vrijdag - februari 13, 2009

Info-avond etherische oliën.1%20kopie.JPG

Donderdag 12 februari kwam Nancy Popieul, ervaren herboriste en aromatherapeute, voor onze klanten spreken over ' de kracht van essentiële oliën '. Een 30-tal geïnteresseerden waren present in het gezellige salon van Huize De Sterrenwijzer. Hier het verslag van een zeer boeiende en gezelllige avond .

Als we even teruggaan in de geschiedenis zien we dat het gebruik van etherische oliën niet nieuw is:  in de Oudheid was de verleidelijke Cleopatra reeds een verwoede gebruikster van ylang ylang. En ook  tijdens de pestepidemie in de Middeleeuwen was men verrast door de  ontsmettende werking van wierook ......

De eigenlijke vader van de moderne aromatherapie zowel op medisch als op welness gebied is de  Franse biochemicus Gattefossé (1937) . De Franse arts Jean Valnet (1964) bouwde hierop verder.

Na nog wat geschiedkundige anecdotes  ging Nancy wat dieper in op de technische kant  en legde ze  de verschillende bereidingsprocédés uit. Het belang van het biolabel werd extra in de verf gezet. Pas op voor synthetische geuroliën: ze hebben geen geneeskrachtige waarde, integendeel...  ze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid!


Hoe kunnen we deze etherische oliën nu gebruiken ?

Buiten het eenvoudige sprenkelen op een zakdoek of toevoegen aan het waterbakje dat aan de radiator hangt hebben we het geurlampje met kaarsje dat iedereen wel kent.

De elektrische aromastone en aromastream ( met ventilator )  zijn veiliger in  gebruik, vooral voor  de kinderkamer.

Voor inhalatie is er een zeer efficiënt plastieken inhalatietoestel: ideaal bij griep , verkoudheden en vooral bij sinusitis.  Inhaleren kan natuurlijk ook onder een handdoek maar pas dan wel op voor de ogen ! Bij gebruik van een inhalator worden de slijmvliezen van de ogen gespaard.


Vervolgens komen we bij de praktische toepassingen en tips:


RODE TIJM

- bij koude voeten omwille van slechte doorbloeding: voeten masseren met een oplossing van 6 druppels in 50ml draagolie(olijfolie, amandelolie of jojobaolie) . 

- bij acuut koude voeten : 1 druppel rode tijm  op de voetzolen wrijven.

- bij keelpijn, verkoudheid: een druppel op achterste van tong.


EUCALYPTUS( globulus of radiata)

Let op: bij zwangeren en kinderen de Eucalyptus Radiata gebruiken!

             bij mensen met inslaapproblemen: best niet gebruiken voor het slapen gaan want eucalyptus is opwekkend. 

             

- bij winterse kwalen

- bij huisstofmijt: een plantenspuit vullen met heet water, hier 6 druppels eucalyptus aan toevoegen: dit vernevelen op matras,kussen, gordijnen, poezen- of hondenmand.Je kan ook 6 druppels in het zeepbakje van de wasmachine doen: zo is je was huisstofmijtvrij!


NIAOULI

CAJEPUT

RAVINSARA

- bij winterse kwalen

- eucalyptus best 's morgens, cajeput en ravinsara 's avonds: is rustgevend!

- bij verkoudheid met oorontsteking:achter het oor masseren met een draagolie met enkele druppels cajeput. Dit mag ook bij kinderen maar met mate.


STROBLOEM IMMORTELLE

 - bij blauwe plekken, kneuzingen

- bij aanval van hooikoorts: even aan ruiken.


LAVANDIN

- bij migraine

Ook pepermunt of strobloem is geschikt bij migraine maar dit is zeer individueel.

Met vingertoppen op de slapen wrijven.


LAVENDEL

- bij spanningshoofdpijn

Licht masseren op slapen, achter oren, op polsen, op binnenkant van enkels, 3 vingers boven navel.

