgemeende en enorme proficiat!

 

20/05/2008: Opening van het park

De opening van het park Spoor Noord is gepland in 2009. Op 25 mei 2008, de Dag van het Park, wordt het westelijk stuk park reeds geopend voor het publiek. Met een gigantische picnic, een voorstelling, eetstandjes, enz.

Zet 25 mei alvast in je agenda!

16/05/2008: "Cargo"

Dat wordt de naam van het zomerterras in het sportpark Spoor Noord.

Het café opent zondag 25mei, gelijk met de eerste fase van het park. Cargo vindt onderdak in de shelter, het afdak van een voormalige spoorwegloods op het domein. Uitbaters zijn de mensen achter de Fiskebar, het Scandinavisch-Frans visrestaurant op de Marnixplaats.

Het stadsbestuur drong er wel op aan dat het zomerterras Cargo 'laagdrempelig' wordt, zodat iedereen zich er lekker kan voelen.

Bron: Nieuwsblad

15/05/2008: Uitnodiging wijkforum rond Beheer Park

Het volgende wijkforum komt bijee op 15/05/2008 in het bewonersgroepsecretariaat van Permekle (aan de achterkant van de bibliotheek & het stadskantoor) om 20u00. Op de agenda "opening & beheer van park Spoor Noord"

 1. Inleiding schepen Van Campenhout
 2. Korte stand van zaken en planning werken aan het park
 3. Voorstelling feestelijkheden opening op 25/05
 4. Voorstelling beheersplan (toezicht, onderhoud en sociaal beheer)
 5. Vragen & discussie

Info: wijkoverleg.2060@stad.antwerpen.be

25/04/2008: werkgroep op ATV

Ter gelegenheid van de opening van het park wordt er een Park special gemaakt voor ATV (programma de Antwerpenaar).

Ook een afvaardiging van onze werkgroep werd geïnterviewed. Je kan ons bewonderen op 10/05 en 17/05 op ATV

24/02/2008: Infobrief - start werken Free Clinic

Er werd in de buurt een infobrief verspreid over de werken aan de Free Clinic.

Al enkele jaren staat het oude spoorgebouw op de Schijnpoortweg, naast de spoorweg, leeg. Het stads¬bestuur besliste om dit gebouw een nieuwe bestemming te geven. Het drughulpverleningscentrum Free Clinic verhuist naar deze locatie.

Je vindt de volledige infobrief hier.

Op de hoorzitting werd er door burgemeester Janssens beloofd dat er afgestemd zou worden met de buurt rond compenserende maatregelen. Een eerste afstemming heeft plaatsgehad.

Informele stand van zaken tot nu toe:

 • Er komt een camera tegenover "Free Clinic" vanaf de opening. Ook over toezicht zijn de afspraken gemaakt
 • De afbraak van het tankstation zal niet voor de korte termijn zijn
 • Upgrade schijnpoortbrug is in onderzoek

23/02/2008: Interneringsinstelling in Stuivenbergziekenhuis

Hieronder het artikel uit De Morgen over de nieuwe interneringsinstelling op Linkeroever. De mogelijke inplanting op de site van het Stuivenbergziekenhuis is dus definitief van de baan!

ANTWERPEN l Er komt een nieuwe Antwerpse interneringsinstelling op Linkeroever. De instelling zal zo'n 120 geïnterneerden kunnen opvangen en zou in 2012 klaar moeten zijn.

De patiënten die er zullen verblijven vormen een gevaar voor de maatschappij, en kunnen niet terecht in een normale psychiatrische ziekenhuis. Ze zouden er verblijven onder een ziekenhuisregime, maar met de nodige veiligheidsmaatregelen.
De nieuwe Antwerpse interneringsinstelling komt naast het Burchtse Weel, op het terrein naast de vroegere Hoge Zeevaartschool. De aankoop van de grond kost 2,7 miljoen euro.
De vorige justitieminister Laurette Onkelinx (PS) wilde een grote instelling voor vijfhonderd geïnterneerden (psychisch gestoorde en onverantwoordelijk verklaarde criminelen) bouwen in Antwerpen. Die verblijven nu in verschillende gevangenissen.
Aanvankelijk was geopperd om de geïnterneerden onder te brengen in het Stuivenbergziekenhuis, maar dat ging uiteindelijk niet door, omdat het Antwerpse schepencollege de verbouwing van de kliniek koppelde aan de bouw van een nieuw ziekenhuis, wat uiteindelijk te veel tijd in beslag zou nemen. Daarom werd beslist een deel van de 500 geïnterneerden, zo'n 270 patiënten, naar een nieuwe instelling in Gent te sturen. Ook de bouw van die instelling wordt momenteel voorbereid.
Didier Reynders (MR), die bevoegd is voor de Regie der Gebouwen, zegt nu in antwoord op een schriftelijke vraag van senator Martine Taelman (Open Vld), dat het terrein naast de vroegere Hoge Zeevaartschool op Linkeroever de meest geschikte bouwplaats voor die instelling is. De eigenaar van de grond is bereid tot verkopen en de aankoopprijs wordt geraamd op 2,7 miljoen euro.
Alvorens de grond kan worden aangekocht, moet de Inspectie van Financiën wel nog zijn mening geven. Er zal wel al een studiebureau worden aangesteld dat tegen het bouwverlof in half juli de plannen zal uitwerken. Reynders maakt zich sterk dat de instelling tegen 2012 onderdak kan bieden aan 120 geïnterneerden. (LB)

Publicatiedatum : 2008-02-23

Bron: De Morgen

22/02/2008: Decap in de Gazet van Antwerpen

Volgens de Gazet van Antwerpen verdient Decap een museum! Zie pdf...

Bron: Gazet van Antwerpen

22/01/2008: Feestelijke opening!

De werken aan het park gaan vlot vooruit. We ontvingen zonet een uitnodiging voor de feestelijke opening van de westelijke kant van het park en wel op 25 mei 2008, jawel de dag van het park!

Er staan allerhande fantastische activiteiten op het programma! Hou deze datum dan ook zeker vrij...

24/11/2007: Opening Skatebowl

Op zaterdag 24 november opende de nieuwe BMX- en skatebowl voor het publiek. Demo-rijders toonden alle mogelijkheden in deze spectaculaire constructie en een dj zorgde voor passende muziek. Er was een behoorlijke opkomst van skaters, BMX'ers en buurtbewoners.

Met de bowl is het eerste stukje Park Spoor Noord een feit. En het leuke is dat dit ook meteen in gebruik genomen kan worden.

De nieuwe BMX- en skatebowl is zo’n 1000 vierkante meter groot en beschikt over de eerste fullpipe in de Benelux. Dat is een soort betonnen tunnel waarin waaghalzen met hun skateboard of hun fiets salto’s kunnen maken. Vier maanden lang werkte het Amerikaanse Team Pain aan de constructie, die volledig is uitgevoerd in naadloos beton. Een precisiewerkje, aangezien de piste perfect egaal moet zijn, om ongelukken te voorkomen. Team Pain maakt al meer dan 25 jaar de beste skateparken in de wereld en bouwde eerder ook de bowl in Kortrijk.

19/11/2007: Aangenaam wandelen

Onderstaand tekstje vonden we op de weblog van Paula De Brie!

Dit weekend stond nog maar eens in het teken van Spoor Noord ons park waar ik maar geen genoeg van krijg, ik zie er zo naar uit dat het opengesteld zal worden voor het grote plubliek.

Vrijdagavond hadden wij een happy hour bijeenkomst in de Rode 7 op het Sint-Jansplein met de vrienden van het park en alhoewel ik 's avonds nog bezoek kreeg kon ik toch niet nalaten van daar aanwezig te zijn, het was weer eens een gezellige boel.

Het valt mij altijd op dat wanneer er zulke positieve zaken worden voorgesteld de mensen die altijd commentaar hebben op onze wijk niet komen opdagen, zou het misschien te positief zijn voor hen?? Ergens begrijp ik dat niet??

Zaterdag dan waren wij uitgenodigd door een collega van den districtsraad Antwerpen weliswaar van een andere partij de CD&V maar voor mij maakt dat niets uit want vrienden zijn vrienden. Eerst wandelen over het park en nadien wandelen door de wijk DEN DAM en dan ziet men maar eerst wat een ongelofelijke impact dit park nu al heeft op de omgeving, waar men ook kijkt of staat in de wijk overal word aan huizen gewerkt. Nadien nog wat napraten bij een drankje in het oud badhuis en dan naar huis met een positief gevoel.

Info: Weblog

12/11/2007: hAppy Hour

De werkgroep spoorwegemplacement nodigt u uit op haar 1ste happy hour. Op vrijdag 24 november ’07 nodigen we sympathisanten en medewerkers van kleine en grote positieve verbeteringstrajecten in Antwerpen-Noord uit in de Rode 7 op het Sint-Jansplein. Dit om gewoon wat bij te babbelen, maar ook om te zien hoe we meer initiatief kunnen nemen in en rond onze buurt.

Hou u vooral niet om nog buren mee te brengen8

05/11/2007: Orgelcollectie bis

Intussen zijn we via het ministerie van Cultuur in contact gekomen met MechaMusica vzw, een verzamelaarsvereniging van liefhebbers van mechanische orgels. Zie ook hun website voor meer details.

Ook het MAS zal betrokken worden in de gesprekken.

Op 10/11 hebben we een eerste ontmoeting waarbij we willen kennismaken, het Spoor Noord terrein laten zien én te bekijken of en welk vzn de gebouwen in aanmerking zou komen om deze verzameling te herbergen.

07/10/2007: Resultaten stratenloop Spoor Noord

Op deze voorlopige website vind je de uitslagen van de derde Stratenloop Spoor Noord: http://www.spoornoord.be

30/09/2007: Orgelcollectie

Hier vindt u een brief gericht aan zijn excellentie minsiter Anciaux in verband met een mogelijke locatie voor de orgelcollectie die enkele weken geleden aangekocht werd. We denken namelijk een ideale en even unieke locatie hiervoor te weten.

28/09/2007: Antwerpen krijgt toren van 76 meter

Aan de Antwerpse Noorderplaats verrijst binnen afzienbare tijd een toren van 76 meter hoog. North Gate, een voorlopige naam, wordt iets hoger dan de Politietoren en zal een nieuw landmark voor de Antwerpse rede worden.
Het ontwerp van Conix Architects voor North Gate, aan de Noorderplaats:

Hij is niet te vergelijken met de reusachtige wolkenkrabbers die in het buitenland verrijzen, maar 76 meter is voor Antwerpen hoog. "De toren zal exact 76 meter en 60 centimeter hoog worden", zegt superviserend architect Emmanuel Jonckx van Conix Architects. "Wezouden graag hoger willen bouwen als de voorschriften dat zouden toelaten. We gebruiken nu wat het Bijzonder Plan van Aanleg maximaal toelaat."

Op dit moment zijn de grondwerken gestart voor de eerste fase, een middelhoog kantoorgebouw. "We wachten nog op de bouwvergunning voor de toren zelf, maar het gaat echt om details. De besprekingen met de Antwerpse stadsbouwmeester gaan onder meer over de toegang tot de fietsers- en voetgangersbrug. Die vertrekt tussen het kantoorgebouw en de toren om dan de Italiëlei te overbruggen. Voorzien we een lift of een trap met een fietsgoot, daarover gaat onder meer de discussie."
De aan de basis licht inspringende toren wordt uitgevoerd in zwarte basaltsteen met zilveren strepen. In de toren worden appartementen ondergebracht. De mogelijkheid bestaat dat ongeveer een derde daarvan serviceflats worden. Op de laagste verdieping komen wellicht kantoren en winkels.

North Gate wordt een nieuw landmark voor de buurt van Antwerpen-Noord en het Eilandje en zal voor de Antwerpse rede een tegenwicht gaan vormen voor de Politietoren, die 70 meter hoog is (met de antennes erbij 79 meter). Ook de andere hoogbouw die momenteel in de oude havenwijk 't Eilandje verrijst, is lager dan North Gate: het in aanbouw zijnde Museum aan de Stroom MAS van Neutelings Riedijk Architects wordt 61 meter hoog, de tweelingtorens die Project2 optrekt aan het Kattendijkdok - een ontwerp van de Zwitserse architect Roger Diener - zullen elk 55 meter hoog worden. Ter vergelijking: de Antwerp Tower op de De Keyserlei is 87 meter en de Boerentoren 97 meter, terwijl de kathedraal de hoogste toren blijft met 123 meter.

De buurt rond de Noorderplaats is ingrijpend aan het veranderen. North Gate en het in aanleg zijnde park Spoor Noord (een ontwerp van de Italiaanse architecten Secchi en Vigani) zullen met elkaar verbonden worden door een fietsers- en voetgangersbrug over de Italiëlei en de Noorderplaats heen.

De 70 meter lange elegante brug is een ontwerp van de Brusselse architect Laurent Ney en zal een nieuwe toegangspoort vormen voor wie over de Noorderlaan Antwerpen binnenrijdt. De stalen brug heeft als voorlopige kleuren wit aan de buitenkant en rood aan de binnenkant. Door kleine perforaties zal vooral's avonds, als de brug van binnen uit verlicht wordt, het kleurenspel duidelijk zichtbaar zijn.

Bron: De Morgen

21/09/2007: Kunstcentrum Extra City blijft tot 2012

Het Antwerpse centrum voor hedendaagse kunst Extra City kan vijf jaar lang in de voormalige bottelarij van John Martin's blijven, vlak bij het Stuivenbergplein. Oorspronkelijk zou het kunstcentrum op 31 december het enorme complex in Antwerpen-Noord moeten verlaten, en het was daarom al een tijd op zoek naar een alternatief. Twee weken geleden werd dan toch een overeenkomst bereikt, zodat Extra City het industriële pand kan huren van 1 januari 2008 tot 31 december 2012, samen met het buurtbeheerbedrijf Manus. Extra City wil een nieuwe permanente ingang bouwen in de Tulpstraat en kan nu ook op lange termijn beginnen te werken aan zijn artistieke programma en de aanpassing van de bezoekersfaciliteiten. Een van de projecten is de aanleg van een beeldentuin, die het contact met de buurt en vooral met de buurtkinderen in de hand moet werken. Extra City plant ook samenwerking met onder meer Jan Fabre, het Oud Badhuis en enkele nieuwe galerieën in Antwerpen-Noord.

Bron: De Morgen

19/09/2007: Psychiatrische gevangenis naar Linkeroever?

Regie der Gebouwen wil bouw nieuw ziekenhuis op Spoor-Noord niet afwachten

ANTWERPEN - De psychiatrische gevangenis zou dan toch niet in het Stuivenbergziekenhuis komen, maar naast het asielcentrum op Linkeroever. Deze piste hypothekeert de verhuisplannen van het Stuivenberg en Sint-Erasmus naar een groot ziekenhuis op Spoor-Noord niet.

Het ministerie van Justitie wil zo snel mogelijk een gesloten instelling voor geïnterneerden, zeg maar een gevangenis voor psychiatrisch patiënten. Nu belanden die na een veroordeling in de gewone gevangenis terwijl ze speciale behandeling nodig hebben. Onder meer het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tikte ons land daarvoor al regelmatig op de vingers.

Antwerpen was lang in de running met een nieuwbouw voor 500 patiënten naast het asielcentrum aan de Beatrijslaan op Linkeroever. Maar Gent kaapte tenslotte het project. Daar verrijst binnen enkele jaren een speciale instelling voor 270 geïnterneerden op de Wondelgemse Meersen.

Antwerpen kreeg wel een troostprijs. In het Stuivenbergziekenhuis zou een light-versie komen, een instelling voor 120 vrouwelijke patinten en mentaal gehandicapten.

Het stadsbestuur koppelde het project wel aan de bouw van een nieuw groot centrumziekenhuis op Spoor-Noord, een fusie van Stuivenberg en Sint-Erasmus. Een verhuisoperatie die tot 2012 kan aanslepen.

Omdat die instelling dringend is, vreest justitie dat de koppeling van de instelling voor geïnterneerden aan een nieuw centrumziekenhuis té lang kan aanslepen. De Regie der Gebouwen, zeg maar de vastgoeddochter van de regering, vraagt aan het Antwerpse stadsbestuur om de instelling dan toch maar op Linkeroever te bouwen. Zelfs een nieuwbouw naast het asielcentrum daar, zou toch sneller gaan.

Veel mogelijke locaties

'Er is nog niets beslist', laat schepen voor Sociale Zaken Monica De Coninck (SP.A) weten. 'Maar als het daar sneller kan, is het een optie. Linkeroever is daarbij maar een van de mogelijke locaties die in aanmerking komt, er zijn er ook nog andere. Onze voorkeur blijft wel naar het Stuivenbergziekenhuis gaan.'

De instelling zou perfect aansluiten bij het bestaande, internationaal gereputeerde psychiatrische afdeling van het Stuivenberg. Bij de verhuizing van de rest van het ziekenhuis naar Spoor-Noord, zou de site uitgroeien tot één groot psychiatrisch kenniscentrum.

De piste om de eventueel de psychiatrische gevangenis naar Linkeroever of elders te brengen, verandert trouwens niets aan de fusieplannen voor één groot nieuw ziekenhuis op Spoor-Noord. 'Daar gaan we alleszins mee door, die twee hebben eigenlijk niets met elkaar te maken', zegt De Coninck. Zo'n nieuw ziekenhuis is trouwens de bevoegdheid van de Vlaams regering, de instelling voor geïnterneerden van de federale regering.

Bron: Het Nieuwsblad

14/09/2007: Allereerste festival op den dam

Den Dam Davert! De harde kern van jongerenontmoetingscentrum de Oase staat te trappelen om de Damwijk wakker te schudden met een groots muzikaal spektakel. Op 22 september nodigen ze alle bezoekers uit voor de eerste editie van hún festival op de speelplaats van de voormalige Sint-Lambertusschool.

Bron: Nieuwsbrief stad Antwerpen

09/09/2007: Uitnodiging...

21/08/2007: Damstation verzet!

Honderd jaargeleden, in 1907, werd Damstation 36 meter verplaatst, om plaats te maken voor de bouw van een nieuwe spoorwegberm. Deze historische gebeurtenis wordt herdacht met een openluchttentoonstelling rond het gerestaureerde monument.

Om de spectaculaire verplaatsing van Damstation 100 jaar geleden gepast te herdenken organiseert het Wervend Programma Spoor Noord en het MAS een openluchttentoonstelling in de omgeving van het station. Langs het oorspronkelijke traject van de verplaatsing zullen tientallen uitvergrotingen van oude postkaarten en foto’s de legendarische werken opnieuw tot leven wekken.

