Belgische Riviertjes

Tien vragen over Belgische waterstromen of stroompjes. Succes!


De rivier ontspringt bij Aarlen op 400 meter hoogte en stroomt sterk slingerend in westelijke richting waarna zij bij Montherme in Frankrijk in de Maas uitmondt. Ze is 198 kilometer lang, waarvan 26 in Frankrijk. De rivier is toeristisch erg aantrekkelijk en bekend om de tabakscultuur. Hoe heet de rivier?
  
  
De rivier ontstaat in Lier uit de samenstroming van de grote en de kleine stromen. Ze stroomt vervolgens langs Duffel en Walem waarna ze in Rumst samenvloeit met de Dijle en verderstroomt als de Rupel. De rivier is ongeveer 15 kilometer lang. Hoe heet de rivier?
  
  
Door de kanalisatie vanaf Ath is de rivier over 65 kilometer bevaarbaar voor schepen tot 300 ton. De oostelijke en de westelijke stroom monden uit in de Beneden-Schelde. De Mark, de Bellenbeek en de Molenbeek zijn zijrivieren. Hoe heet de rivier?
  
  
Bij Gent mondt de rivier uit in de Schelde. In de 19de eeuw werd ze gekanaliseerd voor schepen tot 300 ton. Via een kanaal is de rivier verbonden met het industriegebied rond Roeselare. Hoe heet de rivier?
  
  
Er zijn twee rivieren met dezelfde naam. Er is een rivier in de provincie Luxemburg die uitmondt in de Ourthe en er is een Franse rivier van 265 kilometer die uitmondt in de Oise. Hoe heet de rivier?
  
  
Rechter zijrivier van de Maas van 180 kilometer lang. Ze ontspringt ten noordoosten van Malmédy. Ze stroomt via Monschau, Düren en Gulik naar het noorden, passeert bij Vlodrop de grens met Nederland en mondt in Roermond uit in de Maas. Hoe heet de rivier?
  
  
Het riviertje (75 km) ontspringt in de nabijheid van de Baraque Michel en stroomt in noordwestelijke richting via het gelijknamige meer en mondt uit in de Vesder. Hoe heet de rivier?
  
  
Rivier in de Belgische provincies Luxemburg en Luik, circa dertig kilometer lang. Ze ontspringt ten noorden van Beho en stroomt aanvankelijk noordoostwaarts en buigt bij Bovigny in noordelijke richting en mondt bij Trois Ponts uit in de Amblève. Hoe heet de rivier?
  
  
Rivier in België, Groothertogdom Luxemburg en Duitsland van 170 kilometer lang. Ze ontspringt in de Belgische Ardennen bij Vaux-lez-Rosières op 540 meter hoogte en stroomt sterk meanderend naar het oosten door Luxemburg, waarna zij de Luxemburgs-Duitse grens vormt. Ze mondt als de Sauer uit in de Moezel. Hoe heet de rivier? Vergeet het accent niet.
  
  
Welke rivier ontspringt te Aubel op het plateau van Herve op 270 m hoogte en mondt te Wezet in de Maas uit?