- als anti-muggenmiddel ter voorkoming van beten en tevens jeukstillend bij beten.

- ontsmettend bij wonden... ook bij dieren. Lavendel mag puur op de huid aangebracht worden, zelfs op open wonden en brandwonden.

- rustgevend ... ook bij kinderen: hier is de beste plaats achter de oren en 3 vingers boven navel.

- Tip om littekens te laten verdwijnen: enkele druppels lavendel in lindehoning.

Ook ideaal bij bijvoorbeeld splinters (bvb van cactus) of bij een valpartij in het geval van een wonde met kleine steentjes erin: leg hierop een plijster met honing en 1 druppel lavendel.


BERGAMOT

Antidepressief, haalt de zon in het gemoed, goed bij donkere dagen, voor piekeraars die moeilijk de slaap kunnen vatten.

Bij piekeraars die 's morgens al heel vroeg hun dag beginnen overdenken: best lavendel.


GROENE MANDARIJN

-rustgevend.

Zeer geschikt voor kinderen tot 12 jaar, nadien beter bergamot.

- bij adhd: zorgt voor betere concentratie, zelfs bij autisme.

Je kan een beetje op een teddybeer druppelen bij drukke kinderen.


BONEKRUID

Afrodisiacum voor de man


YLANG YLANG

Afrodisiacum voor de vrouw


Nog enkele weetjes:

Bij striemen: 1 druppel etherische olie van roos en 1 druppel oranjebloesemolie ( neroli) toevoegen aan plantaardige olie van Rosa Mosqueta ( van het merk Rosalia ) 

Bij moeilijke bevalling: voeten masseren met 1 druppel jeneverbes


Voor wie zelf aan de slag wil:

-antirimpelcrème: neem als basis een neutrale dagcrème van Biover en voeg hierbij 1 druppel wierook en 1 druppel ylang ylang.

-massageolie: neem een neutrale massageolie van Biover en voeg hier 15 druppels etherische olie aan toe.

-voor baden: steeds etherische olie oplossen in een vette drager bv. volle melk, koffiemelk, room, olie afkomstig van noten of zaden ( olijfolie, zonnebloemolie, jojobaolie,zoete amandelolie)


Bij gebruik van etherische oliën in de slaapkamer bij kinderen en zwangeren:  slechts 20 minuten opzetten voor slapengaan.


Let op: bij ongelukjes met etherische olie op de huid, niet met water afspoelen ( gevaar voor brandwonden!) maar  met olijfolie,melk...


 De meesten vonden het ook wel heel leuk om  tijdens de pauze  te mogen ruiken aan alle potjes  etherische oliën van Biover , en dat waren er heel wat. Na deze boeiende uiteenzetting ging Nancy nog uitvoerig in op de vele vragen die gesteld werden.  


Dit was maar een eerste kennismaking met de vele mogelijkheden van etherische oliën.  We hopen  hierop in de toekomst  nog een vervolg   te organiseren.

Voor diegenen die zich  nog verder  willen verdiepen in deze boeiende materie hebben we in onze winkel twee interessante boeken:

Aromecum , aromatherapie van absinth tot zonnebloem, van Drs.Harmen Rijpkema 

Hemelse geuren , aromatherapie, van Suzanne Fisscher-RizziPosted at 05:34 PM     Read More  

zaterdag - januari 26, 2008

Studiereis Italië DAG 1CM%20Capture%201.jpg

Zoals beloofd in een van de vorige nieuwsbrieven, hier deel één van het verslag van mijn studiereis naar Italië in november. Deze reis werd ons  aangeboden door LA TERRA E IL CIELO, de Italiaanse regio LE MARCHE en onze groothandel en importeur  BIOSANO.


Na een extra korte nacht, waarin de meesten niet of bijna niet geslapen hadden, was het verzamelen geblazen op de vlieghaven van Charleroi op het onmogelijke uur van 4h45.