Een zestal van deze tentoonstellingspanelen zal, gedragen door enkele rasechte bewoners van de Damwijk op reis gaan door Antwerpen. Van de bewoners met hun paneel worden opnieuw postkaarten gemaakt en verspreid in horecagelegenheden en stedelijke cultuurpunten. Op de achterzijde van de postkaarten zal te lezen staan: “ 100 jaar geleden werd het Damstation verplaatst, niet naar naar Linkeroever/Luchtbal/het stadscentrum/de Scheldekaai/het zuid/de haven, maar 36 meter verder, om plaats te maken voor de aanleg van het ringspoor.”

De openluchttentoonstelling ‘DAMSTATION VERZET!’ wordt geopend tijdens de Damse Feesten op 8 september 2007. Ze blijft enkele maanden hangen.

Zie: Antwerpen.be

11/07/2007: Doorgang onder brug aan Damstation

Het Park Spoor Noord begint er mooi uit te zien en de realisatie van de uitgang van de spoorwegtunnel tegen Damstation is beter meegevallen dan verwacht en ook de al gerealiseerde heraanleg van het Damplein doet het beste verwachten voor verdere heraanleg in de buurt, maar... er blijft toch een maar.

Als het park klaar zal zijn en oudere mensen willen erheen gaan of als mensen stappen met buggy of caddy naar de bushalte onder de brug of naar de post op het Damplein, dan is er toch wel een serieus probleem.
En ook voor de fietsers is het er niet gemakkelijker op gemaakt: dokkeren over de kasseien en hopen dat je veilig de oversteek maakt naar het fietspad.
Het is niet leuk en het zou zonder al te veel kosten veel beter kunnen.

We hebben ondertussen al weet van iemand die op de kasseien viel en er een gebroken arm aan overhield en van een zwangere vrouw die problemen had om recht te blijven op die soms erg glibberige kasseien.

Is het niet mogelijk om dit euvel te verhelpen met één of andere goed begaanbare strook voor voetgangers en een goed berijdbare strook voor fietsers. Velen zullen er u dankbaar om zijn en het geloof in "goede" volgende realisaties zal zeker toenemen.

07/07/2007: Geert Raes overleden

Geert Raes, geëngageerd dokter in onze wijk en parkvoorvechter van het eerste uur, is overleden.

Patrick las uit naam van onze werkgroep een tekst voor bij de begrafenis. Je vindt deze tekst hier.

Geert, we zullen je missen!

10/06/2007: Zomerse mix van dans, sport en spel in Spoor Noord en Schipperskwartier

Deze zomer staan dans, sport en spel centraal in Spoor Noord en het Schipperskwartier. In juli en augustus zal er in de omgeving van het Damplein en de Sint-Paulusplaats plaats zijn om te dansen, te petanquen, te golfen en te skaten.

Meer info: Antwerpen.be

15/04/2007: Bouwblokproject Hardenvoort

De Hardenvoort-site wijkt af van het klassieke bouwblok omdat het bestaat uit één wand aan de noordzijde van het voormalig spoorwegemplacement, waar het toekomstig Park Spoor Noord gepland is. Hardenvoort wordt de grens tussen park Spoor-Noord en de tegenoverliggende woonwijk.

Langs de ene kant moet het bouwblok meer openheid van het park toelaten. Anderzijds is het ook noodzakelijk dat het park duidelijk afgebakend is. Het is de bedoeling dat park en buurt in elkaar overvloeien en zo één geheel vormen.

Zie: Stadsvernieuwing

27/03/2007: Parkeerproblematiek Spoor Noord

Er is vanuit de districtsraad de vraag gesteld aan het college om de gevolgen van de nieuwe ontwikkelingen op het voormalige Spoorwegemplacenment Stuivenberg (Park Spoor Noord) op de parkeerproblematiek van de wijken van Antwerpen Noord te onderzoeken. Ook vraagt de districtsraad concrete voorstellen om de verwachte parkeerdruk op de omliggende woonwijken te vermijden.

07/03/2007: grote hoeveelheid stagnerend hemelwater op Spoor Noord

Eén van onze enthousiaste bezoekers van de site had op het gastenboek een vraag achtergelaten over het stagnerend hemelwater op Spoor noord:

Ook ik woon in de buurt van het toekomstig park, en ben zoals velen zeer verheugd om binnenkort een stukje groen in de buurt van m'n woning te hebben.

Ik constateer echter de laatste maanden stagnerend regenwater op dit toekomstig park, tot zelfs over de reeds aangelegde betonnen voet- en
fietspaden en infrastructuur. Is de heraanvulling na de grondsanering gebeurd met niet al te doorlatende grond ?,... of is het heraanvullingsniveau lager dan het oorspronkelijk maaiveld ? Vroeger (voor de sanering) waren er m.i. nooit problemen ivm de grondpermeabiliteit.

Als er iemand me hierover kan inlichten (of geruststellen), had ik het graag vernomen...

voor de rest blijf ik uiteraard laaiend enthousiast ivm dit project !!

Uiteraard heb ik deze vraag dooregetuurd naar de projectgroep Spoor Noord en Jan Lauwers, werfcoördinator van Spoor Noord, gaf volgend antwoord dat ik graag met jullie deel:

De grote hoeveelheid stagnerend hemelwater op Spoor Noord heeft verschillende oorzaken;

- vooreerst tellen we de laatste maanden een abnormale hoeveelheid regendagen ( zie info KNMI), waardoor niet alleen een grote hoeveelheid water verwerkt dient te worden op de site maar ook een hoge grondwaterstand waardoor de infiltratiecapaciteit beperkt wordt.
- bij het samenstellen van het programma van eisen voor het parkproject werd gekozen voor " duurzaamheid ", één van de aandachtspunten was dat al het hemelwater op de parksite zelf verzameld zou worden en via infiltratiebekkens vertraagd afgevoerd zou worden. Een deel van deze infiltratiepunten dient echter nog gerealiseeerd te worden, ook moeten nog een aantal verzamelpunten aangesloten worden.
- ook zijn een aantal zones niet op hun afwerknivo waardoor er automatisch plasvorming ontstaat
- aanplantingen zijn nog niet gerealiseerd, grassen en bomen zullen in de toekomst zorgen voor extra verdamping en beheersbaarheid van surplus hemelwater
- in het verleden werd het hemelwater grotendeels opgevangen in de balsatlaag welke over bijna het ganse terrein aanwezig was ( laagdikte ca 50 cm met 40% bergingscapaciteit. Tevens werd overtollig water buiten het terrein afgevoerd.

Door de grootschalige grondwerken in voorbereiding en realisatiefase zal de waterbeheersing en waterhuishouding de eerste jaren constant gemonitord en geëvalueerd moeten worden.

Bron: projectgroep Spoor Noord

16/02/2007: Aanstelling architect WDT-loods en verhuis buurtsportactiviteiten Perrierhal

De WDTloods wordt verbouwd tot evenementenhal, buurtsporthal en nieuwbouwsporthal die gecombineerd gebruikt zal worden door Buurtsport en studenten van de Hogeschool Antwerpen. De verbouwing van de loods is als meest imposante en grootschalige gebouw op de site de ‘kers op de taart’ van het nieuwe park. Een functioneel en beheersbaar ontwerp, een harmonieuze inpassing van het vernieuwde oude gebouw in het park en de uitstraling van het gebouw naar de ruime omgeving is het opzet.

Vijf (inter)nationale teams namen het in deze architectuurwedstrijd tegen elkaar op. De jury koos voor het ontwerp van Verdickt en Verdickt Architecten BVBA. Het ontwerp van dit bureau kwam in deze internationale competitie als beste uit de bus. Meegenomen is dat dit bureau gehuisvest is in de Oranjestraat in Antwerpen Noord en dus een thuismatch speelt.

Het ontwerp van Verdickt en Verdickt Architecten werd geprezen omwille van de volgende kwaliteiten:

 • sterk en kwalitatief ontwerp op vlak van functionele inrichting
 • sterke integratie van het casco- en nieuwbouwgedeelte door het behoud van beide muren, het ritme en de vormgeving van de nieuwe dakbedekking, het verbinden van de buurtsporthal en nieuwbouwsporthal via de foyers op elk van de drie niveaus
 • sterke integratie in het Park Spoor Noord door het behoud van de langgerekte zuidelijke en noordelijke gevelpartijen, door het optillen van de nieuwbouwarchitectuur als ‘(licht)baken’ in het park door het transparante of lichtdoorlatende dak, door het optillen van de westelijke gevel als ‘voorgevel’ in het park omwille van de (voordeuren in de) kantoorunits
 • doordacht op vlak van praktische beheerbaarheid en exploitatie van het gebouw door de kantoorunits afzonderlijk op te splitsen, te werken met een 'foyer' of 'binnenstraat' over de volledige lengte van het gebouw, de mogelijkheid om de horecazaak gefaseerd uit te bouwen etc

Concreet gaan de architecten meteen aan het werk met als doel om het nieuwe gebouw, samen met het park, te openen medio 2009. In de eerste fase dienen ze tegen de zomer het ontwerp en de raming verder te verfijnen.

Bron: persdienst stad Antwerpen

16/02/2007: Overgangsmaatregelen herlocatie Buurtsport

In het kader van deze vooruitgang van de aanleg van het park Spoor Noord keurde het college vandaag ook de overgangsmaatregelen goed voor de tijdelijke herlocatie van Buurtsport.

De Perrierloods aan het spoorwegemplacement in Antwerpen Noord zal worden afgebroken om het vooropgestelde tijdsschema voor de aanleg van het park niet in het gedrang te brengen. In het ontwerp voor park Spoor Noord is de definitieve sportinfrastructuur voorzien in de WDT-loods.

De onderlaag van de voorziene buitensportterreinen wordt prioritair uitgevoerd door de parkaannemer. Hierop wordt voor 1 mei een tijdelijke overkapping aangebracht met kleedkamers, sanitair, kantoor van de zaalwachters en opslagruimte. Vervolgens wordt de huidige Perrierloods afgebroken voor de verdere parkaanleg.

De uitleendienst en de kantoren van buurtsport verhuizen tijdelijk naar de Slachthuislaan 68, vermoedelijk rond 1 mei 2007.

Bron: persdienst stad Antwerpen

26/11/2006: Allen daarheen... wijkforum over de verhuis van Free Clinic naar Schijnpoort

De volgende bijeenkomst van het wijkforum Antwerpen Noord vindt plaats op donderdag 7 december 2006. Plaats van afspraak is deen aula van de Karel De Grote hogeschool - departement lerarenopleiding, op de hoek van de Pothoekstraat en de Onderwijsstraat (ingang via Onderwijsstraat 40), vlaak aan het Schijnpoort.

De vergadering start om 20u00. Het onderwerp is de verhuis van Free Clinic naar de Schijnpoortweg.

Op de agenda:

 1. Toelichting over het project door Patrick Janssens (Burgemeester), Monica De Coninck (OCMW-voorzitter en toekomstig schepen va Sociale Zaken), Tom Meeuws (directeur Integrale Veiligheid) en Tino Ruyters (directeur Free Clinic)
 2. Vragen en discussie
 3. Varia

Iedereen is van harte welkom!

17/11/2006: Nieuwe stadspoort aan noordelijke kop van de Leien

In het ontwerp van het nieuwe Park Spoor Noord, dat in 2008 klaar moet zijn, is ook de bouw van een brug voor voetgangers- en fietsverkeer over de Noorderplaats voorzien. De brug past in het concept van de zachte ruggengraat in het Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen. Nadat midden juli via de diensten van de Vlaamse Bouwheer een "Open Oproep" werd gelanceerd, werden onlangs vijf architectenbureaus geselecteerd, zodat nu fase twee van de oproep van start kan gaan.

Meer info: Antwerpen.be

29/10/2006: Google Earth

Op Google Earth zijn recent de luchtfoto's van Antwerpen vernieuwd. Je kan nu het emplacement en de Stuivenbergsite (zie hieronder) zeer gedetailleerd bekijken. Indien je Google Earth niet kent, kan je op de website deze zeer interessant toepassing ontdekken.

29/10/2006: Krachtlijnen Stuivenbergsite

De invulling van het ZNA Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen Noord wijzigt, wat zorgt voor een unieke en historische kans om deze site waardevol in te kleuren. Hier vindt je daarom ook ons voorstel gebaseerd op 4 grote krachtlijnen die kunnen zorgen voor een prachtige en positieve invulling.

Deze krachtlijnen werden uitgewerkt door onze werkgroep, maar gelden als uitgangspunt voor een brede basis binnen Antwerpen (Noord). Ze werden namelijk mee onderschreven door Antwerpen Averechts vzw, NoordzegtNee.be, Wijkcommittee Willibrordus, Samenlevingsopbouw Antwerpen Noord, De Bilzen vzw en de Bewonersgroep Richardstraat en omgeving.

24/09/2006: Droom van schepen Voorhamme

Antwerpen-Noord zuigt al een tijdje jonge tweeverdieners naar de stad. Binnenkort krijgen die jonge gezinnen er een extra argument voor de stad bij: kinderkribbe, kleuter- en lagere school, allemaal op één locatie gebundeld, samen met een jeugdcentrum, muziekacademie, sportcomplexen en heel veel groen. Dat is de droom van sp.a-onderwijsschepen Robert Voorhamme.

Hier vind je het volledige artikel uit De Morgen.

Als je hieronder onze brief van 5 juni aan de schepen en het verslag van het gesprek met schepen Voorhamme en zijn kabinetschef van 17 juli leest zal je begrijpen dat wij dit een erg goed idee vinden.

14/09/2006: Tweede grote stratenloop Spoor Noord

Zaterdag 30 september vindt de tweede editie van de grote stratenloop Spoor Noord plaats in de omgeving van het toekomstige park Spoor Noord, een park om in te rusten, te lezen, te zitten, te eten, maar ook om in te sporten. Men zal er kunnen skaten, lopen, fietsen, voetballen, volleyballen, ....

Er is een kort parcours voor de kleinsten, een kinderparcours, een parcours van 5 km en één van 10 km. Om 15.30 uur geeft schepen Chantal Pauwels het startschot voor de 5 en 10 km.

Vertrek en aankomst aan Sporthal All Inn, Slachthuislaan 44, 2060 Antwerpen

Het parcours is 5 km en wordt tweemaal gelopen voor de 10 km

Programma:
15.00 uur kinderloop tot 9 jaar;
15.15 uur kinderloop 9 – 15 jaar;
15.30 uur volwassenen;
17.00 uur prijsuitreiking volwassenen;

Voorzieningen: kleedruimtes, douches, cafetaria, kinderanimatie, recuperatievoedsel, ….

Deelnameprijs
1 euro voor kinderen, 2 euro voor volwassenen, 3 euro voor volwassenen die nog ter plaatse wensen in te schrijven.

Wil je meelopen?
Inschrijven bij Geert Allaert op het mailadres geert.allaert@stad.antwerpen.be of telefonisch op het nummer 03 226 96 67

Info: Geert Allaert

28/08/2006: Uitnodiging "Lege maag"

Wat is jouw favoriete open plekje in de stad? Moet dat stil, leuk, groen, open, gesloten , zijn? Of gewoon het ideale plekje om te bekomen van de dag, om je geliefde(n) te zoenen, te knuffelen?Vind je het goed zo of zou je het toch anders doen dan de ontwerpers?
En… hoe denken ontwerpers over dat zelfde open plekje in de stad?

Meedoen is heel eenvoudig.

Mail je slagzin over je favoriete open plek in de stad door vóór 5 september 2006.
En kom naar één van de vier fietswandelingen voorzien op 17 & 24 september en 1 & 15 oktober 2006. Verzamelen 13.30 u. en vertrek om 14u aan de Zoo. Einde voorzien om 17 u. in het centrum van de stad.
Seintjes 3 dagen vooraf op 03/233.17.60 - 0476/490.769, judith.elseviers@antwerpen.be met vermelding non-lieux, datum en aantal personen.

Fiets niet vergeten! Deelname is gratis en op eigen verantwoordelijkheid.

Info: Judith Elseviers

22/08/2006: Damse Feesten

Spoor Noord tracht elk jaar een leuke bijdrage te leveren aan de aloude traditie van de Damse Feesten. Op zaterdag 9 september kan u van 10 tot 18 uur op 'Den Dam' terecht voor kinderanimatie, de Markt voor Morgen, het meubeltransformatieatelier van EMMA en Stichting Zondag presenteert het 'het wilde podium voor het vrije westen' op het balkon van Damstation.

Bron: Spoor Noord

22/08/2006: Zwembad Veldstraat in de 'Monumentenstrijd'

Binnenkort loopt op Canvas de ‘Monumentenstrijd’, een nieuwe documentairereeks over 30 geselecteerde Vlaamse restauratieprojecten.
Uit een hele lijst van Vlaamse monumenten werd het art-deco zwembad in de Veldstraat geselecteerd. Samen met 30 andere genomineerde projecten zal dit prachtige monument mee strijden voor de restauratiepremie van 500.000 euro.

Op 10 september opent de Veldstraat uitzonderlijk de deuren voor het publiek. De ideale gelegenheid om het prachtige gebouw eens te bezoeken tijdens de verbouwingswerken.

Het publiek kan van 22 augustus tot en met 17 september via sms, telefonisch, of op de website van monumentstrijd een stem uitbrengen voor het restauratieproject Zwembad Veldstraat.

Bron: Spoor Noord

24/07/2007: Foto's...

Om mijn nieuwe digitale camera uit te proberen heb ik wat "impressies" gemaakt van het nieuwe Damplein en het park zelf.

Je vindt de foto's hier.

17/07/2006: Gesprek met schepen Voorhamme

U vindt hier het verslag van dit gesprek.

05/06/2006: Voorstel culturele invulling van de sptm ('t Opleidingsgebouw)

Deze tekst mailden we vandaag naar schepen Voorhamme

Beste schepen Robert Voorhamme,

Wij contacteren u namens de werkgroep spoorwegemplacement. Onze werkgroep werkt al jaren constructief mee aan de realisatie van park Spoor Noord.

Met u hebben we nog geen rechtstreeks contact gehad over de site. Nu hebben wij echter een goede aanleiding.

Wij willen u graag ontmoeten in verband met een mogelijke inplanting van culturele opleidingen op het Park Spoor Noord. Er staat een mooi voormalig opleidingsgebouw van spoorwegen dat nog wacht op een concrete invulling.

Er gaat terecht veel aandacht naar sport en recreatie in het park maar daarnaast leeft er een enorme behoefte aan laagdrempelige toegang tot culturele opleiding en begeleiding in Antwerpen Noord. We denken aan muziekopleiding, het leren van een instrument, maar ook het samen musiceren of het kunnen deelnemen aan een koor. Hetzelfde geld voor beeldende kunst , tekenen en dans. Er leeft enorm talent in deze kinderrijke buurt, maar de ouders hebben niet de mogelijkheden om altijd taxi te spelen voor hun kinderen. Je moet goed gestructureerd zijn en verplaatsingsmogelijkheden hebben om dit te kunnen aanbieden aan je kinderen en jezelf.

