Site menu:

Maart 2007

februari 2007 - maart 2007 - april 2007


23 maart: further reading

Inspiratie en sfeersnuiverij in 'Natuur op eigen erf'. Een boek dat 'buitenlui', zoals wij in Nederland heten, moet warm maken voor een natuurvriendelijke inrichting van hun landelijke tuinen. Degelijk boek dat zijn ambities waarmaakt, en er zelfs in slaagt enkele concrete tips mee te geven. Al moet je voor het concrete werk toch wat taaiere boeken te lijf gaan (niet in het minst 'de ecologische siertuin' van Velt). Niettemin staan er lijstjes in. En ik ben zot van lijstjes. Vooral als ze kort en overzichtelijk zijn. Derhalve:


'Wilde bloemen met sierwaarde'

Van de opgesomde soorten komt er nog geen enkele voor in onze tuin. Zo voor de vuist weg weet ik het niet zeker, maar wellicht zijn de ecologische voorwaarden voor een deel van deze soorten ook niet beschikbaar in onze tuin. Nochtans zou ik geen neen zeggen tegen knoopkruid en Slangenkruid. Wellicht zijn het allemaal soorten die ik zal moeten aanplanten of zaaien als ik ze in de tuin wil krijgen, want ik vrees dat er kilometers in de omtrek geen exemplaren te vinden zijn.

'toptien vlinderplanten'
  1. Vlinderstruik (Budleja spec)
  2. IJzerhard (Verbena bonariensis)
  3. Beemdkroon (Knautia avensis)
  4. Damastbloem (Hesperis matronalis)
  5. Hemelsleutel (Sedum spectabile)
  6. Herfstaster (Aster novi-belgii)
  7. Koninginnekruid (Eupatorium purpureum)
  8. Lavendel (Lavendula spec.)
  9. Vaste muurbloem (Erysimum 'Bowles mauve')
  10. Enkelbloemige afrikaantjes (Tagetes)

De nummers 1, 2, 7 en 8 zijn er al. Naar de rest ga ik (nu ik dit lijstje heb) op zoek. Behalve die Afrikaantjes misschien, daar weet ik zo meteen niet direct een goede plaats voor, tenzij in potjes.

'klassieke bloemen uit de boerentuin'

Vingerhoedskruid zie ik eerder aan de bosrand/houtkant aangeplant. De rest... tja... echte bloemenperkjes hebben we (nog) niet. Maar in feite ook geen geschikte plaats ervoor (zie ook 6 juli 2006). Niet voor onmiddellijk met andere woorden. Maar op termijn zie ik wel enkele mogelijkheden in de buurt van het woonhuis.

'klassieke vaste planten uit de boerentuin'

Zelfde opmerking als bij de bloemen uit de boerentuin: eerst een plaats voor een bloemenperk. Bovendien verdenk ik zo'n aanplantingen ervan enorm veel onderhoudswerk met zich mee te brengen. Dus eerder iets voor als de 'ruwbouwwerken' in onze tuin, zoals afsluitingen, poel, bomen en grote struiken gerealiseerd zijn.

De belangrijkste conclusie die ikzelf uit dit boek trek is dat, om de natuurwaarde acuut op te trekken, er dringend water in onze tuin moet komen. 't is te zeggen: een poel!

commentaar


21 maart

Onze grote jongen is nog geen volle week weg, en de Vlaanderse Koekoek voelt zich al op en top meester van het erf. Kop omhoog, kam recht, en zelfs een aanzet tot iets wat ooit kraaien moet worden.

commentaar


20 maart

Het zal wellicht bijzonder ongeloofwaardig overkomen, maar feit is dat ik helemaal niet de groene vingers heb die je, afgaande op deze site, zou kunnen vermoeden. Boterbloemen en ander onkruid kweken, al wat ge wilt. Taaie onverwoestbare planten: geen enkel probleem. Courgetten onder een tapijt van paardebloemen: weelderige oogst!
Maar owee als het plantje in kwestie enige vorm van aandacht, of erger nog, verzorging vergt. Aan goeie intenties geen gebrek, maar de discipline om geregeld met mijn gieterke rond te gaan, laat staan om af en toe wat bij te mesten en concurrenten te verwijderen is bijwijlen geheel zoek. Getuige daarvan de hevig gemummificeerde resten van menig struikje dat in de loop der jaren op de mesthoop beland is. Maar nu zal ik toch mijn leven moeten beteren, want in de voorjaarsscheut van vorige week heb ik mij een beetje laten gaan in de afdeling potplanten. Niet dat ik zotte kosten gedaan heb: in den aldi stonden mooie citroen- en olijfboompjes voor géén geld. In de meer reguliere plantenhandel heb ik mij dan ook nog een gebroken-hartje en een Hebe aangeschaft, zoals op de foto hierboven te zien (links de Hebe, rechts de Dicentra). Dat wordt allemaal verondersteld te bloeien en te groeien, mits de nodige bewatering en bemesting. 't zou spijtig zijn mochten ze de Chrysanten, de Helleborus, de Boerenjasmijn en de Weigelia achterna gaan...

