zaterdag - maart 01, 2008

La Terra e il Cielo
Capture.jpg

Vandaag niet echt een vervolg op het verslag van mijn Italiaanse studiereis maar ik wil hier wel wat uitgebreider ingaan  op de vraag waarom de PASTA van LA TERRA E IL CIELO  een kwalitatief hoogstaander produkt is dan om het even welke andere pasta.

Wat is La Terra e il Cielo ? 
Het gaat hier om een samenwerkingsverband tussen wel 100 kleine producenten hoofdzakelijk  uit de regio Le Marche, die autonoom werken maar samenwerken voor de distributie.

amab%20natalee.png

Zowel de teelt als de verwerking gebeurt volledig BIOLOGISCH. Er wordt gestreefd naar een topkwaliteit: er worden aan de leden nog strengere regels opgelegd dan die vereist zijn volgens de Europese richtlijnen voor het biolabel: GARANZIA AMAB. (Associazione Mediterranea Agricoltura Biologica)

Tevens gaat het hier om een FAIRTRADE produkt:  de consument betaalt een rechtvaardige  prijs, gebaseerd op een billijke en gelijkwaardige vergoeding voor alle leden doorheen alle stadia van de produktie. De solidariteit tussen de leden is enorm groot. Het is net een groep vrienden met dezelfde idealen die samenwerken aan een optimaal eindprodukt. Ik ben tijdens mijn bezoek aan de coöperatie echt getuige geweest van de aangename sfeer die heerst tussen de leden en de fierheid over hun produkt. Echt mooi! 
Wat deze pasta ook zo eigen maakt is het feit dat het produktieproces van zaaien tot verkoop van de afgewerkte produkten wordt beheerd door één enkele coöperatieve structuur: dit waarborgt een 100% bio-keten met een volledige traceerbaarheid: de produkten komen op geen enkel moment in contact met niet-bioprodukten, niet op het veld, niet in de stockageruimten, niet in de graanmolen, niet in de verwerking -en verpakkingsfabriek. Dit is uniek in de Italiaanse bio-wereld!
Er wordt steeds gewerkt met graan van de LAATSTE OOGST dat bewaard wordt in speciale, GEKOELDE SILO'S.
Deze granen worden OP STEEN GEMALEN in een oude watermolen (met natuurstenen van de Dolomieten) waar we een rondleiding kregen door de sympathieke meester-molenaar Sirinaldo, die een familiale traditie van enkele honderden jaren meedraagt. Dit soort traditionele  molens is een zeldzaamheid aan 't worden. Een moderne commerciële molen maalt 300 ton per dag, hier wordt slechts 2,5 ton  per dag gemalen.
Ook de pastamakerij van La Terra e Il cielo  te Teramo  "Pastificio di Antonio" is een familiebedrijf, dateert van 1874 en werd gesticht door de overgrootvader van Antonio, die ons vakkundig rondleidde in zijn fabriek.
Nog enkele specifieke kenmerken van deze pasta zijn het gebruik van BRONWATER en - dit is wel heel uniek - een trage droging aan een LAGE TEMPERATUUR ( circa 45°). Dit zorgt voor een maximaal behoud van de voedingswaarde en een beperking van de afbraak van enkele B-vitamines en het aminozuur lysine. Een belangrijk weetje voor vegetariërs!
In het commerciëel gangbare circuit is de droogtemperatuur 120°: dit is commerciëel interessanter om grote hoeveelheden pasta in een kort tijdsbestek te maken maar levert een dood produkt op. Research heeft bewezen dat hier zelfs cancerogene stoffen vrijkomen: dit wordt natuurlijk niet openlijk toegegeven omwille van de big business in Italië.
De verpakte pasta wordt opgeslagen in een nieuw MAGAZIJN, volledig opgetrokken volgens BIO-ECOLOGISCHE en BIO-ENERGETISCHE PRINCIPES en FENG SHUI, het eerste in zijn soort in Italië.

Dat de pasta van La Terra e Il Cielo uitstekend is, ook in de ethische betekenis, zegt niet alleen de coöperatie zelf. Ook diverse nationale en internationale testpanels bevestigen dit en een hele prijzenpalmares is het resultaat!

prod11036.jpg


La Terra e il Cielo brengt een 75-tal pasta's op de markt. 
Onze keuze gaat naar de het gamma TARWEPASTA gemaakt met BRONZEN MALLEN (traffilata al bronzo) : dit geeft een iets ruwere pasta maar de saus wordt veel beter opgenomen. Je kan op dit ogenblik bij ons kiezen tussen de gewone spaghetti, de fettucine rigate, en de festoni.

Ook het halfvolle SPELTGAMMA volgen we : spelt is een zeer oud en waardevol graan . Deze pasta is rijk aan vitaminen ( A,B,C en E), mineralen (Ijzer en calcium) en vezelrijk. Dikwijls geschikt voor mensen die tarwe niet goed verdragen. Je kan kiezen tussen spaghettifusilli, linguine, en lumache.

Voor de zelfbakkers: we hebben ook het spelt volkorenmeel ( farina integrale di farro ) in huis.

Geleidelijk zullen we ons aanbod van La Terra e il Cielo meer en meer uitbreiden.


Een belangrijke tip voor de keukenprinses of -prins: hou bij het koken van deze pasta wel degelijk de kooktijd goed in 't oog : deze pasta moet echt wel al dente gegeten worden en de aangegeven kooktijd op de verpakking is meestal wel ongeveer juist. Dit is echt belangrijk omdat het hier in tegenstelling tot de gangbare pasta gaat om een levend produkt (wegens de lage verhitting bij drogen) dat zeer gevoelig is bij het koken.

Buon appetito!


Posted at 09:04 PM     Read More  

zaterdag - mei 15, 2004

IN DE KIJKER - Coronat vin doux naturel - Iets tussen porto en wijn?Domaine san Martí - Rivesaltes vin doux naturel (2002) 750 ml (12,50 €)
Heerlijke bio zoete rode wijn met hoog alcoholgehalte (16°) van de familie Coronat.
Wijngaard gelegen dicht bij Perpignan.
Te gebruiken als aperitief of dessertwijn. Eveneens ideale borrel voor het slapen gaan!

Posted at 02:59 PM     Read More  


©