Een concreet verhaal. Er woont hier een Siciliaans arbeidersgezin waar de moeder zeer getalenteerd is en vroeger wat piano speelde. Er is nu wat tijd en ze wilde dit opnieuw opnemen. Dichtbij is er echter geen muziekschool, private les was te duur. De dochter, al even muzikaal is een tijdje meegegaan met sterkere kinderen naar een koor in Ekeren. Talent ten over, maar de drempel te groot, en ook dit viel in het water. Er was nochtans veel talent en “goesting” in dit gezin.

Aanbod hiervoor op lokaal en bovenlokaal gebied zou een enorme aanwinst zijn in Antwerpen Noord. We moeten misschien aan een creatie denken buiten de structuren van Academies wat een federale materie is. Misschien kunnen de bestaande academies een filiaal openen, misschien moeten er andere pistes bewandeld worden in samenwerking met fondsen voor inburgering… De behoefte is enorm groot, het opleidingsgebouw zoekt een bestemming in het toekomstig park. Het zou mooi zijn als deze twee wegen elkaar kunnen vinden.

Wij willen u onze standpunt graag verder persoonlijk toelichten en we vernemen ook graag hoe u tegen dit idee aankijkt. Alvast bedankt voor uw positief antwoord.

De schepen reageerde enthousiast op ons voorstel en nodigde ons uit voor een gesprek op 17 juli 2006.

29/05/2006: Invulling van de grote loods

De invulling bestaat uit 4 deelprojecten gecombineerd in 1 groot bouwproject.

 1. Nieuwe sporthal in de bijloods
  Zoals al eerder vermeld bouwt de Antwerpse Hogeschool een nieuwe campus uit op de kop. Omdat ook sportinfrastructuur onontbeerlijk is wordt de bijloods omgebouwd tot nieuwe sporthal. Dit wordt een professionele sporthal voor opleiding maar ook voor sport in clubverband
 2. Perrierhal verhuist naar de tussenloods
  In de tussenloods wordt een buurtsporthal voorzien, vergelijkbaar met de huidige invulling van de Perrierhal. De Perrierhal zelf verdwijnt dan ook.
 3. Grote loods wordt evenementenhal
  Samen met een exploitant wordt de grote loods omgebouwd tot evenementenhal.
 4. Bijgebouwen
  De logistieke diensten en uitleendienst van het park komen in de bijgebouwen. Daarnaast worden er ok kantoren voorzien om de evenemtenhal te kunnen uitbaten
 5. Parkkant
  Aan de parkkant wordt ruimte voorzien voor horeca.

29/05/2006: Informatie over het beheersplan

Ellen Lamberts van Spoor Noord gaf ons een exclusieve premiere van het ontwerp voor het beheersplan. Dit onderwerp interesseerde ons natuurlijk enorm omdat we in 2008 wel een prachtig park zullen hebben, maar we dat park ook graag mooi, veilig en proper willen houden voor nog minstens 100 jaar.

Het voorstel houdt rekening met een (verplicht) groentechnisch luik om er een duurzaam park van te maken. Dit zorgt als leuke extra ook dadelijk voor bijkomende subsidies. Samen met de groen- en veegdiensten van de stad wordt een plan van aanpak opgesteld en het takenpakket voor de stad uitgetekend.

Daarnaast bevat het plan ook een sociaal luik. Dit is niet verplicht, maar is onmisbaar omdat dit gat over toezicht en beheer, een operationeel plan en een voorstel voor een parkreglement.

Tegen november moet dit beheersplanvoorstel klaar zijn, zodat het door de nodige instanties goedgekeurd kan worden.

Van zodra we meer concrete info hebben maak ik een extra luik "beheersplan" in het menu.

20/05/2006: Antwerpen een verdraagzame stad...

...zonder geweld, maar met wederzijds respect.

Hoe zorgen we hier voor? Wat doen jij en ik eraan?

Stadsgesprek, zaterdag 20 mei ’06 in Zaal De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen van 10.00 tot 13.00 uur (onthaal vanaf 9.30 uur, toegang gratis).

Antwerpen, donderdag 11 mei. Op klaarlichte dag schiet een jongeman doelgericht eerst Songul en even later Oulemata neer met een geweer dat hij een uur tevoren wettelijk gekocht had. Ook de kleine Luna wordt vermoord, omdat ze huilde. De stad is in schok. Dagenlang komen mensen hun rouw betuigen op de plaats van de racistische misdaad. Het verdriet is van iedereen.

Op vrijdag 26 mei zal een stille mars gehouden worden. Ook wij zullen er zijn. In de media pleiten opiniemakers en politieke leiders voor een maatschappelijk debat: opnieuw luisteren naar mekaar, er moet nu vooral gepraat worden, in dialoog durven gaan met de anderen.

Antwerpen aan’t woord wil hier aan meewerken. Laat ons met stadsgenoten van alle gezindten samen komen voor een open en opbouwend gesprek, ieder vanuit zijn eigen achtergrond en ervaring. Om samen oplossingen te zoeken: waar ging het fout, hoe moet het nu verder, wat kunnen jij en ik daar aan doen in mijn thuis, in mijn straat, in mijn school, op mijn werk … ?

Daarom nodigen wij iedereen van deze stad uit om deel te nemen aan het stadsgesprek. Een gesprek tussen gewone mensen, van allerlei geloof, kleur en politieke overtuiging. Maar met één gemeenschappelijk kenmerk: wij wonen, werken en leven in Antwerpen. Dit is onze stad en mijn thuis.

Het verdriet is van iedereen. Dit mag niet meer gebeuren. Laat ons praten en op zoek gaan naar een verdraagzame stad zonder geweld.

Info :Antwerpen aan ’t woord, Dambruggestraat 109, 2060 Antwerpen (telefoon 0485 94 71 41)


05/05/2006: Proper! Op saneringstocht in Spoor Noord...

Ook benieuwd hoe vervuilde terreinen proper gemaakt worden en een nieuwe bestemming krijgen?

De mensen van stadsontwikkeling én het wervend programma stippelden voor jou een boeiende tocht uit door Antwerpen-Noord die je een antwoord geeft op deze vraag. “PROPER!” is een ontdekkingstocht die je langs verlaten stadsdelen leidt die een opknapbeurt krijgen en binnenkort ook een nieuwe functie. Gebieden zoals het voormalige spoorwegemplacement en het Lobroekdok.

De tocht begint in Damstation, op het nieuwe Damplein, waar je via een interactieve tentoonstelling te weten komt wat saneren betekent en hoe vervuilde gebieden nu precies gezuiverd worden. Hier kan je een luistergids uitlenen en een handig plannetje krijgen waarmee je vervolgens op pad gaat. Op 14 aangeduide stopplaatsen krijg je aan de hand van verschillende thema’s een woordje uitleg over verleden, heden en toekomst van een boeiend stukje stad in beweging. Onderweg staan ook projecties, infopanelen en kijkers opgesteld die de bezoeker actief kan gebruiken. Zo kom je op je weg langs het voormalige spoorwegemplacement, dat langzaam verandert in een echt park. De tocht voert je door de Damwijk en dompelt je onder in het slib van het Lobroekdok…

"PROPER!" loopt van eind mei tot december 2006.

Meer informatie: Elisa Donders (03/2445121)

15/04/2006: Nieuw Damplein feestelijk geopend

Op zaterdag 15 april werd het vernieuwde Damplein feestelijk geopend.

De opkomst was groot, ondanks dat de weergoden ons die dag niet zo gunstig gezind waren. Jong en oud kwam opdagen om het nieuwe plein in alle glorie te bewonderen en te genieten van één van de vele activiteiten op het plein.

Zo vond er een spannende basketbalwedstrijd plaats op het kersverse basketbalveld, kon je deelnemen aan een recordpoging curryworst eten, werd er zowat overal op het plein petanque gespeeld alsof we ons in de Provence waanden en zorgden de verschillende horecazaken rond het plein voor heerlijke gerechten en drankjes.

Na de plechtige inhuldiging van het plein, lieten de acrobaten van Ell Circo d'Ell Fuego het iedereen warm krijgen met hun vuur- en acrobatiespectakel. Nicole en Hugo sloten de openingsdag af met een geweldige show. Deze keer niet op een luxe-cruiseschip, maar in de D-Club in Damstation.

Bron: Spoor Noord

11/04/2006: Den Dam opent feestelijk haar plein

15 april is het zover. Dan wordt het nieuwe Damplein feestelijk heropend met veel toeters en bellen.

Damplein is een verkeersarm plein geworden met nadruk op een groene zone en verkeersvriendelijke oplossingen. Het plein kreeg een basketbalveld, nieuwe zitbanken, een groot houten terras en parkeerruimte voor de winkels en horecazaken,
een speelruimte voor de kleinste kinderen. Enkel de bewoners rond het plein en het cliënteel van de winkels behouden beperkte toegang met de auto.

De tunnelkoker van de HST is omgetoverd tot een zit- en wandelpromenade van waarop je een mooi zicht hebt op het plein en die via trappen toegankelijk is voor voetgangers. Via een glijbaan kan je ook naar beneden roetsjen of je kan gewoon over de tunnel naar het gerestaureerde Damstation wandelen. Ook de straten rond het Damplein werden opnieuw aangelegd.

Bron: Spoor Noord

06/04/2006: Spoor Noord krijgt 1001 bomen

Buurtkinderen hebben samen met schepen van openbare werken Ludo Van Campenhout (VLD) de eerste bomen van het Sportpark Spoor Noord in Antwerpen aangeplant. Wanneer het park over twee jaar open gaat, moeten daar in totaal 1001 bomen aangeplant zijn. Het gaat om esdoorns, beuken, eiken en platanen. De boomplanting betekent de start van de werken aan het park.

Bron: Antwerpen Apart

28/03/2006: persbericht "Stuivenbergziekenhuis"

Vermits we ons als werkgroep niet enkel bezighouden met het emplacement zelf, maar ook met de (positieve) ontwikkeling van de buurt(en) eromheen hebben een perstekst de wereld ingestuurd met onze visie rond de invulling van de Stuivenbergsite.

Je vindt onze perstekst hier.

22/02/2006: Openingsfeest Damplein

Op 15 april wordt het nieuwe Damplein feestelijk ingehuldigd met een dunkcontest, een recordpoging curryworst eten, een spetterende acrobatieshow van Ell Circo d’Ell Fuego en een fantastisch optreden van Nicole en Hugo. Zie rechts voor een uitgebreid programma.

Doorlopend is er ook kinderanimatie. De feestelijkheden starten om 13u en duren tot ongeveer 23u30. Iedereen is van harte welkom.

Bron: Stadsvernieuwing

22/01/2005: Tournée Générale

Nu de komst van het nieuwe Park Spoor Noord een feit is, en midden september ook werd aangevangen met de saneringen op het spoorwegemplacement, staat het ook vast wat er precies waar in het park komt.
Om jullie hiervan op de hoogte te brengen, organiseert Spoor Noord en het Stedelijk Wijkoverleg op woensdag 25 januari om 20 uur een tournee generale in centrum De Wijk. Tijdens een korte uiteenzetting wordt verteld wat je in het Park Spoor Noord allemaal kunt verwachten. Uiteraard rest ook nog tijd voor vragen en opmerkingen.

Bron: De Centrumkrant

19/01/2006: Aanleg Park Spoor Noord kan aanvangen

DCA nv uit Beerse start op 1 maart 2006 met de effectieve aanleg van het park.

In september 2005 startte de NMBS met de saneringen op het westelijk deel van het spoorwegemplacement. Deze saneringsfase is bijna achter de rug. De komende twee weken worden er ter hoogte van de muur aan de Ellermansstraat en op enkele punten op het terrein nog afgravingen gedaan. Midden februari starten dan de saneringen op het oostelijk deel van het spoorwegemplacement.

Op donderdag 22 december leverde ROHM (Ruimtelijke Ordening Huisvesting en Monumentenzorg) de bouwvergunning af voor het nieuwe Park Spoor Noord. Op 5 januari werd de gunningsbrief gepost en ondertussen is de aannemer bekend. De firma DCA nv uit Beerse (Lilsedijk 50, 2340 Beerse) werd aangesteld als aannemer. 17 januari werd het aanvangsbevel opgestuurd met de opdracht om op 1 maart te starten met de effectieve aanleg van het nieuwe Park Spoor Noord.

In 2008 zal het Park Spoor Noord een feit zijn!

Bron: Stadsvernieuwing

04/01/2006: Facelift voor Damplein en omliggende straten

De omgeving van het gerenoveerde Damstation ondergaat op korte tijd een gedaanteverandering. Zowel het Damplein als de omliggende straten zullen in de eerste helft van 2006 volledig vernieuwd worden opgeleverd.

De NMBS, die verantwoordelijk is voor de aanleg van de spoortunnel die uitkomt naast het Damplein, neemt ook de heraanleg van het Damplein voor haar rekening. Eind januari - begin februari zou het plein opnieuw opengaan met een nieuw basketveld, een houten terras voor de horecazaken en een aantal nieuwe bomen en parkeerplaatsen.

Maar ook aan de andere kant van het spoorviaduct wordt er gewerkt. Daar pakt het district na de kerstvakantie het kruispunt Lange Lobroekstraat - Maasstraat - Samberstraat aan. Er wordt een verkeersplateau met een overzichtelijk T-kruispunt aangelegd. Bovendien moeten paaltjes de voetgangers tegen het verkeer beschermen. Tegen de paasvakantie zouden deze werken achter de rug zijn.

De rijbaan krijgt dezelfde kasseien als het Damplein. Met fietsbeugels en nieuwe fietsstallingen onder de brug wordt ook aan de fietsers gedacht. Tijdens de werken zal er hinder zijn voor doorgaand verkeer tussen de Lange Lobroekstraat en het Damplein. De Samberstraat en de Maasstraat zullen tijdelijk in twee richtingen toegankelijk zijn om het verkeer op te vangen. Ook bus 19 zal een stukje omrijden.

Bron: Stadsvernieuwing

20/12/2005: Noord zegt Nee

Noord zegt Nee is geen vzw, geen effectieve vereniging, enkel een stem van bewoners en handelaars die de waarde van de buurt willen behouden. Hieronder hun doelstelling:

Toen onlangs weer berichten verschenen in de pers als zou er een "tippel - gedoogzone" voorgesteld zijn in onze buurt klonken er alom kreten van verbazing. Het was weer in onze buurt.

Het lijkt inderdaad dat Antwerpen Noord, en dan in het bijzonder de buurt aan het Schijnpoort, weer eens de vergeten plek is.Terwijl er toch wel mooie en prestigieuze projecten gepland worden in de buurt lijkt dit rechtlijnig te staan tegenover stemmen die steeds de onderbuik van de maatschappij in onze richting willen verschuiven.

Moedwil of een vergetelheid? We willen het graag te weten komen.

Antwerpen Noord is een schandvlek op de landkaart. We kenden al de problematiek rond het sluikstorten en de illegalen die geconcentreerd lijken in onze wijken en nu stelt het OCMW voor het Stuivenberg ziekenhuis om te vormen tot een gesloten instelling voor geinterneerde delinkwente, en werd de Free Clinic ingeplant aan het Schijnpoort.

Lees meer: Noord zegt Nee

15/11/2005: Boekenplein wintereditie

Volgende zondag, 20 november, is het weer Boekenplein op het De Coninckplein!

En ... weer of geen weer, het wordt gezellig, met overdekte kraampjes, knetterende vuurkorven, meeslepende zigeunermuziek en warme dranken.

Editie Winter '05-'06 van het Boekenplein, hartverwarmend!

Noteer alvast de eerstvolgende data: 20 november - 18 december - 15 januari - 19 februari. Telkens van 10u tot 16u.

Op het vlak van organisatie en administratie neemt het Impulsproject Permeke de fakkel over van het Wervend Programma Atheneumbuurt. Boekenhandelaars of geïnteresseerde particulieren kunnen zich voor een overdekt boekenstandje inschrijven bij:

Impulsproject Permeke
Els Van Theemsche
De Coninckplein
2060 Antwerpen
e-mail: info.impuls@stad.antwerpen.be
tel: 03 260 38 00

Info: Impulsproject Permeke

07/11/2005: Te bekijken & te verkrijgen...

Aan de infobalie van het projectenhuis Spoor Noord (Damstation aan het Damplein) zijn op woensdag en vrijdag tussen 14 en 17 uur de plannen van Spoor Noord te bekijken. Ook kan je er allerhande relevante info verkrijgen.

Meer info: Projectenhuis Spoor Noord (03/226 96 67)

15/10/2005: nieuw & duidelijk plannetje

Er is een nieuw en erg duidelijk plannetje van het park opgemaakt. Je kan het bewonderen op de Belvedère, maar ook op placemates en affiches.

Voor de volledigheid staat er hier ook een grote versie op deze site.

06/10/2005: Maakbare stad

Stadswijken veranderen. Ook de publieke ruimte verandert, wie haar gebruikt, en de manier waarop ze wordt gebruikt. In Sint-Andries zijn heel wat veranderingen merkbaar...

Stuurgroep Sint-Andries nodigt enkele sprekers van binnen en buiten de wijk uit en biedt voluit mogelijkheden voor een open dialoog en debat.

Op woensdag 12 oktober gaat het eerste stadsdebat door:

Deel 1: Drie sprekers sprekers brengen hun verhaal:
Rika Reintjes, bewoner Oud-Berchem zoomt in op het Wasplein, Walter Busschots, Opbouwwerker In Antwerpen-Noord vertelt over het Willy Van der Steenplein en Johan Rouffaer, bewoner Sint-Andries licht het werk & leven van Onze Tuin toe.

Deel 2:Samen met de aanwezigen in de zaal beantwoorden we de vraag: “Wat kunnen wij, samenwerkende bewoners, hieruit leren?”

Info: Maakbare Stad

03/10/2005: Buurtsport verankerd op Spoor Noord

Op het Spoorwegemplacement Noord starten binnenkort de werken voor de aanleg van het parklandschap. Het college besliste over de renovatie van de grote herstelloods en de herlocalisering van de activiteiten van de Perrierloods. Tegelijk is de Hogeschool Antwerpen vragende partij voor de bouw van een overdekte sportinfrastructuur.

Info: College van 30/09/2005

27/09/2005: Feestelijke inhuldiging Belvedèreplatform en Projectenhuis Spoor Noord

Dinsdag 27 september werd er een klein stukje geschiedenis geschreven in Antwerpen-Noord met de inhuldiging van een nieuw pleintje in Antwerpen, het Damstation als Projectenhuis Spoor Noord en de start van de aanleg van Park Spoor Noord.

