Handposities Reiki

 
De handposities die ik je hier aanreik zijn bedoeld als een kapstok om op terug te vallen als je kiest om iemand een standaardbehandeling van 1 uur te schenken. Je kan hierbij reikimuziek met een belleke om de drie minuten gebruiken (bv. Reikimuziek van Ajad). Er zijn dan tien handposities aan de voorkant en tien aan de achterkant van het lichaam. Ernaast presenteer ik een aantel alternatieve posities en verduidelijkende foto’s.

Algemene praktische tips

Let erop dat je handen telkens de lichaamscontouren zo goed mogelijk trachten te volgen. Laat je handen rusten zonder druk uit te oefenen. De energie stroomt krachtiger wanneer je de vier vingers (uitgezonderd duim) zachtjes tegen elkaar legt (dus geen gespreide vingers). Verzorg je ademhaling en je houding (als je houding niet meer comfotabel aanvoelt, verander dan van houding). Ik werk liefst op de grond. Reiki kan echter net zo goed op een massagetafel. Tracht zo volledig mogelijk aanwezig te blijven in het hier-en-nu; met liefdevolle aandacht aanwezig bij jezelf, bij de ander en bij het energetisch proces. Ga niet werken: de energie is veel slimmer dan jij, en hoeft niet gestuurd te worden.
Veel oefenplezier!

Handposities voorzijde lichaam

Eerste handposities hoofd. Als je het hoofd kan verleiden om zich te ontspannen volgt de rest van het lichaam gemakkelijker.

Eerste handposities hoofd.

Tweede positie hoofd: ogen. Je duimen rusten heel subtiel op de oogleden, en de toppen van je duimen rusten flinterdun tegen de neusvleugels. Na ongeveer twee minuten kan je eventueel je duimen heel zachtjes over het gelaat naar je andere vingers laten toe glijden - zo kunnen je handen de contouren van het gelaat nog iets beter volgen.

Tweede positie hoofd: ogen.

Extra handpositie hoofd. Kommetje rond de oren maken.

Extra handpositie hoofd 1.

Extra handpositie hoofd. Acht vingers ter hoogte van de schedelbasis; duimen ter hoogte van de slapen (iets hoger dan op de foto). Maak eventueel heel subtiel wat draaitjes met je duimen, of maak heel zachte drukbewegingen met je andere vingers.

Extra handpositie hoofd 2.

Neem je tijd! Het naderen en verwijderen van je handen doe je heel traag en bewust. Nodig uit tot ontspannen door zelf heel ontspannen te blijven. Het wegschuiven van je handen onder het hoofd (vorige positie) mag gerust 1 minuut duren; blijf in die vertraagde beweging tot de laatste haarpuntjes. Te snel wegtrekken leidt vaak tot een gevoel van koude. Voor veel mensen is het auraveld tot op ongeveer dertig cm. van het lichaam voelbaar; blijf dus binnen die afstand heel traag bewegen.

Subiel Wegglijden van je handen onder het hoofd

Derde handpositie: schouders.

Derde handpositie: schouders.

Voorbereiding handpositie: omvatten van de hand. Til met je hand heel langzaam de pols omhoog.

Voorbereiding handpositie: omvatten van de hand.

Je tilt de hand net zo hoog op zodanig dat je je eigen hand eronder kan plaatsen.

Tweede Voorbereiding: omvatten van de hand.

Laat de hand dan zachtjes dalen - middenvinger ontvanger komt ongeveer ter hoogte van het midden van jouw hand.

Derde voorbereiding: omvatten van de hand.

Vierde positie: omvatten van de hand. Je onderste arm en hand rusten op de matras. Je maakt een kommetje rond de hand.

Vierde positie: omvatten van de hand.

Vijfde positie: omvatten van de andere hand. Je gebruikt best geen tussenposities tussen corresponderende lichaamsdelen - heb je de ene hand behandeld, dan doe je onmiddellijk erna de andere hand.

Vijfde positie: omvatten van de andere hand.

Nog een voorbeeld van de geleidelijkheid van het bewegen. Het wegglijden van je handen mag millimetersgewijze gebeuren. Laat je handen een gevoel van zorg en koestering uitstralen.

Subtiel de hand loslaten

Zesde handposities middenrif. Bij vrouwen behandel ik het borstgebied aan de achterzijde - bij mannen zijn er dus extra posities ter hoogte van het hart mogelijk.

