Hier een overzicht van alle komende en voorbije activiteiten van Bulldozer Oostende!

 

Plas-jetons 02-02-06
 
FILMMAAND 02-02-06
 
LAST SUMMER? -08-05

Le Trocadero wordt flatgebouw van vijf hoog
Buurtbewoners starten petitie tegen afbraak voormalig hotel

OOSTENDE - De bouwpromotor die van de stad Oostende het historisch waardevolle pand aan de Karel Janssenslaan 12a kocht, is van plan het gebouw volledig af te breken en er een blok met negen appartementen op te trekken. Zowel de stedelijke cultuurraad als de Dienst Monumentenzorg adviseerden echter eerder al het volledige gebouw te beschermen. Nu proberen de verbolgen buurtbewoners via een petitie-actie alsnog de nieuwbouwplannen te dwarsbomen.

Le Trocadero aan de Karel Janssenlaan 12a in Oostende vormde vroeger, samen met de aan weerszijden aanpalende panden 10 en 12b, één geheel en achter de indrukwekkende classicistische gevel ging een brouwerij schuil. In de loop der jaren werd het complex opgesplitst in drie. Het middenste pand deed onder meer nog dienst als hotel. De naam Le Trocadero wijzigde later in Hotel Zero.

Drie jaar geleden stelde de stad, inmiddels eigenaar van het gebouw, voor om op deze locatie een nieuw dienstencentrum in te richten. Deze optie verdween evenwel in de schuif wegens veel te duur en het pand werd verkocht aan de nv Desimpel Construct uit Varsenare. Deze bouwpromotor wil er een appartementenblok van vijf hoog optrekken.

,,Binnen de termijn van het openbaar onderzoek hebben wij bezwaar aangetekend'', zegt Eric Hut, die van het pand aan de Karel Janssenslaan 10 een taverne-restaurant maakte, met een mooie binnentuin. Volgens hem is de bouw van een metershoge blinde muur, nauwelijks vier meter voorbij de huidige achtergevels, niet wettelijk. Aan de andere zijde dreigt het terras van Jean Petitqueux volledig ingesloten te worden. ,,Het wordt als het ware ingemetseld en dat druist in tegen alle erfdienstbaarheid'', aldus de betrokkenen.

500 handtekeningen

Na een officiële klacht bij het stadsbestuur hebben de buurtbewoners nu een petitie opgestart en verzamelden al bijna 500 handtekeningen. Zij hopen dat zodoende de sloopvergunning noch de bouwvergunning afgeleverd worden. Het zal echter al een hele heksentoer zijn om eventueel het behoud van de prachtige voorgevel te kunnen verzekeren.


Rik LABEEUW23/08/2005
 

Opnieuw dreigt in Oostende een cultuurhistorisch waardevol pand te moeten wijken voor nieuwbouw. Ditmaal hangt Hotel Zero Control de sloophamer boven het hoofd. De afbraak druist volledig in tegen het imago dat de kuststad de laatste jaren probeert op te houden. 'Ik kan soms ook iets doen waar ik niet helemaal achter sta', zegt een in tweestrijd staande schepen van Stadsvernieuwing Bart Bronders (SP.A).

Oostende
Eigen berichtgeving
Thea Swierstra

Actiegroepen in Oostende staan op scherp nu er opnieuw een historisch pand moet verdwijnen. Ditmaal gaat het om Hotel Zero Control aan de Karel Janssenslaan. Het pand was in handen van de stad, maar is inmiddels verkocht aan een bouwpromotor. Die wil het hotel slopen om er een appartementsblok op te trekken.

Bij omwonenden en oppositiepartij Groen! heerst des te meer onbegrip vanwege de adviezen die het stadsbestuur naast zich neerlegt. Zo spreekt Monumenten en Landschappen van een patrimonium van lokaal belang. De Oostendse Cultuurraad adviseerde het stadsbestuur zelfs om het hotel te beschermen. "De stad heeft er jammer genoeg voor gekozen om beide adviezen naast zich neer te leggen. Het stadsbestuur zegt altijd dat het weinig kan doen aan een afbraak van een particulier eigendom, maar in dit geval was het zelf eigenaar", verzucht Wouter De Vriendt, voorzitter van Groen! Oostende.

Omwonenden hebben bezwaar ingediend tegen de sloop. Ook zijn ze een petitie begonnen. Daar zouden al vierhonderd handtekeningen op staan. "We willen druk zetten en ervoor zorgen dat de stad eindelijk haar gezond verstand gebruikt. Dat ze eindelijk eens kiest voor erfgoed en cultuur", zegt De Vriendt.

De sloop druist volledig in tegen het imago dat Oostende de laatste jaren probeert op te houden. Van de badplaats wordt wel eens gezegd dat er meer patrimonium is verwoest na de Tweede Wereldoorlog dan tijdens. De kentering kwam er na een verwoede strijd om het behoud van de villa's uit de belle époque aan de Kemmelbergstraat in 2001. Terwijl aan de gevels al reclame werd gemaakt voor nagelnieuwe residenties kon toenmalig Vlaams minister van Monumenten en Landschappen Paul Van Grembergen (Spirit) de panden op de valreep beschermen.

