Welkom op de website van duivenbond "Eerlijk duurt langst Moerbeke"

Wist je dat

Yoko Tsuno

Wist je dat Yoko Tsuno een stripreeks over de belevenissen van een Japanse vrouw, die zich moeiteloos beweegt tussen meerdere culturen (Westerse, Japanse en zelfs buitenaardse). Yoko is een moedige, intelligente en doortastende jonge vrouw die een vliegtuig kan besturen en verschillende talen spreekt. Ze beoefent aikido en kendo en is een zeer geoefend boogschutter
 
Yoko verscheen voor het eerst in 1970 in het stripweekblad Robbedoes van uitgever Dupuis. In het eerste album van de reeks maakt Yoko kennis met de buitenaardse Khany (afkomstig uit Vinea). Sciencefiction was een zeer populair genre in de Belgische strip en het success van de Star Wars films zorgde voor een verhoogde interesse in sciencefictionstrips zoals deze. Geleidelijk aan kwamen er naast ruimtereizen ook tijdreizen in de reeks.
 
De stripreeks wordt getekend door Roger Leloup, die eind de Jaren 60 werkte als decortekenaar bij oa Peyo (De smurfen). Het is geweten dat Leloup veel aandacht besteed aan details. Zo maakt hij eerst een maquette van de ruimteschepen, wat verklaart dat er tot op heden nog maar 27 verhalen zijn verschenen.
 
Misschien is het opgevallen, maar de buitenaardse planeet Vinea is gebaseerd op het merk Nivea en de blauwe kleur van de Vineanen verwijst naar de blauwe kleur van het doosje.
 
Als kind was ik gefascineerd (en om eerlijk te zijn nu nog) door Yoko, de sterke, onafhankelijke vrouw met technische kennis en inzicht, die steeds haar mannetje kon staan!
Ik kan jullie alleen maar aanraden om eens een strip van Yoko Tsuno in de hand te nemen en te lezen.

15/07/2017


RIP Prince Rogers Nelson

Wist je dat ik een grote Prince fan ben?
Domme vraag, uiteraard weten de meeste van jullie dit. Als kind (10 – 12 jaar)was Madonna mijn idool, terwijl een neef van mij een fan was van Prince. Hierdoor begon ik zijn muziek te appreciëren (rond mijn 14 jaar) en toen ik op 17 jarige leeftijd mee mocht naar een concert van Prince in de Expo te Gent, was het hek van de dam. Ik werd namelijk omver geblazen. Geen enkel valse noot gehoord. Het concert was een grote show, waar de muziek centraal staat.
 
Prince is gekend als een muzikaal genie, hij combineerde rock, R&B, soul, funk, hip hop, disco, psychedelia, jazz, en pop. Hij was gekend om zijn vocaal uitgebreide stem en werd gezien als een muzikale uitvinder die gedurende meer dan 30 jaar een belangrijke invloed had op de pop muziek. Prince was muzikant, componist, entertainer, hij speelde alle instrumenten op zijn platen zelf, etc. Het was algemeen gekend dat Prince zeer weinig sliep (4 uur per nacht), en de rest van de nacht was hij aan het componeren. Voor de rest had Prince een hekel aan de pers en er is over de jaren zeer veel verhalen verschenen over Prince. Maar de weinigen die het genoegen hadden om hem te interviewen, vertellen allemaal hetzelfde verhaal. Hoewel hij zo klein was, was hij zo groot. Hij straalde een enorm charisma uit en was bijzonder vriendelijk.
 
Nu kan ik vertellen over Prince, wat iedereen gewoon op het internet kan opzoeken, dus vertel ik liever iets anders. Sinds 1993 heb ik al zijn Belgische concerten gezien, en dat zijn er héél wat. Met uitzondering van het concert tijdens Werchter Boutique, want dit was op een zaterdag, en inderdaad het waren duiven. Gelukkig konden we de dag daarvoor naar zijn concert in Arras gaan. Ieder concert was nog steeds beter dan het vorige. Zoals ik al zei, hij zingt geen enkel valse noot (van wie kan je dat nog zeggen?), hij speelt ieder instrument dat je kan bedenken (gitaar, piano, drumstel, etc) En het mooiste is uiteraard als hij achter de piano kruipt en helemaal alleen ‘Little Red Corvette” speelt en zingt. Laat ons zeker de danspartijen niet vergeten, zijn pirouettes en grand ecart. Magnifiek om te zien hoe hij een grand ecart doet en terug recht springt..
 