Info: Stadsvernieuwing

22/09/2005: Grote Stratenloop Spoor Noord

Het wervend programma Spoor Noord stelt voor: de eerste editie van de grote stratenloop Spoor Noord, een stratenloop door Antwerpen Noord, over en rond het toekomstig Spoor Noord-park.

Niet zomaar een stratenloop, maar een wervelende wedstrijd, met veel toeters en bellen, voor jong en oud, dik en dun, amateurs, professionelen, mensen met stramme benen of een teveel aan welvaartsvet, ... kortom voor iedereen, ook voor u.

Deze stratenloop doet alle interessante plekken en werven van Antwerpen Noord aan. Er is een kort parcours voor de kleinsten, een parcours van 5 km en één van 10 km.

start kinderloop: 14.00 uur
start 5 en 10 km: 14.30 uur

vertrek en aankomst:
Sporthal All Inn, Slachthuislaan 44, 2060 Antwerpen-Dam

Gratis!

voorzieningen: kleedruimtes, douches, cafetaria, kinderanimatie

inschrijven:Geert tel 03 27231 40

20/09/2005: Karel De Grote Hogeschool

Ondertussen is het duidelijk geworden dat de Karel De Grote Hogeschool niet naar het Emplacement komt met (eeen gedeelte van) hun opleiding. Ook zullen ze niet in de geplande sportinfrastructuur trekken.

De Antwerpse Hogeschool, die al de kop zal uitbouwen als grote campus, heeft voldoende middelen om ook de sportinfrastructuur te financieren.

13/09/2005: Vrijwilligers gezocht

Antwerpen Noord beweegt. Dat is het minste wat je kan zeggen. Veel jonge gezinnen vestigen zich hier en dat brengt leven in de brouwerij. Maar ook oudere, gevestigde waarden ontdekken de kracht van dit stukje stad en willen iets op poten zetten: sport, cultuur, feesten, …. Als het maar beweegt. Wij denken dat er hier veel mensen wonen die hun steentje willen bijdragen, door mee te helpen, mee te organiseren, mee te denken, mee te doen, … . Wij willen u leren kennen.

Hebt u interesse om mee te werken, bijvoorbeeld aan de grote stratenloop Spoor Noord, het eindejaarsfeest van het district op het Sint-Jansplein, het boekenplein op het De Coninckplein, de basketbalclub van het Sint Jansplein, of andere evenementen in de wijk? Laat het ons weten aan Geert!

Info: Stadsvernieuwing

10/09/2005: Start!

Op 27 september openen de burgemeester en schepenen het projectenhuis Spoor Noord in het gerenoveerde Dam Station en het panoramisch uitkijkpunt op het Belvedèreplatform aan Viaduct Dam. Ook is dit de feestelijke start van de aanleg van het park.

21/08/2005: Boekenplein

Deze zondag is het weerom boekenplein. Onder de de vrije jazztonen van weeral het kruim van de jonge Antwerpse jazz-scène, kan u uw luchtige zomerlectuur mooi vervangen door stevige herfstkloefers of dwarrelende klassiekers. Kortom: voed uw hoofd en kom zondag naar het De Coninckplein, tussen 9u en 17u. Iedereen die er ooit was komt terug! (al was het maar omdat de Criée en het Grand Café op zondag open zijn)

28/07/2005: Golfen op het Emplacement

Het strandzitten stilaan beu? Stramme heupen van klammig weer? Tijd om uw imago wat op te poetsen?

Elke maandag, dus op 1,8,15 en 22 augustus kan je op het spoorwegemplacement leren golfen. Iedereen kan een basisslag komen oefenen in een voor de gelegenheid omgetoverd gofterrein. Geen glooiende grasvelden, wel een ruwe, uitgestrekte vlakte met originele doelwitten.

Dit gaat door telkens van 16u tot 22u, steeds met een hapje en een drankje.
Op zaterdag 27 augustus worden de workshops afgerond met een slothappening. Van 14 tot 22 uur kan u tonen wat u geleerd hebt of komen genieten van Urban Golfers in wording.

Locatie: spoorwegemplacement, ingang Perrierhal, Viséstraat 1, 2060 Antwerpen (tram 12, halte Stuivenbergplein)

Inschrijven bij Jorge of via het Oude Badhuis op 03/272.31.40
Prijs: 2,5 euro per persoon per maandag. Vanaf 12 jaar.

SWING!

14/07/2005: Reclame

Deze zondag is het alweer Boekenplein. Zowel particulieren als boekhandelaars verkopen van 9u tot 17u een mooi gamma tweedehandsboeken op het De Coninckplein, vaak tegen een prikje!
Bib-gangers, toevallige passanten, jong en oud vinden er ongetwijfeld hun gading.

Maar ook jazzliefhebbers zullen zich deze zondag bij een drankje kunnen verkneukelen! Gerenommeerde jazzmuzikanten uit het Antwerpse stellen voor de gelegenheid drie bands samen, die het boekenplein van 11u tot 17u muzikaal zullen opluisteren.

Weer, geen weer of te warm weer: komen!!

12/07/2005: Vliegeren en golfen op het spoorwegemplacement...

In juli kan je elke maandag tussen 16 en 20 uur op het spoorwegemplacement terecht om te vliegeren. Vliegerfanaten en -amateurs hoeven dus niet meer naar zee af te zakken wanneer er een windje opsteekt. Het 17 ha grote spoorwegemplacement leent zich uitstekend om een vlieger op te laten. Er voor hen die zelf geen vlieger hebben: geen nood. Je kan ter plekke je eigen vlieger leren maken. Spoor Noord rondt de vliegermaand juli af met een heuse kite-happening.

In augustus kun je leren golfen. Urban golf op een, voorlopig nog, verlaten terrein. Het golfjargon zal voor niemand nog geheimen kennen. Iedereen kan een basisslag komen oefenen op een voor de gelegenheid omgetoverd golfterrein. geen glooiende grasvelden, wel het ons vertrouwde ruwe terrein met originele doelwitten.

Info: Stadsvernieuwing

30/06/2005: Censuur?

Morgen zal De Standaard berichten over het afblazen van de fototentoonstelling "Verkeerde tijd, verkeerde plaats - ontmoetingen met vluchtelingen" in de nieuwe Permeke-bibliotheek. Die tentoonstelling zou op 15 juli open gaan, maar het College vond het "niet opportuun" deze beelden op deze plek te tonen.

Aan de tentoonstelling, een initiatief van FotoMuseum, OCMW-Antwerpen, In Flanders Fields Museum Ieper en Fedasil, werkten auteur Bart Demyttenaere, fotografen Dieter Telemans en Nick Hannes, en videasten Yasmine De Backer en Wim Van den Eynden mee. Eerder was de tentoonstelling te zien in het FotoMuseum en in Flanders Fields. Momenteel loopt ze in de Sint-Gorikshallen in Brussel.

De foto's van Nick Hannes zijn te zien op zijn site. Hij heeft getracht de asielprocedure in beeld te brengen, en heeft daarbij gefocust op de infrastructuur, de uitzichteloosheid, de verveling van alle opgesloten asielzoekers. Zijn beelden werpen een blik achter de muren van o.a. de gesloten centra van Merksplas en Melsbroek, DVZ en het Commissariaat, en enkele open opvangcentra.

Is hier sprake van censuur? Mag het niet worden getoond, wat er zich in de gesloten centra afspeelt? Er wordt intussen gezocht naar een andere lokatie om te tentoonstelling te laten doorgaan.

Bron: Nick Hannes

29/06/2005: Hogeschool campus komt naar de kop

De Hogeschool Antwerpen kan vandaag in een raad van bestuur het licht op groen zetten voor de Campus Nieuw aan Spoor Noord. Minister Dirk Van Mechelen tekent deze week het BPA dat de komst van de school mogelijk maakt.

De voorbije weken werd er druk onderhandeld tussen stad en de NV Sopima, die de spoorweggronden moet rendabiliseren. De stad liet vorige maand weten dat ze voor de gronden in zone B (voormalig ABX-complex op hoek Italiëlei-Ellermanstraat) best interesse had voor de inplanting van een campus van de Hogeschool Antwerpen. De bedoeling is dat op de sokkels de Campus Nieuw komt voor 3.500 studenten en dat de torens door Sopima bijvoorbeeld voor woningen en/of kantoren kunnen worden ontwikkeld.

De eerste prijs van Sopima lag te hoog voor de Hogeschool. Nu lijkt er toch een vergelijk gevonden, ook al omdat minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen een bepalende rol speelt met de al dan niet goedkeuring van het BPA Spoor Noord dat het stadsbestuur heeft ontwikkeld. Vooral de garantie dat er ruimte voor de ontwikkeling van de nieuwe campus tegen het academiejaar 2008 was cruciaal. De raad van bestuur zal vandaag het dossier bespreken. De minister zet normaal de
komende dagen zijn handtekening onder het bestemmingsplan zodat de ontwikkeling aan de kop van Spoor Noord verder kan.

Daarnaast onderhandelt de stad verder met Sopima voor Petroleum Zuid (210.000m2), Nieuw Zuid (196.159m2), Kievitplein/Moretuspoort (17.000m2).

Bron: Gazet van Antwerpen

23/06/2005: Wijkforum drugbeleid

Vandaag werd in Permeke een wijkforum georganiseerd rond het drugbeleid van de stad Antwerpen. Een gestructureerd beleid rond drugbeleid kan natuurlijk enkel toegejuichd worden.

In dat kader kwam weer de verhuis van Free Clinic naar het Schuinpoort ter sprake. Dat men de concentratie rond het De Coninckplein wil aanpakken is natuurlijk verdedigbaar, maar een verhuis naar een buurt die extra overlast makkelijker kan slikken (zoals bvb. Antwerpen Zuid) lijkt beter. Antwerpen Noord blijkt plots maar tot aan de spoorweg te lopen, dus gaat het theoretisch over een verhuis buiten de wijk...

Een bezoek aan de "Free Clinic" en ook "De Sleutel" diezelfde avond brengt het hele verhaal wel in de juiste context. De werking van beide centra is bewonderswaardig en de herlocatie zal zeker zorgen voor een verfraaiing van het nu verwaarloosde gebouw aan het Schijnpoort.

Natuurlijk zal de onmiddelijke omgeving (waaronder het voorziene buurtparkje rond de watertorens) herbekeken moeten worden. Een zandbak op deze locatie is bvb. niet aan te raden. Ook de verschrikkelijke voetgangersdoorgang aan het Schijnpoort zal er niet beter van worden.

Vandaar dat we toch aandringen op een oplossing die aansluit bij de problematiek en de beloftes uit het verleden. Zo moet er naast de vestiging aan het Schijnpoort ook best de bestaande locatie aan het De Coninckplein behouden blijven en dient er een bijkomende plek in een ander deel van Antwerpen gezocht. Opdie manier wordt de overlast op een aanvaardbare manier gespreid.

Ook dient een inplanting van een vestiging van “Free Clinic” aan het Schijnpoort gekoppeld te worden met een verbetering van het Spoorwegtunneltje, veiligheidsmaatregelen voor de ondergrondse tramhalte voor de deur en andere overlast beperkende maatregelen.

14/06/2005: Evenementen in de buurt

Op zaterdag 25 juni van 14u tot 18u organiseert DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK een markt voor tweedehands design. De markt is in open lucht, rond het designcenter en kadert in de grootse buurtfeesten die Sint-Jansplein tot Carnotstraat in rep en roer zetten.

Op donderdagavond 23 juni organiseert het Stedelijk Wijkoverleg in samenwerking met Stadsontwikkeling een wijkevenement voor de wijk Dam-Eilandje.

Info: Stadsvernieuwing

14/06/2005: Seefhoef Vooruit!

Het straatanimatiefestival 't Winkelend Noord krijgt een vervolg op zaterdag 25 juni. Op die dag trekken weer heel wat artiesten door de winkelstraten. Vorig jaar ging het festival voor het eerst door in alle winkelstraten tussen Sint-Jansplein en Offerandestraat. Dit jaar valt het feest samen met de feestelijkheden voor '60 jaar Suske en Wiske'.

Info: Stadsvernieuwing

01/06/2005: Free Clinic naar het Schijnpoort

Er klinkt hoerageroep vanuit politieke hoek in Antwerpen... zoals aan buurtbewoners en investeerders beloofd wordt het drugopvangcentrum “Free Clinic” en naar men hoopt ook de bijhorende overlast uit de buurt van de nieuwe bibliotheek verwijderd en verplaatst naar het Schijnpoort...

Kijken we echter naar de problematiek die zich in deze materie stelt dan lost men op deze manier bitter weinig op.

Volgens “Free Clinic” zelf is de overlast voornamelijk een gevolg van de concentratie in één centrum. Er zijn momenteel meer dan duizend consults per week waardoor de klanten langere wachttijden hebben en dus ook langer ter plekke blijven rondhangen. Ook de serviceverlening van het centrum zelf aan hun klanten lijdt hieronder. Studies hebben vorig jaar aangetoond dat een spreiding over de stad (en eventueel randstad) de overlast echt minimaliseert en een duidelijke verbetering in dienstverlening oplevert.

Er was ook niet enkel beloofd het centrum uit de bibliotheekbuurt te verhuizen, maar zelfs buiten Antwerpen Noord. Argumentatie was dat deze buurt door de overdaad aan problemen bijkomende overlast niet meer kan bolwerken. De geplande verhuis is enkel een verhuis binnen Antwerpen Noord zelf, zodat deze oplossing enkel een verplaatsing van het probleem beoogt. Daarenboven is het merendeel van de klanten van “Free Clinic” niet uit Antwerpen Noord afkomstig.

De gekozen locatie staat ook haaks op de investeringen die de stad en Europa momenteel doen in het Spoor Noord gebied. De ingeplande locatie aan het Schijnpoort bevindt zich vlak bij één van de geplande hoofdingangen van het nieuwe park. Specifiek zelfs bij het gedeelte dat een soort buurtparkje moet worden en waar veel kinderen zouden kunnen komen spelen; kinderen die blijkbaar wel over spuiten mogen struikelen. De nieuwe “Free Clinic” grenst ook aan het naar alle waarschijnlijkheid vuilste en onveiligste spoorwegtunneltje van België dat hierdoor zeker niet aangenamer zal worden.

Andere investeringen in de buurt zoals de vele jonge gezinnen met kinderen die momenteel de weg naar Antwerpen Noord terugvinden, de geplande topsporthal en de vele bezoekers van de evenementen in het Sportpaleis zullen hier ook de nodige hinder van ondervinden.

31/05/2005: Uitnodiging Werkgroepbijeenkomst

Wij vinden het zinvol om toch nog eens de koppen bij mekaar te steken om iedereen op de hoogte te brengen van de standpunten van de schepen en de projectleiding. Ook willen we het eens uitvoerig hebben over de plannen van de stad Antwerpen om de free clinic over te plaatsen naar de Schijnpoortweg (spoorweggebouwen naast het naftstation). Hoe gaan we hiermee om? Moet de werkgroep initiatief nemen tot actie en welke actie? Steunen wij de free clinic die eerder gewonnen was voor kleinschalige initiatieven,... kortom vele vragen waar we ons grondig kunnen over bezinnen.

De bovenste verdieping van de Groene Kubus in Permeke is voor ons gereserveerd op 31 mei vanaf 20:00 uur. Dus als je nog niet in de gelegenheid bent geweest om het mooie de Coninckplein bij schemerlicht vanop hoogte te bewonderen is dit de ideale gelegenheid. Een bijkomende lokker is dat het café ten laatste om 22:30 sluit, dus de vergadering kan niet echt uitlopen, tenzij we nog een andere café of terrasje uitproberen op het plein.

19/05/2005: Evacuatiegebouw

Het evacuatiegebouw is ondertussen ook geschilderd in het grijszwart. De kleur van het emplacement... voor o.m. de afboordingen enzo??

18/05/2005: Nieuwsbrief Spoor Noord

De nieuwsbrief is nu ook electronisch beschikbaar. Je vind hem hier.

10/05/2005: Bangelijk Banket

Op zaterdag 25 juni 2005 organiseert de stad ‘60 jaar Suske en Wiske’ op het Sint-Jansplein. In het kader daarvan zorgt Spoor Noord voor een ‘Bangelijk Banket’ in samenwerking met de lokale horeca.

Met dit banket wil de stad een zo gevarieerd mogelijk beeld geven van het culinaire aanbod in Antwerpen Noord, naar het voorbeeld van de kleurrijke avonturen van Suske en Wiske in verschillende landen en culturen. Je kan er naar eigen smaak en vermogen genieten van al het lekkers dat Antwerpen Noord te bieden heeft. Heb je een horecazaak of heb je zin om voor heel veel mensen te koken, neem dan zeker contact op met Geert Allaert (Tel: 03/ 272 31 40) of mail naar geert.allaert@stad.antwerpen.be.

04/05/2005: Onderhoud met Ludo Van Campenhout

We kregen een update van Ludo Van Campenhout rond volgende onderwerpen (die ons nauw aan het hart liggen):

1. Vrachtwagentankstation
2. ABX
3. Grondoverdracht NMBS
4. Damplein
5. Sanering grond – verbreding ringspoor
6. Mobiliteit – verkeersafwikkeling
7. Communicatie en informatie
8. Drugopvangcentrum aan de Schijnpoortweg

Het gesprek verliep weerom in een zeer open sfeer. Verslag volgt op onze volgende bijeenkomst, op 31 mei 2005 om 20u00 in Permeke.

18/04/2005: Nieuwsbrief Stadsvernieuwing

Als je verder op de hoogte wil blijven van de verschillende stadsvernieuwingstrajecten waarvan Spoor Noord er 1 is kan je je electronisch abonneren op de nieuwsbrief via de website Stadsvernieuwing..

18/04/2005: Werken op het Damplein

Voor wie het nog niet wist, de werken op het Damplein starten vandaag. De werken zullen (hopenlijk) tegen half october klaar zijn.

15/04/2005: Geert op Radio 2!

Naar aanleiding van de verhuis van de maquette naar het Permeke gebouw is er op Radio 2 om 7u00 's ochtends een uitzending rond het Emplacement. Eindelijk weer wat positieve berichtgeving rond Antwerpen Noord!

Info: Radio 2

15/04/2005: Jaarprogramma Wervend Programma

Het college keurde vandaag het jaarprogramma voor het Wervend Programma goed. Wat het wervend programma van Spoor Noord en de Atheneumbuurt betreft, ligt de nadruk voor 2005 op:

1. sportactiviteiten voor de twee gebieden
2. plechtige ‘startmomenten’ of openingen, vooral wat Spoor Noord betreft
3. culinaire activiteiten voor de Atheneumbuurt
4. continuering van een aantal lopende activiteiten of engagementen

Het volledig collegebesluit vind je hier.

