Agenda Brugge

 

Klimaat Natuur Milieu Mobiliteit

Klik op bovenstaande afbeelding

zaterdag 27 & zondag 28 juli 2018
Vlinders tellen in je eigen tuin
Vlinderweekend van Natuurpunt

Klik op bovenstaande afbeelding

zaterdag 8 september 2018
Afspraak om 14 u. aan het standbeeld van Jacob Van Maerlant, Markt, Damme
Historische landschapswandeling in Damme

Klik op bovenstaande afbeelding

Burgemeester Brugge : "Tegen de zomer zijn de gratis pendelbusjes er""Tegen de zomer zullen de eerste pendelbusjes rijden in Brugge", zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) over de gratis shuttlebusjes die de stad wil inzetten om mensen van de randparkings naar het stadscentrum te voeren.
Als het ontwerp wordt goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 februari 2018, kan een aanbesteding uitgeschreven worden.
En daarna kan het snel gaan. "We hebben een budget van 300.000 euro voorzien", zegt de burgemeester.
"Bedoeling is pendelbusjes in te leggen op een drietal circuits tijdens drukke shoppingdagen of bijzondere organisaties.
Die circuits liggen niet vast, maar we denken onder meer aan het traject Steenbrugge-Brugge en langs de Reien."
Doel van de busjes is het parkeren buiten het centrum te stimuleren, maar ook bepaalde centrumstraten ontlasten.

zondag 16 september 2018
Binnenstad Brugge
Autoloze zondag

Klik op bovenstaande afbeelding

Thermografische luchtfoto van Brugge is klaar
Op zondag 4 en maandag 5 december 2016 nam een speciaal uitgerust vliegtuigje een thermografische foto (warmtefoto) van Brugge. Het vloog 's nachts over de stad en bracht met een thermische camera het hele grondgebied in kaart. Dit initiatief maakt deel uit van een totaalproject waarvoor “De Schakelaar” en Stad Brugge samenwerken. Tegen 2020 moeten alle daken immers geïsoleerd zijn en tegen 2050 wil het stadsbestuur Brugge helemaal klimaatneutraal maken.
Honderd vrijwilligers engageerden zich om tijdens deze nachten verschillende temperatuurmetingen te doen en een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Zonder hun hulp was dit project niet mogelijk geweest.
Alle gegevens zijn nu geanalyseerd en de thermografische foto is volledig afgewerkt. Elke Bruggeling kan in het energieloket van De Schakelaar terecht om te kijken hoe het zit met de dakisolatie van zijn of haar woning, hoeveel warmte eruit ontsnapt en waar dat gebeurt. De medewerkers van “De Schakelaar” helpen je om de kleuren op de foto te interpreteren en tot een correct beeld van de situatie te komen. Maak snel een afspraak in het Huis van de Bruggeling en kom ook jouw dak bekijken.
De mensen van “De Schakelaar” bieden je een totaalpakket aan hulp. Ze helpen je met het raadplegen van de foto en staan je bij om minder goede situaties aan te pakken : hoe je dak isoleren, hoe premies aanvragen.
Het nemen van de warmtefoto kadert in het klimaatplan van Stad Brugge en wordt gecombineerd met allerlei acties over isolatie die energiekost en energieverspilling tegengaan.
Met deze foto wil de Stad aanzetten tot actie. Zoals eerder vermeld, is dakisolatie tegen 2020 overal verplicht. Daardoor zakken de premies elk jaar, tot ze in 2020 helemaal verdwijnen. Hoe sneller je iets onderneemt, hoe hoger de premie waarvan je nog kunt genieten!
Sinds het begin van dit jaar voert “De Schakelaar” renovatiescans uit. Een energiedeskundige komt dan bij je thuis en onderzoekt alle mogelijke energiebesparende investeringen. Hij bekijkt welke ingrepen primeren en hoeveel die ongeveer zullen kosten, inclusief alle mogelijke premies.
Website : www.detoekomstvanbrugge.be/nl/de-schakelaar
Huis van de Bruggeling, Frank van Ackerpromenade 2 (Station), 8000 Brugge
Info :  energiesnoeiers@deschakelaar.be