En een anekdote op weg naar één van zijn concert. We zaten in de metro richting het Sportpaleis. Deze zat bomvol, want het concert was, zoals steeds uitverkocht. De man recht over mij, stelde mij de vraag wat er gebeurde dat er zoveel volk was. Wel, zeg ik, Prince komt naar het sportpaleis. Prince, zegt hij, welke Prince. Tja, Prince de muzikant. De vrouw naast hem begon te lachen en gaf het antwoord: Prins Filip.
 
Nu, wat is mijn favoriete Prince song? Goeie vraag, het zijn er te veel om op te nomen, maar als ik een top drie moet geven: Starfish en Coffee met stip op één. Op nummer twee Sign of the times en op nummer drie Sometimes it snows in April…
 
Gelukkig heb ik nog een prachtig aandenken: Jaren geleden heb ik van mijn nonkel een prachtige ‘Prince ketting’ gekregen, het mooiste verjaardagsgeschenk ooit. Ik denk dat ik dit de komende maanden onafgebroken ga dragen.
 
Rest in Peace, wie weet, komen we elkaar ooit nog tegen.

21/04/2016


Superbloedmaan

Wist je dat er in de nacht van 27 op 28 september is er voor het eerst sinds 1982 een superbloedmaan te zien is?
Indien de wolken het toelaten zien we die nacht zowel een bloedmaan als een supermaan.
 
Een bloedmaan of rode maan is een totale maansverduistering (de zon, aarde en de maan bevinden zich op één lijn) De Aarde staat tussen de maan en de zon, waardoor de maan geen direct zonlicht kan opvangen. Het zonlicht dat toch doordringt, zal de maan van een rode gloed voorzien.
Om 4u11 is de maansverduistering volledig, met een maximum om 4u48. Vanaf 5u23 krijgt de maan haar normale witte kleur terug.
 
Op zich is een maansverduistering niet zeldzaam. Sinds april 2014 is het al de 4de bloedmaan.
Wat het echter bijzonder maakt, is dat het die nacht ook een supermaan is, wat betekent dat de maan 8% dichter bij de Aarde staat dan normaal, waardoor de maan er die nacht een stuk groter uitziet.
 
Dat de supermaan en de bloedmaan samen vallen en zo een superbloedmaan creëren is echter wel uitzonderlijk. De vorige dateert van 1982 en de volgende is voorzien voor 2033.
 
Misschien de moeite om toch eens vroeg op te staan?

20/09/2015


Wist je dat:
..niet alle dieren kleurenblind zijn
..een eendagsvlieg langer leeft dan een dag
..de tanden van een bever zijn hele leven lang door blijven groeien
..een olifantenslurf geen botten heeft
..vogels kauwen met hun maag
..alleen vrouwelijke wespen en muggen steken
..dolfijnen en walvissen met één oog open slapen
..een zeester geen hersenen heeft
..een krokodil zijn tong niet kan uitsteken
..olifanten niet kunnen springen
..het snelste dier op de aarde de slechtvalk is
..vlinders proeven met hun achterpoten
..pinguins kunnen tot 2 meter hoog springen
..een volwassen beer loopt even snel als een paard
..poolberen kunnen tot 95 km zwemmen zonder pauze
..giraffen communiceren door de lucht rond hun nekken te laten trillen

 

Wist je dat
..er op de Mount Everest maar liefst 20.000 kilo afval ligt
..er een 97-jarige blinde vrouw weer kon zien na een niesbui
..de optimale omgevingstemperatuur voor denkwerk 21 graden Celsius is
..de grootste jojo ooit 3 meter en 17 centimeter hoog was en 407 kilo woog
..er elk jaar zo'n 650 mensen in het ziekenhuis komen omdat ze uitglijden over een hondendrol
..gitaristen in China niet raar mogen kijken als ze een solo spelen
..John McEnroe heeft in zijn tenniscarriere voor 252.000 Euro aan boetes bij elkaar gevloekt
..Stress niet alleen een last is, maar ook een bron van vitaliteit kan zijn
..net zoals de vingerafdruk, ook de tongafdruk bij ieder mens uniek is
..te hard niezen kan resulteren in een gebroken rib
..met je kaken malen, de concentratie verhoogt
..je niet aan je elleboog kan proeven
..de aansteker al werd uitgevonden voor de lucifer
..het merendeel van de rode lippenstiften visschubben bevatten
..een vlucht naar de Mars negen maanden zou duren
..wereldwijd, 23% van de defecten aan fotokopietoestellen te wijten zijn aan mensen die hun achterwerk probeerden te kopiëren