Bron: Notulus

08/04/2005: Start werken zwembad Veldstraat

Vanaf 16 april sluit het zwembad in de Veldstraat de deuren voor de geplande renovatiewerken. Na heropening, voorzien voor het najaar 2006, zal het monumentale gebouw niet alleen een compleet vernieuwd zwembad huisvesten, maar ook een stoombadencomplex en badenhuis.

Bron: Werven in Antwerpen

08/04/2005: Maquette in stadskantoor Permeke

Vanaf 15 april zal de maquette van het toekomstige landschapspark op het voormalige spoorwegemplacement te bezichtigen zijn in de wachtzaal van het stadskantoor noord op het De Coninckplein.

Bron: Werven in Antwerpen

06/03/2005: Collegebesluit Definitef Ontwerp

Het college keurde op 5 februari het definitief ontwerp voor het Park Spoor Noord goed. Het nieuwe park is het grootste project van het Spoor Noord-investeringsgebied.

De volledige tekst vindt u hier.

05/02/2005: Campus Nieuw is niet voor morgen

Gazet van Antwerpen meldt dat de Hogeschool Antwerpen haar plannen voor de bouw van een nieuwe campus voor onbepaalde tijd in de koelkast steekt. Twee kandidaten dienden een offerte in voor het project, maar de twee voorstellen overstijgen de financiële mogelijkheden van de hogeschool.

Half januari maakte de Hogeschool Antwerpen bekend dat er nog twee locaties in aanmerking kwamen voor de zogenaamde Campus Nieuw. "Het gaat om de voormalige NMBS-terreinen op het einde van de Leien en om de site van de gasintercommunale IGAO aan de Singel in Berchem", vertelde infrastructuurdirecteur Dirk De Cuyper toen. "In de zomer van 2007 moet het project afgerond zijn."

Die datum zal hoogstwaarschijnlijk niet gehaald worden, want vrijdag deelde de hogeschool mee dat de twee voorgestelde dossiers financieel niet haalbaar zijn. De offertes overschrijden het voorziene budget "aanzienlijk" en dus besliste de raad van bestuur om de lopende gunningsprocedure "onverwijld" stop te zetten.

De problemen rond de nieuwe campus betekenen een tegenvaller voor het Antwerpse stadsbestuur. Schepen van Ruimtelijke Ordening Ludo Van Campenhout (VLD) zei al meermaals dat hij de nieuwe campus graag ziet verrijzen op de 'kop' van het prestigieuze Spoor Noord-project, op de hoek van de Italiëlei en de Ellermanstraat. "Dat blijven we ook vandaag de interessantste invulling vinden", aldus de schepen vrijdag.

Bron: Gazet van Antwerpen

01/02/2005: Nog een positief artikel over Antwerpen Noord

In de Antwerpenaar van februari kwamen we nog eens een artikel tegen waarin bewoners ook vinden dat Antwerpen Noord beter in de kijker gezet kan worden.

Begin december verscheen in de kranten nog maar eens een negatief artikel over Antwerpen-Noord. Patrick N’Siala Kiese was het beu en schreef een brief naar het Antwerpse stads-bestuur. “Tussen al de armoede en de verloren gezichten is er heel wat vreugde en jong talent. Daar mag ook eens over geschreven worden.” Een gesprek met vier échte Antwerpenaars, met Afrikaanse wortels.

Je vindt het artikel ook hier.

Bron: De(n) Antwerpenaar

29/01/2005: Verkeerssituatie Damplein

Bijgaande brief verstuurde Jef Barzin in persoonlijke naam, maar gesteund door bewoners, naar schepen Ludo Van Campenhout en naar Gazet van Antwerpen. Ook De Lijn bracht hij hiervan op de hoogte.

En vermits den Dam tegen het spoorwegemplacement ligt wou hij ons niet overslaan.

Brief: Buslijn 19

25/01/2005: Onderhoud met Ludo Van Campenhout

We hebben een onderhoud gehad met Ludo Van Campenhout rond volgende onderwerpen:

1. Vrachtwagentankstation
2. ABX
3. Grondoverdracht NMBS
4. Damplein
5. Sanering grond – verbreding ringspoor
6. Mobiliteit – verkeersafwikkeling
7. Communicatie en informatie
8. Drugopvangcentrum aan de Schijnpoortweg

Het gesprek verliep in een zeer open sfeer en duidelijke afspraken werden gemaakt. Verslag volgt op onze volgende bijeenkomst.

15/01/2005: Antwerpen Noord & Spoor Noord positief in het nieuws

In De Morgen van 15 januari kwam Antwerpen Noord & het Spoor Noord project nog eens positief in het nieuws.

Al vijf jaar is het spoorwegterrein in het noorden van Antwerpen verlaten maar nu komt het weer tot leven. Dit jaar begint de aanleg van een modern park met tuinen, speelvelden en sportterreinen. De oude treinloodsen zijn erg in trek. Ze krijgen een nieuwe bestemming als hogeschool, brasserie of overdekte markt. De omliggende wijken Seefhoek, Stuivenberg en Dam kunnen er snel beter van worden.

Het vgolledig artikel vind je hier.

Bron: De Morgen

01/01/2005: Nog 3 jaar!

Weer een jaar dichter bij het park. Als iedereen zich aan de afspraken houdt (wat bij Nieuwjaar toch de bedoeling is) kunnen we binnen 3 jaar vuurwerk afsteken in het park!

Gelukkig Nieuwjaar!

22/12/2004: Vrachtwagentankstation aan de kop!

Er wordt een vrachtwagentankstation gepland tussen de dokken en de kop van het Emplacement. Dit lijkt ons geen goed idee. Deze activiteit is onverzoenbaar met het groene karakter van het park en verlaagt de kansen voor projecten op de kop zelf enorm.

Deze activiteit kan gemakkelijk hoger tussen de dokken geplaatst worden wat zeker meer hinder met zich meebrengt.

20/12/2004: Benefiet Kievitplein

stRaten-generaal en De Ploeg (zie hieronder) richten een benefietconcert in ten voordele van de beweging voor een menselijke invulling van het Kievitplein en het klooster met kerk in de Ploegstraat.


17/12/2004: Stad volgt Natuurpunt Antwerpen Noord

De vereniging Natuurpunt Antwerpen Noord had een overwegend positief bezwaarschrift
opgesteld, maar toch om een aantal aanpassingen gevraagd. Zo vroegen ze onder meer dat de
bestemmingsvoorschriften zouden aangepast worden zodat de aanleg van een nieuwe bovengrondse
bedding voor de Schijn doorheen dit nieuwe park zou mogelijk worden.

Recent zijn immers een aantal studies opgesteld die aantonen dat het mogelijk is de bovenloop van de Schijn opnieuw via dit parkgebied naar de Schelde af te lijden. Een stromende waterloop (met zuiver water) doorheen een stedelijk park biedt niet alleen voor de natuur maar ook voor de recreant een extra troef.

De Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) volgde grotendeels dit bezwaarschrift en verwierp het bezwaar van de NMBS (dat vooral financiële garanties vroeg voor de
realisatie van een zijspoor en voor de verkoop van de gronden).

Natuurpunt maakte hier wel degelijk het verschil!

2 artikels werden in Natuur.ruimte gepubliceerd, september & december 2004.

Een gecoördineerde versie van beide teksten staat op hun website Natuurpunt.

Info: Nauurpunt Antwerpen Noord

12/12/2004: Situatie Halenstraat

In het finaal ontwerp blijkt dat de tramlijn verplaatst wordt naar de huizenkant. Dit lijkt niet de beste oplossing. Een tegenvoorstel werd opgesteld en zal verstuurd worden naar de projectgroep "Spoor Noord".

Dit tegenvoorstel vindt u hier.

03/12/2004: Kievitplein

Wie vandaag het Kievitplein achter het Centraal Station bezoekt, ziet tegen de hemel zeven kranen boven het plein uittorenen. Met deze kranen worden acht mastodonten van gebouwen opgetrokken die alle gevoel van licht en ruimte dat het plein je nu biedt, voorgoed (of ten minste voor enkele tientallen jaren) teniet zal doen. Tegen dit vooruitzicht zijn leden van zes buurtcomités - onder de naam van de Ploeg - in het verweer geschoten.

Zij klagen voor de rechtbank de juridische misstanden aan die zij aantreffen in het dossier en presenteren eveneens een gaaf alternatief dat Robelco kan tevreden stemmen én de buurt ten goede komt (met open ruimtes, een tweede ingang voor de zoo, ...).

Meer uitleg vinden op de website http://www.antwerpencentraal.be/kievit/.

24/11/2004: NMBS verlaat emplacement aan Hof ter Loo?!?

Zoals u in onderstaande tekst kan lezen zou de NMBS het spoorwegemplacement tussen Schijnpoort en Hof ter Lo verlaten in de nabije toekomst.

Als verbinding tussen "ons" park en het Rivierenhof zou dit kunnen tellen als Central Park in Antwerpen. We vragen dit zo snel mogelijk na bij de NMBS zelf.

24/11/2004: Ringpark De Knoop

Op woensdag 24 NOVEMBER organiseerde BorgerhouDt van Mensen een open info-avond in het kader van Ringpark De Knoop in het EcoHuis.

Vijf postgraduaten stedenbouw kwamen drie uitgewerkte projecten voorstellen waarin ze randgebieden van het Ringpark visualiseren en herinrichten. Twee projecten handelden over een nieuwe invulling van het spoorwegemplacement tussen Schijnpoort en Hof ter Lo (de NMBS verlaat deze site in de nabije toekomst).

Het derde project ging over een hertekening van de Singel ter hoogte van Borgerhout/Zurenborg.
De studenten werkten deze projecten uit in het kader van hun studies. Hun voorstellen bieden heel wat stof tot nadenken.

25/10/2004: Hoorzitting topsporthallen

Vandaag organiseerde de stad een hoorzitting in de VIP tent naast het Sportpaleis. Onderwerp was de bouw en eploitatie van een topsporthal.

De stad wil een topsporthal voor teamsporten volley-, basket- en hand- en zaalvoetbal met een capaciteit van 5000 toeschouwers. Ze wil dit realiseren in een publiek-private samenwerking. De stad investeert 10 miljoen euro in de topsporthal en wil ze realiseren op de mogelijke sites Slachthuis of Sportpaleis.

Beide eigenaars, Anthe nv (Slachthuis) & Sportpaleis nv, dienden een offerte in en werden beide niet goed bevonden. Ook stelden ze beide een voorstel op waarbij een kleine sporthal voor 1500 toeschouwers erbij gebouwd werd.

Voorstel van de beoordelingscommissie is nu beide voorstellen te combineren tot een topsporthal naast het Sportpaleis en de kleine sporthal opde slachthuissite, geëxploiteerd door Sportpaleis nv.

Het publiek wilde voornamelijk goede afspraken rond overlast, en dan vooral parkeeroverlast.

20/10/2004: presentatie bij Thurn & Taxis

Onze presentatie bij BRAL (Thurn & Taxis) was een groot succes. In de media stond nadien te lezen dat men nog veel van Antwerpen kon leren.

Jammer genoeg is de site al "verkocht" aan een projectontwikkelaar die een nieuwe Europese woonwijk meer ziet zitten dan een groene invulling.

Info: BRAL

18/10/2004: Voorstelling definitief ontwerp

Vorige week hebben we in primeur een presentatie gekregen van het definitieve ontwerp “Spoor Noord”. Gezien de kwaliteit als de vele positieve nieuwe ontwikkelingen willen we deze info ook graag aan jullie doorgeven. Je vindt meer details hier.

04/10/2004: Uitwisselavond Brussel, Antwerpen & Amsterdam

Enkele weken geleden organiseerde BRAL, samen met een tiental partners, in het kader van Plein Open Air een rondrit onder de naam Toer déZIR. Tijdens deze Toer hebben ze de problematiek van de grote en strategisch belangrijkste sites van het Brussels Gewest in de kijker geplaatst. Momenteel zijn ze volop bezig de inhoud van deze rondrit te verwerken in een publicatie.

Intussen lanceren ze alvast een nieuw initiatief i.v.m. de ontwikkeling van Thurn & Taxis. Het gaat om een UITWISSELINGSAVOND TUSSEN BRUSSEL (Thurn & Taxis) – ANTWERPEN (Spoor Noord) & AMSTERDAM (Westergasfabriek). Deze vindt plaats op 20 OKTOBER 2004. De uitnodiging vind je in bijlage.

Info: BRAL

23/09/2004: tWinkelend Noord

tWinkelend Noord straatanimatiefestival op zaterdag 25 september 2004 in Antwerpen Noord Straatanimatiefestival vanaf 13 uur met fanfares, steltlopers, walking acts, shows, kinderanimatie Winkelanimatie vanaf 13 uur met braderij, proeverij, culinaire brochure Slotspektakel op het Sint Jansplein vanaf 19 uur voor het gedetailleerd programma.

15/09/2004: Carwash aan het Schijnpoort...

Als je de carwash aan het Schijnpoort (Clean Engine is Your Life Save, Met Echt Hot Water, ...) nog wil bewonderen moet je snel zijn. De afbraakwerken zijn begonnen!

13/09/2004: Tip van de Week

Donderdagavond 16 september organiseert buurtgroep Seefhoek een wijkwandeling. We vertrekken aan buurthuis Seefhoek om 19:00 uur. De wandeling eindigt aan de Rode Zeven op het Sint-Jansplein.

De wandeling wordt gegidst door Antwerpen Averechts, het accent ligt op de geschiedenis van de wijk.

Deelnameprijs is 2,50 euro, enkel voor mensen die wonen in de wijk 2060.

Inschrijven bij Greet Dejonghe: 0473/29.34.29.

13/09/2004: Uitbreiding De Sleutel afgekeurd

Vandaag besliste het college dat de uitbreiding van De Sleutel in de Dambruggestraat 78-80 niet kan doorgaan. Voor een efficiëntere werking wenste De Sleutel haar administratieve diensten en 20 ambulante patiënten van de Lange Van Sterbeeckstraat 28 over te brengen naar de Dambruggestraat. Het afgebrande woonhuis op huisnummer 80 zou hiervoor gesloopt worden (exclusief voorgevel).

bron: antwerpen.be

13/09/2004: Foto's van het bezoek van de "Vrienden Westergas"

Eindelijk werden de langverwachte foto's van het tegenbezoek van de "Vrienden van de Westergas" aan onze site gepubliceerd.

Volg de link!

09/09/2004: Reacties op het BPA

Er zijn twee bezwaren ingediend tegen het BPA.

Ééntje door Natuurpunt o.a. ivm het Schijn. Ze vroegen om dit kanaal opnieuw open te leggen en te integreren in het park als natuurlijk waterkanaal. Deze mogelijkheid werd ondertussen door het provinciebestuur onderzocht maar is gezien de kostprijs niet haalbaar. Voor het overige is Natuurpunt zeer lovend. Er staat deze maand een artikel over het park in het ledenblad van Natuurpunt Antwerpen Noord.

Het andere bezwaar kwam jawel van de NMBS zelf, één van de partners van spoor Noord toch! Hun bezwaar hield verband met het uitloopspoor. In het BPA staat opgenomen dat deze zone parkgebied wordt als het uitloopspoor om één of andere reden niet meer gebruikt wordt. Zij tekenden hier bezwaar tegen in, zij willen dat ze over deze zone kunnen blijven beschikken en dat ze dus anders benoemd wordt.

09/09/2004: Uitloopspoor deel 3

Goed nieuws is alvast dat de ontwerpers de voet en fietsverbinding ter hoogte van de Schijnpoort op het gelijkvloerse niveau houden, zoals ook door ons werd gevraagd!

09/09/2004: We vliegen er weer in!

Om onze trein terug aan het bollen te krijgen gaan we een eerste bijeenkomst te plannen. In principe willen we asap het gesprek aangaan met de Antwerpse Hogeschool (zoals we trouwens al gedaan hebben met de Karel De Grote Hogeschool) en moeten we ook nog een overleg plannen met verantwoordelijken van het district over de parkeerproblematiek, de aansluiting van spoor-noord op andere plannen in de omgeving, etc.

Sowieso komt er (wellicht de eerste week van oktober) een gesprek met mensen
van het ontwerpteam rond de verdere detaillering van de plannen.

Geïnteresseerde buurtbewoners die in onze werkgroep willen meewerken kunnen zich nog steeds opgeven op info@emplacement.be.

30/08/2004: Plein Publiek.

Ontmoetingen in Antwerpen Noord’ nu ook op DVD.

De DVD zal te koop zijn aan de spotprijs van 15 euro in de Stadswinkel,Standaard boekhandel, het oude badhuis. Bewoners van 2060 kunnen dit prachtproduct verkrijgen aan 10 euro (bij vertoon van identiteitskaart).

Meer info: Spoor Noord

26/08/2004: Officiëel antwoord op ons "10 eisen pakket"

We vonden vandaag het antwoord op ons "10 eisen pakket" in de bus. Het wordt ook asap op deze site gepubliceerd, maar zoals verwacht zijn er weinig tegemoetkomingen.

22/07/2004: Wijkwandeling

We nodigen jullie graag uit voor een wijkwandeling op donderdag 16 september 2004 om 19 uur aan buurthuis Seefhoek. Alhoewel de wandeling zeker bedoeld is voor nieuwe inwoners van de wijk kunnen oudgedienden ook meewandelen (graag zelfs). De invalshoek van de wandeling is de historiek van Stuivenberg, Seefhoek en omgeving Sint-Jansplein.

Antwerpen Averechts zorgt voor de gidsen. We vragen een deelnameprijs van 2,50 euro. Inschrijven en betalen bij Greet Dejonghe, Everaertstraat 21.

13/07/2004: Uitloopspoor deel 2

Samengevat is de stand van zaken dat het uitloopspoor blijft liggen in het park maar dat het wordt opgeschoven met een 1,50 meter. Hierdoor wordt het toch mogelijk om het fietspad aan te leggen, op het smalste stuk met een overkraging van 25 meter. Wij zijn niet gewonnen voor het idee van een fietspad op hoogte en een voetpad gelijkvloers.

Alternatieven.

We zien drie alternatieven.

 1. de keermuur achteruit verplaatsen
 2. het fietspad naar de Lange Lobroekstraat verleggen en laten aansluiten aan fietspad Halenstraat/Viséstraat via een onderdoorgang ter hoogte van de Ceulemansstraat
 3. invoeren van éénrichtingsverkeer in de Halenstraat waardoor het mogelijk wordt om een voetpad en een fietspad op het gelijkvloers niveau aan te leggen.

Het laatste alternatiefgeniet onze voorkeur. Dit is ook het meest financieel haalbare, lijkt ons.

