Category Image NIEUW - Salifyt: het natuurlijke aspirientje.Bional Salifyt 30 capsules (7,70 €) bevat natuurlijk wilgenbastextract dat pijnstillend (analgetisch), ontstekingsremmend (anti-inflammatoir) en koortsverlagend werkt.
Eerst wat geschiedenis....
Al rond 400 voor Christus schreef de Griek Hippocrates een aftreksel van wilgenbast voor bij gewrichtsontstekingen, pijn en koorts. Hij raadde bijvoorbeeld ook aan de bast te kauwen als verdoving bij bevallingen.
Toen in de 19de eeuw de chemie grote vorderingen maakte, werd de werkzame component in wilgenbast geïdentificeerd: salicine. Hieruit isoleerde men het salicylzuur. Salicylzuur kon al gauw synthetisch worden aangemaakt, en werd in de tweede helft van de negentiende eeuw toegepast als koorts- en ontstekingsremmend middel. Vanwege de slechte smaak en de zuurheid was het echter niet ideaal: bij hogere dosissen leidde het snel tot braken en maagpijn. In 1897 ontdekte men bij Bayer dat acetylering een stof opleverde die veel minder aggressief was voor de maagwand: het acetylsalicylzuur,. Dit betekende de start van de verkoop van Aspirine. De naam "aspirine" is afgeleid van "acetyl" en van "Spiraea ulmaria" (de oude botanische naam van moerasspirea), een plant die ook salicylverbindingen bevat.. Het wereldverbruik van acetylsalicylzuur wordt vandaag de dag geschat op vijftigduizend ton of ongeveer honderd miljard tabletten per jaar!
Salifyt werkt anders dan aspirine! Het verschil? Een hele resem salicylaten in het wilgenbastextract fungeren eigenlijk als een soort "prodrug". In de darm pas gebeurt een hydrolyse tot salicylalcohol dat vlot wordt geabsorbeerd en vervolgens in het bloed en door de lever wordt omgezet tot salicylzuur. Het is deze metabolisatie tot het actieve salicylzuur die maakt dat de pijnstillende werking niet zo snel intreedt (ongeveer na 1 uur). Salifyt is dan ook uitstekend geschikt voor de behandeling van chronisch pijnklachten en ontstekingen. De werkzaamheid wordt vooral duidelijk na de tweede week.
Zoals reeds eerder gezegd: geïsoleerd, en dus niet vergezeld van de looistoffen van de wilgenbast, is salicine vrij irriterend. Maar Salifyt bevat het volledige wilgenbast-extract en dat werkt in tegenstelling tot aspirine niet etsend op de maagwand. Het werkt ook niet bloedverdunnend.
Salifyt bevat wilgenbast-extract met een gestandaardiseerde hoeveelheid van 60 mg salicine per capsule.
Dosering: 4 capsules per dag. Het is aangeraden deze dosering niet te overschrijden. 

---

Posted: vrijdag - september 30, 2005 at 11:29 PM          


©