Back ] Home ] Next ]

 

Velter

Nieuw wapen aangevraagd door Dirk Velter, Blauwkasteelstraat 12, 8400 Oostende, en door het Heraldisch College van de VVF goedgekeurd op 10 mei 1997 onder het nummer 219.  Naast sollicitant mag dit wapen ook gevoerd worden door de huidige en toekomstige naamdragende afstammelingen van Roch-Rutgherus Velter (Leveroy 1746, +Snaaskerke 1814), mits de schriftelijke toestemming van de aanvrager en nadien van zijn wettelijke en in dezen gerechtigde opvolger.

Beschrijving: in goud, een schapenschaar van keel; een schildhoofd van lazuur beladen met drie zespuntige sterren van goud.  Het schild getopt met een helm van zilver, getralied, gehalsband en omboord van goud, gevoerd en gehecht van keel.
Wrong en dekkleden van goud en keel
Helmteken: een duif van lazuur
Op een lint van keel "..Velter.." in letters van goud.

Motivatie:
1) Keel en goud zijn ontleend aan Oostende, geboorteplaats van de aanvrager; lazuur wijst naar de Noordzee.
2) Roch-Rutgherus Velter (Opt Velt) kwam in 1773 als herder vanuit Nederlands Limburg (Weert) naar Snaaskerke.  Hij is de rechtstreekse voorouder van sollicitant.  De schapenschaar staat voor deze persoon.
3) Langs twee wegen maakt de aanvrager zijn naam sprekend.
    a) Via "..Velter..", naam van een kleine jachthond, dat in extenso bij sollicitant het sterrenbeeld "..Jachthonden.." (Canes           Venatici) oproept; vandaar een schildhoofd met drie sterren.
    b) Via "..Velte..", een soort veldduif .  Dit sprekend element wordt dan als veldduif gebruikt.

im000855.jpg (23214 bytes)

    Het wapenschild werd geplubiceerd in het genealogische tijdschrift "Vlaamse Stam", 37e jaargang, nummer 5, editie mei 2001.