De Wielervrienden.be
  Home Trainen Cyclosportieven Klassiekers FAQ Extra Forum Gastenboek Contact
       
 
Fietszadeltje
   
         
 

De koersbroek is natuurlijk niet alleen ontworpen om de mannelijke achterwerken mooi te accentueren voor de vrouwelijke fans of om een modieus passend geheel te vormen met je outfit.
Neen, allereerst heeft zo’n rennersbroek één grote troef: een zeemvel. Vroeger letterlijk te nemen, tegenwoordig in kunststof met even goede absorberende kwaliteiten, misschien zelfs beter.

Het zeemvel
Je moet wel bij de aanschaf van een broek opletten dat het zeemvel uit één stuk bestaat. Een overlangse naad, vaak bij goedkopere modellen, is een pijnlijke bron van zadelleed. Daar kan zelfs de vetste uierzalf geen soelaas tegen bieden.

Ontstekingsremmende zalf. 
Inderdaad, uierzalf en andere smeermiddelen zijn nog steeds onmisbaar om je billen blijvend van een babyvelletje te voorzien. Hoewel het eerste doel van dit soort zalven vroeger het mals houden van die dikke leren lap beoogde, blijft het belangrijk als smeermiddel om wrijvingswarmte te onderdrukken en, als je een desinfecterende zalf gebruikt, om pijnlijke ontstekingen te vermijden.

Ontstoken haarworteltje.
"Ik smeer meestal alleen crème in mijn zeemvel als het slecht weer is. Bij mooi droog weer trek ik mijn broek zo aan. Ik gebruik wel altijd ontstekingsremmende zalf. Twee jaar geleden raakte een haarworteltje ontstoken en dat werd een enorme bult aan de binnenkant van mijn zitvlak. Tijdens het seizoen bleef ik rijden, maar ik was wat blij toen de bobbel na het seizoen eindelijk weggesneden werd," zegt Jeroen Blijlevens.

Fietspositie.
Het is inderdaad een voortdurende bron van ergernis, dat zitvlak. "De meest voorkomende kwaaltjes zijn irritaties en infecties. Irritaties door het voortdurende wrijven over het zadel. Daarom blijven renners broekvet gebruiken, maar het is minstens even belangrijk dat de positie op de fiets goed is. Als je te hoog of te laag zit, ga je nog meer schuiven en raakt je zitstreek vlugger geïrriteerd. Ook hier geldt dat voorkomen belangrijker is dan genezen," stelt dokter De Maseneer  van de Belgische Wielrijdersbond.

Desinfecterende zepen.
"Ik vind het daarom heel belangrijk dat renners zich regelmatig wassen met desinfecterende zepen. Zo voorkom je pijnlijke operaties en langdurige blessures," aldus dokter Joost De Maseneer.

Aangepast zadel.
Ook een aangepast zadel is een absolute must wanneer je zadelleed wil vermijden. Maar dat is zeer persoonlijk. Sommige renners verkiezen een extreem smal zadel zoals een Flite of een Giro Fizik, anderen hebben liever een breder zitoppervlak, een Rolls of een Turbo Matic bijvoorbeeld. Maar tegenwoordig zijn de meeste modellen wel verkrijgbaar in een gel-versie.

Druk verlichten.
Wetenschappelijk onderzoek van de Italiaanse dokter Zani  wees uit dat een goede positie van het zadel ook heel wat leed kan voorkomen. "Je moet je zadel afstellen in functie van de plaatsen waar het meeste druk gezet wordt. Dat is eenvoudig te bepalen. Je neemt het middelpunt van de zadelpen en trekt die lijn denkbeeldig door. Waar die lijn het zadel doorkruist, zet je een merkteken. Vanaf daar meet je vier centimeter naar achteren. Aan weerszijde van dat punt liggen de plaatsen waar de meeste lichaamsdruk rust. Meet dus van die punten en de voorkant van het zadel om het zadel waterpas te zetten. De voorkant zal een ietsje aflopen, maar de druk zal beter verdeeld worden," weet dokter Zani.


Een reactie op dit artikel van een lezeres (e-mail)
.
De koersbroek is natuurlijk niet alleen ontworpen om de mannelijke achterwerken mooi te accentueren voor de vrouwelijke fans of om een modieus passend geheel te vormen met je outfit. Als ex-wielrenster vind ik dit wel een zeer slechte openingszin!!! Precies of wij dames, in het algemeen, niks beter te doen hebben dan naar de achterwerken van mannen op een koersfiets te kijken. Uit ervaring weet ik dat die meestal zo super zijn. (Ik heb er op training genoeg gezien!!!) Nog 1 tip, om volledig te zijn zou u ook kunnen spreken over het kunstzeem, dit is helemaal niet duur, bestaat uit 1 geheel (dus geen naden) het blijft zelfs na enkele seizoenen trainen in regen, wind en zelfs tropische temperaturen heerlijk zacht. Hier moet dan geen uierzalf aan te pas komen... En daarbij nog een extra tip, het mag gewoon mee in de was,samen met het koerstruitje... Ik hoop dat dit een beetje geholpen heeft want al ben ik maar een meisje dat naar een rennersachterwerk kijkt, ik weet ook iets van koersbroeken en zeemvellen... Vriendelijke groeten (Els Geens)

Lees ook: Zadelpijn..!

 
Trainen doe je zo!
Trainingartikels
 
       
 
De Wielervrienden.be © 2004