Category Image
Info-avond etherische oliën.1%20kopie.JPG

Donderdag 12 februari kwam Nancy Popieul, ervaren herboriste en aromatherapeute, voor onze klanten spreken over ' de kracht van essentiële oliën '. Een 30-tal geïnteresseerden waren present in het gezellige salon van Huize De Sterrenwijzer. Hier het verslag van een zeer boeiende en gezelllige avond .

Als we even teruggaan in de geschiedenis zien we dat het gebruik van etherische oliën niet nieuw is:  in de Oudheid was de verleidelijke Cleopatra reeds een verwoede gebruikster van ylang ylang. En ook  tijdens de pestepidemie in de Middeleeuwen was men verrast door de  ontsmettende werking van wierook ......

De eigenlijke vader van de moderne aromatherapie zowel op medisch als op welness gebied is de  Franse biochemicus Gattefossé (1937) . De Franse arts Jean Valnet (1964) bouwde hierop verder.

Na nog wat geschiedkundige anecdotes  ging Nancy wat dieper in op de technische kant  en legde ze  de verschillende bereidingsprocédés uit. Het belang van het biolabel werd extra in de verf gezet. Pas op voor synthetische geuroliën: ze hebben geen geneeskrachtige waarde, integendeel...  ze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid!


Hoe kunnen we deze etherische oliën nu gebruiken ?

Buiten het eenvoudige sprenkelen op een zakdoek of toevoegen aan het waterbakje dat aan de radiator hangt hebben we het geurlampje met kaarsje dat iedereen wel kent.

De elektrische aromastone en aromastream ( met ventilator )  zijn veiliger in  gebruik, vooral voor  de kinderkamer.

Voor inhalatie is er een zeer efficiënt plastieken inhalatietoestel: ideaal bij griep , verkoudheden en vooral bij sinusitis.  Inhaleren kan natuurlijk ook onder een handdoek maar pas dan wel op voor de ogen ! Bij gebruik van een inhalator worden de slijmvliezen van de ogen gespaard.


Vervolgens komen we bij de praktische toepassingen en tips:


RODE TIJM

- bij koude voeten omwille van slechte doorbloeding: voeten masseren met een oplossing van 6 druppels in 50ml draagolie(olijfolie, amandelolie of jojobaolie) . 

- bij acuut koude voeten : 1 druppel rode tijm  op de voetzolen wrijven.

- bij keelpijn, verkoudheid: een druppel op achterste van tong.


EUCALYPTUS( globulus of radiata)

Let op: bij zwangeren en kinderen de Eucalyptus Radiata gebruiken!

             bij mensen met inslaapproblemen: best niet gebruiken voor het slapen gaan want eucalyptus is opwekkend. 

             

- bij winterse kwalen

- bij huisstofmijt: een plantenspuit vullen met heet water, hier 6 druppels eucalyptus aan toevoegen: dit vernevelen op matras,kussen, gordijnen, poezen- of hondenmand.Je kan ook 6 druppels in het zeepbakje van de wasmachine doen: zo is je was huisstofmijtvrij!


NIAOULI

CAJEPUT

RAVINSARA

- bij winterse kwalen

- eucalyptus best 's morgens, cajeput en ravinsara 's avonds: is rustgevend!

- bij verkoudheid met oorontsteking:achter het oor masseren met een draagolie met enkele druppels cajeput. Dit mag ook bij kinderen maar met mate.


STROBLOEM IMMORTELLE

 - bij blauwe plekken, kneuzingen

- bij aanval van hooikoorts: even aan ruiken.


LAVANDIN

- bij migraine

Ook pepermunt of strobloem is geschikt bij migraine maar dit is zeer individueel.

Met vingertoppen op de slapen wrijven.


LAVENDEL

- bij spanningshoofdpijn

Licht masseren op slapen, achter oren, op polsen, op binnenkant van enkels, 3 vingers boven navel.

- als anti-muggenmiddel ter voorkoming van beten en tevens jeukstillend bij beten.

- ontsmettend bij wonden... ook bij dieren. Lavendel mag puur op de huid aangebracht worden, zelfs op open wonden en brandwonden.

- rustgevend ... ook bij kinderen: hier is de beste plaats achter de oren en 3 vingers boven navel.

- Tip om littekens te laten verdwijnen: enkele druppels lavendel in lindehoning.

Ook ideaal bij bijvoorbeeld splinters (bvb van cactus) of bij een valpartij in het geval van een wonde met kleine steentjes erin: leg hierop een plijster met honing en 1 druppel lavendel.


BERGAMOT

Antidepressief, haalt de zon in het gemoed, goed bij donkere dagen, voor piekeraars die moeilijk de slaap kunnen vatten.

Bij piekeraars die 's morgens al heel vroeg hun dag beginnen overdenken: best lavendel.


GROENE MANDARIJN

-rustgevend.

Zeer geschikt voor kinderen tot 12 jaar, nadien beter bergamot.

- bij adhd: zorgt voor betere concentratie, zelfs bij autisme.

Je kan een beetje op een teddybeer druppelen bij drukke kinderen.


BONEKRUID

Afrodisiacum voor de man


YLANG YLANG

Afrodisiacum voor de vrouw


Nog enkele weetjes:

Bij striemen: 1 druppel etherische olie van roos en 1 druppel oranjebloesemolie ( neroli) toevoegen aan plantaardige olie van Rosa Mosqueta ( van het merk Rosalia ) 

Bij moeilijke bevalling: voeten masseren met 1 druppel jeneverbes


Voor wie zelf aan de slag wil:

-antirimpelcrème: neem als basis een neutrale dagcrème van Biover en voeg hierbij 1 druppel wierook en 1 druppel ylang ylang.

-massageolie: neem een neutrale massageolie van Biover en voeg hier 15 druppels etherische olie aan toe.

-voor baden: steeds etherische olie oplossen in een vette drager bv. volle melk, koffiemelk, room, olie afkomstig van noten of zaden ( olijfolie, zonnebloemolie, jojobaolie,zoete amandelolie)


Bij gebruik van etherische oliën in de slaapkamer bij kinderen en zwangeren:  slechts 20 minuten opzetten voor slapengaan.


Let op: bij ongelukjes met etherische olie op de huid, niet met water afspoelen ( gevaar voor brandwonden!) maar  met olijfolie,melk...


 De meesten vonden het ook wel heel leuk om  tijdens de pauze  te mogen ruiken aan alle potjes  etherische oliën van Biover , en dat waren er heel wat. Na deze boeiende uiteenzetting ging Nancy nog uitvoerig in op de vele vragen die gesteld werden.  


Dit was maar een eerste kennismaking met de vele mogelijkheden van etherische oliën.  We hopen  hierop in de toekomst  nog een vervolg   te organiseren.

Voor diegenen die zich  nog verder  willen verdiepen in deze boeiende materie hebben we in onze winkel twee interessante boeken:

Aromecum , aromatherapie van absinth tot zonnebloem, van Drs.Harmen Rijpkema 

Hemelse geuren , aromatherapie, van Suzanne Fisscher-Rizzi 


Posted: vrijdag - februari 13, 2009 at 05:34 PM          


©