Welkom op de website van duivenbond "Eerlijk duurt langst Moerbeke"

Historiek

De maatschappij "EERLIJK DUURT LANGST" bestaat hoogst waarschijnlijk reeds meer dan 100 jaar (er werden ooit sporen teruggevonden dat er reeds vóór 1914 een duivenmaatschappij in Moerbeke bestond). Vandaar ook dat voornoemde maatschappij in 1990 de titel van "KONINKLIJKE" werd toegekend door zijne Majesteit de Koning. De oorkonde werd plechtig aan de voorzitter overhandigd door Koning Albert II (toen nog Prins Albert).

De ouderen onder de leden herinneren zich nog dat de maatschappij tot de jaren '60 gevestigd was in Moerbeke om nadien te verhuizen naar Viane, waar zij gevestigd bleef tot eind seizoen 1998.

Achiel Van Lul was voorzitter van de maatschappij van 1962 tot 2002 (dus 40 jaar! - een unicum?) en Pierre De Rijst, de huidige voorzitter was er ook al bij voor alle karweitjes sinds 1964.

Vanaf het jaar 1964 werd er op snelheid gespeeld in samenspel met de maatschappij uit Atembeke (het 25-jarig jubileum van dit tweeverbond werd gevierd in 1989. Sinds begin de jaren 70 werden er ook halve fond vluchten ingekorfd. Hier werden in de loop der jaren verschillende verbonden gesticht.

Achiel Van Lul, Jules Lievens en Elie Roels, het toenmalig bestuur, startte in 1962 met de ronde som van 27 Fr.!! Verder was er NIETS, geen constateurs, geen manden, dus NIETS!! Sindsdien is de maatschappij een van de welvarendste geworden uit het Geraardsbergse mede dank zij hun jaarlijkse traditioneel geworden pensenkermis die uitgroeide tot een delicatessenfestijn (pensen worden in eigen lokaal gemaakt volgens een geheim gehouden recept!). In 1981, toen dit voor het eerst werd georganiseerd, kwamen er amper 300 mensen op af. De laatste jaren kwamen er steeds meer dan 1.100 deelnemers!
Ondertussen is deze pensenkermis vervangen door een eetfestijn!

De maatschappij bezit op dit ogenblik liefst 4 complete P.C.-installaties waarmee ALLE bewerkingen i.v.m. de duiven op volledig AUTOMATISCHE manier worden uitgevoerd, van inkorving tot resultaat! Voor de liefhebbers die hun duiven reeds met een electronische chipring hebben uitgerust, geschiedt de inkorving electronisch voor de vluchten waar dit systeem is toegelaten. Verder heeft de maatschappij eveneens nog 150 constateurs (moderne kwartstoestellen -JUNIOR) in haar bezit. En tenslotte wordt er heel wat GRATIS uitgedeeld en teruggegeven.

Sinds 1999 keerde de maatschappij terug naar Moerbeke, eerst in café “Den Ezel”, daarna in café “Het Witte Paard” (sedert 2006) en vanaf seizoen 2016 vinden onze activiteiten terug plaats in Viane in café "El Corazon"!

Doorheen al deze jaren kende onze maatschappij een totale ontplooiing op sportief vlak.

Vanaf het seizoen 2001 worden volgende speelmogelijkheden aangeboden:

  • Halve Fond
   TOURY
   met elektronische inkorving en constatatie!

  • Zware Halve Fond
   PROVINCIALE VLUCHTEN O.V.V.-F.V.O.V. en NATIONALE VLUCHTEN
   met elektronische inkorving en constatatie!

  • Fond
   ALLE NATIONALE VLUCHTEN
   Eveneens met elektronische inkorving en constatatie!

  • Snelheid
   NOYON
   Sinds 2014 enkel nog leervlucht

  Deze totaal nieuwe organisaties, brengen heel wat taken met zich mee. Gelukkig kan de maatschappij bogen op een gemotiveerd bestuur en een resem jonge medewerkers.