Wij wonen niet meer in het huis met de mooie tuin maar ik heb deze pagina ongewijzigd gelaten : de mooie herinnering blijft.  Nu tuinier ik in het klein op een zonnig terrasje.

Deze tuin van 31 are was  nogal verwaarloosd, maar was prachtig gelegen met oude, enorme eiken achteraan en helemaal omzoomd met wilde rhododendrons. Tien jaar geleden zijn Jan en ik begonnen met hem helemaal op te knappen en nu is het onze trots en onze grote passie.

De streek waar wij wonen heeft zure grond en alle inwoners hebben hun terrein afgebakend met rhododendrons. In juni, als ze bloeien is het een prachtig zicht.

De hoge eiken achteraan zorgen voor veel werk tijdens de winter : er moeten bladeren geruimd worden. Vanaf begin februari (soms vroeger) zien we heesters en bolgewassen bloeien vanuit de woonkamer.  Dit zal aanhouden tot de vorst.

 

Roefel waakt over zijn domein.
                                     

                

 

ONZE TUIN HET JAAR ROND.
Vanaf begin maart ligt alles er verzorgd bij.  Achteraan staan bosjes narcissen in wit, geel en oranje te wenken. Dichterbij bloeit de brem zachtgeel en de Spirea hagelwit. De grote rozemarijn staat vol blauwe bloempjes en geurt al bij de eerste zonnestralen. De vroege tulpen en de bonte primula's  zorgen ook voor kleur dicht bij het terras. In de schaduw fleurt het longkruid  en komen de meiklokjes gehoorzaam uit de grond. Op het terras staat een ronde schaal met gele viooltjes :  DE LENTE IS DAAR !

 

   
Klik op de vlinder voor de Lente-diashow
     

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           Vingerhoedskruid

 

 

                  Jarno wil helpen. 

      

           Weigelia

                                                     

De tuin wordt achteraan begrensd door een brede beek die soms lelijk te keer kan gaan.

 

De Kruiden .

 

Vlak naast de keuken, op een zonnig plekje, is een dambord van silexstenen gemaakt.  Er staan 14 verschillende kruiden in de open vakken.

 

De volgende kruiden : 1. Bieslook - 2. Thym - 3. Dragon - 4. Citroenthym - 5. Venkel - 6. Rode Salie - 7. Marjolein - 8. Bonenkruid - 9. Pimpernel - 10. Lavas - 11. Witte Dovenetel - 12. Egyptische Ui - 13. Basilicum - 14. Citroenmunt

In de zonnige wit-en blauwe border vlakbij staat een grote rozemarijnstruik  die altijd heerlijk geurt.  De grijze salie staat erlangs en allebei bloeien ze met blauwe bloemen.  De peterselie staat meer in de schaduw en de zuring in de kleine kweekbak omdat hij te lelijk wordt in de zomer.  Met Lievevrouwbedstro zijn lange stukken schaduwrijke borders afgeboord.  Ook als het uitgebloeid is blijft het een heel decoratief plantje met mooie blaadjes tot de vorst.

 

 

                                               

Reuzebereklauw en Eupatorium : hoogzomer !!

                       

Klik op de zonnebloem voor de Zomer-Diashow

Ook in de Herfst en in de Winter kan een tuin echt mooi zijn.

                           

Uitgebloeide Sedum.

 

 

 

 

 

 

 

Het licht op een vroege wintermorgen

Klik op het boompje voor de Herst-Winter diashow