Oostende verkoos vervolgens een heel andere koers te varen. Het begon te ijveren voor behoud van het karakter van de straat of een deel ervan. Met een heus Villaplan in de hand wilde het eigenaren, bouwpromotoren en speculanten afremmen om beeldbepalende en / of historisch waardevolle gebouwen te laten verkrotten om ze vervolgens af te breken. "Het Villaplan biedt bescherming aan een aantal historische gebouwen. Maar vele waardevolle panden worden vergeten", stelt De Vriendt. "Met elke afbraak van een historisch gebouw gaat een stukje karakter van Oostende verloren."

Schepen van Stadsvernieuwing Bart Bronders (SP.A) blijft erbij dat Oostende wel degelijk zijn patrimonium wil redden. Voor een stuk toch. "Het is niet de bedoeling alles te redden. We moeten namelijk ook zien dat we geen stadskankers creëren."

In het geval van Hotel Zero Control is volgens de schepen wel degelijk nagegaan of het behouden kon blijven. "We hebben alle mogelijke pistes onderzocht om na te gaan of renovatie of restauratie mogelijk was", zegt Bronders. "Technisch was dat haalbaar, maar economisch niet. De meerprijs woog niet op tegen de kwaliteit van de gevel. Die is attractief, maar dat is ook alles."

Dat verschillende instanties de waarde ervan benadrukten, noemt Bronders "de houding van Pontius Pilatus". De Romeinse gouverneur Pilatus gaf Jezus over om te worden gedood, maar was innerlijk overtuigd van zijn eigen onschuld. "Monumenten en Landschappen zegt dat de waarde van lokaal belang is, maar doet ondertussen niets. Als ze het zo belangrijk vinden dan moeten ze optreden. En anders moeten ze zwijgen."

Toch ontkent Bronders niet dat het hotel zijn waarde heeft. "Natuurlijk is alles van lokaal belang. Ook een nieuwbouwproject. Ik ben geen tegenstander van nieuwe architectuur. Als die maar goed en mooi is. Daarom laten we ook niet meer alles toe. De tijd van de koekendozen is allang voorbij." Maar de beslissing om het hotel niet te behouden druist in tegen Bronders' eigen gevoel. "Ik had het graag anders gewild, maar het is nu zo. Ik plooi voor de economische realiteit. Maar ik geef toe een beetje ontgoocheld te zijn. Alleen kan ik soms ook iets doen waar ik niet helemaal achter sta. Als je op alles 'nee' zegt, verlies je ook. Dan kun je niet besturen. Dan moet je ofwel streven naar een dictatuur of niet aan politiek doen."

.

 
PAELLA 27-08-05
 
Filmavond 13-05-05

 
bbq 27-08-05
  Noteer alvast in je agenda: op 27 augustus samen met ATTAC: de zomerbarbeque

 

 
Bomspotting 16-04-05
16 april 2005 gaan we terug gaan Bomspotten.

Zin om mee te gaan? Laat iets weten

meer ... (website bomspotting)

 
Jongerenmars 19-03-05
Zaterdag 19 maart '05  is er te Brussel opnieuw een jongerenmars.

Bulldozer vertrekt met de trein vanuit Oostende

In voorbereiding van de jongerenmars is er op 11 maart om 19u30 een debat in het ABVV, J. Peurquaetstraat Oostende over de Jongerenmars met o.a. iemand van Bulldozer.

Link jongerenmars...

 
Filmpje 04-03-05
Op 4  maart 2005 vertonen we de film "Fahrenheit 9/11" van Michael Moore. Dit gaat door om 20u in de Noordstar, J. Peurquaetstraat 27 te Oostende (zijstraat A. Pieterslaan, nabij GB)

Inkom € 1 (drankje inbegrepen)

 

 
Stop Bush 22-02-05
Axie op het wapenplein te Oostende op dinsdag 22 februari.

Afspraak om 17u

Vanaf zondag 20 februari allerlei acties te Brussel: zie meer

meer ...

  
ZOEKTOCHT NAAR GELUK 14/09/04
"De zoektocht naar geluk"
Drieluik met filosofie op maat

met filosoof Dhr. Jean-Pierre Verhulst
vrij 22/10 - vrij 05/11 - vrij 19/11
telkens om 19u00 in De Schelpe, Schelpenstraat 20, 8400 Oostende
20 euro voor de drie gespreksavonden, incl. een syllabus

Interesse? Meer info? Inschrijven? Neem contact met het masereelfonds
oostende. e-mail : bob.paulus@skynet.be
 

 
De andersglobalisering 25-10-04

ATTAC Oostende in samenwerking met

de Stedelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en met de medewerking van diverse Oostendse verenigingen, waaronder het Masereelfonds, de Vredesbeweging, Bulldozer en het Baken

 nodigt u uit op de volgende
INFORMATIEAVOND

met als onderwerp

De andersglobalisering
 
het Wereld Sociaal Forum van Mumbai

een ooggetuigenverslag
 ALFONS VANDENBUSSCHE

Hij brengt een ooggetuigenverslag over dat hoopvolle Wereldforum door middel van een diareportage en een korte filmimpressie.

 Op maandag 25 oktober 2004 om 20.00 uur

In de stadsbibliotheek Chris Lambert te Oostende

 
Debatten 12-08-04