Steuntje voor fietsers
De Stad steunt de fietsers en dat mag je vanaf nu ook letterlijk nemen. Op korte termijn wordt de fietsvriendelijke infrastructuur uitgebouwd door fietssteunen te plaatsen op twee drukke fietsassen. Het gaat om een proefproject.
Het concept van een fietssteun aan een wachtpunt voor fietsers is afkomstig uit Kopenhagen, waar het al succesvol wordt toegepast. Fietsers hoeven op die manier niet meer af te stappen. In plaats daarvan grijpen ze de leuning vast en zetten ze de voet op een steun. Door de lengte van de handgreep en de voetsteun kunnen meerdere fietsers er tegelijkertijd van profiteren. Dit verhoogt niet alleen het comfort van de fietser, het moet de fietsers ook aanzetten om eventuele overtredingen te vermijden. Daarom komen de steunen op plaatsen waar regelmatig verkeersovertredingen door fietsers worden vastgesteld.
Op het kruispunt tussen de Guido Gezellelaan en de Smedenpoort wachten fietsers die uit de Smedenstraat komen vaak op het zebrapad of op het fietspad. Dit blokkeert de verkeersstroom. De voetsteun moet de fietsers ertoe aanzetten om enkele meters Voor het zebrapad te wachten op groen licht.
Wanneer er geen bussen in- en uitrijden op het kruispunt tussen de R30 en het Stationsplein, wordt rood licht daar vaak door fietsers genegeerd. De fietssteun moet kandidaat-overtreders stimuleren om te wachten op steuntje dat fietsers zich aan de verkeersregels moeten houden.

Stad Brugge sleept Klimaatprijs in de wacht!De klimaatprijs wordt vanaf 2016 jaarlijks uitgereikt en zet duurzame klimaatprojecten van gemeenten en steden in de kijker die een bijdrage leveren aan het behalen van de lokale en Vlaamse milieu- en klimaatdoelstellingen. Per provincie worden twee lokale projecten beloond.
De dienst Leefmilieu diende haar kandidatuur voor deze prijs in voor de opstart van het "Food Lab", de duurzame voedselstrategie en het event "(H)eerlijk Brugge".
Met resultaat, want met dit project werd de Klimaatprijs binnengehaald en hiermee een bedrag van € 30.000 in de wacht gesleept!
In de loop van de voorbije drie jaar werden een aantal stappen gezet om de CO2-uitstoot te reduceren tegen 2020. Dit gebeurde enerzijds binnen het traject "Toekomst van Brugge" en anderzijds via het verbinden van burgers en lokale organisaties met gezamenlijke ideeën. Het Food Lab werd opgericht om deze doelstellingen te bereiken via een duurzame stedelijke voedselstrategie.
Een belangrijke voorwaarde voor gemeentebesturen om mee te kunnen dingen naar deze prijs, was de ondertekening van het burgemeestersconvenant. In Brugge gebeurde dat in 2014.
In het "Food Lab" werden vooral middenveldorganisaties, kleine ondernemingen en geïnteresseerde burgers samengebracht die expertise hebben rond duurzame voeding, meer bepaald rond voedselverlies, korte keten, Fair Trade en stadslandbouw. Tot nu toe zijn er zo'n veertig organisaties actief in het "Food Lab", maar het aantal groeit nog!
(*) Het Food Lab bestaat uit een veertigtal Brugse verenigingen en organisaties die werken rond duurzame voeding. Zij stelden enkele regels op, de zogenaamde "Food Guidelines". Deze voedselrichtlijnen vormen samen de duurzame voedselstrategie voor Brugge. Ze behandelen vijf thema's : Korte Keten, stadslandbouw en -tuinieren, voedselverlies, fairtrade en andere thema's.
(**) Tijdens het event "(H)eerlijk Brugge" (28 mei 2016) wou het Stadsbestuur - in samenwerking met het "Food Lab" - vooral bewustmaking creëren bij het groot publiek rond deze duurzame voedselstrategie met onder andere gratis maaltijden (Feeding the 5000), workshops, wandelingen en een streekproductenmarkt (Local Heroes).

