Site menu:

Titel


oktober 2005 - november 2005 - december 2005


1 november

2 kraaienKijk zie, dat vind ik nu eens een toepasselijk beeld voor de eerste foto van november: twee kraaien in een grijze lucht. Geen schitterende foto; een 180mm met 2x converter uit de hand stilhouden en ondertussen scherpstellen valt niet echt mee. Bovendien door het raam getrokken. Maar voor macro's was er te veel wind. Veel meer foto's zijn er dan ook niet gemaakt dit weekend. Behalve van mijn nestkasttimmer-activiteiten, waar binnenkort een uitgebreid verslag van volgt (als ik eens een avond veel tijd heb). Voor de rest minder goed nieuws: twee van onze schapen zitten met 'zere bekjes', een besmettelijke virusziekte waar ze normaalgezien vanzelf vanaf zullen geraken (6 à 8 weken). Maar 't is geen zicht ondertussen... En er moeten er twee geslacht worden, maar of dat wel kan/mag nu hun bek vol puisten staat? Wordt vervolgd, wellicht ook met gruwelijke foto's... Ik vraag me wel af hoe ze het opgeraapt hebben. De nieuwe ram (kan theoretisch drager zijn zonder symptomen) is er ondertussen al ruim drie maand, ik kan me niet voorstellen dat het nu pas zou uitbreken. Waarschijnlijker is dat de besmetting via de schapen van de achterbuur binnengekomen is. Indien dat het geval is: zeer fijn dat ze ons gewaarschuwd hebben... NOT!

commentaar


6 november

Ziek - griep? - meer zin in Sedergine dan in tuin.

commentaar


13 november

belofte maakt schuld: nestkastje maken voor mezen, nestkastje maken voor boomkruipers en gruwelfoto van een zeer bekje (not a nice view).

blad van tamme kastanjeOndertussen is het al goed herfst: veel bladeren zijn al gevallen en de meeste bomen zijn al kaal. Tijd dus om de voedertafel te plaatsen en al lichtjes te beginnen voederen (voorlopig alleen graan en een vetbol of twee). De mezen hebben het extra voer al ontdekt. De nieuwe nestkast (foto rechts) mag al op wat interesse rekenen. Ze hangt wel vrij dicht bij het raam, benieuwd of ze er gebruik van zullen maken. Als het lukt is het wel leuk, zo vlakbij de living.

Ook extra voer ingeslagen voor de schapen: een goeie 1000kg voederbieten die de komende winter in brokjes gekapt moeten worden zodat ze ze kunnen opknabbelen.


commentaar


20 november

Hoezee! Rijm en IJzel! En dat op een vrije zaterdagmorgen! Natuurlijk stierekoud, maar dat nemen we er graag bij als er schoon portretten kunnen gemaakt worden. De vogels hebben het ook door dat het koud wordt. Koolmezen en Pimpelmezen komen continu nootjes vreten, en ook een Roodborstje en een Ringmus wagen zich al in de buurt van de voedertafel. Zelfs de bomen worden door de kou beïnvloed: de blaadjes vallen van de slag in een hoger tempo; de Wilde kastanje die vorige week nog nagenoeg al zijn bladeren had staat er nu bijna kaal bij. Nog een beetje geduld en ik kan de kettingzaag bovenhalen om de Essen en de Wilgen te knotten.


commentaar


27 november

Het gaat crescendo. Na de rijm en ijzel van vorig weekend werden we nu getrakteerd op een laag sneeuw van zo'n 10 centimeter. Enkele foto's gemaakt, maar die staan nog op de D70 (komen op de site één dezer). Ook met de vogels gaat het crescendo: meerder Pimpel- en Koolmezen, een Heggemus, Roodborstje, Merels, Groene specht, Grote bonte specht, Winterkoning en een klein troepje Ringmussen zwerven rond in de tuin.

Minder crescendo ging het dit weekend voor de schapen: ons ramlam van dit voorjaar en Moeder Zippo verhuisden naar de vriezer. Niet leuk om te doen maar de gebraadjes, lamsbouten en schapenworst maken toch een en ander goed. Moeder Zippo was bovendien aan het eind van haar latijn: als laatste vertegenwoordiger van onze allereerste schaapjes had ze het in het voorbije voorjaar zeer moeilijk om van het lammeren te herstellen. Nog een winter doorkomen zou voor haar wellicht geen pretje geweest zijn (binnenkort een in memoriam, maar daarvoor moet ik eerst wat dia's scannen).
Bij de overblijvers (drie ooi-lammetjes van dit voorjaar en de nieuwe ram) zijn de zere bekjes gelukkig verdwenen.

En jawel: mijn gezever alhier is al een jaar gaande. En niettemin volhard een klein maar fijn publiek in de boosheid en komt hier regelmatig lezen (ja, zelfs u!). Nooit gedacht dat hier een kat in geïnteresseerd zou zijn, maar er komt begot zelfs volk uit het buitenland kijken. You are too kind, but most welcome.


update december: sneewfoto's


commentaar


het laatste blad aan de perelaar verbena parasolzwam Sleedoorn Bereklauw


oktober 2005 - november 2005 - december 2005


vis