Site menu:

juni 2005


mei 2005 - juni 2005 - juli 2005

5 juni 2005:

Paniek! De Helleborus laat op volhardende wijze zijn oren hangen. Verplaatsen, minder of meer begieten noch bemoedigend toespreken hebben enige positieve invloed: blaadjes verschrompelen, stengels vallen slap en bloemen zijn in de verste verten niet te bespeuren. Edoch wat blijkt bij navraag bij bevoegde collega's: dit is helemaal normaal! Heleborus verdwijnt in de zomer om in het najaar weer uit te lopen. Oef!

Ondertussen is het terras gelegd maar nog niet vastgevezen, moeten er dringend distels gemaaid worden en veel gefotografeerd worden. Maar de strakke wind maakt dat laatste zo goed als onmogelijk. Maybe next week.


commentaar


8 juni 2005:

De hooiweide, vooral gedomineerd door grassen (ooit determineer ik ze wel) en boterbloemen. Maar niettemin mooi als wind en avondzon er doorheen spelen.


commentaar


12 juni 2005:

Nog steeds veel wind, en extra werk aan het terras (een deel van de planken voldoet niet). Alsof het minderwaardig hout mag zijn omdat het FSC-gelabeld is. Hetzelfde idioot fenomeen dat biogroenten kleiner en al wat verlepter mogen zijn dan gangbaar. Meneer houthandel opgebeld. Meneer houthandel komen kijken. Meneer houthandel neemt de slechte planken terug en zorgt voor nieuw gerief. Meneer houthandel mag nog komen.


Maar ondertussen een halve dag naar de vlooien natuurlijk, en nog steeds geen terras. Dan maar gras gemaaid, haag geschoren, brandnetels uitgetrokken op de speelstroken en voorwaar: een paar foto's kunnen maken, ondanks de sterke wind. Een schorpioenvlieg, een penseelkever, een vliegje en onderstaande kniptor.

kniptor


commentaar


13 juni 2005:

Amper is de zon achter het bos weggezakt, en in onze tuin lijkt een golf van jagers op te duiken. Verschillende ransuilen scheren als Nazgûl over de hooiweide en zweven een paar keer op enkele meter van het raam voorbij. Indrukwekkend hoe groot ze lijken. Er duiken ook regelmatig vleermuizen op die vlak voor het raam een scherpe bocht maken en weer de boomgaard induiken om er de motten en muggen uit te plukken.

commentaar


23 juni 2005:

Het is er uiteindelijk toch van gekomen: de hooiweide is gemaaid. Om goed te zijn had het drie weken vroeger moeten kunnen, want ondertussen heeft de Gestreepte witbol (een gras dat momenteel nogal overheerst) kans gehad om de zaadreserve weer eens aan te vullen (lees hier waarom dat niet mag). Ook voor het verschralen (voor zover dat mogelijk is naast een maisakker natuurlijk) was het beter geweest iets vroeger te maaien: tot half juni steken de grassen veel energie in de bloei en zaadproductie, daarna gaan ze weer energie stockeren (voedsel stockeren) in hun ondergrondse delen. Maar goed, 23 juni is ook mooi, en na nog een weekje drogen voer ik al het maaisel af. Volgend jaar beter.
Om niet alle vlindertjes, kevertjes en co te onthemen zijn er twee stroken van zo'n 16 m² blijven staan. Die worden later gemaaid als de rest weer wat geschoten is.


commentaar


29 juni 2005:

Gewapend met riek en kruiwagen was ik net het maaisel te lijf gegaan om het op een grote hoop brandnetels te doen kweken. Natuurlijk begon het na twee kruiwagens afgevoerd te hebben dikke droppels te regenen, en bovendien ferm dichtbij te donderen en bliksemen. Die droppels tot daar, maar op een blote kouter met een ijzeren riek de held uithangen is niet aan mij besteed.

Ook de geplande fotosessie van de bloeiende Buddleia, Kogellook en Muurpeper zijn verschoven naar latere datum.

commentaarmei 2005 - juni 2005 - juli 2005