ZEEPSCHUIM?   ZEEPSOP? NEE? ZEESCHUIM !   
                                                                                    TERUG

 
Toen ik in april 2007 het strand oprende stond ik plots tot aan mijn oksels in het schuim. Mijn vier poten wit, mijn staart ook al : een Vizsla moet bruin zijn, dat kon ik niet zomaar zijn beloop laten gaan. Ik, Holmes, Elliot Holmes, moet dat hier deftig onderzoeken.

Een walvis die zijn jaarlijks bad genomen heeft en een beetje te veel sjampoe of zoiets gebruikt heeft ? Een container met waspoeder die van een boot getuimeld is ? Ik geloof er niks van. Want walvissen nemen hun jaarlijks bad in november, heb ik gezien van horen zeggen, en met zoveel waspoeder zou de zee gekrompen zijn en dat was duidelijk niet het geval. Verder zoeken dus, en vooral : dat wit van mijn gebruinde poten zien te krijgen.

Wie zoekt die vindt en ik, Elliot Holmes, ben daar weer eens in geslaagd. t' Is te zeggen, ik heb iemand gevonden die vroeger al gezocht en  gevonden heeft. En hier volgt zijn verklaring voor dat zeeschuim :

In de zee leven microscopische kleine plantjes(algen). Een moeilijke naam voor deze plantjes is fytoplankton. Phuthon betekent 'plant' in het Grieks en plankton komt van het Griekse 'plagktos' wat 'dwalend' betekent. Fytoplankton is dus het geheel van microscopische kleine plantjes die in de zee drijven. En van de vele algenfamilies is Phaeocystis of schuimalg. In het late voorjaar is er al veel zonlicht, voldoende voedsel en heeft het water al een zachte temperatuur. Dit zijn ideale omstandigheden voor deze plantjes om zich razendsnel te vermenigvuldigen. Het water kleurt dan letterlijk groen, rood of bruin afhankelijk van de algensoort. We zeggen dan: 'De bloei zit in het water.' Deze microscopische kleine plantjes vormen kolonies. Dit zijn grote hoeveelheden die bij elkaar samenklitten. Ze hechten zich in een laag gelatine. Wanneer deze kolonies afsterven, wordt de gelatine door de golven tot schuim opgeklopt. De wind en de stroming voeren dat schuim naar het strand.   Deze info komt van : http://users.pandora.be/hugo.ollieuz/pages/index.html , een fantastische site over allemaal stranddingens.