Wist u dat ...

... cavia's aantoonbaar korter leven als ze alleen worden gehouden? Ze zijn dan stressgevoeliger en dus vatbaarder voor ziekten.

... jongen die op kittenmelk worden grootgebracht een grote kans hebben rond 17 dagen te sterven, of kaal te worden, of anderszins ziek omdat ze essentiŽle voedingsstoffen missen die wel in de caviamoedermelk zitten?

... van teveel hooi cavia's een leververvetting kunnen krijgen? In sommige soorten hooi kan een stofje zitten waar cavia's niet teveel van binnen mogen krijgen.

... je caviababy's in de laatste fase van de dracht kunt horen, door de buikwand heen?

...en dat de moeder hele zachte geluidjes terug maakt?

...de bipsjes van baby-cavia's gelikt worden door de moeder om de darmen op gang te krijgen?

...natte groente erg slecht is voor cavia's? Dat natte groente nog slechter is dan ongewassen groente?

...een zeugje van een jaar al te oud is voor een eerste nestje? Dus wanneer een cavia van 1 jaar of ouder voor het eerst drachtig wordt, loop je grote kans dat zij het niet zal overleven. Niet doen dus!

...een gecastreerde beer de eerste weken na zijn castratie nog vruchtbaar is? Wacht dus een week of 4/5 vůůr je hem bij de zeugjes zet.

...oude kranten onderin de caviakooi een goede oplossing is mits deze overdekt worden met een flinke laag zaagsel of iets dergelijks? Want drukinkt kan schadelijk voor de gezondheid van een cavia zijn dus geef ze niet de kans aan de kranten te gaan knabbelen.

...cavia's zeer gevoelig zijn voor warmte? Cavia's kunnen van extreme warmte gemakkelijk overlijden. Zet daarom een caviakooi nooit in de zon!

...cavia's erg gevoelig zijn voor geluiden? Ze horen veel meer en beter dan wij. Zet daarom een caviakooi nooit dicht bij de TV of radio.

...cavia's wel zo'n 30 cm. hoog kunnen springen? Ze doen het niet vaak maar ze kunnen het wel. Zorg dus dat de wanden van een caviakooi minimaal 30 cm. hoog zijn.

...hooi het dagelijks brood is voor de cavia? Een cavia kan goedbeschouwd niet zonder hooi.

...een ongecastreerde beertje niet bij de bevalling mag zijn omdat een zeugje vrijwel direct na de bevalling weer bronstig is?

...een cavia zijn/haar kooi als zijn territorium beschouwd en dat je er daarom nooit zomaar een andere cavia bij kunt zetten zonder dat er een gevecht zal uitbreken?

...zwangerschapsvergiftiging erfelijk is en dat je dus een zeugje wiens moeder daaraan is overleden beter niet kunt laten dekken?

...de caviaopvang meestal ook cavia's opvangt in de vakantie zodat jouw cavia's ook in de vakantie goed verzorgd worden?

...dat de melktandjes in de baarmoeder al wisselen naar het blijvend gebit?

...het constant blijven doorgroeien van caviatanden (en kiezen) te danken is aan open tandzenuwen?

...cavia's erg slecht zien maar wel heel goed kleur kunnen onderscheiden?

...cavia's ondanks ze geen zichtbare staart hebben, toch wel 7-8 staartbotjes hebben?

...de temperatuur van de cavia 37,5-39,5 įC is?

...de ademhaling van de cavia 100-150 is?

...de hartslag van de cavia 230-370 is?

...de ogen van cavia's 33 beeldjes per seconde kunnen verwerken? Het oog van de mens kan slechts 18 tot 22 beeldjes per seconde verwerken.

...cavia's keuteltjes eten? Keuteltjes eten is geen gedragsafwijking. Cavia's eten deze blindedarmkeuteltjes uit absolute noodzaak. Net als konijnen vormen ze speciale blindedarmkeuteltjes vol vitamine B. Via deze ontlasting die bleker en zachter is dan de normale ontlasting voorzien ze in hun behoefte aan vitamine B-complex. Jonge cavia's die duidelijk zelf nog geen blindedarmkeuteltjes kunnen aanmaken, eten kort na hun geboorte keuteltjes van hun moeder.

...de cavia hiŽrarchie in het wild bestaat uit 1 beer met meerdere zeugjes met hun jongen in een middenpunt van een kring en aan de buitenste rand de jonge beertjes?

...een cavia met schurft niet sterft aan de jeuk maar aan de stress die de jeuk veroorzaakt bij het diertje?

...als je je cavia mee wilt nemen naar het buitenland het diertje geŽnt moet worden voor rabiŽs, oftewel hondsdolheid (minimaal 30 dagen van te voren)?