06/09/2015


Skywalk

Wist je dat er in de Grand Canyon een glazen, hoefijzervormige brug, namelijk de Skywalk, is?
 
Deze brug is op en over de rand van de Grand Canyon aan de Colorado Rivier (dichtbij Las Vegas). De Skywalk biedt de mogelijkheid om tot 22 m over de diepe Canyon te wandelen. De diepte recht onder het glasbalkon is 300 tot 400m, maar vanaf de brug ziet men de rivier op 1200m diepte liggen.
 
De bodem van het balkon bestaat uit speciaal glas met een dikte van 75mm dat in Duitsland werd gemaakt. De constructie weegt 482 ton en zou bestand zijn tegen windstoten tot 160 km/u en aardschokken van 8 op de schaal van Richter. Hoewel De Skywalk in staat is om 800 mensen te dragen worden er maar 120 tegelijk toegelaten. De bezoekers moeten speciale schoenbescherming dragen om krassen op het glas te vermijden.
 
De Skywalk bevindt zich in het Hualapai-indianenreservaat en om er te geraken moest men eerst een 20km lange ongeasfalteerde weg volgen. (Sinds 2015 is deze geasfalteerd)
Tegenstanders van de stam zien het project als een verstoring van de heilige grond, terwijl de voorstanders het als een opportuniteit beschouwen om de problemen, zoals werkloosheid (bedraagt 50%), alcoholisme en armoede, van de 2000 inwoners van het reservaat te bestrijden.
Milieu-activisten en vroegere Natonale parkwachters zijn van oordeel dat de Skywalk een indringer is in de natuur en dat het afbreuk doet aan het nationale erfgoed van de Grand Canyon.

22/08/2015


Pikant

Wist je dat wie houdt van pikant, langer leeft?
 
Rode pepers zouden volgend een nieuw onderzoek het risico op vroegtijdig overlijden met 14 procent verminderen. Maar ook andere pittige groenten en kruiden blijken een positief effect op de gezondheid te hebben. Er werd hiervoor een grootschalig onderzoek uitgevoerd en na 7 jaar bleek dat wie minder dan eenmaal per week rode pepers had gegeten een sterfte- of ziektecijfers had dat 10 procent hoger lag dan bij diegenen die één tot twee keer per week pepers aten. (En zelfs 14 % hoger dan wie drie tot zeven maal per week pikant at)
Eerder onderzoek wees ook al uit dat rode pepers beschermen tegen allerlei ziekten zoals kanker of hart- en longkwalen.
 
En als er iets gemakkelijk is om te kweken in de groententuin, dan zijn het wel pepers...Probleem in ons land is dat ze niet rood worden, maar ze blijven groen. Gelukkig zijn ze even lekker, zeker uit de eigen groententuin...
 
(een wistjedatje voor de mensen die klagen dat het eten te pikant is...).

08/08/2015


De Smurfen

Wist je dat er met een blauwe maan, ergens een smurfje wordt geboren?
 
Een blauwe maan, betekent dat er een voor tweede keer in één maand tijd, een volle maan is. Een blauwe maan komt maar eens in de 3 à 4 jaar voor. Spijtig genoeg is de maan niet echt blauw gekleurd. Maar voor mij betekent het gewoon dat er ergens een smurfje wordt geboren.
 
De smurfen zijn uitgevonden door de Belg Peyo (Pierre Culliford) en werden in eerste instantie ontworpen als nevenpersonage in de reeks "Johan en Pirrewiet". Peyo creëerde voor iedere smurf een eigen stereotiepe persoonlijkheid, waarnaar ze ook genoemd werden.
De originele stripverhalen waren in het Frans, daarin werd de naam "Schtroumpf" geïntroduceerd, later in het Nederlands vertaald naar "Smurf". Tijdens een etentje met een collega-stripauteur kon Peyo niet zo snel op het woord zout komen en zei tegen zijn collega, "Donnez-moi le schtroumpf" (Vertaald: "Geef de smurf even aan"). De rest van de avond werd besteed aan het verder uitbreiden van deze nieuwe taalvariant.
 
