woensdag - maart 19, 2008

Deodorants.


IS UW DEODORANT WERKELIJK ZO FRIS, ZUIVER EN PUUR ?

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben reeds gewezen op de aanwezigheid in deodorants van allerlei stoffen die op z'n minst verdacht te noemen zijn.

Het gaat hier in de eerste plaats om aluminiumchloorhydraat dat als zweetremmer fungeert.

Verder zijn er nog vier groepen van stoffen, allen met een hormoonverstorende werking:

- Ftalaten (= oplos- en fixatiemiddelen)

- Parabenen (= conserveermiddelen)

- Synthetische muskverbindingen (= chemische geurstoffen)

- Triclosan (= antibacterieel middel)

Van al deze stoffen werd reeds herhaalde malen gewezen op de schadelijke effekten op vruchtbaarheid en voortplantingsorganen, een verhoogde kans op astma en allergiën, en verhoogd risico op  enkele vormen van kanker, waaronder ook borstkanker. 

Wanneer de deodorant gebruikt wordt op onthaarde oksels, zou het risico op borstkanker nog groter zijn. En dan te bedenken dat okselontharing als maar frequenter en op jongere leeftijd gebeurt....


Trekt er iemand aan de alarmbel, dan staan er wel onmiddellijk andere wetenschappers klaar om het tegendeel te bewijzen.  Wat doe je dan? Verstand op nul en maar rustig verder de produkten gebruiken die door de cosmeticaindustrie als volstrekt veilig voorgesteld worden? Of neem je je voorzorgen en gebruik je alleen de echt betrouwbare?

Vooral bij tieners is voorzichtigheid geboden: hun jonge lichaam is nog in volle hormonale ontwikkeling en is zeer gevoelig voor hormoonverstorende stoffen.

Momenteel is men reeds heel alert ivm ftalaten gebruikt als weekmaker in kinderspeelgoed, maar in cosmetica worden deze stoffen nog als volledig veilig beschouwd. In Europa wordt wel gewerkt aan een strengere  chemicaliënwetgeving. Afwachten wat daar van komt! Ondertussen is het misschien wel veilig zelf keuzes te maken en produkten met verdachte stoffen te vervangen door veilige alternatieven, want ja, die zijn er!


Wat hebben wij als natuurwinkel te bieden aan veilige deo's?

Onze cosmeticamerken dragen het internationale keurmerk van ' Gecontroleerde Natuurcosmetica'  BDIH:  dit biedt een objectieve kwaliteitsgarantie.

Dit houdt oa in:

- geen grondstoffen uit de petrochemie.

- geen produkten van dierlijke herkomst.

- geen synthetische kleurstoffen en parfums.

- minimum percentage van bio-bestanddelen .

- toegelaten ingrediënten liggen strikt vast.

- dierproefvrij en uitsluitend getest op vrijwillige proefpersonen.


Onze merken:


prod11086.jpg

WELEDA ( http://www.weleda.be )

De grondstoffen komen zoveel mogelijk uit biologische of bio-dynamische landbouw en ecologisch gecertificeerde natuurgebieden. Is fairtrade. 

- Wilde rozen: rijke bloemengeur van roos, neroli en ylang-ylang. 

- Citrus: sprankelend frisse geur van citroen en sinaasappel.

- Salvia: kruidige frisheid  van salie, tea tree, eucalyptus en pepermunt.


LOGONA ( http://www.logona.de )

Logona gebruikt meer biologische ingrediënten dan noodzakelijk voor het bekomen van het BDIH keurmerk, waar het één van de grondleggers van is.

Krijgt zeer goede beoordeling in het Duitse tijdschrift öko test.

- Nordic: veenbes en duindoorn

- Mediterran: salie en rode druiven

- Asia: lotusbloem en bambu

- Oriëntal: granaatappel en sesam

- Pur: zonder parfum:speciaal voor de hypergevoelige huid. Op basis van bronwater en kleikristallen. Aanbevolen door de Duitse Allergie- en Astmabond.


HELIOTROP ( http://www.heliotrop.de )

Reeds meer dan 75 jaar ervaring op het gebied van natuurcosmetica. Kruidenextrakten en etherische oliën uit biolandbouw.

- Bodyline deo-stick met lavendel en salie.


URTEKRAM  ( http://www.urtekram.dk )

Dit Deens bedrijf levert een volledig bio gecertificeerd produkt af: Ecocert label.  Ecologie ten top!  Ook  fairtrade.