We bespraken ondertussen met de planningscel & verkeersdeskundigen de verschillende opties om
de toegankelijkheid van het park aan het Schijnpoort te behouden.

Uiteindelijk koos men er niet voor om de Halenstraat enkelrichting te maken. Dat zou ook niet nodig zijn omdat opmetingen bewijzen dat een voetpad en een fietspad gelijkvloers mogelijk zijn met behoud van een dubbele rijrichting + tram.

02/07/2004: Natuurpunt Antwerpen Noord zegt "Neen!"

Ekeren-Donk, zaterdag 24 april (met wat vertraging op onze website gezien "te laat ontdekt")

Buurtbewoners en leden van Natuurpunt Antwerpen Noord hebben vandaag hun affiche voorgesteld tegen de NMBS-plannen om in het parkgebied Oude Landen (naast het huidige natuurreservaat) nieuwe spoorbundels en onderhoudsloodsen aan te leggen.

Info: Natuurpunt Antwerpen-Noord

01/07/2004: Immo reclame

Een eerste voorbeeld om aan te tonen dat de immobiliënsector "onze" wijken naar waarde begint te schatten...

Project "Residentie Park"

Bron: Immpact

29/06/2004: Groot Repertorium - Spektakelmachines

Een spektakelmachine kan mooi, grappig, dom of vertederend zijn, maar ook indrukwekkend, bescheiden of lichtvoetig.

Zelfs wanneer we ze buiten de context van een opvoering bekijken, bezit de spektakelmachine een eigen uitdrukkingsvorm en weerspiegelt ze de gevoeligheid van de mensen die ze hebben uitgevonden, ontworpen en gebouwd.

Zomer van Antwerpen: 16 juli – 15 augustus (maandag gesloten) 14 – 22u
- geen reservatie, tickets ter plaatse

LOCATIE: Spoorwegemplacement, Damplein, Antwerpen Dam

Info: Zomer van Antwerpen

18/06/2004: Uitloopspoor & de NMBS

We brachten vandaag een bezoek aan de NMBS (overleg met o.a. de de districtsdirecteur en verantwoordelijk ingenieur voor Spoor Noord).

Het is nu echt wel duidelijk dat dit uitloopspoor moet blijven (gezien de inplanting in verschillende niveaus van het rangeerterrein Borgerhout).

Welk kon de NMBS meedelen dat ze hun best willen doen om dit probleem zo goed mogelijk mee op te lossen. Een eerste mogelijkheid is het opschuiven van dit uitloopspoor met 1,5 meter.

In de toekomst willen wij én de NMBS dat dit soort meetings samen met de stad gebeuren en dat we dus met alle betrokken partijen op regelmatige basis samenkomen.

05/06/2004: Tegenbezoek "Vrienden van de Westergas"

Na ons bezoek van vorig jaar hebben de "Vrienden van de Westergas" vandaag een tegenbezoek gebracht aan "onze" Spoor Noord site.

Foto's vind je hier, verslag van deze dag volgt later.

28/05/2004: "Park op Komst" in de Singel

De maquette van het toekomstige park op het oude spoorwegterrein in Antwerpen-Noord is op doorreis in de stad. Ze was reeds te bewonderen in het districtshuis van Antwerpen, het Oude Badhuis en de stadswinkel. De komende maanden houdt ze halt in deSingel (Desguinlei 25, 2018 Antwerpen).

De aanleg van het park start in 2005, want eerst moeten de vervuilde gronden gesaneerd worden. Vanaf 2008 zult u dan kunnen genieten van het echte park. Bezoekers van deSingel krijgen nu alvast een voorproefje.

27/05/2004: 't Stuift

Op zaterdag 26 juni 2004 zal het stuiven in Stuivenberg.

Verschillende organisaties van Antwerpen-Noord slaan die dag de handen in elkaar om een groots wijkfeest op poten te zetten.

Het Stuivenbergplein, het Jos Verhelstplein en het "schoolplak" zijn die dag de ‘place to be’. De drie pleinen worden aan elkaar verbonden met een slinger van stands van lokale verenigingen. Doorlopend is er straatanimatie.

Het vernieuwde "schoolplak" wordt om 14.00 uur feestelijk ingehuldigd door Chris Anseeuw, districtsschepen van district Antwerpen., maar vanaf 13 uur kan je er al terecht voor het vrij podium, voor de feestelijke viering van 25 jaar Protestants Sociaal Centrum (met open deur, tentoonstelling en zomercafé), om lekker te eten, …. . Om 18 uur stoppen de activiteiten.

Het Stuivenbergplein wordt van 13 tot 18 uur het trefpunt voor kinderen en jongeren: je kan springen in een springkasteel, fietsen op een mountainbike, kijken naar een demonstratie van het orida-fietsteam van de politie, circustechnieken aanleren, voetballen, dansen in de kinderdisco, spelen met de Kwibus, enzovoort …..

Op het Jos Verhelstplein, aan het terras van het Oude Badhuis, start om 17 uur een grootse barbecue. Daar vind je ook het grote podium. Daar zullen verschillende muziekgroepen – voor elk wat wils – voor u aantreden tussen 18 en 23 uur.

meer info: Spoor Noord

11/05/2004: Tramhalte Halenstraat / Schijnpoort

We hebben de bevestiging gekregen dat het voorstel voor de verbreding van de trambedding ter hoogte van de Schijnpoort geïntegreerd is het aangepaste ontwerp-BPA, zoals het door het College van vrijdag jl. werd goedgekeurd en doorverwezen is naar de gemeenteraad voor voorlopige aanvaarding als start voor het openbaar onderzoek.

Zie ook nieuwsbericht hieronder van 29/04...

03/05/2004: Wat gebeurt er op het Lobroekdok?

Wil je weten wat er écht gaat gebeuren met het Lobroekdok? Kom dan naar de tentoonstellingsweek rond het Lobroekdok, van 11 tot en met 16 mei'04, op het clubschip van de Antwerpse Yachtclub en bijhorende loods aan het dok zelf.

Het Lobroekdok is voor de helft gevuld met slib en ligt er wat verlaten bij. Toch zitten er heel wat toekomstmogelijkheden in het dok en omgeving. De stad wil werk maken van het Lobroekdok en liet daarom drie onderzoeken uitvoeren naar saneringsmogelijkheden, naar wat ruimtelijk kan en naar mogelijke functies.
De drie studies leverden een hoop informatie over het gebied op. Heb jij ook een aantal vragen over het Lobroekdok en ben je benieuwd naar de antwoorden? Kom dan een kijkje nemen op het Clubschip Antwerpse Yachtclub en bijhorende loods (op het Lobroekdok zelf).

Openingsuren Din 11, woe 12 en don 13 mei van 16 tot 18 uur
Vrij 14 mei gesloten
Zat en zon van 10 tot 18 uur
Infomomenten Bewoners welkom op din 11 mei om 20 uur
Bedrijven welkom op don 13 mei om 20 uur

Meer info: Spoor Noord

29/04/2004: "Ons" park wordt onthoofd!

Ondanks een door alle partijen ondertekend akkoord over het ontwerp en de invulling, komt de NMBS nu aanzetten met een "vergeten" noodzakelijk uitloopspoor op het emplacement. Dit spoor dat 400 meter het park inloopt is volgens hen onmisbaar. Er is namelijk een treinwasinstallatie op het rangeerterrein van Borgerhout en de gewassen treinen kunnen enkel drogen op dit uitloopspoor!

Zoals uit bovenstaande figuur duidelijk wordt is de impact enorm.

"Het park wordt onthoofd!"

De toegang van het park aan het Schijnpoort wordt afgesneden van de rest, waardoor
1. de watertorens (die een ingangspoort zouden vormen) niet meer in het park liggen
2. het park minstens 100 meter ingekort wordt (want het park begint dan pas aan de breuklijn)
3. de aansluiting met Merksem en Borgerhout wegvalt
4. het geplande fiets- en wandelpad over de hele lengte van het park niet tot aan het schijnpoort kan lopen (en dus ook niet mooi aansluit bij het ringfietspad)

De NMBS vraagt nu of dit in het contract nog aangepast kan worden. Wij, als buurtbewoners, vinden dit contractbreuk en eisen dat de betrokken stadsdiensten en het stadsbestuur niet ingaan op deze vraag. We kunnen ons niet voorstellen dat de NMBS geen alternatief kan vinden voor het drogen van hun treinen buiten het park. Naar men zegt zou het rangeerterrein bij Borgerhout over een tiental jaar trouwens ook verhuizen, waardoor dit uitloopspoor maar een 5-tal jaar dienst zou doen. Hiervoor dan het ontwerp van het park op zijn kop zetten is toch echt wel te gek.

28/04/2004: A&S Lectures on landscape

Bernardo Secchi & Paola Viganó geven een lecture aan de universiteit van Gent op woensdag 28 april 2004 om 18u00 in de Jozef Plateauzaal.

Het volledige adres is:

Ghent University
Department of Architecture & Urban Planning
Jozef Plateaustraat 22
9000 Gent

27/04/2004: Kunst op en rond het spoorwegemplacement

Bijna een jaar geleden vroeg Spoor Noord aan de twee grote kunstopleidingen van Antwerpen, de Koninklijke Academie en Sint Lucas, om te werken aan de artistieke profilering van het Emplacement en omgeving. De planners van Spoor Noord willen zo nieuw licht werpen op een terrein dat uniek is qua grootte, uitstraling en ligging: 24 hectare braakliggend niemandsland, op een boogscheut van het stadscentrum.

De twee hogescholen zijn van hun kant reeds lang betrokken bij de gebiedsontwikkeling van Spoor Noord én hebben de laatste jaren een fikse traditie opgebouwd van kunstcreatie in de openbare ruimte.

Vanaf oktober 2003 bogen 37 studenten zich over het emplacement en omgeving. In wedstrijdverband creëerden ze allen werken in relatie met de site of haar toekomst. Een vakjury met o.a. architect-stedenbouwkundige Luc Deleu, Spoor Noord medewerkers en docenten beoordeelden de voorstellen. Zes winnaars kwamen in de laatste juryronde uit de bus.

Deze zomer zullen bewoners, wandelaars, treinreizigers en automobilisten de installaties van Steven Elsen, Ive Leemans, Maron Mulder, Judith Peeters, Kevin Welslau en Hans Wuyts kunnen bewonderen. Wat voor werken het zijn, houden we voorlopig geheim. Maar dat het op het Noord het nodige discussiestof zal doen opwaaien, staat vast. Kunstminnaars en -haters: hou je klaar!

Bron: Notulus

10/04/2004: Open Spoortunnel

Wandel ondergronds van Dam- naar Astridplein

17 en 18 april 2004 wordt een weekend om nooit meer te vergeten. Dan zal het immers mogelijk zijn om door de toekomstige spoortunnel van de noord-zuidverbinding te wandelen. Een unieke en éénmalige belevenis!

Plaats van afspraak is het station Antwerpen-Centraal. Hier kan u de toekomstige winkel-wandelzone van het vernieuwde station bezoeken en krijgt u een spectaculair uitzicht op de verschillende spoorniveaus en de reusachtige open hal. Vervolgens kan u op spoor 6 de gratis pendeltrein nemen naar Antwerpen-Dam. Vanaf daar komt u op de werf van de geboorde tunnels terecht.

Op de werf Viséstraat verneemt u meer over het project van de noord-zuidverbinding, en over Spoor Noord. Naast expo’s en films zal er ook animatie worden voorzien voor jong en oud. Daarna komt u terecht in de onthaaltent vlak naast de reusachtige bouwput. Vervolgens kan u via een trappenconstructie afdalen in de toekomstige spoortunnel, 20 meter onder de grond.

De tunnel wordt sfeervol uitgelicht met een breed kleurenpalet. Na een wandeling door de 1,2 km lange koker, bereikt u het Astridplein. Hier hebt u een uniek uitzicht op de tunnel onder het Centraal Station. Via trappen wandelt u langs de toekomstige parkingzones onder het Astridplein. Bovengronds is er een gezellige kraampjesmarkt van de lokale handelaars. In en rond Antwerpen-Centraal zijn er tal van activiteiten gepland.

Wanneer?
Zaterdag 17 en zondag 18 april 2004 van 10 tot 18 uur
Waar?
Vertrekpunt: station Antwerpen-Centraal
Grote onthaalstand in inkomhal van Antwerpen-Centraal
Gratis pendeltreinen vanuit Antwerpen-Centraal naar Antwerpen-Dam
- Om de 10 minuten vertrekt er een pendeltrein vanop spoor 6.
- Eerste pendeltrein: 9u34, laatste trein: 17u14
- Geen parking voorzien, neem dus de trein!
- Geen groepsrondleidingen
- Gratis toegang

Veiligheid
- Tunnel bevindt zich in werfsituatie
- Tunnel is niet toegankelijk voor kinderwagens en personen met beperkte mobiliteit
- Huisdieren niet toegelaten
- Het is wel mogelijk om met rolstoel of kinderwagen de activiteiten in Antwerpen-Centraal te bezoeken

Infonummer: Open Spoortunnel: 02 526 37 69

02/04/2004: Tramhalte Halenstraat / Schijnpoort

Naar aanleiding van het dodelijk ongeval deze week aan de tramhalte Halenstraat - Schijnpoort, wil Herman De Bleser nogmaals het voorstel tot herinrichting van deze halte in herinnering brengen. Dit voorstel werd uitgewerkt door de werkgroep die de heraanleg van het Schijnpoort bestudeerd heeft met steun van de Koning Boudewijn stichting in 1999. De (gedeeltelijke) heraanleg van dit kruispunt naar een ontwerp van Arch. De Ruysser is gebaseerd op deze voorstudie. Het gedeelte Halenstraat werd (nog) niet uitgevoerd gezien de hangende plannen van het Spoorwegemplacement met de omgeving van de watertorens.

Deze studie stelde voor in de Halenstraat een vrije trambaan te voorzien van aan de Veldstraat tot aan het Schijnpoort. Hier zou een degelijke tramhalte met opstapperrons kunnen aangelegd worden. De rijbaan stad inwaarts zou lopen terplaatse van de huidige car-wasch. De bestaande afsluitmuur en steunbeer (geklasseerd als monument), evenals de bestaande grote plataan - boom zou behouden blijven.

Wij menen dat dit voorstel terug moet in overweging genomen worden nu men volop de plannen voor Spoor Noord met het herzien van het BPA aan het finaliseren is. Het dodelijk ongeval aan deze halte bewijst nogmaals het belang van een veiligere inrichting en steun aan het openbaar vervoer met betere doorstroming en betere reizigers accommodatie.

Bron: Herman De Bleser

10/03/2004: Kop van Noord

Wij verwachten dat ons voorstel voor de kop momenteel weinig kans maakt bij de ontwerpers.

Waarom
De planningscel wil snel vooruit om geen vertraging op te lopen ten einde middelen van het grootstedenfonds te mislopen. Bovendien willen zij nu een gedetailleerde beschrijving over de inrichting van de kop in het BPA om situaties zoals op het Kievitplein te vermijden.

Reacties omgeving.
Vele mensen blijven onze visie delen. Ook wij zijn niet vooruitziend, doch wij vrezen dat sommigen het tot een procedure bij de raad van state kunnen doordrijven. Wijzelf blijven ook overtuigd van de meerwaarde van ons voorstel. Het park wordt toegankelijker en is opener.

Oplossing.
Wij zien als uitkomst dat de ontwerpers nu niets voorzien voor de kop in het BPA. Dan kan het in de toekomst nog alle kanten uit. Bovendien kan discussie dan rustiger gevoerd worden zonder de druk van grootstedenfonds. We zullen dan ook een korte mededeling rondsturen naar de partners die betrokken zijn bij het BPA

02/03/2004: RingPark De Knoop

BorgerhouDt van Mensen lanceerde begin dit jaar het ambitieuze voorstel om de ringweg ter hoogte van Borgerhout vanaf 2007 over een afstand van 1,8 kilometer in te tunnelen. Zo kan er een nieuwe, vooral groene bestemming gegeven worden aan een herwonnen stuk stad. Zij vinden dat Borgerhout recht heeft op een aangenaam, gezond, levendig, veilig en groen hart midden in het district, waar meteen ook de bewoners van Deurne-Noord van kunnen genieten. Er staan veel grote stedenbouwkundige projecten op stapel in Antwerpen, de 'Werf van de Eeuw' (Spoor-Noord, Nieuw Zuid, het Eilandje, Galgenweel). Borgerhout en Deurne mogen in deze stedenbouwkundige vernieuwingen niet vergeten worden.

Het project werd ‘Ringpark De Knoop’ genoemd, en onder die noemer bezorgde de BorgerhouDt van Mensen een uitvoerige discussienota aan de verschillende overheden, aan zoveel mogelijk Borgerhoutenaren en bewoners van Deurne-Noord (al dan niet georganiseerd in wijkcomités), aan deskundigen op het vlak van stedenbouwkunde, aan mogelijk geïnteresseerden in Antwerpen en aan een aantal journalisten. Intussen mocht BorgerhouDt van Mensen het project al toelichten bij het Borgerhoutse districtscollege en zitten we nog in maart samen met de gouverneur en met de schepen van ruimtelijke ordening.

Info: BorgerhouDt van Mensen

01/03/2004: Eerste nieuwsbrief verspreid!

Op "Park in Zicht" zijn we er ook in geslaagd ons draagvlak te vergroten gezien het massale bezoek aan onze stand alsook de reacties op onze kaartjes.

Het merendeel van deze mensen wou graag op de hoogte blijven van de vervolgstappen, vandaar dat we op onregelmatige tijdstippen een electronische nieuwsbrief (en via de Post voor omwonenden van het Emplacement die (nog) geen electronische brievenbus hebben) rondsturen.

De eerste nieuwsbrief kan je ook hier downloaden.

20/02/2004: Topsporthal Antwerpen Noord

De stad Antwerpen zet vandaag de procedure in gang voor de realisatie en exploitatie van een topsporthal. De topsporthal biedt onderdak aan de zaalsportclubs voor basket, zaalvoetbal, handbal en volleybal. Daarnaast is er ook plaats voor sportkampioenschappen en andere topevenementen. De hal heeft een bezoekerscapaciteit van 5.000 toeschouwers.

Eerder selecteerde de stad twee potentiële locaties waarop de hal kan staan: de slachthuissite en de site sportpaleis. Aan de mensen die op die sites zakelijke rechten hebben, wordt nu gevraagd om tegen eind mei een architecturaal waardevol voorstel en businessplan in te dienen. De stad is ervan overtuigd dat ze met deze competitie tegen de beste voorwaarden haar behoeften kan realiseren.