Een doorsnee smurf is klein en blauw van kleur, draagt een witte broek en witte puntmuts. Ook kenmerkend is het taalgebruik van de Smurfen, de zogenaamde Smurfentaal, waar de meeste zelfstandige naamwoorden en werkwoorden worden vervangen door de woorden smurf en smurfen. Officieel zijn ze met 101, maar het exacte aantal ligt hoger, omdat er in de latere verhalen, smurfen zijn bijgekomen. Hun leider is de Grote Smurf, hij heeft een witte baard en draagt een rode broek en puntmuts.
 
De smurfen wonen in hun paddenstoelvormige huisjes, in een woud van het Onzalige land, tussen de bergen en de Smurfrivier. Hun dorp is voor de mensen onvindbaar.
De smurfen zijn verzot op salsaparilla, in Amerika wordt deze plant gebruikt om root beer te maken (een soort van limonade) en hierdoor werd het in de film vervangen door smurfbesplant. Hun grootste vijand is zoals iedereen hopelijk weet Gargamel.

07/08/2015


Elvis Presley (°8 januari 1935)

Wist je dat op 16 augustus 1977, Elvis Presley gestorven is?
 
Elvis Aaron Presley is wereldwijd bekend onder de bijnamen "The King of Rock & Roll" of kortweg "The King". Hij was (is) één van de succesvolste, populairste en best verkopende soloartiesten aller tijden.
Hij verkocht in het totaal 500 miljoen platen. Daarmee was hij, tijdens zijn muzikale leven, één van de rijkste mensen van de VS.
Elvis onderscheidt zich van tijdgenoten door zijn controversiële heupwiegende optredens, de combinatie van een blank uiterlijk en het zingen met een zwarte stem. Zijn opzwepende stijl verontrustte de gevestigde naoorlogse maatschappij, waardoor hij zeer veel kritiek te verduren kreeg. De optredens van Elvis deden veel stof opwaaien. Velen vonden de snelle bekkenbewegingen schandalig. Maar in muzikale middens wordt Elvis erkend als één van de grondleggers van de hedendaagse popmuziek. Vele artiesten hebben verklaard door Presley te zijn geïnspireerd tot het nastreven van een eigen carrière in de muziek.
Alle liedjes van Elvis opsommen, is onmogelijk, maar laten we er een aantal vernoemen: "That's alright Mama", "Love Me Tender", "Hound Dog", "Don't be cruel", "All Shook Up" en "Jailhouse Rock", en bijna waren we "One night with you" vergeten..
 
Op 5 juli 1954 nam Elvis bij Sun Records zijn eerste officiële plaat op. Dit gebeurde nogal onverwacht. Elvis had uren gespendeerd aan ballads, zonder resultaat. De jonge Elvis leek ieder nummer te kennen uit het blues, country en gospel genre. Vele nummers hadden de revue gepasseerd, maar geen enkel nummer had een vonk gegeven. En toen ze er bijna de brui aan hadden gegeven, barstte Elvis plots spontaan uit in een snelle, wilde versie van "That's Alright Mama", en Sam Philips (eigenaar van Sun Records) wist dat hij had gevonden wat hij zocht! Namelijk een blanke jongen met een donkere stijl. En zo is de carriere van Elvis gestart!!
 
Spijtig genoeg, is hij veel te vroeg overleden.
 
Oorspronkelijk werd Elvis begraven in een familiemausoleum op Forest Hill Cemetery, maar na een kidnappoging werd zijn lichaam en dat van zijn moeder verplaatst naar zijn landgoed. Het graf van Elvis werd al snel een bedevaartsoord voor fans. In 1982 werd Graceland opengesteld voor het publiek.
 
Dit wistjedatje speciaal voor mijn papa! En diegene die tot in de vroege uurtjes op de kampioenendag blijven, weten waarom!

