De cavia

Cavia's zijn grappige huisdiertjes die iedereen zonder problemen kan houden.
Ze zijn de laatste jaren zo populair geworden omdat ze niet veel ruimte nodig hebben en relatief weinig geur verspreiden.
Het zijn sociale diertjes en reageren goed op de attenties van hun baasje.
Een vrouwtjes cavia wordt een "zeugje" genoemd en een mannetjes cavia een "beertje".

Naam: Cavia
Latijnse naam: Cavia aperea pocellus
Waar hij vandaan komt: Grote delen van Zuid-Amerika
Mannetje: Beer
Vrouwtje: Zeug
Lengte: 24 - 30 cm
Gewicht beer: 1100 - 1800 gram
Gewicht zeug: 800 - 1500 gram
Aantal tepels: 2
Hartslag: 230 - 370 per minuut
Ademhaling: 100 - 150 per minuut
Tempratuur van het lichaam: 37,5 - 39,5 graden
Kweekrijp beer: 3 maanden
Kweekrijp zeug: 5 maanden
Bronstcyclus: 16 dagen
Lengte bronst: 20 - 24 uur
Draagtijd: 65 - 70 dagen
Aantal jongen: 2 -5
Geboorte gewicht: 50 - 145 gram
Zoogtijd: 4 weken
Gemiddelde leeftijd: 5 - 7 jaar

Rassen

Bij alle rassen moet de cavia een sterk en gespierde indruk geven. De kop moet breed en rond zijn, de ogen zijn groot, rond en helder en iets bol. De oren zijn groot, hebben in het midden een "lichte golf" en moeten hangen. De nek is kort en krachtig en de schouderpartij breed, hoog en goed gespierd. De bouw dient kort en "geblokt" te zijn. De achterhand is goed gevuld en fraai afgerond. De pootjes zijn recht en stevig met aan de voorvoeten vier en aan de achtervoeten drie tenen.

Gladhaar

De beharing ligt glad aan, is vrij van kruinvorming en is geheel doorgehaard. De beharing is zacht en glanzend en bestaat uit fijne zachte haren met stevig dekhaar. De vacht is ongeveer 3 cm lang.

Gladharen zijn alerte, actieve diertjes. De vacht heeft geen verzorging nodig (tenzij je met de cavia naar de keuring gaat)

Engels gekruind

Dit is een gladharige cavia met een kruin precies op het midden van het voorhoofd. De kruin is zo groot en zo rond mogelijk van vorm. De kruin is van eenzelfde kleur als de lichaamskleur en vrij van anders gekleurde haren.

Amerikaans gekruind

Bij dit ras is de kruin op het voorhoofd wit van kleur. Het wit vormt een contrast met de lichaamskleur en moet vrij zijn van anders gekleurde haren. Dit ras is erkend (keuring) in zwart, rood, goud en buff.

Borstelhaar (Abyssinian)

Dit ras heeft allemaal kruinen in de vacht die rozetten worden genoemd. De rozetten moeten regelmatig over het lichaam zijn verdeeld, rond zijn van vorm en zo groot mogelijk. De beharing voelt stevig en stug aan. De vacht heeft geen extra verzorging nodig.

Rex

De beharing van de rex is gekroesd. Deze moet veerkrachtig en zeer dicht en vol ingeplant zijn.

De beharing voelt ruw en stug aan en moet zo egaal en zo kort mogelijk zijn. De vacht heeft geen extra verzorging nodig.

Rexen zijn zeer rustige dieren.

US Teddy

De US- teddy lijkt in uiterlijk heel erg op de rex. Het haar is net als bij de rex gekroesd. Er zijn wel twee duidelijke verschillen. Het haar van de teddy is zacht, dat van de rex ruw. De buikbeharing van de teddy is glad, dat van de rex gekroest. Het gen wat bepaalt of je US- teddy krijgt, is namelijk een ander gen dan het rex-gen. Als je een Rex kruist met een US-teddy, dan komen er gladharen uit.

De beharing van een US-teddy moet zacht en kort zijn en staat loodrecht ingeplant. De buikbeharing is korter dan de lichaamsbeharing die glad en aanliggend moet zijn. De US-teddy is in 2000 voorlopig erkend in driekleur.

Satijn

Doordat de haren hol zijn, krijgt de vacht een extra warme, diepe glans. Het haar voelt zeer zacht aan. Alle rassen kunnen in satijnbeharing voorkomen. In Nederland is alleen satijn gladhaar erkend in de kleuren rood, goud, buff, crème en wit roodoog en satijn borstel in de kleur rood.

Langhaar (Peruvian)

De beharing is lang en op de kop is het korter maar groeit naar voren toe in een pony door een rozet op de kop. De snuit is hierdoor door het haar bedekt. Op het midden van de rug loopt een scheiding. Aan de achterzijde is de beharing extra lang (de sleep).

De vacht vraagt zeer veel verzorging.

Sheltie

Net als bij de peruvian is het haar lang maar door het ontbreken van de kruin op het voorhoofd groeit het haar naar achteren toe.

De coronet is een sheltie met een rozet op het voorhoofd, zoals bij de gekruinde cavia. De coronet is nog niet erkend in Nederland.

De vacht vraagt zeer veel verzorging.

Tessel

De beharing is lang en is krullend/ golvend. Het moet een veerkrachtige structuur hebben. Op de buik moeten kleine krulletjes zitten.

De merino is een tessel die net als de peruvian twee kruinen in de vacht heeft en het haar naar voren in een pony valt.

De alpaca is een tessel met een rozet op het voorhoofd, zoals bij de gekruinde cavia. De merino en de alpaca zijn in Nederland nog niet erkend en zijn erg zeldzaam. Bij al deze rassen vraagt de vacht veel verzorging.

