WANDELEN was al altijd een geliefde bezigheid. Regelmatig trokken wij erop uit - iets minder in de lente omdat er dan veel werk was in de tuin.  Op onze verre reizen, ook als ze georganiseerd waren, zijn wij erin geslaagd tijd uit te trekken om te "wandelen". Is het niet "TE VOET" dat je het beste contact hebt met de streek waar je vertoeft? 
Uiteraard hebben wij veel gewandeld in BelgiŽ en in Holland :

(klik op de foto om te vergroten)

 

Heidelandschap in Limburg.

             

                           

                         De AmblŤve in de Ardennen.

                  

                      De Hoge Veluwe. 

         HET HALLERBOS.

Deze wandeling is werkelijk zeer bijzonder als ze in de lente ondernomen wordt.  Het HALLERBOS, dat hoofdzakelijk op het grondgebied van Halle  gelegen is heeft een oppervlakte van 552 ha.  Het stadje Halle ligt op 15km ten zuiden van Brussel, net aan de taalgrens, temidden van het mooie Brabantse heuvellandschap (BelgiŽ) en er zijn veel toegangen tot het bos. De herbebossing had plaats in 1930 en 1950 en de aanplantingen bestaan uit eik, esdoorn, den, maar vooral veel beuk. Er zijn brede wandelpaden en men kan er vele uren in ronddolen.

  Het is in alle seizoenen natuurlijk een mooie plek om te wandelen maar het is in de lente een onvergetelijke ervaring door het dik blauw tapijt dat de bodem bedekt.  Vanaf half maart beginnen de blauwe bosanemonen te bloeien, een beetje later gevolgd door de blauwe boshyacinten.  Zover als het oog reikt zien we die blauwe bloemenzee ; daarboven de dunne lichtgroene takjes van de jonge beuken en als de zon dan nog van de partij wil zijn waan je je echt in een SPROOKJE.

Voor men aan de wandeling begint, en men wil zeker zijn dat de bloeitijd begonnen is, kan men best informeren bij De Dienst voor Toerisme in Halle : tel.: (02)356 42 59
fax: (02)361 33 50
e-mail:
halle@toerismevlaanderen.be       

Er bestaan folders met alle mogelijke informatie en een duidelijk plan van de wandelwegen ook weer bij diezelfde dienst : adres : Grote markt 1 / bus1 - 1500-HALLE.

 

=========

Hieronder nog een aanmerking over seizoenwandelingen :

  De heidedomeinen, bij voorbeeld in BelgiŽ : de Teut (Limburg-zie foto hierboven), de Kalmthoutse heide en de Kesselheide in de provincie Antwerpen) kunnen best bezocht worden eind augustus en september. De "Bloesemwandeling" in de fruitstreek van BelgiŽ, best in de lente bij de bloei (eveneens informeren bij de Toeristische diensten : St.Truiden of Borgloon). De bloei van de heide en de bloesems maakt van deze wandelingen unieke belevenissen.                                                              

 

STADSWANDELINGEN IN BRUGGE.

 
                                          

 

Wie kent deze stad niet : haar prachtige historische gebouwen, haar smalle steegjes, gezellige pleintjes en schilderachtige reien.  Jaarlijks wordt ze bezocht door meer dan 3 miljoen toeristen.  In 2000 werd de historische binnenstad officieel uitgeroepen tot Unesco-Werelderfgoed en in 2002 draagt ze, samen met Salamanca de titel "Culturele hoofdstad van Europa.  Veel gebouwen kregen een grondige opknapbeurt en ze zijn vandaag te bewonderen in hun volle glorie.  Binnen het historische Brugge heeft men buiten de mooie musea en de interessante tentoonstellingen, ook de hedendaagse architectuur een plaats willen geven met als blikvanger het nieuwe concertgebouw.  'S avonds boven op het grote terras van dit gebouw naar het feeriek verlichte Brugge kijken is een unieke ervaring.  In deze stad "Wandelen" is dat ook.

