Visual Basic 2012 Voorbeelden
   

visual basic 2012 broncode voorbeelden

Blijf op de hoogte van de recente aanpassingen op vbvoorbeelden!

Microsoft Visual Studio 2012Microsoft Developers Network - Visual BasicMicrosoft .NET Framework

34.1. Soorten Patterns

Print Email Deel op Twitter Deel op Facebook

Dit artikel is gepubliceerd op maandag 15 oktober 2012 op vbvoorbeelden, bezoek de website voor een recente versie van dit artikel of andere artikels.

Er bestaal vele verschillende soorten of categorieën van patterns.

Enkele soorten van patterns :
- software-application patterns
- process patterns
- analyse patterns
- architecturale patterns
- data patterns
- user interface patterns
- anti patterns
- design patterns

34.1.1. Software Application Patterns

Elk type softwareproduct voor bepaalde soort van functionaliteiten dat meermaals te vinden is kan beschouwd worden als een software application pattern.
Voorbeelden zijn "rekenbladen", "tekstverwerkers", "DBMSn", ... .

34.1.2. Process Patterns

Deze beschrijven hoe het software-ontwikkelingsprocess er kan uitzien.  Bijvoorbeeld hoe (in welke vorm, met welke frequentie, ...) de ontwikkelaars, eindgebruikers en opdrachtgevers communiceren.  Bijvoorbeeld hoe documentatie opgesteld wordt, ... .
Software-ontwikkelings methodieken (bijvoorbeeld "extreme programming" of "unified process" ), of zijn minst de handelingen in deze methodieken kunnen ook als process patterns worden beschouwd.

34.1.3. Analyse Patterns

Deze worden ondekt tijdens het analyseren van het domein en worden gebruikt om de organisatorische structuren of het volledige business model voor te stellen.
Men kan het beschouwen als templates voor relaties en interacties tussen elementen van het domein.

34.1.4. Architecturale Patterns

Patterns die toegepast kunnen worden op het hoogste niveau van softwaresystemen kunnen beschouwd worden als architecturale patterns.
Voorbeelden zijn "client-server", "thin-client", "three-tier", ... .

34.1.5. Data Patterns

Data patterns beschrijven hoe constructies data kunnen bevatten en met data kunnen omgaan.  Bijvoorbeeld combinaties over gebruik van keys, indices, tussentabellen, ...

34.1.6. User interface Patterns

Twee belangrijke soorten van deze zijn presentational en interactional patterns.
Presentational patterns geven aan hoe informatie gepresenteer kan worden, bijvoorbeeld aan de hand van een MDI interface, of aan de hand van specifieke controls als listviews, of datagrids.
Interactional patterns handelen over de vorm van interactie die gebruikers hebben met de interface, bijvoorbeeld "cut, copy en paste", "open en save", ... .

34.1.7. Anti Patterns

Een anti pattern is een "slecht idee" of een "slechte oplossing voor een bepaald probleem".  Deze geven aan hoe je tot een slecht oplossing kan komen.
Deze vertellen ons waarom dergelijke slecht oplossing intressant kan lijken in bepaalde situaties, bijvoorbeeld omdat het kan werken in een bepaalde beperkte specifieke context, maar geven ook aan wanneer het gebruik van deze slecht afloopt en welke "goede" patterns een alternatief bieden.

34.1.8. Design Patterns

Handelen over het ontwerp van software (klassen of applicatiemodules bijvoorbeeld) met als hoofdoel steeds de herbruikbaarheid van deze software-onderdelen te garanderen.
Dit is veruit de grootste categorie in aantal en meest intressante patterns voor ons programmeurs.

Dit artikel is gepubliceerd op maandag 15 oktober 2012 op vbvoorbeelden, bezoek de website voor een recente versie van dit artikel of andere artikels.