We waren met 30 Vlaamse natuurwinkeliers, bioboeren en restauranthouders. Een toffe groep, allemaal mensen met een  passie voor een gezonde manier van leven.

Vlucht OK, landing OK en gelukkig ook het zonnetje OK in Venice Treviso waar we opgewacht werden door Bruno, onze zeer sympathieke gastheer en 'il presidente' van de coöperativo. Vermits niemand van ons het Italiaans onder de knie had werd Bruno bijgestaan door de tolk Catherine, die het Italiaans voor ons naar het Engels vertaalde . Oef!

t Was een hele trip van de vlieghaven naar ons hotel in Arcevia maar Bruno en Catherine profiteerden hiervan om ons een uitvoerige uiteenzetting te geven over de werking van de coöperativo, en dit  natuurlijk op de alomgekende zeer enthousiaste Italiaanse  manier. Het ijs was al vlug gebroken.


Dag één was vrij relax: lunch in een prachtig typisch restaurantje in het Middeleeuwse stadje Arcevia, werkelijk een pareltje! Een hele reeks biodelicatessen werden ons voorgeschoteld, natuurlijk allemaal afkomstig van de coöperativo. We werden hier werkelijk ontvangen als echte VIP's,zelfs de burgemeester was van de partij om ons hartelijk welkom te heten. Hij sprak ook zijn dankbaarheid uit voor de gastvrijheid waarmee wij, Belgen, zijn streek- en landgenoten ontvangen hadden in ons land om te komen werken in de mijnen.

Even opfrissen en bagage afzetten in ons hotel: spannend : waar logeren we ????? Amai, ni slecht !!!  Het Park Hotel in Arcevia  kon ons wel bekoren. Een gezellig hotelletje met een pracht van een ligging!  En wat een weldadige rust !!!

ARCEVIA  ligt op 535 m op de grens Umbrië - Marche. Het geniet van een zeer zacht klimaat met een gezonde zuivere lucht, en dat was echt wel te merken! Vanuit het stadje, en vanuit ons hotel ,hadden we een prachtig panoramisch uitzicht over de omliggende heuvels en de Appenijnen. Dit is tevens een heel vruchtbare streek.

In de late namiddag stond er nog een bezoek aan de grotten van Frasassi in Genga op het programma in Il Parco Naturale Gola Della Rossa e Frasassi, het grootste bechermde natuurgebied van de Marche. Indrukwekkend!

En dan 's avonds werden we uitgenodigd op een diner in restaurant San Settimio in Arcevia: een zeer speciale ervaring! Dit was werkelijk ' in the middle of nowhere'! Magnifiek gelegen in de heuvels, enkel bereikbaar via een zandweggetje dat in onooglijke staat was. Wij werden afgehaald met jeeps  die werkelijk  de berg opvlogen! Ik ben niet vlug bang in een auto, maar ik kan jullie verzekeren: dit was echt wel gekkenwerk!  Ik had al wel kennisgemaakt met het Italiaanse temperament en met de Italiaanse rijstijl en ik kreeg hier geen bevestiging van wat ik al wist: het is nog veeeeel erger dan ik dacht!

Het etentje was super, veel te veel, veel te lekker, maar we waren allemaal veel te moe : de wijn deed zijn werk en er was ondanks de moeheid een super ambiance. Jaja, sommigen  spraken ineens al een aardig  woordje Italiaans! Om 1h lagen we in ons bed: moe maar voldaan! Buonanotte!

De volgende morgen wachtte ons een  echte ' studiedag'. 


Dag twee lees je in volgende nieuwsbrief!


Posted at 09:13 PM     Read More  

zondag - november 25, 2007

Studiereis Biosano 2007/11/19*22


 IMG_4495.JPG

Deze week had ik de prachtige kans om samen met 30 andere natuurwinkeliers en restauranthouders op studiereis te gaan naar la bella Italia, dit op uitnodiging van 'La terra e il cielo', waar wij vooral de pasta's van afnemen.