Kleuren

Cavia's zijn er in vele kleurslagen. De kleurslagen zijn opgedeeld in drie groepen. De agouti's, de eenkleurigen en de tekening dieren. Hieronder wordt bij elke groep een omschrijving gegeven.

Agouti's

Agouti is het wildkleurpatroon van de cavia. De goudagouti is de oorspronkelijke kleur waarin de cavia in het wild voorkomt.

Elke haar van de agouti is opgedeeld in kleurbandjes. Het begint met een donker gekleurd bandje, in het midden een licht gekleurd bandje en aan de top weer een donker gekleurd bandje. Hierdoor lijkt de cavia 'gespikkeld'. Deze 'spikkeltekening' wordt 'ticking' genoemd. Ook komen eenkleurige haren in de vacht voor of haren die maar twee bandjes hebben.

Voor de keuring moet een agouti een zo gelijkmatig mogelijke ticking hebben. Er mogen geen vlekjes in het agoutipatroon zitten. De buik is eenkleurig en heeft dezelfde kleur als de dekkleur. Agouti's komen in verschillende kleuren voor.


Agouti's alleen zijn erkend (voor de keuring) in de rassen gladhaar (allemaal), Engels gekruind (allemaal) en borstelhaar (alleen goud- en zilveragouti).

Gladhaar zilveragouti

De zilveragouti heeft een zilver-witte dekkleur met een zwart ticking.

Gladhaar goudagouti

De goudagouti heeft een warm kastanjerode dekkleur met een zwarte ticking.

Gladhaar grijsagouti

De grijsagouti heeft een crème-achtige dekkleur met een zwarte ticking.

Gladhaar cynamonagouti

De cynamonagouti heeft een zilver-witte dekkleur met een kaneelkleurige ticking.

Gladhaar zalmagouti

De zalmagouti heeft een zalmkleurige dekkleur met een lilackleurige ticking.

Eenkleurige variëteiten

Eenkleurige cavia's zijn effen van kleur. Ze hebben geen ticking en ook geen vlekjes. De vacht moet geheel vrij zijn van haren die een andere kleur hebben.


Alle eenkleurige zijn erkend in gladhaar en Engels gekruind. Bij de Amerikaans gekruind zijn alleen zwart, rood, goud en buff erkend en bij de borstelhaar zwart, rood en wit. De rex is alleen erkend in crème en de satijn in rood, goud, buff, crème, en wit. Verder zijn de langhaar en de sheltie in zwart, rood en wit erkend.

Gladhaar chocolade

Gladhaar lilac

Gladhaar zwart

Gladhaar beige

Gladhaar goud

Gladhaar rood

Gladhaar buff

Gladhaar creme

Gladhaar wit donkeroog

Gladhaar wit roodoog

Tekening

Cavia's komen in verschillende kleurpatronen voor. Het fokken van tekeningdieren is niet gemakkelijk omdat twee perfect getekende dieren geen perfect getekende jongen hoeven voort te brengen. In de fokkersmond worden tekeningdieren daarom ook wel 'toverballen' genoemd.

Bonte cavia's hebben twee kleuren. Meestal rood/wit (roodbont) of zwart/wit (zwartbont). Beide kleuren moeten aan beide zijden zo gelijk mogelijk verdeeld zijn. Roodbont is erkend in rex, langhaar, sheltie en tessel en zwartbont in langhaar en sheltie.

Borstelhaar brindle

De brindle heeft zwarte en rode haren die voor de keuring zo gelijk mogelijk vermengd moeten zijn.

Gladhaar driekleur

De driekleur heeft drie kleurvlakken (meestal zwart, rood en wit) die net als de schildpad zo gelijkmatig over het lichaam verdeeld zijn. Aan iedere zijkant heeft de cavia drie kleurvlakken die scherp begrensd zijn. De kleurvlakken op beide zijden contrasteren met elkaar. Hij is erkend in gladhaar en borstel.

Gladhaar schildpad

De schildpad is ook rood met zwart maar de tekening heeft een gelijkmatige verdeling van scherp begrensde vlakken. De vlakken zijn zoveel mogelijk vierkant zijn en aan weerszijden van de ruggengraat tegenovergesteld gekleurd. Over de ruggegraat loopt een zo recht mogelijke scheiding van de kleurvlakken. De brindle en de schildpad zijn erkend in gladhaar en borstelhaar.

Borstelhaar gemengd schimmel

Schimmelcavia's zijn er in rood, zwart en gemengd. Op het lichaam zitten zeer veel witte haren in de vacht. De witte haren moeten zo gelijkmatig mogelijk verdeeld zijn. Gemengdschimmel heeft rode, zwarte en witte haren. Schimmel is alleen erkend in borstelhaar.

Gladhaar hollander zwart

De Hollander heeft twee kleuren en heeft dezelfde tekening als het Hollanderkonijn. Hollanders komen het meest voor in rood/wit en zwart/wit, maar je ziet ze ook wel eens in chocolade/wit of agouti/wit. Ze zijn alleen erkend in gladhaar.

Gladhaar rus

De ruscavia heeft een uitmonstering die genetisch vast ligt. Twee russen brengen in tegenstelling tot de andere tekeningdieren wel hetzelfde kleurpatroon voort. De tekening van de rus lijkt op die van de Siamese kat. De snuit, de oren en de beentjes zijn zwart of chocoladekleurig, het lichaam is wit. De rus heeft rode ogen en wordt helemaal wit geboren. Ze zijn alleen erkend in gladhaar.

Gladhaar dalmatiner

De dalmatiner is wit met zwarte vlekjes (dalmatiër achtig). Deze kleurslag is in Nederland nog niet erkend.