Ziekten

Daar wij dagelijks veel aandacht aan onze cavia geven, ziet men vrij snel veranderingen aan het gedrag en/of het uiterlijke.
Als de cavia niet meer wil eten, lusteloos in een hoekje zit, niet reageert op het baasje, een doffe uitstaande vacht heeft, zich steeds krabt of een ander afwijkend gedrag vertoont, dan is dit een teken dat er iets aan de hand is.
Wacht dan niet te lang met een bezoek aan de dierenarts.
De cavia zal niet snel laten merken dat hij iets mankeert en vaak is hij al langer ziek eer men het opgemerkt.

Hier volgen enkele ziekten en ongemakken die bij cavia's kunnen voorkomen.

Abcessen Coccidiose Diarree Gasvorming Gebitsproblemen Leukemie Parasieten Paratyfus Schimmelinfecties Tumoren Verkoudheid Verstopping Vitamine Wormen Hitteslag

Abcessen
Men onderscheidt 2 soorten. De inwendige en uitwendige.

Inwendige abcessen
Deze kunnen het gevolg zijn van een aandoening in de lymfeknopen, voornamelijk van de kop en/of de buik.
De cavia met zulke abcessen moet afgezonderd worden, omdat het vaak gaat om een besmettelijke ziekte waardoor zulke abcessen ontstaan.
Ga in zo'n geval altijd naar uw dierenarts. Deze kan zien of het inderdaad besmettelijk is.

Uitwendige abcessen
Deze ontstaan meestal na een verwonding van buitenaf, bijvoorbeeld door een beet van een andere cavia. Het ziet er dan uit als een grote knobbel.
Soms breekt een abces vanzelf open, maar als dit niet het geval is zal hier uw dierenarts aan te pas moeten komen. Deze zal het abces opensnijden, de wond leegdrukken en spoelen.
Ook wordt er vaak antibiotica aan de cavia gegeven, zodat het abces wegblijft.
Soms komt het voor dat een cavia een of meerdere abcessen onder de voetzool krijgt. Dit komt meestal bij oudere cavia's voor. In sommige gevallen komen deze abcessen steeds terug of willen niet goed genezen.

Top

Coccidiose
Dit is een ziekte waarbij parasieten de darmen aantasten.
Een cavia met coccidiose heeft vaak slappe, donker gekleurde ontlasting, die ook bloederig kan zijn.
De cavia zit vaak stilletjes in een hoekje en ziet er duidelijk ziek uit. De haren staan vaak rechtop. De dieren drogen snel uit en vermageren sterk.
Ga altijd met de cavia naar uw dierenarts en neem wat verse mest mee. De dierenarts kan aan de hand van de mest een eventuele besmetting vaststellen.
Als besmetting op tijd geconstateerd is, is genezing goed mogelijk.
Het hok moet dan goed schoon gemaakt en ontsmet worden, evenals het voerbakje en het waterflesje.
Het geheel mag dan een paar weken niet gebruikt worden om een nieuwe besmetting te voorkomen.

Top

Diarree
Diarree kan verschillende oorzaken hebben.
In de eerste plaats kan het een voedingsfout zijn. Het kan ontstaan door het geven van teveel, te nat of bedorven groenvoer. Ook bij een plotse verandering van voer kan diarree ontstaan.
In dit geval kan men het best de cavia enkele (1-2) dagen alleen hooi, krachtvoer en water geven. Als het dan wat beter gaat kan de cavia langzaam weer aan het normale voer.
Als de diarree aanhoudt kan dit ook duiden op een ziekte. Ga in dat geval altijd naar uw dierenarts. De kans op uitdroging is groot.
Let er wel op dat de cavia blijft eten. Als hij weigert te eten is dwang voeden noodzakelijk.

Top

Gasvorming
Hier spreekt men ook wel eens van trommelzucht.
Hierbij ontstaat tijdens de spijsvertering een teveel aan gas in het maagdarmkanaal.
Dit kan ontstaan door het eten van teveel eiwitrijk voedsel, zoals klaver en vers voorjaar gras.
Ook met koolsoorten en sla moet men voorzichtig zijn. De cavia mag dit wel eten, maar niet teveel ineens. En tot twee blaadjes per keer is meer dan voldoende.
Let ook op dat het voer niet bedorven is.
Bij gasvorming voelt de buik hard en gespannen aan. Dit is zeer pijnlijk voor de cavia. Trommelzucht kan dodelijk zijn. Het is dan ook zeer belangrijk dat je op tijd uw dierenarts raadpleegt.

Top

Gebit problemen

De tanden van een cavia groeien continu door. Ze slijten af door te knagen en te eten.
Het kan gebeuren dat het slijten niet gaat zoals het hoort. Dit komt door een verkeerde inplanting in de kaak of een verkeerde kaakstand. De tanden staan dan niet recht tegenover elkaar en krijgen de kans om door te groeien. In zo'n geval zullen de tanden regelmatig geknipt moeten worden. Dit zal ongeveer iedere 5-6 weken moeten gebeuren.
Kweken met zo'n diertje is dan ook af te raden, daar het erfelijk is.