...cavia's heel erg speels zijn, met name de jonge cavia's? En dat ze dan net zulke sprongetjes kunnen maken als pasgeboren lammetjes in de wei?

...planten als de klimop, de rododendron en de liguster zeer giftig zijn? Ook voor cavia's?

...gedroogd witbrood met een klein beetje boter cavia's helpt om toch nog zo lang mogelijk goed te kunnen blijven zien?

...cavia's zo'n goed gehoor hebben dat ze hun eigenaar (of in ieder geval de persoon die ze voert) al kunnen herkennen aan de manier van lopen en dit zelfs soms tot enkele huizen ver?

...cavia's jouw persoonlijke geur herkennen? Daarom is het ook beter dat je handen niet naar parfum of schoonmaakmiddel ruiken als je je cavia wilt oppakken.

...cavia's tussen hun eerste levensdag en eerste levensjaar het meest bevattelijk zijn voor o.a. diarree en de meeste cavia's ook in deze tijd overlijden?

...peterselie bij de cavia stenen in nieren of urinewegen kan geven en dat teveel peterselie dus erg slecht is voor cavia's?

...de combinatie konijn & cavia vaker fout gaat dan goed? En dat dit dan voornamelijk aan de "taal barricade" is te wijten? En dat dit dan voornamelijk komt door de agressie van het konijn naar de cavia?

...dat vooral voor mannelijke konijnen (rammetjes) geldt en dat vrouwtjeskonijnen (voedsters) cavia's juist verzorgen en wassen enzo?

...maar dat er ook konijnenvrouwtjes zijn die zich tegen cavia's kunnen keren als ze bijvoorbeeld schijnzwanger zijn en dan heel erg nare verwondingen kunnen veroorzaken?

...cavia's van oorsprong prooidieren zijn, en dus heel erg schrikken van plotselinge, onverwachte bewegingen, vooral ook van boven? Daarom voelen ze zich veiliger als ze van boven beschutting hebben ťn als je eerst even laat weten dat je er bent voor je ze (behoedzaam) oppakt.

...de jongen bij elke beschikbare moeder drinken?

...sommige grote jongen een ramkoers inzetten om een ander jong van de tepel af te stoten? Blijkbaar gaat het er soms niet zo vreedzaam aan toe als men ons in sommige boekjes wil laten geloven.

...er nu anti-schurft op de markt is dat alleen nog maar op de kleine kale plek achter het oortje hoeft aangebracht te worden? Dat betekent dus: geen injecties meer!

...volwassen beren de baas zijn in de "harem", zelfs over de meest dominante zeug?

...cavia's het aller gelukkigst zijn als ze samen met een (of meer) soortgenootje(s) kunnen leven?

...een borstelcavia vaak niet graag geaaid wordt omdat het heel moeilijk is in de juiste richting te aaien en hij daar dus heel geprikkeld van raakt?

...je de cavia nooit onverwacht van achteren in z'n nekvel beet moet pakken? Dat staat namelijk gelijk aan de greep van een roofvogel. De cavia is dan zeer angstig.

...je een rex af en toe tegen de haarrichting in moet aaien omdat dan zijn vacht goed belucht wordt?

...langharige cavia's ook last kunnen krijgen van haarballen net als een kat die operatief verwijderd moeten worden?

...cavia's die te vaak achterelkaar jongen krijgen kwaadaardige milttumoren kunnen krijgen?

...dit ligt aan de bloedgroepcombinatie van de beer en de zeug?

...cavia's ook een hersenbloeding kunnen krijgen net als mensen?

...een cavianagel altijd in de juiste richting geknipt moet worden omdat er anders kans bestaat dat de nagel splijt?

...sommige geluiden die de cavia voortbrengt zo hoog zijn van frequentie dat het menselijk oor die niet kunnen waarnemen?

...de caviataal ingewikkelder is dan die van de mens omdat ze gebruik maken van meer verschillende tonen dan de mensentaal gebruikt?

...de cavia verwant is aan zijn grotere look a like de Capibara?

...cavia's soms ook nestjes kunnen krijgen bestaande uit 6 of meer jongen?

...de Inca's vroeger cavia's offerde onder andere aan hun zonnegod om zo een gunstige oogst af te dwingen?

...cavia's nog steeds gegeten worden in onder andere Bolivia?

...je een langhaar kunt borstelen met een borstel, kunt kammen met een grove kam maar dat ook een (grote) tandenborstel uitstekend werk verricht?

...een korthaar zo nu en dan met een zeem behandeld kan worden om het losse haar te verwijderen?

...een extra kooi als ziekenboeg erg handig is als je meerdere cavia's hebt? Hierin kun je een cavia zetten die ziek is, tijdelijk rust nodig heeft of een nieuwe aanwinst tijdelijk in quarantaine zetten.