Kleuren voor de ziel

22 november 2001

Art and Soul staat voor twee kamers hartje Brugge die elk een eigen karakter kregen.

“Het was zo'n groot huis dat ik vond dat ik het niet alleen voor mezelf mocht houden en er ook anderen van moesten genieten", zegt Jo Lepère, die hartje Brugse binnenstad een immens pand bewoont. "Dat betekende dat ik wat van mijn vrijheid moest prijsgeven. Maar als ik de commentaren in het gastenboek lees of lovende brieven krijg, weet ik dat ik goed bezig ben.”

Jo Lepère is enthousiast en content, zegt ze zelf, en de zon schijnt door het verandaglas. Het huis heeft niet alleen een monumentale entree, achteraan loopt een lange tuin tot aan een verstild stuk rei door. En die tuin wordt 's zomers volop door de gasten gebruikt om er te ontbijten.

BIG BANG OP DE MUUR

Een grote traphal leidt naar de beide kamers op de eerste verdieping, die de naam dragen van de kunstenaar die er zijn inspiratie mocht botvieren. In de Christine Steel-kamer beschreef de kunstenares de witte muren met drie verschillende teksten over elkaar, zodat ze nauwelijks leesbaar zijn. De onderste, lichtste tekst gaat over de geschiedenis van het huis, de tweede is een erotische tekst van Anaïs Nin, de derde een eigen creatie.

Waar bewoners uit vorige eeuwen portretprofielen hebben achtergelaten, werd de muur ongemoeid gelaten. Het geheel oogt aantrekkelijk, sober en toch zeer persoonlijk, en werd gevuld met een hemelbed. In de kamer staat een kleine wastafel, naast de kamer is een eigen witbetegelde douche.

De tweede kamer baadt in tinten van blauw en groen waarop componist David Anne het idee van de big bang heeft uitgetekend: hoe uit de chaos eerst een onduidelijk lijnenspel en uiteindelijk door ordening de muziek ontstond. Hier bevindt de douchecel zich in de kamer, het toilet ernaast.

EEN WARME MANTEL

Jo Lepère citeert Rudolf Steiner: "Schoonheid maakt de mens tot mens." Zelf ervaart ze vaak hoe de gasten tijdens of na het ontbijt loskomen en filosoferen, gevoed door de warme indrukken die het huis op hen heeft nagelaten. De varianten van rood in de living willen een weerspiegeling zijn van de rozen in de tuin, sommige van zeer oude rassen.

"Ik ben altijd graag onder de mensen geweest", beweert de gastvrouw. "De Chinezen zouden zeggen dat de gastenkamers een bevel uit de hemel zijn. Maar het is ook veel meer: deze plek wordt spiritueel door een warme mantel van geestdrift van vrienden gedragen."


(artikel overgenomen uit reiswijzer.net ) (ga naar reiswijzer.net)