Zesde handpositie: middenrif

Zevende handpositie: navel. Je handen omvatten de buik ter hoogte van de navel.

Zevende handpositie: handen omvatten de buik ter hoogte van de navel

Alternatieve handpositie: navel - zonnevlecht. Een heel krachtige positie. Alternatief betekent dus zeker niet: minderwaardig of minder geschikt! Experimenteer met de verschillende posities en vervaardig je eigen mix!

Alternatieve handpositie: navel - zonnevlecht

Reiki lasertechniek met vijf vingers. De lasertechniek is een hulpmiddel om de energie gericht te bundelen op een bepaald punt (hier op de zonnevlecht - plexus solaris -). Je kan dit nog extra kracht geven door gebruik te maken van het eerste graads symbool: Choku Rei.

Reiki lasertechniek met vijf vingers

Reiki lasertechniek met middenvinger. Alterntieve techniek om de energie te bundelen.

Reiki lasertechniek met middenvinger

Extra handpositie: navel - keel. Deze positie best pas gebruiken als er voldoende veiligheid en vertrouwen is. De keel is een heel gevoelig gebied; aanraking kan een verstikkingsgevoel oproepen.

Reiki handpositie navel-keel

Achtste handpositie: bekkenkom. Je omvat het bekken zijwaarts; je duimen rusten ter hoogte van de heupkam. Deze positie is ook heel leuk combineerbaar met Holistic Pulsing; je maakt hierbij heel kleine zachte wiegende bewegingen met het bekken.

Achtste handpositie: bekkenkom

Alternatieve handposities: bekken - knie. In plaats van de voorgaande positie - op de grond is die niet voor iedereen comfortabel uit te voeren - kan je ook de volgende twee posities gebruiken (en de kniepositie - zie lager - overslaan).

Alternatieve handposities: bekken - andere knie.

Alternatieve handposities: bekken - andere knie.

Negende handpositie: knieën. Werk altijd met je hoofd in de richting van het hart van de ontvanger. Het vergroot je aanwezigheid en houdt je betrokkener op het energetisch proces. Dus mijn linkerhand omvat hier de rechterknie; mijn rechterhand de linkerknie.

Negende handpositie: knieën

Alternatief: elke knie apart behandelen. Het midden van je onderste hand ter hoogte van midden achterkant knie. Met je andere hand afdekken aan de bovenkant.

Alternatief: elke knie apart behandelen

...En de andere knie...

Alternatief: de andere knie apart behandelen

Voorbereidende handpositie: zachtjes tokkelen op de voeten. Heel kleine subtiele tikjes (in afwisselend ritme met je tien vingers gelijktijdig) op verschillende plekjes op de voetzool. Het bereidt de voeten voor om de energie bij de volle aanraking beter te kunnen opnemen. Kan een minuutje duren.

Voorbereiding op aanraken van de voeten

Tiende Reiki handpositie: voeten. Na het voorbereidende getokkel leg je je handen op de voetzolen. Je middenvingers ongeveer ter hoogte van het midden van de voeten.

Tiende Reiki handpositie: voeten

...en heel zachtjes je handen wegtrekken en uitnodigen om om te draaien...

Reiki handposities hoofd 1

Achterzijde van het lichaam

Eerste handposities achterzijde: kruin - achterhoofd.

Eerste handposities achterzijde: kruin - achterhoofd

Eerste handposities achterzijde: kruin - achterhoofd. Plaatsing van vingers ter hoogte van de schedelbasis.

Eerste handposities achterzijde: plaatsing hand op achterhoofd

Nog een voorbeeld van het langzaam verlaten van een reikipositie.

Langzaam deze positie verlaten

Tweede Reiki handpositie achterzijde: schouders. Bijna iedereen heeft in dit gebied spanning. De warme aanraking met reiki wordt hier over het algemeen als heel weldadig ervaren. Leuk om te combineren met kleine massagebewegingen.

Tweede Reiki handpositie achterzijde: schouders

Derde Reiki handpositie achterzijde: schouder bovenrug. Een extra positie voor de schouderstreek.

Derde Reiki handpositie achterzijde: schouder bovenrug

Voorbereiding op vierde Reiki handpositie achterzijde: andere schouder - bovenrug. Illustratie van het langzaam naderen.

