De Wielervrienden.be
  Home Trainen Cyclosportieven Klassiekers FAQ Extra Forum Gastenboek Contact
       
 
   
         
 

V. Ik hoor veel praten over "Spinning". Klopt het dat dit de explosiviteit ten goede komt?
A. Spinning is nooit een vervangtraining maar wel een perfecte aanvulling bij andere vormen van wintertraining. Op je uithouding heeft het geen invloed daar de inspanning hoogstens 45 minuten duurt. Je kracht kan er wel mee toenemen mits je regelmatig je hendel op bergop draait. Je blijft dan in cadans klimmen. Bijkomend voordeel van spinning is dat je je spieren gewoon maakt aan snelle wisselende omwentelingen. De ene keer trap je 50 keer de trappers rond per minuut dan weer 130 keer. Het scherp de explosiviteit wel degelijk aan!

V. Wat is de ideale training om vetten te verbranden?
A. Om vetten alleen te verbranden mag de intensiteit van de inspanning niet te hoog liggen. Een lange duurtraining met lage hartslag is ideaal (60 à 70% van mHF). Het verbruik van de vetten in het lichaam ligt hoger dan het verbruik van suikers. Bij een hogere intensiteit verbruik je meer calorieën, maar dan worden vooral suikers verbrand. Veel hangt af van het zuurstofverbruik. Naast lange duurtrainingen is ook de nuchtertraining interessant om vetten weg te werken. Met een kleine versnelling s'morgens een half uurtje op de rollenbank is genoeg. Langer dan twee uur moet het zeker niet duren want dan begin je spieren af te breken. Velen denken echter dat ze met een halfuur niet getraind hebben en dat is moeilijk om ze dat af te leren.

V. Maar... wat is melkzuur eigenlijk?
A. Melkzuur is een probleem waar alle sporters mee kampen. Zolang je hart inspanningen levert die in verhouding staan met de aangevoerde zuurstof is er geen probleem. Je kan uren doorgaan.Het verandert echter als je dieper gaat en het hart niet meer genoeg heeft aan verwerken van zuurstof. Dan gaat het suikers aanspreken en gebruiken. Melkzuur is dan precies die stof die in het bloed vrijkolmt bij het verbranden van die suikers. Je krijgt dan afvalsstoffen die achterblijven in het bloed. Je ademt ze niet uit, ze breken zichzelf niet af zodat er een opstapeling komt. Hoe beter je getraind bent hoe later de productie zich voortdoet en hoe sneller ze verwijderd worden, maar soms kan een flinke massage een handje toesteken. Teveel melkzuur heeft dan aanleiding tot zware benen en of krampen.

V.Wat is nu "Creatine" en staat het op de dopinglijst?
A. Neen, het staat niet op de dopinglijst. Creatine - methylguanidine-azijnzuur - is uiteindelijk een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in het mechanisme van de spiersamentrekking. Het wordt deels door ons lichaam aangemaakt maar moet ook deels via de voeding ingenomen worden. Vlees en vis zijn goede leveranciers. Sportlui nemen creatine echter al jaren in als voedingssupplement in poedervorm. Vooral wat korte inspanningen betreft brengt de stof verbetering. Het blijkt immers dat in het extra gewonnen spierweefsel heel wat water werd vastgehouden waardoor het lichaamsgewicht toenam en dat is net wat een wielrenner niet wil. Opkomende krampen werden tevens vastgesteld. Sommigen hebben er absoluut geen nood aan omdat hu lichaam het maximum al uit zichzelf produceert.

V. Hoe ontstaan krampen in de spieren bij fietsen en wat kan je ertegen doen?
A. Krampen ontstaan doordat er onvoldoende bloed naar de spieren vloeit tijdens de inspanning. Er ontstaan restpro-ducten in de spieren, zoals melkzuur, die een samentrekking veroorzaken. Preventief kan je antikrampmiddelen nemen. Deze vormen een buffer tegen melkzuur. Ze werken in op de spier maar je moet ze voldoende op voorhand in-nemen. Als je kramp krijgt is het te laat. Ook drinken is erg belangrijk. Uitdroging leidt tot algemene vermoeidheid. Bij een vochtver-lies van 2% zal de kracht al met 5 tot 10% afnemen. Om dat te compenseren ga je groter trappen. De spier krimpt ineen om het vocht vast te houden. Krampen in de kuiten en de bil ontstaan vooral door verzuring, bv. als je met een grote versnelling in de cols rijdt. Soepel draaien is de boodschap! Als het dan toch zover is biedt stretching de enige uitweg

V. Door het vele fietsen heb ik problemen met de potentie. Wat kan ik daaraan doen?
A. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn enkele studies over de invloed van harde, smalle zadels op de potentie. In een onderzoek naar de bloeddoorstroming in de penis op deze zadels bleek er toch een verminderde bloed-transport. Op een zadel zitten we op de basis van de zitbeentjes. Dat kan de bloedvaten dichtdrukken en tijdelijk een gevoelloze penis veroorzaken. Op lange termijn zijn problemen met potentie mogelijk. In die gevallen raad men een zachter en breder zadel aan. Het lijkt me ook logisch dat de zadels met een uitsparing in het midden kunnen helpen omdat ze de druk een beetje naar links en rechts verleggen. De positie van de fietser kan ook een invloed hebben. De voorovergebogen houding verhoogt de druk. De positie aanpassen door bijvoorbeeld het zadel te verlagen kan helpen!

V. Ik rijd vooraan met een 30. Welk kroontje moet ik achteraan hebben om eenzelfde verhouding te krijgen als 42/28?
A. Met een simpel rekensommetje kan je de verhoudingen van alle mogelijke combinaties berekenen. Met een 42/28 heb je een verhouding 1,5 (42:28). Dan heb je met 30 x 20 eenzelfde verhouding (1,5). Met die verhouding kan je ook de afstand berekenen die je fiets aflegt bij één omwenteling: verhouding x wielomtrek. De wielomtrek kan variëren, maar bij en standaardwiel is dat ongeveer 2,12 meter. Met een verhouding van 1,5 en die standaardomtrek leg je bij één omwenteling dus 3,18 meter af. Als je die versnelling ronddraait tegen 90 omwentelingen per minuut, overbrug je dus in 1 minuut 286,2 meter (90 x 3,18). Op dat moment haal je een snelheid van iets meer dan 17 km/h (286,2 x 60 minuten).

 
Trainen doe je zo!
Trainingartikels
 
       
 
De Wielervrienden.be © 2004