Houtland Recepten

Gekookt spek - koud opgediend -.

Overheerlijk! Het gekookt spek, koud in plakjes versneden en opgediend met wat mosterd dateert reeds van de begin jaren 1900.

Ingrediënten

  Opgestuurd
  • 500 gram rauw ongezouten spek ( 1 stuk ),
  • water,
  • 2 laurierbladeren,
  • 2 kruidnagels,
  • 1 blokje runderbouillon,
  • weinig muskaatnoot,
  • peper en zout.
© Elisabeth Gevaert ° 1914 Veldegem.

Bereiding:

  • Het spek opzetten in koud water.
  • Voeg 2 laurierbladeren, 2 kruidnagels, 1 blokje runderbouillon,een weinig muskaatnoot, peper en zout toe.
  • Zorg dat het spek 1cm onder water staat.
  • Sluit de pot af en breng alles aan de kook.
  • Laat alles in de gesloten pot 2 uur op een laag vuur sudderen.
  • Plaats het gekookte spek op een bord, alles inpakken in huishoudfolie en 24 uur laten opstijven in de koelkast.
  • Schik enkele overlangs gesneden plakjes koud spek (dikte 1cm) met wat mosterd op een houten plankje.
  • Dien op als beleg bij de boterham.
  • Het gekookte spek kan onder huishoudfolie zo'n 3-tal dagen in de koelkast bewaard worden.
  • Overheerlijk!

Informatie:

Het gekookt spek, koud in plakjes versneden en opgediend met wat mosterd dateert reeds van de begin jaren 1900. Het werd in Ruddervoorde door het landbouwersgezin als broodbeleg bij het vieruurtje naar de akker ( het stik ) meegenomen.

Belangrijk:
  • het vlees bekomt door het lange sudderen de perfecte malsheid en vetstructuur.
  • het lange nakoelen ( 24 uur ) geeft het gekookte varkensvet een betere structuur.