25/07/2015


Zombies (OPGELET: Dit is FICTIE)

Wist je dat zombie-isme ontstaat door een virus? Een zombie is een dode die opnieuw in beweging wordt gebracht door een complex RNA virus. Zombies zijn gewoon getransformeerde mensen. Eens je geïnfecteerd geraakt, meestal door een beet van een zombie, dan zal de transformatie beginnen. Tot op heden bestaat er nog geen behandeling voor het virus.
 
Nu hoe kan je een zombie herkennen:
1) Een Zombie staart in het niets, ze worden enkel geagiteerd door het aanblik van "vers vlees". Ze kunnen niet praten, ze brengen enkel nog een soort gegrom voort.
2) Zombies hebben een vale, kleurloze huid. De nagels en het haar, zijn enorm gegroeid, waardoor ze het uitzicht van een hippie krijgen. 3) Hun kledij is gescheurd, ze hebben wonden over het ganse lichaam (bijtwonden) en dikwijls ook ontbrekende ledematen. Maar evengoed kan het gebeuren dat ze geen enkel zichtbare wonde vertonen (pas getransformeerde Zombies)
4) Ze hebben een langzame en stuntelige gang. Zombies verliezen ook constant het evenwicht en vallen zeer vaak over kleine obstakels.
5) "The Walking Dead" zullen steeds in de richting van de levenden voortbewegen, met als doel een volgende snack te verorberen.
Er zijn verschillende types van Zombies. De gevaarlijkste zijn de pas getransformeerde, deze zijn moeilijk te onderscheiden van de mensen, maar ze praten niet
en stappen stijf en ongemakkelijk.
 
De belangrijkste vraag: indien er een invasie komt, wat moeten we dan doen? Wat al dood is, kan je niet meer doden. Het belangrijkste wat je moet weten: om een Zombie te doden, moet je minimaal 80% van zijn hersenen vernietigen. Dit zal voorkomen dat de Zombie opnieuw kan opstaan.
 
Voor meer tips over het bestrijden van de Zombies, kan je ook steeds terecht bij mij of mijn papa!!

Bron: Zombie Survival - Sean T. Page - 19/07/2015


Lamantijnen

Wist je dat lamantijnen (of zeekoeien) vaak in verband worden gebracht met zeemeerminnen?
 
Christoffel Columbus, stootte in de Golf van Mexico op de lamantijnen en was de eerste die een verband legde tussen de zeekoeien en de mythologische zeewezens. Deze associatie is vooral terug te voeren op de mammae van de vrouwtjes die ongeveer op de plaats van de menselijke vrouwenborsten zijn geplaatst. En ook op het gezicht, dat uit de verte menselijk lijkt doordat de ogen aan de voorkant van de kop zitten. Hierdoor is het mogelijk dat men de zeekoeien van op afstand voor badende mensen houden, maar het gezang van de sirenen past niet bij de zeekoeien
 
De lamantijnen leven in de Golf van Mexico, de Carabische Zee, voor de kust van Zuid-Amerika, in het Amazonebekken en langs de kust en de rivieren van West-Afrika. De huidige zeekoeien leven uitsluiten in tropisch water.
Zeekoeien bewegen zich atlijd drijvend of zwemmend voort. Volwassen exemplaren komen meestal elke een tot vijf minuten aan de oppervlakte om adem te halen. Een langere duik kan zelfs tot twintig minuten duren.
 
De oudste fossiele zeekoeien stammen uit het vroege Eoceen (ongeveer 50 miljoen jaar geleden). Momenteel bestaan er nog 4 soorten lamantijnen, die alle met uitsterving worden bedreigd. De grootste bedreiging wordt gevormd door de mens, die met de schroeven van hun sportboten de dieren zware verwondingen kunnen toebrengen. Daarom zijn er voor de kust van de Verenigde Staten in de de Golf van Mexico, beschermde gebieden ingesteld, waar moterboten niet zijn toegestaan.
 
Als er nog iets op mijn "bucket list" staat, is het wel zwemmen met de lamantijnen...

09/07/2015


Antoni Gaudi

Wist je dat sinds het leggen van de eerste steen nog steeds voortdurend wordt gebouwd aan de kerk "Sagrada Familia" in Barcelona? Alleen gedurende de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stil gelegen. De snelheid waarmee de bouw vordert, is voornamelijk afhankelijk van de giften en de bezoekers. De bouw duurt al zo lang, dat er ondertussen voltooide gedeelten gerenoveerd moeten worden.
 