commentaar


17 maartTerwijl er op enkele houtstammetjes nog inktzwammen staan (foto linksonder), staan paasbloemen (linksboven) en speenkruid al volop in bloei en in bot. In de insectenmuur zijn zelfs al een paar nestplaatsen bezet (foto rechtsboven).

commentaar


16 maart: Papa part en vacances

Hij was verre van akkoord toen ik hem deze morgen bij zijn lurven had om hem in een kartonnen doos te moffelen. Nochtans wacht hem geen voortijdig einde. Integendeel: hij mag, als ware hij een gefortuneerde gepensioneerde, zijn oude dag in 't zuiden gaan slijten. Meerbepaald in Ellezelles, waar hij de kippen van collega Geert gezelschap mag gaan houden.
Dat maakt dat in ons kippenhok de Vlaanderse Koekoek-haan heer en meester wordt. Tot nu toe moest hij zich zeer rustig houden, of hij werd onmiddellijk terecht gewezen door de dominante haan. En het was opvallend dat de schermutselingen de laatste weken heviger en talrijker werden. Omdat het de bedoeling is om met de (zeldzame) Vlaamse koekoeken te kweken moest noodgedwongen onze drie jaar oude haan baan ruimen. Maar zo'n braaf, mooi en gezond beest in de fleur van zijn leven in de pot te draaien leek me een beetje zonde.

commentaar: 1 reactie


12 maart: Groene gaasvlieg

Groene gaasvlieg? Dat bruin beest? Jazeker! Want om het makkelijk te maken verkleuren Groene gaasvliegen in de herfst van felgroen naar een soort lichtbruin. Dat maakt hen als overwinterend beestje iets minder opvallend. Er zijn in Vlaanderen nog een aantal sterk gelijkende groene gaasvliegsoorten, maar die overwinteren als larve of als pop. Dit is met andere woorden wel degelijk een Groene gaasvlieg, aka een Goudoogje, aka Chrysoperla carnea). Nog meer verwarring: Gaasvliegen zijn geen vliegen (Diptera) maar netvleugeligen (Planipennia). Het zijn rovers: de larven leven normaal gezien van bladluizen (eventueel ook van spintmijten en witte vlieg). Tot 50 stuks per dag, derhalve zijn ze populair als biologisch bestrijdingsmiddel in serres.
Volwassen dieren eten naast de occasionele bladluis vooral honingdauw (= de uitwerpselen van bladluizen), stuifmeel en nectar. Het goudoogje houdt zich overdag hoofdzakelijk bezig met eten, en zal alleen bij verstoring opvliegen. Wellicht heeft dat te maken met zijn klunzige manier van vliegen, waardoor het een makkelijke prooi is voor vogels. 's nachts zijn ze wel actiever, en vliegen ze meer rond. Voor de beestjes die vanavond op mijn raam zaten vrees ik niet veel goeds, want veel nectar, bladluizen of honingdauw valt er volgens mij nog niet te rapen momenteel. Beetje te vroeg wakker geworden wellicht?

commentaar


9 maart

In de rapte nog van het avondlicht geprofiteerd gisteren om de uitlopende sleedoornbloemen te fotograferen. Eindelijk schiet alles in gang. De Meidoorns, de Veldesdoorns, de frambozen,... krijgen blaadjes, de madeliefjes en witte dovenetel staan in bloei, de tulpen en paasbloemen komen boven,... fijnfijnfijn.


commentaar: 1 reactie


1 maart

Il n'y a beste ne oiseau
Qu'en son jargon ne chante ou crye;
Le temps a laissié son manteau
De vent, de froidure et de pluye.


Charles D'Orléans (1394-1465)

Elk met zijn eigen keelgeluid
roept vee en vogel ons nu tegen:
het weer liet weer zijn mantel uit
van wind, van kille kou en regen.

Blijkbaar was het 600 jaar geleden ook behoorlijk mottig weer.

commentaar


februari 2007 - maart 2007 - april 2007