19/02/2004: Antwerpse monumenten- en welstandsprijs

Deze prijs bekroont een renovatie- of restauratieproject dat door zijn herbestemming een hefboomfunctie heeft voor de herwaardering van het gebouw en van het straatbeeld. Verdickt & Verdickt krijgen de prijs voor de verbouwing van een oud magazijn in de Oranjestraat tot hun eigen kantoor.

Twaalf projecten namen deel aan deze eerste editie van de prijs. De jury bekroonde het project om de mooie en zuivere architectuur en het verlagen van de densiteit van het bouwblok. Bovendien waardeerde de jury het feit dat een niet beschermd maar toch waardevol gebouw niet is afgebroken maar geherwaardeerd. Het project betekent een meerwaarde voor de buurt en geeft impulsen aan de omgeving. Tot slot is het ook belangrijk dat dit project twee functies combineert: wonen en werken.

Info: Verdickt & Verdickt

17/02/2004: Overleg met de Ontwerpers

Vandaag ontvingen we de ontwerpers om ons "10 Eisen Pakket" nader toe te lichten. Er werd zeer geïnteresseerd geluisterd, genoteerd en extra uitleg gevraagd. Onze punten (samen met nog eisen gesteld door de NMBS en andere betrokken partijen bij het BPA) worden nu verwerkt in een "nieuwe" versie van het BPA.

We hebben op elk van onze punten een specifiek en gemotiveerd antwoord gevraagd, wat ons in de nabije toekomst bezorgd zal worden (en dan ook op deze site gepubliceerd).

Belangrijkste (en moeilijkste punt) is onze eis om de bouwblokken op de kop niet aan de Ellermanstraat te voorzien, maar wel tegen de Noorderlaan.

Info: 10 Eisen Pakket

15/02/2004: Verslag van "Even Doorbomen"

Tijdens Park in Zicht is er ook een debatnamiddag geweest, waarvan we u het verslag niet willen onthouden.

10/02/2004: Verhalen uit Antwerpen Noord

Er zijn fantastisch veel verhalen over Antwerpen-Noord (en dan specifiek over de gebieden rond het emplacement). Er zijn er al enkele terug te vinden in boeken, wijkkrantjes en schriften, maar misschien is het ook interessant ze te verzamelen op deze website...

Frank Waeghe heeft al een tekstje doorgestuurd, maar alle (waar- of niet waargebeurde) verhalen zijn welkom. In bovenstaande menustructuur onder "Antwerpen Noord" is een nieuw item "Verhalen uit..." toegevoegd waar we ze zullen vereeuwigen.

Je hoeft dat niet via het gastenboek te doen, je mag ze ook rechtstreeks sturen naar verhalen@emplacement.be. Ook foto's en dergelijke zijn digitaal welkom!

08/02/2004: Wijkcirculatieplan

Op 14 & 15 januari organiseerden verkeersdeskundigen van de stad Antwerpen een info- en inspraakavond voor de wijken Stuivenberg & Amandus-Atheneum onder het motto "Op weg naar een (verkeers-)leefbaar ‘Stuivenberg / Amandus-Atheneum". Een copie van de presentatie vind je hier (en onder het menu-item "Antwerpen Noord").

21/01/2004: Forten op het Spoorwegemplacement

Hugo Magielse van de Simon Stevinstichting was zo gul om zijn artikel over de Forten op het Spoorwegemplacement uit "Vesting" met ons te delen. Dit artikel geeft verhelderende uitleg bij de archeologische opgravingswerken die op het terrein uitgevoerd werden.

Er werd voor dit soort informatie een nieuw item in de menubalk hierboven bijgevoegd "Historiek".

Hij kwam ook op de proppen met een mooi voorsteld om de ligging van het Fort Perera te vereeuwigen in de parkaanleg. Zoals vermeld in het artikel staat Pereyra in het Galicisch (Spanje) voor “Perenboom”, vandaar dat 4 Perenbomen in een vierkant geplant op de plek waar fort Perera ooit stond een mooi symbool kan zijn. Een herdenkingsplaat hierbij kan dit dan verder duiden.

Bron: Hugo Magielse

21/01/2004: Antwoord van de Politie

Voor de context zie "Levensgevaarlijke situatie op het Damplein!" hieronder dd. 09/01/2004...

De uitvoerder van de werken heeft opdracht gekregen een oversteekplaats voor voetgangers aan te brengen op de hoek van de Viaduct-Dam en het Damplein.

Deze oversteekplaats sluit aan op het voorlopig trottoir en is bereikbaar voor voetgangers uit alle richtingen.

Het verlengen van het voorlopige houten trottoir in niet mogelijk omdat hierdoor de vrije doorgang te smal wordt voor kruisende autobussen van De Lijn.

16/01/2004: Persconferentie "10 Eisen Pakket"

Tijdens "Park in Zicht" werd 4 jaar Spoor Noord feestelijk afgesloten en werden de gedetailleerde ontwerpen voor het landschapspark in Antwerpen Noord voor het eerst aan een groot publiek getoond. We hebben deze ontwerpen grondig bestudeerd en veel reacties van buurtbewoners verzameld.

In hoofdlijnen vindt iedereen het een knap ontwerp, doch er zijn nog duidelijke verbeteringen mogelijk. We hebben deze verbeteringspunten gebundeld in een "tien eisen pakket" en we gaan er uiteraard van uit dat hier nog rekening mee gehouden zal worden.

Om deze eisen ook wat extra kracht bij te zetten hebben we ze ook op 16 januari voorgesteld aan de pers.

Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, De Nieuwe Gazet, Radio2 en ATV waren op de afspraak en in de weekendkranten en het vrijdagavondnieuws kwamen we duidelijk aan bod!

09/01/2004: Levensgevaarlijke situatie op het Damplein!

Sinds maandag 5 januari is de verkeerssituatie gewijzigd op het Damplein met het terug openstellen van de verbinding Viaduct Dam met Lange Loobroekstraat aan de zijdzijde.

Voor de voetgangers is echter deze verbinding aan de zuidzijde (zijde het spoorwegemplacement) nog onderbroken. De voetgangers moeten oversteken vanaf het houten staketsel naar de
overzijde. Dit is een zeer gevaarlijke situatie. Er is geen enkele markering op de rijbaan als voetgangersoversteek en voor de voetgangers is het dan ook nog onmogelijk het verkeer te zien aankomen, komende vanuit de Lange Loobroekstraat, vermits dit een onoverzichtelijke bocht is.

Door vele bewoners is dit gesignaliseerd als levensgevaarlijk!!!

Beter zou zijn:

 • Het voetpad aan de zijde van het emplacement door te trekken vanaf het houten staketsel tot onder de spoorwegbrug.
 • Het markeren van een voetgangersoversteek vanaf dit staketsel naar de overzijde van de straat.

Ook werd gesignaliseerd dat de bereikbaarheid van de post, voornamelijk vooral voor de vele bejaarden, op het Damplein zeer moeilijk is.

Deze punten werden ondertussen ook doorgegeven aan de verkeerspolitie.

06/01/2004: HSL werken

Bezoek de HSL werken op 16/01 of 23/01. Inschrijven kan bij Patrick Vinck in burthuis Seefhoek.

17/12/2003: Officiële start website Spoor Noord

De voorbije weken werd er door de stad hard getimmerd en gesleuteld aan een nieuwe webstek waar alle informatie over de projecten van Spoor Noord verzameld is op één adres. Deze site kan u vanaf vandaag, 17 dec. om 14 uur bezoeken op www.antwerpen.be/spoornoord. De vraag naar een website Spoor Noord bestond al langer. De projectmedewerkers en het communicatieteam kregen in het verleden veel vragen van geïnteresseerden uit verschillende hoeken: projectontwikkelaars, studenten, buurtbewoners,... Daarom nu een plaatsje op het web waar u de laatste stand van zaken kunt lezen over het Lobroekdok, de plannen en schetsen kunt bekijken van het toekomstige park of het toekomstige stoombadencomplex in de Veldstraat, enz. In de beeldenbank kunt u een virtuele wandeling maken op het huidige spoorwegemplacement en eens binnenpiepen in de grote loods. Of nog eens de sfeer opsnuiven van het zangfestijn Den Dam zingt. Ook staan alle contactpersonen per project hier netjes opgelijst. De bedoeling is dat we op termijn deze website uitbreiden naar andere belangrijke projecten in het noorden van Antwerpen.

De website werd opgemaakt door communicatieteam stadsontwikkeling (ID/COSA) in amenwerking met de planningscel, het wervend programma, SOMA vzw en alle dossierbeheerders/projectleiders van de projecten van Spoor Noord. De site wordt gesubsidieerd door het Federaal Grootstedenbeleid 2003.

De website werd vandaag officieel gelanceerd door schepen Van Campenhout, in de Stadswinkel.

bron: ID/COSA - Communicatie Stadsontwikkeling Antwerpen (Bieke Aerts)

14/12/2003: Opmerkingen bij de Hoorzitting Damplein

Herman De Bleser maakte een overzicht van de opmerkingen die gemaakt werden op de hoorzitting van de heraanleg van het Damplein. Ze werden ook vereeuwigd op deze pagina bij het onderwerp Damplein.

Bron: Herman De Bleser

11/12/2003: Plat, platter, platst!

Vandaag was het hoorzitting over het Damplein. Dat was wel wat, 'van plat, tot platter, tot platst'.

Gelukkig waren er ook enkele verlichte geesten (wij niet alleen) die een positieve inbreng deden. Er waren zeer weinig aanwezigen amper 12!

Binnenkort zullen we de plannen over het nieuwe Damplein hopenlijk kunnen tonen.

08/12/2003: Hoorzitting op het Damplein!

A.s. donderdag 11 december 2003 is er een hoorzitting gepland rond de invulling van Damplein.

Deze hoorzitting is het enige echte inspraakmoment over de herinrichting van het Damplein en dus van groot belang. Daarom lijkt het ons toch verstandig onze eigen vegadering even opzij te schuiven om met zoveel mogelijk mensen naar het Damstation te trekken.

Dus onze geplande vergadering van 11 december gaat niet door in buurthuis Seefhoek en ook niet brasserie Bonten Os maar in het Damstation.

We spreken daar wel een moment af wanneer we dan opnieuw samenkomen voor een gewone vergadering.

03/12/2003: nieuwe foto's

Op onze "Park in Zicht" pagina vind je nieuwe foto's van het event en van de maquette. Ga snel een kijkje nemen.

03/12/2003: 't Emplacement in het Nieuws

De artikels rond het "Spoor in Zicht" evenement en "Spoor Noord" in het algemeen werden verzameld op een specifieke pagina.

30/11/2003: Verenig de Krachten

Bezoek van "Verenig de Krachten" (werkgroep rond Militair Hospitaal) aan het project rond het Spoorwegemplacement. Ze kwamen een kijkje nemen hoe de samenwerking tussen de Bewonersgroepen en de Stad Antwerpen daar is verlopen. Wat konden zij hieruit leren? Uitgebreid verslag op hun website.

Bron: Verenig de Krachten

28/11/2003: Damplein in de steigers

Het college keurde vandaag het voorontwerp voor het Damplein in Antwerpen-Noord goed. De NMBS rondt de werken aan de Noord-Zuid-verbinding op het Damplein in september volgend jaar af. Hierna wordt het plein heraangelegd. De heraanleg maakt deel uit van de herontwikkeling van het spoorwegemplacement tot stedelijk park. De heraanleg voorziet in een integratie van de nieuwe spoorwegkoker door middel van hellende vlakken en trappen. Het plein zelf wordt ingericht als een buurtplein met ruimte voor spel en sport, en met terrassen voor de huidige cafés. Het krijgt een
overwegend groen karakter.

Volledig verslag op de website van Antwerpen

26/11/2003: Park in Zicht

Alle afwezigen hebben ongelijk (en kunnen dat terwijl ik dit schrijf nog goedmaken op maandag of dinsdag). De hal is prachtig, de organisatie vlekkeloos en de bewondering van alle bezoekers grenzeloos. Een dikke proficiat aan de organisatie en dan in het bijzonder Heleen en Geert.

Ook de stand van onze werkgroep op dit evenement is een schot in de roos. We bereikten een zeer grote groep toekomstige actievelingen en sympathisanten en de hits op deze website schoten de hoogte in.

De foto's en impressies worden gebundeld op een specifieke pagina, namelijk "Park in Zicht".

18/11/2003: "Ons" Park in Zicht

Ons enthousiasme rond de reclamecampagne "Park in Zicht" van de ontwerpers van "Antwerpen Dam" kent geen grenzen. We boksten in not time een analoog kaartje rond onze werkgroep in elkaar. Je kan het hier als pdf downloaden.

Ook zijn de handige harry's in ons bovengekomen en hebben we een standje ontworpen, waarbij bezoekers in ons kaartje kunnen kruipen. Hopelijk wordt dit wat en kunnen we volgende week enkele leuke foto's publiceren.

Om e.e.a. te vervolledigen stelden we een brief op die bezoekers kunnen meenemen om de "Kracht van de Bewoners te onderstrepen.

05/11/2003: De affiches

Iedereen van Antwerpen Noord en omstreken wordt uitgenodigd affiches aan hun raam te hangen ter promotie van (binnenkort) het mooiste park van Antwerpen!

Je kan ze oppikken in het Oude Badhuis.

01/11/2003: Website "Spoor Noord" on-line!

Momenteel nog in beperkte uitgave, maar toch al heel mooi, vind je op de website van Spoor Noord al de aankondiging voor het "Park in Zicht" event. Vanaf 15 november vind je er zelfs een pak meer informatie.

Zie: Website Spoor Noord

14/10/2003: Actie voor goede en betaalbare woningen

Voor goede en betaalbare woningen verdere opknap van de ocmw huisjes gevraagd

PERSACTIE
Op donderdag 23 oktober
Om 13 uur
In de Matigheidsstraat

In aanwezigheid van Schepen voor Huisvesting van de Stad Antwerpen E. Pairon en een afgevaardigde van O.C.M.W. Antwerpen. Mooi versierde gevels/versnapering/tent bij slecht weer.

Meer info: Opbouwwerk Antwerpen Noord (Mia Crollet) -W. Vandersteenplein 1 -Tel. 03/235.17.24

10/10/2003: Ze hebben niet goed geluisterd

Na alle misverstanden in het verleden zou je toch denken dat inspraak van de bewoners één van de basisvereisten is tot goedkeuring van projecten en toekenning van de subsidie. Nu blijkt dat concertorganisator 5voor12 een deel van het gebouw van de Katoennatie aan de Ellermanstraat verbouwt tot twee concertzalen met 750 en 350 plaatsen en dat dit bovendien zou goedgekeurd zijn binnen het Doelstelling 2-programma van de Europese Unie ter opwaardering van een aantal stedelijke buurten.

Los van het feit of dit een goed dan niet slecht idee is ter opwaardering van de buurt is het zeer verontrustend dat op geen enkel ogenblik de bewoners ingelicht werden of om hun mening werd gevraagd.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

10/10/2003: Ze hebben goed geluisterd

Er wordt eindelijk werk gemaakt van verbeterde marketing voor het project "Spoor Noord" in Antwerpen. In de stedebouwkundig milieus en in de internationale scene is het project al goed bekend, maar de modale Antwerpenaar (toch de doelgroep voor dit park) weet nog van niks.

Nu gaat dus het vormgevingsbureau ‘Antwerpen Dam’, gehuisvest in de Lange Dijkstraat, de vormgeving doen van zowel promotie als tentoonstelling 4 jaar Spoor Noord. De promotiecampagne omvat zowel affiches en brochures die over de hele stad verspreid zullen worden, als ‘werfborden’ of ‘landmarks’ die bestendig aan de omheining van het spoorwegemplacement zullen bevestigd worden. En ook een website, een gepaste titel voor het evenement en slogans voor de werfbordenbehoort tot hun opdracht.

01/10/2003: Wervend programma Spoor Noord

Van 27 november tot 7 december 2003 wordt er een 11-daagse happening rond ‘4 jaar Spoor
Noord’ georganiseerd. De happening belicht zowel de voorbije projectontwikkeling van als de
toekomstige aanleg van het park op het spoorwegemplacement. De coördinatie van deze
manifestatie is in handen van het wervend programma Spoor Noord

Meer info op deze specifieke pagina "4 jaar Spoor Noord"

Bron: Notulus

11/09/2003: Bestemming opleidingsgebouw

Het collegeteam stadsontwikkeling nam een beslissing. In het gebouw komt een jazz studio mits deze akkoord gaan met randvoorwaarden. Deze randvoorwaarden moeten nog wel verder geconcretiseerd worden maar gaan bvb. over de multifunctionaliteit van het gebouw. Zo zou de stad er ook graag een muziekacademie in onder brengen.

8 september 2003

Geslaagde opening van het nieuwe Cultuurpark Westergasfabriek!

De opening van het Cultuurpark Westergasfabriek was een groot succes! Meer dan 10.000 bezoekers vulden het manifestatieterrein, de wetgardens, de kinderspeeltuinen en de kanaalpromenade. De combinatie met het jaarlijkse festival Kijk Op De Wijk zorgde voor een veelheid aan activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, muziek, sport en spel. Om 14.00 werd het park officieel open verklaard door Burgemeester Cohen middels een optochtwagen die de transformatie van 'vuil' naar 'schoon' symboliseerde. Het is een geweldig gezicht om te zien hoe het park door iedereen op zijn/haar manier in gebruik wordt genomen. Vooral de kinderspeelplaatsten en de langgerekte vijver zijn uitermate populair bij de jongste jeugd. Op het manifestatieterrein zie je mensen zitten/liggen/sporten/lezen/picknicken en genieten van het mooie nazomer weer.

Het park is open, maar nog niet op alle plekken klaar. Door de aannemer wordt op dit moment nog hard gewerkt aan onder andere het korfbalveld, de centrale as en de gashouderfundamenten. De voortgang rondom het park kunt u lezen onder de rubriek 'voortgang'.

Bron: Westergasfabriek

26/08/2003: Vakantie

Wegens vakantie is er geen update geweest van deze site waarvoor mijn welgemeend excuus. Hieronder vindt u toch nog een samenvatting van wat er tijdens de grote vakantie in het college beslist is rond "Spoor Noord".

20/08/2003: '4 jaar Spoor Noord'

De afronding van het eerste federaal programma grootstedenbeleid is een goede gelegenheid om
een ‘round up’ te maken van vier jaar werken en een wervende communicatie te voeren naar
diverse doelgroepen. Daarom wordt van 27 november tot 7 december onder de werktitel ‘Vier jaar Spoor Noord’ een evenement georganiseerd, waarin verschillende elementen vervat zitten:

 • de definitieve ontwerpen voor het landschapspark worden voor het eerst aan een groot publiek
  getoond.
 • De documentaire film rond gebruik van de openbare ruimte in Antwerpen-Noord krijgt zijn
  première.
 • Het boek van uitgeverij Ludion waarin het planningsproces en de ingezonden ontwerpen worden
  getoond, wordt voorgesteld.