De basiliek is een ontwerp van architect Antoni Gaudi, die ook enkele andere typische gebouwen heeft ontworpen, zoals Casa Batllo, Palau & Park Güel, Casa Mila. Van Casa Mila wordt gezegd dat George Lucas hier zijn inspiratie kreeg voor de helmen van de stormtroopers in Star Wars. (zie foto)

De Sagrada Familia, is het belangrijkste werk van Gaudi, die in 1914 besloot om alleen nog maar aan de basiliek te werken. Soms ging hij zelf langs de deuren om geld op te halen voor de bouw, en de laatste jaren woonde hij zelfs op het bouwterrein.
Op 7 juni 1926 wandelde Gaudi van de kerk aan de Plaça Sant Philip Neri, naar de Sagrada Familia. Hij werd aangereden door een tram, die zelfs niet de moeite nam om te stoppen. Omdat Gaudi een sjofel voorkomen had, weigerden taxichaffeurs hem naar een kliniek te brengen, en uiteindelijk belandde hij in een armenhospitaal.
Omdat hij niet opdaagde op zijn werkplaats, begonnen zijn medewerkers aan een zoektocht. Wanneer hij gevonden werd in het hospitaal, weigerde hij naar een kliniek te worden gebracht; "zijn plaats was tussen de armen". Hij stierf op 10 juni op 73 jarige leeftijd.
 
Indien je Barcelona een bezoekje brengt, dan zou ik zeker de Sagrada Familia, Park Güell, Casa Mila, Casa Batllo en Casa Vicens kunnen aanraden. Maar naast deze kunstwerkjes van Gaudi, zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden: Palau de la Musica Catalan, het museum van Picasso en laat ons vooral Camp Nou niet vergeten!

27/06/2015


Krokodillen en alligators

Wist je dat er een groot verschil is tussen een krokodil en een alligator? De krokodil heeft een V-vormige snuit, terwijl deze bij de alligator afgerond is. Een tweede verschil zijn de tanden. Bij de krokodillen passen de tanden van de boven- en onderkaak in elkaar, terwijl bij de alligators de tanden van de bovenkaak over die van de onderkaak vallen. Wist je trouwens dat een krokodil (en alligator) 80 tanden hebben, en dat iedere keer ze een tand verliezen er een nieuwe in de plaats komt? Iedere tand kan tot 50 keer worden vervangen in hun 35 tot 75 jarige levensduur.
 
Maar het belangrijkste verschil is dat een krokodil veel groter wordt dan een alligator en veel gevaarlijker is. Met andere woorden, zet het maar op een loopje als je een krokodil tegenkomt...
 
De bekendste alligator en meest bestudeerde soort is de Amerikaanse alligator die terug te vinden is in Florida en uiteraard in het Nationaal Park "The Everglades". De Amerikaanse alligator werd in de jaren '60 beschermd en de populatie heeft zich dankzij de strenge wetgeving en controles goed hersteld. Hierdoor wordt de alligator tegenwoordig als algemeen voorkomend beschouwd en is er in sommige streken sprake van een overlast, doordat de dieren opduiken in kanalen en andere wateren dichtbij de bewoonde wereld.

De alligator in de Everglades wordt soms aangevallen door Pythons. De python is een exoot in Florida, maar in de periode van 2000 tot 2012 werden al meer dan 2000 exemplaren gevangen in de Everglades en er wordt aangenomen dat er wel tienduizenden dieren in het moeras leven. Waar komen deze dan vandaag? Mogelijk zijn meerdere dieren ooit door hun baasje vrijgelaten, maar vele slangen zijn uit de dierenwinkels ontsnapt tijdens de orkaan van 1992 en blijkbaar kunnen ze zich uitstekend voortplanten in het tropische klimaat van Florida. In de Everglades zijn al enige tijd reptielenjagers werkzaam, die jaarlijks honderden pythons uit het gebied verwijderen. Ook is er ondertussen een importverbod van de slangen, maar volgens sommige wetenschappers is het al te laat en is het niet meer mogelijk om de wurgslangen uit de Everglades te krijgen.
 
