Anatomie

Een goede cavia voldoet aan een aantal eisen.

Cavia anatomie

Hij voelt in de eerste plaats stevig aan, is goed gespierd en maakt een levenslustige indruk.

De bouw is evenwichtig met een fraai uitgegroeide brede krachtige kop en een korte krachtige nek. De kop heeft een flinke breedte tussen de ogen en oren, het neusbeen is sterk gebogen terwijl de kaken of wangen goed ontwikkeld zijn.
De min of meer afhangende onbehaarde oortjes zijn vlezig met in het midden een licht golfje. De ogen zijn groot, helder en iets uitspringend.

Het schouder, ook wel schoft genoemd, moet hoog, breed en goed gespierd zijn terwijl de borst, tussen de voorpootjes, goed breed en gevuld is. De ribben zijn rondvormig aangelegd waardoor er veel ruimte is voor de verschillende organen.

De bouw of het type is kort en geblokt en het dier maakt een krachtige indruk. Vanaf de schoft loopt de rug die breed is en niet te lang mag zijn. Van bovenaf gezien wordt de cavia naar achteren toe wat smaller. Het achterdeel, ook wel achterhand genoemd, is goed gevuld en mooi afgerond.

Cavia's hebben geen staart.

De vrij korte pootjes zijn recht en stevig. Aan de voorpootjes heeft een cavia vier korte tenen en aan de achterpootjes drie.

De voorkeur wordt gegeven aan een grote en evenwichtig ontwikkelde cavia waarvan het gewicht afhankelijk is van de variŽteit en het geslacht. Deze ligt tussen de 800 en 1800 gram.


Het skelet

Cavia anatomie

01 Jukbeen 15 Kuitbeen
02 Oogkas 16 Middenvoetbeentjes
03 Schedel 17 Teenkootjes
04 Oor 18 Scheenbeen
05 Atlas 19 Zwevende ribben
06 Draaier 20 Ribben
07 Halswervels 21 Opperarmbeen
08 Schouderblad 22 Middenhandbeentjes
09 Borstwervels 23 Vingerkootjes
10 Lendenwervels 24 Spaakbeen
11 Heiligbeen 25 Ellepijp
12 Staartwervels 26 Kiezen
13 Heupbeen 27 Onderkaak
14 Dijbeen 28 Tanden


Organen

Cavia anatomie