Site menu:

december 2004


november 2004 - december 2004 - januari 2005


4 december 2004: Gewone esdoorn wordt knotesdoorn

Deze morgen de schrikbarend snel groeiende Gewone esdoorn in het kippenhok te lijf gegaan met de kettingzaag. Afgezaagd op ongeveer 2 meter hoogte, met de bedoeling er een mooie knotboom van te maken.


5 december 2004: voederplank krijgt bezoek

Het heeft een kleine twee weken geduurd, maar de voederplank wordt nu frequent bezocht door Pimpelmezen, Koolmezen en een Roodborstje. Groenling scharrelt wat rond in de buurt maar heb ik nog niet zien toehappen. Ook de graanmengeling ter attentie van de Ringmussen verdwijnt langzaamaan.

De voedertafel is een simpele houten plank op een weidepaal gemonteerd. Aan de plank en in de omgeving hangen enkele snoeren ongepelde pindanoten. Verder voeder ik met appels uit onze wintervoorraad die beginnen te rotten, met rozenbottels, met keukenrestjes (hoofdzakelijk kaas- en hesprandjes), en met een graanmengeling (kippevoer aangevuld met gepelde haver, zonnebloempitten en hennepzaad). Rond de fruitbomen blijft heel wat afgevallen fruit (peren en appels) liggen waar merels, spreeuwen en Groene specht op af komen. De hagen en de houtkant zijn een bron van meidoornbessen, hazelnoten, eikels, braambessen en rozenbottels. (klik voor meer)


11 december 2004: nieuwe bezoeker

voederplankVandaag voor het eerst een vrouwtje Kleine bonte specht op bezoek. Naast de Groene specht die geregeld langs komt en de Grote bonte specht die zich af en toe laat zien is dit de derde spechtensoort voor onze tuin.

Spechten zijn tot nu toe nog niet op de voederplank geraakt. Wie er zaterdag wel rustig kaasrandjes zat te knabbelen is Titus. Omdat dat beest verondersteld wordt zich te beperken tot Kattebrokken en -koekjes heb ik een dakje boven de plank gemonteerd. Kaas komt nu onder het afdak terecht, zaden bovenaan. Niet dat het iets uithaalde: Titus wrong zich doodleuk tussen plank en afdak en vrat lustig verder. Het conflict escaleerde: tussen plank en dak zit nu een stuk groene bekaertdraad. De mazen zijn groot genoeg om de zangvogels probleemloos door te laten, en klein genoeg om Titus en soortgenoten buiten te houden. Jammer genoeg vertrouwen ook de vogels het (voorlopig) niet meer. 1-1 dus... afwachten hoe het afloopt.

Kerkuilnestkas
mezenkast in kerselaar
mezenkast
steenuilkast in appelboom

Behalve de voedertafel staat sinds kort ook een nestkast voor Kerkuilen opgesteld in de zoldering boven de garage-schuur. Wie weet... na de broedende Ransuilen en Steenuilen... Naast een Steenuilenkast staan er momenteel nog drie Mezenkasten vacant.19 december 2004: veel bezoek

Titus lijkt het voorlopig opgegeven te hebben. De draad is ondertussen van rond de voedertafel verwijderd zodat de vogels beter toegang hebben. Vandaag veel bezoek in de tuin: Groene specht, Grote bonte specht, spreeuwen, een Boomkruiper, fazanten, eksters, kraaien, een Buizerd (die onmiddellijk weggepest werd door de kraaien), en op de voederplank 4 groenlingen, 3 pimpelmezen, een 3tal koolmezen, een roodborstje, een kleine twintig mussen (waarschijnlijk allemaal Ringmus), twee turkse tortels, en een stuk of acht merels die zowel op als onder de voederplank komen fourageren. Wie weet wat ik in de week allemaal mis, als er niemand thuis is en er misschien ook schuwere beesten op de voedertafel komen...


november 2004 - december 2004 - januari 2005