Handen langzaam bewegen naar vierde Reiki handpositie achterzijde: andere schouder bovenrug.

vierde Reiki handpositie achterzijde: andere schouder - bovenrug.

vierde Reiki handpositie achterzijde: andere schouder - bovenrug

Vijfde reiki handpositie achterzijde: nek - stuit. Start van een reeks handposities die als bedoeling hebben om de energie naar beneden te leiden (‘te aarden’). De hand op de stuit blijft hierbij rusten op dezelfde plek.

Vijfde reiki handpositie achterzijde: nek - stuit.

Zesde reiki handpositie achterzijde: bovenrug - stuit. Je bovenste hand verplaatst zich een handbreedte naar beneden vanuit de voorgaande positie.

Zesde reiki handpositie achterzijde: bovenrug - stuit.

Zevende reiki handpositie achterzijde: middenrug - stuit. Je zakt weer een handbreedte.

Zevende reiki handpositie achterzijde: middenrug - stuit.

Achtste reiki handpositie achterzijde: onderrug - stuit. Nogmaals een handbreedte naar beneden zakken. Afhankelijk van de grootte van de persoon en de grootte van jouw handen zijn er misschien meer handposities op de rug mogelijk. Stem telkens af op de uniciteit van het lichaam dat je behandelt. Pas je handposities aan aan de houding die de ontvanger kiest. De armen hoeven dus niet perse naast het lichaam te liggen; laat de ontvanger die houding opzoeken die hem/haar het hoogste comfort biedt.

Achtste reiki handpositie achterzijde: onderrug - stuit.

Negende reiki handpositie achterzijde: stuit. Je besluit deze reeks handposities met beide handen op elkaar op de stuit. Het op elkaar plaatsen van de handen versterkt meestal de energetische stroming.

Negende reiki handpositie achterzijde: stuit.

Alternatieve reiki handpositie achterzijde: zijwaarts omvatten onderrug. Zeker toepassen bij onderrugklachten.

Alternatieve reiki handpositie achterzijde: zijwaarts omvatten onderrug

Alternatieve reiki handpositie achterzijde: zijwaarts omvatten middenrug. Prima positie om de nieren wat extra energie te bezorgen.

Alternatieve reiki handpositie achterzijde: zijwaarts omvatten middenrug

Alternatieve reiki handpositie achterzijde: hand - voet. Deze positie bevordert eenheid in lichaamsbewustzijn. De ‘wet der gelijke lichaamsdelen’ poneert dat handen en voeten energetisch met elkaar overeenstemmen.

Alternatieve reiki handpositie achterzijde: hand - voet

Illustratie van het bundelen van energie naar het handchakra - midden van de hand.

Illustratie van het bundelen van energie naar het handchakra - midden van de hand.

Alternatieve reiki handpositie achterzijde: andere hand - andere voet.

Alternatieve reiki handpositie achterzijde: andere hand - andere voet

Illustratie van het bundelen van energie naar het voetchakra - midden van de voet.

<

Illustratie van het bundelen van energie naar het voetchakra - midden van de voet.

Tiende Reiki handpositie achterzijde: afronding bij de enkels.

Tiende Reiki handpositie achterzijde: afronding bij de enkels.

Tiende Reiki handpositie achterzijde: afronding bij de enkels. Detailbeeld.

Tiende Reiki handpositie achterzijde: afronding bij de enkels. Detailbeeld.

Enkele sfeerbeelden van de groepsruimte die ik gebruik voor de reikicursussen

De beren van de ‘knuffelklas’.      Krachtplek edelstenen. Werken met en opladen van edelstenen is onderdeel van het programma reiki 3A.

Met hartelijke dank aan fotoatelier Luk Van Eeckhout (Tiensestraat 207, 3000 Leuven - O16/237767) voor deze fotoreportage.
Foto’s en tekst zijn auteursrechtelijk beschermd. Overname voor privé-gebruik is toegestaan. Voor elk ander gebruik is voorafgaandelijke toestemming en duidelijke bronvermelding vereist.

 

 
 

[Eerste graad]     [Tweede graad]     [Mastergraad 3A]     [Mastergraad 3B]     [Grootmeester]

[Individuele behandeling]     [Vaak Gestelde Vragen]     [Reiki-literatuur]

[Waar?]       [Inschrijfvoorwaarden]       [Sessie boeken via webmail]       [Home]


Valid HTML 4.01 Transitional