Dit geheel wordt omkaderd door een overzichtstentoonstelling van 4 jaar Spoor Noord en diverse
activiteiten zoals seminars voor een meer professioneel publiek, een bal populaire voor een meer
volks publiek…

Bron: Notulus

09/07/2003: Sport op het Spoorwegemplacement

In het kader van de ontwikkeling van het spoorwegemplacement werkt het consortium Studio
Spoor Noord aan de uitwerking van een definitief stedenbouwkundig ontwerp voor het spoorwegemplacement en het Damplein en de opmaak van een BPA voor het spoorwegemplacement.

De sportdienst van de Stad Antwerpen heeft een sportvisie en programma van 5ha overdekte en niet overdekte infrastructuur opgesteld dat mogelijks gefaseerd wordt opgenomen in het stedenbouwkundig plan.

Een begeleidingsopdracht wordt uitbesteed voor

 1. de opmaak van een haalbaarheidsstudie voor de dagdagelijkse exploitatie van open en overdekte
  sportinfrastructuur
 2. de begeleiding van de stad Antwerpen om een sport PPS constructie op
  te zetten en de geschikte partner(s) hiervoor te vinden.

Bron: Notulus

02/07/2003: Publicatie "Spoor Noord" door uitgeverij Ludion

Midden november 2003 zal de stad Antwerpen in coproductie met uitgeverij Ludion een boek
publiceren over het project ‘Spoorwegemplacement – een stedelijk landschapspark’. De publicatie
boekstaaft de projectaanpak tot en met de internationale stedenbouwkundige wedstrijd. Ook de samenwerking met de buurt en onze werkgroep komen aan bod.

Bron: Notulus

01/07/2003: Verslag en foto's van ons bezoek aan Westergas

Alle afwezigen hadden ongelijk gezien het enthousiasme waarmee we naar huis gingen. Voor een kort verslag en beeldmateriaal surf je naar deze specifieke pagina.

18/06/2003: Uitstap naar Westergas

Vrienden van de Westergas.

Deze buurtgroep rond het Westerpark is vergelijkbaar met wat onze groep doet. Het grote verschil is dat zij een veel ruimere achterban vertegenwoordigen en dat zij activiteiten op de site organiseren zoals een barbecue. Dat doen zij om band tussen buurt en site te vergroten. Dat laatste is bij ons eigenlijk de taak van de mensen van de wervende communicatie.

Fasering van het project.

Zij staan ongeveer twee jaar voor met hun ontwikkeling. Niet alles loopt naar wens, zo vindt men voor bepaalde gebouwen maar geen invulling.

Programma

Onze werkgroep stelt voor om eerst een voorstelling van de site te krijgen. Dat kan door met de bus langs het terrein te rijden of door op een talud naar het terrein te kijken. Indien mogelijk pikken we eerst een vertegenwoordiger van de vrienden van het Westerpark op. Hij/zij kan dan al een woordje uitleg geven.

Daarna ontvangst in het wijkhuis door de vrienden van de Westergas met uitleg over de groep, wat doen zij, hoe pakken zij het aan, inspraakproces, successen en tegenslagen, samenwerking groep, projectverantwoordelijken en beleid,…

Tussen 13 en 14 uur krijgen we een rondleiding op de site zelf. De communicatie-verantwoordelijke van het park komt bij de groep. Door de recente aanplantingen is de site waarschijnlijk maar beperkt toegankelijk.

Na de rondleiding gaan we naar de Spaarndammerbuurt. Ook hier krijgen we een rondleiding.

Je kan nog altijd inschrijven.

18/06/2003: 4000m2

Een groep jonge mensen (studenten 1MG Fotografie - Academie voor Schone Kunsten Antwerpen) stellen tentoon in een voormalige treinloods van de NMBS. Wij gaan de dialoog aan met deze indrukwekkende ruimte, die uitzonderlijk opengesteld wordt voor het publiek.

13 individuen, 13 manieren van denken, kijken, benaderen, creëren. En toch gaan we graag de uitdaging aan om gezamelijk naar buiten te treden met deze expositie.

Zie: Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

18/06/2003: Culinaire agora.

Het idee leefde bij de stad om rond het slachthuis Dam een "Culinaire Agora" uit te bouwen.

Dit idee is terug afgevoerd omdat de investeerders afhaakten. Een idee dat nu de ronde doet is om in de leegstaande hallen sportinfrastructuur onder te brengen. Dat is wel een kaakslag voor de uitbaters van de Skate Planet die verplicht werden te vertrekken.

20/05/2003: Goed Nieuws!

Het collegeteam Stadsontwikkeling (onder leiding van Ludo Van Campenhout) heeft beslist het SPTM of de herstelloods in een gestripte vorm te willen behouden als overdekte speelplaats, zitplaats,....!!!!. Dus m.a.w.alle drie de gebouwen blijven staan en krijgen een functie.

15/05/2003: Hete hangijzers

De open (en bijgevolg hete) hangijzers werden in een uitgebreid debat (27/03/2003) besproken met Hardwin De Wever en Jan Reynaerts van "Spoor Noord"

Zie: Hete hangijzers

11/05/2003: Brand

Zondag 11 mei '03 vatte het kolenmagazijn aan de Viséstraat vuur. Wellicht is de brand aangestoken. Buiten spektakel en een zwarte rookpluim zijn er gelukkig geen gevolgen.

08/05/2003: "Trek je plan dag"

De trek-je-plan dag gaat niet meer door tijdens dit schooljaar. De communicatiecel van de stad mag geen events meer organiseren. Anderen zullen dit nu overnemen en plannen een tweede editie begin september.

08/05/2003: "Eigen Volk"

Fototentoonstelling 'Eigen Volk' van 9 tot 31 mei in Centrum De Wijk, W. Vandersteenplein 1 en Buurthuis Seefhoek, Gasstraat 14. Te bezichtingen van 9.30 tot 16.30 uur. Wat is vreemd? Wat is eigen? Met deze tentoonstelling wordt aangetoond dat het eigen volk een smeltkroes van invloeden is.

info: August Vermeylenfonds

07/05/2003: Winnaar videoproject "Wervend Programma"

Na het verleden-luik met als eindresultaat de realisatie van het boek Dam, staat in het heden-luik het gebruik van de openbare ruimte centraal.

In dat verband deed het wervend programma een oproep aan cineasten voor het uitschrijven van een videoproject met als thema ‘divers gebruik van openbare ruimte’. Een jury van deskundigen werd samengesteld en kwam na verloop van twee bijeenkomsten tot een unanieme beslissing.

De jury besliste de opdracht voor het realiseren van een videofilm met als onderwerp het divers gebruik van de openbare ruimte in Antwerpen-Noord toe te wijzen aan Ronnie Ramirez.

zie ook: Wervend Programma Spoor Noord

06/05/2003: Startschot voor boorschild Krabbekoker

Op 5 mei start het boorschild Krabbekoker met het graven van de tweede spoortunnelkoker voor de noord-zuidverbinding. Indien alles even vlot verloopt als bij het graafwerk van de eerste koker dan bereikt de graafmachine begin oktober het eindpunt aan het Astridplein.

Tijdens de voorbije twee maanden werd het boorschild dat de eerste klus klaarde, ontmanteld en terug opgesteld in de vertrekput aan de Viséstraat. De volgwagens keerden via de geboorde tunnel terug naar het startpunt.

Zie: NMBS Nieuws

24/04/2003: Reclame...

Grote openlucht rommelmarkt Antwerpen-Noord

zaterdag 17 mei van 10 tot 17 uur, Gasstraat, Sint-Jobstraat en Everaertstraat.
Inlichtingen en reservaties: 0495/999-030 van 10 tot 19 uur.

Rommelmarkt Sint-Jansplein op donderdag 1 mei 2003 van 10 tot 18 uur!

Wenst u deel te nemen aan de rommelmarkt, gelieve dan voor 29 april in te schrijven bij J. Van Wauwe, Sint-Jansplein 8 (03/231.97.99) of Café Monda (Gina), Sint-Janspleijn 44 (0486/027.173). 5  per standplaats van 3 meter (+ waarborg van 10 ) en voor 2  kan u een tafel van 2 meter huren.

14/04/2003: Oproep "Wervend Programma" Spoor Noord

Het doel van het wervend programma Spoor Noord is om plekken-in-verandering op Antwerpen Noord onder de aandacht te brengen van buurt en stad. Tot hier toe legden wij ons toe op levende plekken in de wijk. Maar het centrum van ons werkgebied is in feite het spoorwegemplacement, een 24 HA braakliggende strook waar het leven zich momenteel beperkt tot een archeologe met een schopje op zoek naar een 16de eeuws fort of een verdwaalde rat uit een sluikstortfles. Daar willen wij zo snel mogelijk verandering in brengen. We zoeken meer leven op het emplacement voor de nabije toekomst, wat dit ook kan inhouden. Een circuskaravaan, een motorcross-'Schijnpoort-Eilandje', een gevecht in vikingtraditie, een gigantisch solarium voor de buurt, een reuzenkatapult die Dambewoners sneller naar de Seefhoek krijgt dan de Viaduct Dam nu kan. Alles wat passage, actie en betekenis met zich mee kan brengen. Er zijn gigantische loodsen, er is gras en andere flora, er lopen twee bruggen over het terrein en wijzelf zitten op een boogscheut en kunnen samen met u de vlakte bewandelen. Alles beter dan de verdere desertificatie van het emplacement met lede ogen aan te zien. Ok, zware grondvervuiling beperken de publieksmogelijkheden maar misschien moeten we vertrekken vanuit opportuniteiten ipv zwaktes. Eén kans is er al: hij/zij met een goed concept (lees: waar buurt en stad zich in kan vinden) en een haalbare uitvoering (nog dit jaar) kan aanspraak maken op een budget van het wervend programma.

HEBT U IDEEEN? CONTACTEN? EEN CARAVAN ZONDER STAANPLAATS? SLECHTS 1 ADRES:

Heleen Vanden Bergh - Geert Allaert
Wervend programma Spoor Noord

Het Oude Badhuis
Stuivenbergplein 38
2060 Antwerpen
03/272.31.40

bron: Wervend programma Spoor Noord

09/04/2003: Chiro organiseert 'Aspitrant' in grote herstelloods

Het college verleent zijn medewerking aan de organisatie van de bivak Aspitrant door de Chirojeugd Vlaanderen van 14 tot 19 april in de WDT, de grote herstelloods van het spoorwegemplacement.
Chirojeugd Vlaanderen organiseert van maandag 14 tot zaterdag 19 april 2003 Aspitrant.

Dit is een vijfdaagse bivak voor 16 tot 18-jarigen die lid zijn van Chiro, aspitranten genoemd. Aspitrant is een overkoepelende naam voor een bivak dat op 11 verschillende plaatsen in Vlaanderen gelijktijdig plaatsvindt. In totaal zullen een 1 000-tal jongeren hieraan deelnemen.

Aspitrant heeft als doelstellingen:

 • Ontmoeting: de aspitranten komen uit heel Vlaanderen.
 • Boeiende activiteiten: de aspitranten kunnen proeven van verschillende soorten spelen, werkwinkels, tochten, enz.
 • Pre-leidingsvorming: in de zomervakantie staan heel wat aspitranten voor de keuze of ze in de leiding stappen of niet. Hieraan wordt op een speelse manier aandacht besteed.

Het thema van de Aspitrant is 'stad en tijd'. Het achterliggende idee is om een eigen stad te bouwen met allerlei materialen en deze te laten evolueren met de tijd. De deelnemers zullen kennis maken met de stad, een kennismaking die verder reikt dan de winkelstraten.

Men wil de bestaande pleinen en parken gebruiken als speelterrein, een dagtocht in de stad hoort ook tot de plannen. De verhalen over 'Den Dam', met het spoorwegemplacement en het oude stationsgebouw in de hoofdrol, zijn zeker bruikbaar materiaal voor het thema. 80 deelnemers en een 20-tal begeleiders zullen deze Aspitrant in Antwerpen meemaken. De herstelloods aan het spoorwegemplacement zal deze dagen hun verblijfplaats zijn.

bron: antwerpen.be

27/03/2003: Resultaten praatcafé

Op de website van district Antwerpen vind je de vragen, opmerkingen en suggesties uit de ideeënbus van het praatcafé terug. Ze zijn trouwens ook terug te vinden op deze site.

bron: District Antwerpen

10/03/2003: Werken op Damplein

1e fase van werken op Damplein start op maandag 10 maart 2003. Verkeer zal worden omgeleid via de noordelijke kant van het plein.

Lees meer op antwerpen.be

05/03/2003: Badmintonnen in de Perrierhal

Vanaf volgende week kunnen we badmintonnen in de Perrierhal op donderdag tussen 21u en 23u. Er zijn in totaal drie badmintonvelden. Huren kost 2  per veld per uur. Er zijn rakettekes maar ze hebben toch liever dat we eigen materiaal meebrengen.

Het zou leuk zijn mochten er een aantal andere emplacementers geïnteresseerd zijn om op sportieve wijze de toekomst in een ongedwongen sfeer te plannen.

Laat maar iets weten op ons mailadres.

02/03/2003: Praatcafé

Er was een boeiende bijeenkomst in de Bredastraat met de winnaars van de wedstrijd, iemand van de NMBS en van het stadsbestuur. Enkele vragen van onze werkgroep waren wel in de roos, de antwoorden soms verrassend helder. We geven hier enkele opmerkelijke gegevens weer.

19/02/2003: Eerste tunnelkoker voor noord-zuidverbinding geboord

De eerste van de twee tunnelkokers van de Antwerpse noord-zuidverbinding is ruim twee maanden vroeger dan gepland afgerond. Na minder dan vijf maanden is de 1.200 meter tussen de Viséstraat, nabij het Damplein, en de boorput op het Astridplein naast het Centraal Station geboord. Woensdag komt het boorschild in de werfput op het Astridplein.

In een nieuw infocentrum over de noord-zuidverbinding in de inkomhal van het Centraal Station kunnen omwonenden voortaan terecht met vragen omtrent de gigantische werken rond de noord-zuidverbinding en de vernieuwing van het Centraal Station. Tot nu toe was er een infocentrum naast de stationsingang aan de Keyserlei.

De komende weken wordt het snijrad van het boorschild losgekoppeld en over de weg teruggebracht naar de boorput aan de Viséstraat. Het andere deel van de boormachine wordt langs de reeds geboorde koker gestart met het boren van de tweede tunnelkoker.

Begin oktober zou de volledige ruwbouw van de nieuwe tunnel onder Antwerpen voltooid moeten zijn. Pas in 2006 zullen de eerste treinen door de tunnel rijden.

bron: Gazet van Antwerpen

12/02/2003: Uitnodiging tentoonstelling

Kom naar de tentoonstelling rond "Villages and Metropolis" en ontdek de vijf ontwerpen. Ook de plannen voor het Damplein staan er te kijk. Hier vindt u (in electronische vorm) het inschrijvingsformulier.

12/02/2003: College van woensdag 12 februari 2003

Lees hier wat het college van burgemeester en schepenen deze week besprak. Let vooral op de goedkeuring van de consensusnota met betrekking tot de opmaak van het strategisch plan en de sleutelvraagstukken voor de stadsbaken Lobroekdok.

bron: antwerpen.be

10/02/2003: Notulus

Alle relevante stadsdocumentatie (collegebesluiten en dergelijke) met betrekking tot het spoorwegemplacement werden gebundeld op een specifieke pagina (via de menu te bereiken via Stad - Verslagen)

03/02/2003: Oproep

Wij zij altijd geïnteresseerd in nieuw materiaal voor ons archief. Bent u in het bezit van historische foto's, films of geluidsopnames van het Spoorwegemplacement? Neem dan contact met ons op!

30/01/2003: Staat van de stad 2003

Net als vorig jaar kreeg het georganiseerde maatschappelijk middenveld op maandagavond 27 januari de kans om over de Staat van de stad, de jaarlijkse beleidsbrief van het college, in gesprek te gaan met het stadsbestuur. Dit gebeurde tijdens een ontvangst op het stadhuis.

bron: antwerpen.be

29/01/2003: College van woensdag 29 januari 2003

Lees hier wat het college van burgemeester en schepenen deze week besprak.

bron: antwerpen.be

27/01/2003: And the winner is ...

Finale beoordelingscommissie, winnaar bekend!
de commissie kiest unaniem voor het project 'Villages and Metropolis' van het ontwerpteam Studio03, Buro Kromwijk, Meertens&Steffens en Iris Consulting

15/01/2003: Nieuwsbrief Spoor Noord (januari 2003)

De eerste nieuwsbrief Spoor Noord van 2003 is er. Onderwerpen als de nakende opening van de Perrier-sportloods, de werken aan het Damplein en het investeerderseminarie op het emplacement komen er ruimschoots in aan bod. Ook de geruchten over de toekomst van het Lobroekdok als de realisaties van het stedelijk wijkoverleg krijgen aandacht.

bron: antwerpen.be

15/01/2003: College van woensdag 15 januari 2003

Lees hier waarover het college van burgemeester en schepenen deze week vergaderde.

bron: antwerpen.be

15/01/2003: Brand in Atheneum

De brand in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen is sinds 7 uur onder controle. Er is nog geen verkeer mogelijk aan de Rooseveltplaats aangezien de brandweer nog lang moet nablussen. Het openbaar vervoer rijdt wel terug normaal. De brand ontstond volgens de brandweer woensdag omstreeks 3 uur aan de voorzijde van het gebouw, dat historisch beschermd is.

Er was naar verluidt eerst rookontwikkeling op de eerste verdieping, waarna de brand uitbrak. De oorzaak is nog onbekend.

De Antwerpse brandweer rukte met man en macht uit en kreeg versterking van de korpsen van Antwerpen-Dokken, Deurne en Borgerhout. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers. De brand woedde op de eerste en tweede verdieping van de voorgevel van het gebouw. De schade is aanzienlijk. De historische gevel van het gebouw is gered.

De scholieren van het Atheneum zullen woensdag niet naar school kunnen.

bron: Gazet van Antwerpen

13/01/2003: Spooraanleg tussen Dam en Schijnpoort staat in de steigers

Vanaf 20 januari start de aannemer tussen het Damplein en het Albertkanaal met aanleg van infrastructuur- en kunstwerken. Dit projectdeel van de noord-zuidverbinding Antwerpen maakt de verbinding tussen de spoortunneltoegang aan het Damplein met het spoorknooppunt van Luchtbal.

Lees meer: Persberichten NMB

 


Over ons | Contact | Home

Laatst aangepast: 19/06/03 ">19/06/03