De toeristische dienst is dit jaar gestart met een nieuw project : De thematische Wandelingen".  Er zijn 15 verschillende thema's.  Hier volgen de vijf voornaamste die dan ook het meest aan bod komen :

1. HET ONVOLPREZEN BRUGGE - wandeling langs de grote toeristische trekpleisters van de binnenstad.

2. HET VOLKSE BRUGGE - langs de molens, het Gezellemuseum, de schuttersgilden, het Engels klooster en de Jeruzalemkerk.

3. BRUGGE EN EUROPA - de stad als middeleeuwse economische attractiepool voor vreemde handelaars.

4. VAN STADSPOORT TOT CONCERTGEBOUW - van middeleeuws protectionisme tot hedendaagse openheid.

5. VAN STADSPOORT TOT SPAANS KWARTIER - wandeling van de eeuwenoude Ezelspoort naar het middeleeuws handelscentrum.

Het kaartje koop je in het Toerisme-gebouw (grote I) op de Burg waar alle wandelingen starten, elke dag om 14u30.  Elke wandeling gebeurt onder begeleiding van een goede gids die uitgebreid uitleg geeft en duurt 2 uur,  maar je kan niet elke dag om het even welke wandeling kiezen.

Prijs voor volwassene : 5 Euro    -   voor kinderen : 2 Euro.  

Dit aanbod geldt van mei tot november voor individuele bezoekers.  Voor groepen van maart tot december.  Groepen van max. 25 personen  betalen 40 Euro (eerst een telefoontje of e.mail voor afspraak)

tel. (0032) 050.448686     -        e.mail : toerismeatbrugge.be 

Alvast een tip !  Je laat de auto best achter op de parkeerplaats naast het spoorwegstation.  Het kost 2,50 Euro maar iedereen kan gratis met de bus naar de stad en terug.

 

 

SEEFELD IN TIROL EN LEUTASCH.

 

Elke winter trekken we naar Tirol om er te wandelen en te langlaufen. We verbleven zes jaar in Seefeld, dat nogal een mondain plaastsje is, maar wel prachtig gelegen.  Seefeld biedt alles wat een veeleisende toerist kan verlangen. De sportmogelijkheden zijn onbeperkt en er zijn 160km geruimde wandelwegen. De laatste drie jaar logeerden wij in Leutasch. Dit plaatsje ligt op een tiental kilometers van Seefeld en is landelijk gebleven.  Het ligt in het Leutaschtal : een 11km lang dal, tussen de Wetterstein en de Karwendel. Ook van hieruit kan men uren wandelen te midden van de prachtigste landschappen. In dit dal liggen verschillende gezellige dorpen en men kan van het ene naar het andere lopen.

Langlaufen in het Leutaschtal .

  Dit is eigenlijk ook wandelen, maar het gaat sneller en het is

vermoeiender. Je komt langs fantastische mooie plekjes en het is er

 zalig stil Tegenwoordig ben ik na een uurtje of twee zwoegen aan rust toe

 en vinden wij altijd wel een leuke "stube" die ons naar binnen lokt.

Hier is altijd warmte en gezelligheid te vinden bij een heerlijke "GlŁhwein" of

een stevige "schnapps".

 

 

OE RIJDEN ?   Richting MŁnchen - afslaan naar Garmisch en vandaar over Mittenwald naar Seefeld.

Er zijn gedetailleerde kaarten te verkrijgen met al de wandelwegen en loipen voor zowel Seefeld als Leutasch.

DE GEGEVENS : 

Tourismusverband Seefeld.  A-6100 Seefeld/Tirol. Tel.052 12/2313  -  http://www.seefeld.org/

Tourismusverband Leutasch.  Kirchplats 128a - A-6105 - Leutasch/Tirol. Tel.052 14/6207 - http://www.leutasch.com

 

MADEIRA

 

          

            

          

 

 