Ook komt het voor dat er een tand afbreekt. Normaal gesproken zal deze binnen een week weer aangroeien, maar de tegenoverliggende tand kan intussen te lang geworden zijn. Deze zal dan bijgeknipt moeten worden op de lengte van de andere tand.

Als een cavia bij de voerbak zit en wil eten maar het voer toch laat liggen, is dit een teken om het gebit te controleren. Vaak heeft de cavia al enige dagen problemen met het gebit en is het al wat vermagerd.
Wat vaak vergeten wordt is het feit dat een cavia ook kiezen heeft. Als het dier problemen heeft met eten en de tanden zijn goed, zijn het vaak de kiezen die de oorzaak zijn.
Je ziet dan vaak dat de cavia kwijlt en onder de kin is het nat. Laat de dierenarts kijken of er misschien haken op de kiezen zitten, of dat deze scheef of te ver zijn doorgegroeid.

Top

Leukemie
Het kan voorvallen dat de cavia hier mee te maken krijgt. De cavia eet normaal en toch raakt hij sterk vermagerd. De conditie gaat er op achteruit.
In de buik zijn harde knobbels te voelen. Dit zijn opgezette lymfeknopen. De ziekte is te constateren door middel van een bloedonderzoek. Helaas is genezing niet mogelijk.

Top

Parasieten
Er zijn diverse soorten parasieten.
De bekendste, en waar de cavia's het meeste last van heeft zijn wel luizen, mijten en vlooien.

Luizen

Er zijn diverse soorten luizen. Ze zijn gemakkelijk te zien tussen de haren. Ze zijn langwerpig, geel-wit, bijna doorzichtig en ongeveer 1,5 mm lang. Ze zuigen geen bloed maar veroorzaken wel jeuk. Alleen de Gliricola Porcelli, veroorzaakt zo weinig jeuk dat de cavia's niet eens krabben.
Men kan de luizen bestrijden met Bolfo poeder voor huisdieren.

Mijten

Deze veroorzaken het schurft. De mijt graaft onderhuids gangetjes en veroorzaakt enorme jeuk. De cavia gaat bijten en krabben, met als gevolg allemaal kale plekken, korsten en bloederige wonden.
De cavia kan minder gaan eten en dus sterk vermageren als hier niets aan gedaan wordt. De cavia zal aan de stress overlijden.
Zwangere zeugjes zijn vatbaarder voor deze ziekte. Ze kunnen hierdoor hun jongen verliezen.
Schurft is te herkennen door schilferige plekjes op de achterhand en op de rug. Het kan zich uitbreiden over het hele lichaam.
Met het blote oog is de schurftmijt niet te zien.
Zodra een cavia steeds gaat krabben, bijten en springen, kijk dan eens of er tussen de vacht geen wondjes zijn.
Raadpleeg uw dierenarts. Deze zal een huidschraapsel onder de microscoop bekijken. Op deze manier is schurft goed vast te stellen.
Er zijn goede geneesmiddelen tegen deze ziekte. Het allerbeste is Ivermectine, beter bekend als Ivomec. Dit wordt meestal genjecteerd en moet nog 2 keer herhaald worden.
Er worden wel anti-schurftmiddelen in de winkel verkocht, maar bovenstaande methode is toch de beste.
Bij wet is het anti-schurft-spray-flesje bij ons niet te verkrijgen. De ministers laten liever de cavia's een pijnlijke dood sterven!!!

Vlooien
Deze komen eigenlijk bijna niet voor bij cavia's. Mocht het toch een keer gebeuren, dan is de behandelmethode hetzelfde als bij luizen.

Top

Paratyfus
Deze tyfusachtige infectieziekte kan opgelopen worden doordat er ratten en muizen in dezelfde ruimte kunnen komen waarin de cavia's gehouden worden. Deze dieren kunnen de ziekte overbrengen op de cavia's.
Probeer er steeds voor te zorgen dat de ruimte gevrijwaard blijft van andere dieren.
Cavia's die paratyfus hebben opgelopen zullen sterk vermageren. Ook zullen er verstoppingen optreden. Het is een snel verlopende ziekte, waarbij de meeste cavia's binnen enkele dagen zullen overlijden.

Top

Schimmelinfecties
De meest voorkomende schimmelinfectie is Ringworm.
Men ziet kleine ronde verdikte of kale plekjes, meestal bij de snuit, aan de kop of om de oren.
Ze zijn vaak geel of grijsachtig-wit van kleur. Er kunnen zelfs bloederige plekken met korsten ontstaan. Als hier niets aan gedaan wordt, zal het zich over het hele lichaam verspreiden.
Raadpleeg zeker uw dierenarts. Deze zal ook in dit geval een huidschraapsel onder de microscoop bekijken.
Een goed middel tegen Ringworm is Imaverol, wat verdund wordt gebruikt.
De cavia moet zo'n 4 keer helemaal gewassen worden met dit middel. Zorg dat het goed ik de vacht gewreven wordt. Pas wel op voor de ogen. Niet uitspoelen. Het wordt met tussenpozen van 5 dagen gebruikt.
Uw dierenarts kan eventueel iets anders voorschrijven wat voor de cavia op dat moment het beste is.