Het spijtige gevolg hiervan is uiteraard dat de andere diersoorten het hard te verduren krijgen in het natuurgebied. Zo zijn er 99% minder wasberen en 87,5% minder lynxen waargenomen, vergeleken met de periode voordat de pythons er leefden. Ook het aantal watervogels zijn zienderogend achteruitgegaan. De pythons hebben enkel maar de alligator te vrezen, maar de grootste pythons durven die uitdaging al eens aangaan.

Conclusie: het ecologische systeem van de Everglades heeft het zwaar te verduren, met dank aan...de mens, die het nodig vond om een python als huisdier te houden...

29/04/2015


Quentin Tarantino

Wist je dat het vandaag (27 maart) de verjaardag is van Quentin Tarantino? Misschien ken je Tarantino helemaal niet? Tarantino is een Amerikaanse regisseur die in de jaren ’90 is doorgebroken dankzij de film “Pulp Fiction”. Buiten deze film, heeft hij nog een aantal pareltjes geregisseerd, namelijk Kill Bill Vol.1, Django Unchained en zijn eerste film “Reservoir Dogs”. Indien je geen gevoelige kijker bent, zou ik zeker aanraden om één van zijn films te bekijken. (De films hebben een KNT rating, meestal leeftijd van +16)
 
Maar zoals ik al zei, het zijn geen films voor de gevoelige kijker. Geweld speelt steeds een centrale rol in zijn films, en zo komen we bij de vraag: “Is geweld in de film één van de oorzaken van het geweld in onze maatschappij? Met andere woorden, is het geweld op straat, een gevolg van het geweld dat we zien in de cinema?

Wanneer is het geweld in de film toegenomen? Dit is begonnen op het einde van de jaren ’60, denk maar aan “Bonnie & Clyde”(1967) van Arthur Penn, “The Wild Bunch”(1969) en Straw Dogs (1971) van Sam Peckinpah, “A Clockwork Orange”(1971) van Stanley Kubrick.
“Bonnie & Clyde” wordt beschouwd als één van de eerste films van het nieuwe Hollywood tijdperk, omdat het brak met vele taboes. Het einde van de film werd beschouwd als één van de bloedigste doodscènes in de geschiedenis van de cinema.

Begin de jaren ’60 escaleerde de inmenging van de VS in de Vietnam-oorlog en werd de gruwel van deze oorlog uitgesmeerd. Ook de moord op Kennedy in '63 werd tot in de details op tv vertoond. De vraag die je nu kan stellen is of de toename van het geweld in de film geen gevolg is van het bewust worden van het geweld in de maatschappij en het in beeld brengen hiervan?

Gelukkige verjaardag Quentin! Ik ga alleszins je verjaardag vieren met het bekijken van één van je films!

27/03/2015


Ieper

Wist je dat er in Ieper sinds 2014 een brouwerij gevestigd is onder de stadsomwalling? In de brouwerij “Kazematten” worden 2 bieren gebrouwen: Wipers Times 14 (blond bier) en Grotten Santé (donker bier). De Wipers Times is het eerste bier dat werd gebrouwen in de Kazematten en dankt zijn naam aan de Britse soldatenkrant “The Wipers Times”, die daar tijdens Wereldoorlog I werd gedrukt. De souterrains werden tijdens WO I gebruikt als commandopost, rustplaats en veldhospitaal.
De brouwerij is zeker een bezoekje waard: je krijgt er rondleiding in de brouwerij en mag op het einde 3 biertjes proeven.

Blijf zeker tot 20u rondlopen in Ieper, want dan wordt onder de Menenpoort de “Last Post” geblazen. Deze herdenking aan WO I is zeker de moeite waard. De ceremonie, de verhalen, de blazers,…

Tot die tijd kan je Ieper verkennen, eventueel lekkere streekbieren proeven in een café of Brasserie. Maar vergeet niet om een Bob mee te nemen, dat kan handig zijn, na het proeven van diverse biertjes…

Er zijn een aantal leuke winkels, waar streekproducten worden verkocht, en uiteraard vele souvenirwinkels, waar de “poppy” of klaproos centraal staat.

En wie weet, als je geluk hebt, is het kermis in Ieper. Dan kan je je opnieuw een tiener voelen en proberen hoeveel ballen je nog in het doel kan gooien...

16/03/2015