Het aanschaffen van een cavia

Overweeg op voorhand of je wel degelijk een cavia in huis wilt halen.
Een cavia is een levend wezens met gevoelens en heeft dan ook aandacht en verzorging nodig.

Waar kan men een cavia aanschaffen?

Hier zijn de meningen nogal verdeeld.

Daar cavia's lieve, schattige diertjes zijn ben ik van mening dat zij het recht hebben om een goed leven en een goede verzorging.
Ze moeten dan ook niet behandeld worden als grof vuil.

Een kweker zal dan ook zijn cavia's de nodige aandacht geven en er voor zorgen dat alles naar wens verloopt.
Hij zal er op toezien dat er geen zeugjes ongewenst zwanger zullen worden en dat de jonge cavia's niet te vlug van hun moeder gescheiden worden.
De diertjes zijn over het algemeen gezond, want welke cavialiefhebber zou zijn diertjes willen zien lijden?

In de dierenwinkel zitten meestal de zeugjes en de beertjes bij elkaar, waardoor de zeugjes op een te jonge leeftijd reeds zwanger kunnen worden. De kans op inteelt is dan ook groot.
Ook worden er regelmatig beertjes voor zeugjes verkocht, wat dan kan uitdraaien in een ongewenst nestje.
Het gebeurt ook vaak dat de diertjes ziek zijn. Schurft en schimmel komen dan ook vaak voor.
Bij de dierenwinkel telt een maar één ding:
Hoe groter de verkoop, hoe meer geld er binnen stroomt.

Bij fokkers moet men ook op zijn hoede zijn. Daar telt gewoonlijk ook de verkoop en de opbrengst. De zeugjes worden zo vlug mogelijk weer gedekt en inteelt is niet uitgesloten.
Persoonlijk heb ik ondervonden dat al mijn cavia's die afkomstig zijn van fokkers, al de één of andere ziekte hebben gehad en/of reeds overleden zijn. Ook hun nakomelingen worden ziek en/of overlijden op een te jonge leeftijd.

Voor men een cavia aanschaft, kan je beter eerst een bezoekje brengen bij een kweker.
Hij zal u met raad en daad bijstaan en uw vragen met veel plezier beantwoorden. Ook hebt u dan de gelegenheid om de ouders te bekijken.
Laat u echter niet te vlug verleiden, want eens een cavia gezien te hebben kan men deze moeilijk uit het hoofd zetten.

Zeugje of Beertje

Een zeugje of een beertje maakt op zich niet veel uit. Het zijn beide cavia's en ze geven u evenveel liefde en vriendschap.
Er wordt wel gezegd dat men beter zeugjes kan nemen dan beertjes, daar deze beter bij elkaar gezet kunnen worden.
Dit is een grote fabel, want beertjes kan men evengoed bij elkaar zetten zoals men de grootste problemen kan ondervinden om zeugjes bij elkaar te plaatsen.
Hoe groter de ruimte, hoe minder problemen men zal ondervinden. Het is wel steeds afwachten hoe de cavia's gaan reageren.

Een zeugje bij een beertje zal geen problemen geven. Men moet dan wel rekening houden dat er een gezinsuitbreiding komt, of men moet het beertje laten castreren.

Huisvesting

De cavia is een rustig dier. Hij is de hele dag bezig met eten en rusten.

Er zijn diverse kooien in de handel. Plastic kooien met alleen tralies aan de bovenkant zijn vanwege de ventilatie minder geschikt, daarnaast geeft de klep bij open doen veel lawaai. Draadkooien met een plastic onderbakken zijn een stuk beter. De cavia kan zijn omgeving in de gaten houden en de kooi ventileert beter. De cavia moet ook kunnen schuilen. Wanneer de kooi in huis wordt geplaatst, moet hij tochtvrij en niet te warm staan. Er moet voldoende licht zijn zonder dat de kooi in de directe zon staat.

Als bodembedekking kunnen houtkrullen gebruikt worden. Als voerbak neem je een zware bak, die niet kan omkiepen als hij er met zijn voorpootjes op gaat staan. Water kan in een drinkflesje verstrekt worden.

Voeding

Hooi is heel belangrijk voor de cavia. Krachtvoer moet elke dag aan de cavia gegeven worden. Een cavia kan net als de mens zelf geen vitamine C aanmaken en dient deze dus via zijn voedsel binnen te krijgen. Er is speciaal caviavoer met vitamine C op de markt. Wanneer dit in combinatie met alle mogelijke soorten verse groenten en fruit gevoerd wordt, krijgt de cavia voldoende vitamine C binnen.

Een volwassen cavia van 1 kg heeft dagelijks 20 mg vitamine C nodig. Bij ziekte, tijdens de dracht en tijdens de zoogperiode moet deze dosis verdubbeld worden.

Naast het basisvoer mag de cavia af en toe ook een lekkernij krijgen zoals een snack. Deze lekkernijen mogen natuurlijk niet in plaats komen van het normale rantsoen, het is slechts een aanvulling. Verder hangt er een knaagsteen in het hok van de cavia.

Verzorging

Tot de dagelijkse verzorging van de cavia behoort het verstrekken van vers water en het geven van krachtvoer, groente en fruit. Ook moet er dagelijks een ruime hoeveelheid hooi gegeven worden. Verwijder overtollig voedsel en controleer of de ontlasting de juiste kleur en vorm heeft.

Nagels en tanden moeten regelmatig worden gecontroleerd of ze goed afslijten. Is dit niet het geval dan moet er direct worden ingegrepen.

Wanneer cavia’s samen met een konijn worden gehouden moeten deze dieren uitsluitend caviavoer krijgen in verband met de vitamine C behoefte van de cavia.

Zelf ben ik geen voorstander om cavia's samen te huisvesten met konijnen.
Het zijn totaal twee verschillende dieren. Hun voedsel is volledig anders samengesteld en hun taal is compleet verschillend waardoor er communicatieproblemen kunnen ontstaan.
Een konijn is veel groter en sterker dan een cavia, en het zou niet de eerste keer zijn dat een konijn het leven van een cavia beëindigd.