Site menu:

november 2006

oktober 2006 - november 2006 - december 2006


27 november

Bedauwd gras

WAT een mooie dag. Verlof en Timing: zeer belangrijk.
Gewoon fluweelpootje eikenblad
boterbloem

commentaar

 


Gewoon fluweelpootjeGewoon fluweelpootjeMeniezwammetjeGeweizwammetje
20 november

Met van excuseer voor de vertraging, maar 't is er dit weekend niet meer van gekomen om hier iets te plegen. Ter mijner verdediging: Ik had in de bib van Herzele (goeie bib trouwens) seizoen 1 van Twin Peaks ontleend, en het bleek begot een 4 disk editie te zijn! 360 minuten algehele suspens (who killed Laura Palmer?) waarvan nog maar een stuk of honderd geconsumeerd.  Schone vooruitzichten dus voor de komende winteravonden. MAAR! Ook ter mijner verdediging: ik heb wel foto's gemaakt dit weekend. Meerbepaald van mijn champignonnenkweek. ttz, van de stammetjes die daar in regen en ontij allerlei zwammen liggen te kweken.  Voordeel van die stammetjes is dat ik ze zelfs in de zon kan gaan leggen bij occasionele opklaringen, foto's maken, en ze dan terugleggen om rustig verder te verteren. Foefelen voor een schone foto, ge hebt er geen gedacht van. De schikking van de foto's trekt nu nog even op geen botten. Ik moet eerst nog eens die 'CSS-float' toestanden opnieuw doornemen. één dezer...

update 22 november: die float-toestanden wilden niet echt meewerken. Maar ik heb het geheel zelfstandig opgelost door een extra div-ke in het CSS-bestandje te steken. Content van mijn eigen, ik. 

commentaar


13 november

houtworm Cichade
Geweizwammetjeberenklauw
De miezerregen en hardnekkige wolken van zaterdagmorgen hadden op zondag plaats geruimd voor 'mooie opklaringen' zoals dat heet. staartmeesIn het hoekje van onze tuin dat als eerste de zon vangt was ik de zaaddoosjes van Bereklauw (foto hierboven) aan het fotograferen toen ik het bezoek kreeg van een troep staartmezen. Op zo'n moment komen de snelkoppelingen van mijn nieuw statief goed van pas. Met mijn vroeger gerief zou een foto als die hier rechts gene waar  geweest zijn: de beestjes hadden al lang en breed bij de buur gezeten tegen dat ik halverwege de schroefdraad gevezen zat. Daarna op de houtstammetjes (u weet wel, die van de Fluweelpootjes en de Purperkorstzwammen) de nieuw opgedoken Geweizwammetjes (foto hierboven) gefotografeerd. Ook hier kreeg ik bezoek, maar nu van een groenige Cicade van twee of drie milimeter lang.
De rest van de voormiddag en een stuk van de namiddag heb ik mij met kettingzaag en kapmes doorheen enkele stères brandhout gewerkt, dit tot algehele mistevredenheid van menig houtworm (foto rechtsboven). Bij het maken van die foto's jammer genoeg geen bezoek. Ne Grote bonte specht vanop een halve meter, 't zou nogal wa gegeven hebben.

commentaar


10 november

Bij het voederen van de kippen deze morgen had ik al door dat het ferm koud was.  Toch waren de Vlaanderse koekoeken al present, en stonden ze in het pikkedonker klaar om graantjes te komen pikken. Flinke beestjes. De drie grote lamzakken daarentegen bleven op hun stok zitten, ze weten dat er nog genoeg te rapen valt als ze straks opstaan. Hoe koud het was bleek toen ik wou vertrekken richting Ronse: ruit aangevroren, de eerste keer krabben voor deze winter.

Bij thuiskomst deze avond was het al nagenoeg weer donker, en zat al het pluimvee alweer op stok. Maar ze vonden het toch nog de moeite om goedenavond te komen zeggen (en een graantje te pikken).

Nog een uurtje later was de Bosuil volop van katoen aan het geven. Een geluid dat ik vooral associeer met lang vervlogen JNM-weekends in de Argonne. Want terwijl de doorsnee-jeugd met hun millet-vest op café ging, zaten wij, brave jongens en meisjes, in een onverwarmd en water- en electriciteitsloos huis midden in de bossen heel ernstig aan natuurstudie te doen. ECHT! En geestig dat dat was. OK, er waren ook steevast een paar flessen wijn present, maar dat was louter randanimatie. Want vroegochtendexcursies, heel de dag vogels kijken en dan nightdrives met halogeenspots om reeën, kerkuilen, vossen en wilde katten te spotten, daar ging het hem om. Maar bovenal lange boswandelingen in het aardedonker in het Forêt Communal de Beaulieu-en-Argonne, waar elke keer weer het ongelooflijk doordringend geluid van de Bosuilen ons doel was. En nu zit dat beest hier in mijn eigenste tuin te schruwelen. En het doet me nog altijd iets. Luister zelf maar.

commentaar


5 november

zwamEn eindelijk is de herfst gearriveerd. De bladeren vallen en masse, de voederplank krijgt de eerste bezoekers en alle oogst is binnengehaald en opgegeten (op die fanatieke frambozen na dan, die blijven maar verder doen). Op dezelfde houtstronkjes waar de Purperkorstzwammen (zie oktober) op groeien, staan nu de (voorlopig nog) onbekende soldaten van de foto hiernaast.  Een eerste zoektocht leverde nog geen naam op, hopelijk lukt het via één of ander forum wel om ze op naam te brengen.
Vandaag ook een nieuwe vogelsoort voor onze tuin. 't was alweer lang geleden. Maar echt content ben ik er niet mee, want in plaats van Kepen, Sijsjes,  een Houtsnip of - waarom niet- een paar goudvinken waren het begot twee Nijlganzen. Exoten! Faunavervalsers! Ontsnapte NijlgansVolièrevogels! En ze voelden zich nog goed op hun gemak ook, gelijk ze kwamen aangewaggeld richting rijkgedekte voedertafel. Gelukkig bolden ze het direct af toen ze mij in de mot kregen. Stel u voor dat ge dat niet wegkrijgt, zo'n veredelde soepgans. 't is niet omdat ze door de Egyptenaren als heilig beschouwd werden dat ze hier al mijn gras moeten komen afgrazen, newaar. Moesten alle 'heilige' beesten hier toestuiken, 'k zou wel te doen hebben...

update 6 november: De zwammetjes hierboven zijn Gewoon fluweelpootje - Flammulina velutipes.

commentaar - 1 reactie

Een goed najaar

De vruchten zijn verkocht.
De boeren betalen de pacht aan de Heren.
De vliegen vallen dood op tafel.

Het regent gulzig en de bieten glanzen.
De akkers verteren hun moederkoek
en stijf in de wolken nadert de winter.

Morgen koop ik zeven kannen olie
en een nieuwe bril om in het boek te lezen.
Deze winter ga ik nog niet dood.

Paul Snoek

commentaar

oktober 2006 - november 2006 - december 2006