Het WANDELEILAND bij uitstek.  De levadawandelingen zijn het toeristisch uithangbord geworden van dit prachtig eiland. Levada's zijn irrigatiekanaaltjes die het water van de bergen en van de bronnen over het gehele eiland verdelen.  Ze zijn meestal met de hand gegraven in het begin van de 20ste eeuw maar al in de 16de eeuw waren de inwoners met dat systeem begonnen.  Ze zijn nu 2100km lang, inclusief 40km tunnel.  Langs de levada's liggen paadjes die aanvankelijk gebruikt werden door de "levadeiros" die moeten instaan voor de verdeling van het water.  Zij moeten die paadjes ook onderhouden en zo ontstond het wandeltoerisme in Madeira.  Deze paadjes brengen de wandelaars naar de meest fantastische plekjes op het eiland.  De vergezichten zijn er adembenemend en de mooiste bloemen groeien er in het wild.  Wij wandelden langs bloeiende, heerlijk geurende mimosabomen, door  laurierbossen, langs de blauwe jacarandabomen, de  cameliabomen met de prachtige witte bloemen, de hevig gekleurde bougainvilea's en de grote oleanders.  Langs  velden vol met witte en blauwe agapanthussen, of oranje capucijntjes, of nog bermen vol met prachtige hortensiastruiken met enorme bloemen of met massa's witte calla's. Te veel om op te noemen maar ongelooflijk mooi, vooral voor wie van bloemen en planten houdt.

Het beste is zich een boekje aan te schaffen met de nodige uitleg over de wandelingen.  Ze bestaan in vele talen - ik zag ze in de winkel niet liggen in het Nederlands maar ze bestaan ongetwijfeld in een goede boekhandel.  De wandelingen worden in categoriŽen ingedeeld, naar moeilijkheidsgraad en het is wijs zich te houden aan de richtlijnen en zich zeker niet zonder informatie op pad te begeven.  Het klimaat in Madeira is bijzonder grillig, uitgenomen in het zuiden, en het is dus aangeraden regenkledij en een trui mee te nemen en uiteraard flinke stapschoenen aan te trekken.  Sommige wandelingen zijn alleen geschikt voor geoefende wandelaars.  Sommige paadjes zijn heel smal, gelegen op een smalle richel langs een steile helling, dus niet aan te raden voor iemand die hoogtevrees heeft. 

Wij maakten twee levada-wandelingen, elk van een paar uren.  Ze waren niet moeilijk en we hebben echt genoten.  De informatie voor de bussen zijn overal op het eiland gemakkelijk te bekomen en taxis voeren ook wandelaars  naar vertrekpunten.  Met vier personen zijn taxis goedkoper dan bussen.  Het rijden met bussen op de steile wegen van het bergachtig Madeira is trouwens een belevenis op zich - die je niet vlug vergeet, want veel van die chauffeurs zijn ongelooflijk behendig.  Je kan best geen hoogtevrees hebben zodat je kan genieten van het prachtige landschap overal in het rond.

 

 

Ik was van plan hier nog te vertellen over onze tochten tijdens onze verschillende reizen.  Ik zal mij nu beperken tot enkele foto's met een paar woordjes uitleg.

 ENGELAND : waar je veel prachtige tuinen kan bekijken. Deze twee reizen waren georganiseerd door een Wandelgroep en we maakten er lange dagtochten.

                                                                                                  

                                       Peakdistrict                                     Cornwall

 

TENERIFE is een waar wandelparadijs vol woeste en ruige landschappen .  Bij deze twee plaatsen zijn de wandelwegen aangeduid. Het Barranco begint in een droge woestenij en eindigt beneden bij de waterval in een bijna tropische begroeing.

 

                                       Picos del Teide                           Barranco del Infierno

 

In alle hoeken van FRANKRIJK hebben we ontelbare keren rondgetoerd.

  In de Chaos de Montpellier-le-vieux is er bij de ingang van het domein een duidelijk plan met de verschillende wandelwegen. De vergezichten zijn schitterend. Het ligt op 15km van de stad Millau.

In het Noorden van de Franse kust, is het bij mooi weer in Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez meer dan de moeite waard.

 

                            Le Chaos de Montpellier-le-Vieux                     Cap Blanc Nez

 

In de VERENIGDE STATEN waren we met een reisorganisatie maar we kregen veel vrije

tijd om te wandelen in de adembenemend mooie gebieden. Ik toon er hier een paar :

Met een groepje daalden we af  in Bryce  Canyon           

  

met zijn fantastische vergezichten en zijn rode toppen. Helemaal buiten adem  door de ijle lucht maar zielsblij klom ik weer naar boven.  

Monument Valley.

Lake Powell :

heel verschillend maar ook onvergetelijk.

Misschien ga ik hier later mee verder want ik wandelde nog in vele delen van onze aardbol.