We verbleven in Arcevia, een middeleeuws dorpje in 'Le Marche', een regio die nog niet zo toeristisch is, gelegen naast Umbrië , en grenzend aan de Adriatische kust.

Het was een zeer intense driedaagse! Ik heb  veel geleerd en heel erg genoten van de Italiaanse gastvrijheid !

Op ons zeer druk programma stonden bezoeken aan verschillende producenten die deel uitmaken van de coöperativo ' la terra e il cielo': een wijnbouwer, een olijfolieproducent, een steenmolen door water aangedreven, pastafabriek, natuurvoedingswinkel, graan- en fruitteler enz. 

Natuurlijk werden we ook getrakteerd op enkele bezoekjes aan plaatselijke bezienswaardigheden zoals prachtige kalksteengrotten en idyllische dorpjes . 

Zelfs de plaatselijke burgemeester kwam ons welkom heten!!! Waw, we voelden ons net VIP's!

Ook de kennismaking met de lekkere Italiaanse keuken was een bevestiging van wat we natuurlijk al wisten : bonissimo! 

Kortom, niets werd aan het toeval overgelaten om ons een onvergetelijke herinnering te bezorgen ! Ze hebben ons, introverte Vlamingen, zelfs zo ver gekregen dat we met volle overgave meegedaan hebben met de traditionele dansen: jaja, we stonden na een lichte aarzeling, en bij sommigen zelfs na een kategoriek ' nee', op het einde van de avond  toch samen met de Italianen te dansen  in volle overgave!!!!! Ze vonden ons ' un gruppo molto sympatico'!

Ook wij hadden onze geschenken bij : ieder van ons had iets mee van onze streek, van streekeigen bollekes kaas, verse spruitjes , zefgebakken speculaas en konfituur ' van het huis', tot natuurlijk de zo befaamde Belgische pralines, natuurlijk in bio- versie!!! 

Bij de volgende nieuwsbrieven zal ik telkens een verslagje uitbrengen van deze prachtige reis .... er is zoooooveel te vertellen!

Een ding weet ik nu zeker: ik wil Italiaans leren!

A la prossima !

Wil je meegenieten van deze reis,... voor een eerste lading foto's: klik hier!
Posted at 02:20 PM     Read More  

zaterdag - september 24, 2005

ECO beter leven


Kortingbon350.jpg
Wat? Beurs voor natuurlijk & gezond genieten.
Onderwerpen: Biofood, Ecohome, Gezondheid, Save nature, Bio beauty & wellness.
Waar? Grenslandhallen Hasselt
Waneer? vr 7 (14-21h), za 8 en zo 9 oktober 2005 (10-18h)
Tickets: 6€. Tot 14 jaar gratis.
Info: 014 264841 of klik hier !

We hebben een (beperkt) aantal kortingsbonnen. Profiteer ervan!

Posted at 05:33 PM     Read More  

donderdag - januari 22, 2004

Ecotherapeutica beurs


Ecotherapeutica_1.jpg

Wat? De meest complete alternatieve gezondheidsbeurs!
Meer info? http://www.paranatura.com
Waar? Brabanthal Leuven
Wanneer? za 14 en zo 15 februari 2004
Inkom? Wij hebben ter beschikking: 3 duokaarten met gratis inkom voor 1 persoon en 15 kortingsbonnen.

Posted at 10:40 PM     Read More  

woensdag - oktober 01, 2003

Natuurbeurs voor het grote publiek.


ECObeurs.jpg
ECO Nationale Natuur en Gezondheidsbeurs met als thema "natuurlijk gezellig en gezond leven".
Zaterdag 11 - zondag 12 oktober 10h-18h
Grenslandhallen Hasselt
Toegang 6 Euro / -14 jaar gratis
info 014 264841
http://www.ecobeurs.be

Posted at 09:09 PM     Read More  


©