Houtlandse recepten

Droogvis

Het huishoudelijk gebruik van pekelen en drogen van wijting gaat terug tot in 1872( Ruddervoorde Rosalie Verhaeghe ).

Houtlandse Familierecepten

Ingrediƫnten:

droogvis met hoepeltje
droogvis met vliegengaas

“opgestuurd door : © Elisabeth Gevaert* 1914 Veldegem.”

Geplaatst op zondag 19 oktober 2003.

Bereiding:

  1. Het schoonmaken van de vis beperkt zich tot het verwijderen van de kop en de ingewanden. Alle vinnen blijven er dus aan zitten.

  2. Verwijder uit de buikholte zorgvuldig de ingewanden, de bloedvaten en het zwarte vlies.

  3. Doe zout in de buikholte van de vissen.

  4. Bestrooi de bodem van een schotel met grof zout, leg daarop 2 vissen en dek ze met zout toe, daarop de volgende twee vissen en eveneens met zout toedekken.

  5. Laat alles 45 minuten rusten.

  6. Haal nu de vissen uit de schotel, spoel ze grondig en laat ze uitlekken.

  7. Neem een eindje touw, leg daarin 4 lusjes en steek de vissen met de staart in een lus die je toetrekt.

  8. De vissen kunnen nu 7 dagen te drogen hangen, in zonnig en winderig weer.

  9. Hou op de één of andere manier de vliegen van de vissen weg!


Tips

Het huishoudelijk gebruik van pekelen en drogen van wijting gaat terug tot in 1872( Ruddervoorde * Rosalie Verhaeghe ). Het werd in Veldegem huishoudelijk verder gezet tot de beginjaren 1960.( getuigenis Elisabeth Gevaert * 1914 ) Op onze kermissen en wielerwedstrijden zijn kraampjes met gezouten en gedroogde wijting en schulle een culinaire attractie.

Soorten vis om te drogen:

De wijting ( merlangius merlangus ) ~ 25 cm lang.

De scharretong (lepidorhombus spp.) wordt door onze vissers doorgaans Schotse school of Schotse schulle genoemd. Het is een eerder kleine vissoort met vrij zacht en vetrijk visvlees.

Het schoonmaken van de vis:

Snij met een goed snijdend mes de buik vanaf de keel tot aan de aars open en verwijder de ingewanden.

De kop van de wijting wordt op de volgende manier verwijderd. Neem de wijting met de buikzijde omhoog in de linkerhand. Haak de wijsvinger van de rechterhand ter hoogte van de keel in de kop van de wijting. Draai met de rechterhand de kop van de wijting naar beneden af.

De kop van de scharretong wordt met een mes ( een halfronde insnede ) verwijderd.

Het pekelen:

De vis wordt zoals in ons recept "wit" ingezouten met grof zout, meestal 0 tot 3 mm korrels. Ongeveer 45 minuten.

Pekelen is een andere manier. Pekel wordt aangemaakt door zout op te lossen in water (max. 37 gram zout per liter). Duur van het pekelen + concentratie van de pekel is afhankelijk van de concentratie aan zout die men in de vis wenst te bekomen. Ongeveer 60 à 90 minuten.

Ook een familierecept uit het Houtland op deze website plaatsen! :