Familie van de cavia

Capybara (Waterzwijn)

Dit is de grootste cavia-achtige die er bestaat. Hij kan 1,30 m lang worden en 50 kg wegen. Hij is niet verwant aan het varken. Toch is zijn naam verhelderd, want in het water voelt hij zich in zijn element. Hij is een prima zwemmer en duiker en blijft vaak uren onder water. Net als een nijlpaard houdt hij vaak alleen zijn kop boven water.

Dwergcavia (Microcavia australis)

De dwergcavia leeft in het zuiden van Zuid-Amerika en is maar half zo groot als de tamme cavia.

Grote Mara

Deze cavia-achtige lijkt op het eerste zicht meer op een haas. Daarom werd hij vroeger ook pampahaas genoemd. Hij wordt 75cm groot en weegt 9 tot 16kg. Hij leeft op de droge gras- en struikgewasvlakten (de pampa's), waarin hij diepe en grote holen graaft. Hij kan snel lopen, twee meter ver springen en eet uitsluitend planten.

Rotscavia (Keron rupestis)

De rotscavia wordt ook wel rotsmoko of bergcavia genoemd. Ze kunnen uitstekend klimmen en springen. In de vrije natuur leven rotsmoko's in bomen en langs rotsachtige hellingen. Balancerend over dunne takken vinden zij hun weg.

Tschudi-cavia (Cavia aperea tschudii)

Deze wordt beschouwd als de wilde stamvorm van de tamme cavia. De Tschudi-cavia komt tot op hoogten van 4200 m voor. Hij heeft een slanke lichaamsbouw en is een handige klimmer en springer. Ze leven in groepen van vijf tot tien dieren in een gemeenschappelijke burcht die ze zelf graven of van andere dieren overnemen.
's Nachts verlaten ze hun schuilplaatsen en lopen over paadjes door het gras naar hun vaste voedselplaatsen. Ze voeden zich met planten.

Wezelcavia (Galea musteloides)

De wezelcavia is niet zo nauw verwant aan de tamme cavia. Hij behoort ook tot een ander geslacht (Galea). De wezelcavia is een dagactief dier dat in groepverband leeft. De wezelcavia is een stuk slanker dan de echte cavia. Zijn vacht is meer grijsgespikkeld van kleur.

Orde Cavia