Aanschaf

 

Vooraleer je een konijn wil aanschaffen heb ik nog enkele tips.

 

Huisvesting

Konijnen kunnen uitstekend buiten gehuisvest worden, maar hier zijn wel een aantal aandachtspunten… Ze kunnen niet zo goed tegen felle zon, tocht en nattigheid.

Je kan eventueel hun verblijf op een plek zetten waar de ochtend zon schijnt en waar tijdens de hetere perioden van de dag schaduw aanwezig is. Een konijn kan tijdens de winter in een schuur/ tuinhuis gehuisvest worden, dan zit hij niet in de tocht en is het temperatuurverschil ook niet te groot. Ze kunnen niet vanuit de vrieskou voor een warme verwarming of in een warme kamer gezet worden, de kans bestaat dan dat het konijn dit niet overleefd of oververhit geraakt!

Konijnen kunnen echter prima binnenshuis gehuisvest worden, het zijn over het algemeen schone en zindelijke dieren. Voor binnen en voor buiten zijn heel veel verschillende hokken te koop in vele vormen en maten en met eventueel een ren kan het konijn lekker rennen en de nodige beweging krijgen!

Ook is er natuurlijk de mogelijkheid om zelf een hok te bouwen, zo kan je het hok precies maken zoals je zelf wilt en op de juiste maten voor een bepaalde plek.

 

• Je kan een konijntje gerust ook alleen houden, mits voldoende aandacht,...

 

• Konijnen zijn ook sociale dieren. Je kan dus ook gerust 2 konijntjes samen zetten. Hier zijn wel enkele voorwaarden voor:

- 2 voedsters gaan samen maar kan soms voor problemen zorgen!

- 1 voedster en een gecastreerde ram gaan samen

- Liefst GEEN 2 rammen samen! Deze gaan meestal vechten.

 

• Zorg zeker voor:

- een voldoende groot hok (minimum 75cm)

- stro en hooi

- een drinkfles

- korrels (bij voorkeur GEEN gemengd eten, ikzelf geef hoofdzakelijk nr 346 van Aveve)

- een voederbakje (voldoende zwaar, in steen)

 

• Zorg eventueel voor:

- een hooiruif: Ik geef de voorkeur aan een ‘bal’ waar je hooi in kan stoppen, konijnen houden zich graag bezig en zo vervelen ze zich minder snel,…

- eventueel wat speelgoedjes, konijnen vinden het namelijk heel leuk om te spelen (= geen must). Anders kan het zijn dat ze zich vervelen en dingen gaan stuk maken, tralieknagen,…

--> Mijn knuffelkonijn Boris heeft allerhande speelgoedjes ter beschikking: een tunnel, een brug uit wilgenhout, een voederbal om mee te rollen, een hangmat, een wc-rolletje (hier kan je hooi instoppen met enkele korrels = spelletje), een telefoonboek, een schoendoos,…

--> Je kan veel kopen in de winkel, maar je kan zeker ook kosteloos materiaal geven!!

- knaaghout: Er is in dierenwinkels allerhande knaaghout te koop in verschillende vormen en kleuren, maar je kan ook gewoon een wilgentak geven (zelf gedroogd, of je kan ze ook in de winkel kopen in de afdeling voor parkieten)

- een konijnentoilet: je kan je konijn mits wat geduld ook zindelijk maken! Mijn knuffelkonijn gaat steeds zijn behoefte doen op zijn ‘toilet’. Deze vul ik met zaagsel.

- een ren: deze kan je aan het hok vastzetten zodat je konijn voldoende beweging heeft.