Mobiliteitsplan Brugge op maat (pdf-brochure) : klik hier

Infopunt heraanleg ‘t Zand
De Stad organiseert een infopunt in "In&Uit", 't Zand 34 (gelijkvloers Concertgebouw), waar het boek over de heraanleg nog te koop is aan € 5. Bewoners en bezoekers met vragen over de uitvoering van  de werkzaamheden kunnen er een meldingskaart invullen en deponeren.
De vraagstellers krijgen ook een persoonlijk antwoord.
"In&Uit" is open van maandag tot zaterdag van 10 tot 17 u. en op zondag van 10 tot 14 u.
Op 6 verschillende plaatsen op ’t Zand en de Vrijdagmarkt staan tevens borden met het toekomstbeeld van het plein én met de aankondiging van de werkzaamheden.
Website : https://www.brugge.be/hetnieuwezand (klik op de link)

De belangrijkste winkelstraten in Brugge zijn al een tijdje
de 1ste zondag van de maand verkeersvrij
Recente aanpassing :
vanaf juni 2016 worden de straten
op zaterdag verkeersvrij vanaf 13 u. i.p.v. vanaf 10 u.

Na veel overleg tussen burgemeester Renaat Landuyt en schepen van mobiliteit Annick Lambrecht, schepen van lokale economie Hilde Decleer en diverse handelaars, burgers en handelsverenigingen kwam het voorstel naar voren om de autovrijheid in te stellen vanaf 13 u. i.p.v. 10 u.
Na 13 u. is de wekelijks markt voorbij en is de parking Zilverpand minder nodig. Vóór 13 uur kan men dus gerust nog parkeren in het Zilverpand wat handig is voor een restaurantbezoek en vlugge boodschappen. Meteen kunnen ook de koetsen nog even de normale route volgen en kunnen Bruggelingen nog vlug iets gaan afhalen. Al deze overwegingen in overweging genomen, werd besloten om in de niet drukke shoppingsperiodes de autovrijheid pas te laten ingaan om 13 u.
In februari 2016 startte Brugge met het invoeren van autoluwe straten in de binnenstad.
Het nieuw mobiliteitsplan zet stevig in op verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid. Elke zaterdag en eerste zondag van de maand was een gedeelte van de binnenstad autoluw (de Steenstraat, Geldmuntstraat, Noordzandstraat en Zuidzandstraat) tussen 10 en 18 u.
Dit wil zeggen dat in deze straten alle verkeer en de doortocht van alle voertuigen, gemotoriseerde voortbewegingstoestellen en rijdieren verboden was.
Voortaan zijn de straten verkeersvrij vanaf 13 u.

"Boer Bas" : winkel der boeren
Zeven groentenboeren, vijf fruittelers, drie zuivelboerderijen, een bloemenboerin, een imker, een molenaar, een hopboer/brouwer, een Italiaanse rijstteler, een Spaanse olijfboer, een kruidenboerderij, een Franse wijnboer, een Noordzeevisser, twee paddenstoelentelers en een kippenboer zijn sinds kort verenigd in één winkel.
"Boer Bas", de winkel der boeren, opende op 31 juli 2016 zijn deuren aan de Blankenbergse Steenweg 6. "Al die boeren in één winkel verzamelen was een hele klus, maar het is gelukt", glundert Jens Mouton, bioboer én trekker van het project.
"Dit is de allereerste 'winkel der boeren'. Heel wat Oost- en West-Vlaamse bioboeren zochten al een tijdje naar hetzelfde : meer afzet voor hun producten, rechtstreeks aan de consument. Ze verenigen in een grote winkelhal leek ons geen slecht idee. Maar de praktische kant was minder eenvoudig : logistieke wegen, opstartkosten, infrastructuur, personeel... Maar we kregen het toch voor elkaar! Het principe is eenvoudig : de boer bepaalt zijn prijs, eventuele logistiek en winkelkosten komen er bovenop en de klant betaalt geen eurocent te veel. Heb je zin in een appel? Dan moet je nu wel wachten tot september, want nu zijn er nog geen appels bij onze Belgische boeren. Wat vind je dan wel bij "Boer Bas"? Biologische seizoensproducten, inlands en uitheems als we ze in ons klimaat niet kunnen telen."
Openingstijden :
- dinsdag tot en met vrijdag : 16-19 u.
- zaterdag : 10-16 u.
- gesloten op zondag en maandag
Website : www.boerbas.be (klik op de link)