- Deo-crystal: een 100% natuurlijk produkt, bestaande uit minerale zouten. Deze  deo-stenen worden in het Verre Oosten al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke deo ter vorkoming van lichaams-en voetgeuren, als waterzuiveraar en als geneesmiddel voor puistjes en kleine huidproblemen.

Zeer geschikt voor mensen met allergieproblemen en overgevoelige huid.


Posted at 08:14 PM     Read More  

zondag - februari 29, 2004

TOPICS - Vetten (Deel 2: Essentiele vetzuren)Essentiële vetzuren ( ook wel eens vitamine F genoemd ) zijn vetzuren die niet door de mens kunnen worden aangemaakt, maar die wel noodzakelijk zijn voor ons metabolisme en dus voor een gezonde lichaamsfunctie. Iemand die niet van tijd tot tijd essentiële vetzuren binnenkrijgt, ontwikkelt na verloop van tijd een gebreksziekte en zal op den duur sterven.
De essentiële vetzuren behoren tot de groep poly-onverzadigde vetzuren : dwz. vetzuren met meer dan 1 dubbele binding. De plaats van de eerste dubbele binding bepaalt de familie waartoe het vetzuur behoort. (Men begint daarbij te tellen vanaf de methylgroep.)
In feite zijn er slechts twee essentiële vetzuren: alpha linoleenzuur en linolzuur. Als we die twee vetzuren (ook wel essentiële stamvetzuren genoemd) met de voeding kunnen opnemen, kan ons lichaam in principe alle andere noodzakelijke vetzuren aanmaken!

Apha-linoleenzuur (C18:3)
(met 18 C-atomen en 3 dubbele bindingen)
behoort tot de omega 3 vetzuren: de eerste dubbele binding bevindt zich tussen het derde en het vierde C-atoom.

Linolzuur (C18:2)
(met 18 C-atomen en slechts 2 dubbele bindingen)
behoort tot de omega 6 vetzuren: de eerste dubbele binding bevindt zich tussen het zesde en het zevende C-atoom.

Volgende keer: Vetten Deel 3: Omega 3 vetzuren.

Posted at 06:51 AM     Read More  

vrijdag - februari 06, 2004

TOPICS - Vetten (Deel 1: Inleiding)Fig.: Schematische voorstelling van een triglyceride molecule. Elke molecule is als een drietand opogebouwd uit één molecule glycerol en uit 3 langere vetzuren.

Het grootste deel van de vetten ( of lipiden ) die wij met onze voeding innemen bestaat uit triglyceriden.
Triglyceriden zijn opgebouwd uit één molecule glycerol en drie moleculen vetzuren. Het zijn de vetzuren die de kwaliteit en de aard van de vetten bepalen.
Een vetzuur is een koolstofketen met aan de ene kant een methylgroep (CH3) en aan de andere zijde een zuurgroep (COOH).

Men spreekt van van verzadigde vetzuren indien de koolstofketen een maximaal aantal waterstofatomen (H) bevat,. Het woordje 'verzadigd' is gekozen omdat een dergelijk vetzuur geen bijkomende waterstofatomen meer kan opnemen. Verzadigde vetten (waarvan de vetzuren dus verzadigd zijn) zijn vast bij kamertemperatuur en zijn door het verzadigd karakter vrij stabiel: ze verdragen bijvoorbeeld goed verhitting zonder aan kwaliteit in te boeten.
Verzadigde vetten vinden we vooral in dierlijke producten. Er zijn niet veel plantaardige bronnen van verzadigde vetten: kokosvet en palmvet zijn de belangrijkste.

Men spreekt men van onverzadigde vetzuren indien er waterstofatomen ontbreken en vervangen zijn door een dubbele binding (-C=C-)
Vetzuren met slechts 1 dubbele binding noemt men mono-onverzadigde vetzuren.
Vetzuren met meerdere dubbele bindingen noemt men poly-onverzadigde vetzuren (of nog meervoudig onverzadigde vetzuren.)
Onverzadigde vetten vinden we vooral in plantaardige bronnen zoals zaden, kiemen, noten, peulvruchten en olijven. We kunnen ze isoleren door ze te persen waarbij de diverse plantaardige oliën ontstaan. Deze oliën zijn vloeibaar bij kamertemperatuur en zijn door het onverzadigde karakter veel minder stabiel en zeer gevoelig voor warmte, licht en lucht. In de eerste plaats is het dus belangrijk dat plantaardige oliën verkregen worden door een eerste koude persing. Verder gaan we die koudgeperste plantaardige oliën best alleen koud gebruiken in salades, dressings, en niet verhitten door bakken, braden of frituren.

Volgende keer: Vetten Deel 2: Essentiële vetzuren

Posted at 09:29 PM     Read More  


©