Let op:
Ringworm is besmettelijk voor mensen. Bij mensen begint de huid te vervellen en er ontstaan rode plekken die steeds groter worden. Er ontstaan etterblaasjes die ontzettend kunnen jeuken.
Raadpleeg zeker uw huisarts !!!

Top

Tumors
Deze komen gelukkig weinig voor bij cavia's, en dan nog voornamelijk bij oudere dieren.
Als een tumor vlak onder de huid zit kan deze verwijderd worden. Deze zijn meestal goedaardig.
Meestal is er geen sprake van een tumor, maar van een abces of van verstopte talgkliertjes. Vaak zit een echte tumor dieper in het lichaam en is het heel moeilijk om hier iets aan te doen. Als het een kleine goedaardige tumor is, is dat ook niet altijd nodig.
Raadpleeg uw dierenarts.

Top

Verkoudheid
Dit is een besmettelijke aandoening van de luchtwegen. Cavia's zijn hier erg gevoelig voor. Tocht moet vermeden worden. Dit geldt ook voor sterke temperatuurswisselingen.
Het is te herkennen aan niezen, neusuitvloeiing, vieze ogen, niet of niet goed willen eten.
Plaats de zieke cavia apart om verdere besmetting te voorkomen. Zorg er voor dat de cavia warm gehouden wordt en antibiotica krijgt.
Helaas komt het vaak voor dat een verkoudheid overgaat in een longontsteking waaraan de cavia kan overlijden.
Raadpleeg uw dierenarts.

Top

Verstopping
Een verstopping kan ontstaan door een gebrek aan groenvoer en teveel droogvoer.
Als een verstopping geconstateerd is, geef dan veel groenvoer en veminderd eventueel het krachtvoer. Geef ook veel komkommer en verse worteltjes. Een lepeltje vloeibare paraffine kan in ernstige gevallen ook helpen.
Raadpleeg uw dierenarts.

Top

Vitamine
Bij een tekort aan vitamine, kunnen ernstige voedingsstoornissen en ziekten ontstaan.
Geef daarom de cavia afwisselend voedsel wat rijk is aan vitaminen. Let er ook goed op dat het voedsel niet over datum is. Vitaminen verliezen dan hun werking.

Vitaminen zijn belangrijk voor de huid, de ogen, de groei en de voortplanting, de eetlust, een goede stofwisseling, het skelet, het tegengaan van ziekten, enz.

De belangrijkste is Vitamine C.
Bij gebrek aan Vitamine C zal de cavia sterk vermageren en zijn conditie zal snel achteruit gaan. Het haar gaat rechtop staan en wordt dof. De ogen verliezen hun glans.
Ook treden er verlammingsverschijnselen op. Het dier loopt niet meer gewoon, maar gaat huppelen zoals een konijn.
Verder zullen de tanden verkleuren en uitvallen. Dit geldt ook voor de kiezen. Vaak heeft het dier ook wondjes aan de bek.
Dit wordt ook wel scheurbuik genoemd, wat te vergelijken is met de zeelieden vroeger. Dit kwam ook door vitamine C gebrek. Diarree en darmontsteking kan ook een gevolg zijn.
De cavia zal steeds verzwakken en tenslotte overlijden.

Zwangere en zogende zeugjes hebben meer vitamine C nodig dan normaal.

Top

Wormen
Het risico van een wormbesmetting bij cavia's is klein.
Wormen kunnen voorkomen bij cavia's die gevoed worden met groen dat afkomstig is van het veld. Besmetting door groente/fruit dat van de groenteboer komt, kan eigenlijk uitgesloten worden.
Een besmetting is te herkennen aan het slijmerige mest in combinatie met een doffe, openstaande vacht.
Raadpleeg uw dierenarts.

Top

Hitteslag
Een cavia kan een hitteslag oplopen door lange tijd in de volle zon te hebben gezeten. Let er goed op dat hij in de schaduw kan gaan zitten.
Ook in de schaduw kan de cavia nog een hitteslag oplopen. Dit kan reeds gebeuren bij temperaturen boven de 27C.
De ideale temperatuur voor de cavia is 20C - 25C.
De cavia gaat languit liggen, hijgt enorm en in sommige gevallen kan er schuim op het bekje te bemerken zijn. Meestal reageert de cavia ook niet meer op zijn baasje.
Breng de cavia onmiddellijk naar een koelere ruimte en geef het veel groenvoer en water. In ernstige gevallen kan een bad met koud water nog een uitkomst bieden.
Een hitteslag kan dodelijk zijn.
Raadpleeg uw dierenarts.

Top

Raadpleeg steeds uw dierenarts in geval van twijfel !!!

VvD Berchem