Klimaat Podium Brugge vzw officieel gestart

Klik op bovenstaand logo

Onlangs werd de officiële oprichting van de vzw “Klimaat Podium Brugge” gevierd bij Vormingplus, een vaste partner van de vzw, waar Pieter Boussemaere het had over de geschiedenis van ons klimaat en de gevolgen van de klimaatverandering.
“Klimaat Podium Brugge” wil vooral inzetten op oplossingen in de strijd tegen de klimaatverandering.
De eerstvolgende infosessie over isoleren heeft plaats op zondag 10 juli a.s. bij Vormingplus.
"We willen tonen dat klimaatvriendelijker leven interessant en zelfs leuk kan zijn.", zeggen oprichters Anthony Maréchal en Cedric Depuydt. “Daarom zullen we regelmatig gratis infosessies geven."
Website : www.klimaatpodiumbrugge.be

Zone 30 : doe mee!
Om de veiligheid van onze kinderen te verzekeren, zijn alle schoolomgevingen vandaag zone 30 en dat kan niet genoeg in de verf gezet worden.
De opvallende octopuspalen in de schoolomgeving werden recent voorzien van de affiche ‘Zone 30, doe mee!’.
Deze slogan roept de bestuurders van motorvoertuigen op om hun maximumsnelheid te beperken tot 30 kilometer per uur, maar het is ook een oproep aan alle leerlingen uit de Brugse basisscholen.
Aan hen wordt gevraagd om een affiche te ontwerpen die heel duidelijk zegt dat traag rijden in de schoolomgeving een must is. Uit alle inzendingen worden de vier sterkste ontwerpen geselecteerd en die zullen gebruikt worden als basis voor nieuwe affiches in de octopuspalen.
Alle basisscholen werden hierover aangeschreven.
Een veilige schoolomgeving is een verantwoordelijkheid van iedereen!
Meer info : Preventiedienst Stad Brugge, tel. 050 44 82 43

Mobiliteitsplan Brugge op maat (pdf-brochure) : klik hier

Nieuw initiatief van Natuurpunt Brugge
Cinema Lumière, Sint- Jakobsstraat 36, Brugge - iedere zondag om 10 u.
Natuurfilms in Cinema Lumière
Uit de schoot van de werkgroep Natuurpunt Brugge Actief, de vrijwilligerswerking van NP Brugge,
is een nieuw kind geboren
De betere natuurfilm in Brugge brengen was het opzet en de eeuwige vraag van ‘Wat Met Zondag?’ hebben we er mee verenigd.
Op zondagvoormiddag naar de film gaan en dan samen gezellig nakeuvelen met een aperitiefje.
Toegang : € 8 add (vvk : € 7)
Reservatie : Sofie Vandewalle, tel 0494 99 69 10 of natuurpuntfilm@outlook.be
Website Cinema Lumière : http://lumierecinema.be (klik op de link)
Website Natuurpunt Brugge : www.natuurpuntbrugge.be (klik op de link)

Activiteiten van Natuurpunt West-Vlaanderen
Klik hier

Beleef het Bulskampveld (klik op de tekst)
Provinciaal Domein Bulskampveld, Bulskampveld 9, Beernem
Wandelen, fietsen, natuurworkshops voor kinderen en volwassenen,...
Contact : tel. 050 55 51 09 of bulskampveld@west-vlaanderen.be

Fietsen langs Brugse en Jabbeekse hoveniers
Startplaatsen : Guido Gezellemuseum, Brugge & Permekemuseum, Jabbeke
Permanente fietsroute
Deze 50 kilometer lange fietstocht leidt u langs 100 jaar tuinbouwgeschiedenis in de regio Brugge en Jabbeke.
De tuinbouw, die aanvankelijk binnen de stadsmuren van Brugge aanwezig was, heeft zich continu verplaatst en aangepast.
Zo ontstonden geleidelijk aan ook heel wat tuinbouwbedrijven in Jabbeke. Typisch voor de regio is de grote verscheidenheid aan tuinbouwbedrijven en aan teelten, maar met een belangrijk aandeel voor de chrysanten- en preiteelt.
Deze fietstocht biedt dus een combinatie van mooie variaties van tuinbouwbedrijven en kleurenpracht, een rijke geschiedenis en rustige fietspaden. Er zijn twee startplaatsen : het Guido Gezellemuseum in Brugge (Rolweg 64) en het Permekemuseum in Jabbeke (Gistelse Steenweg 341).
Guido Gezelle was de zoon van een hovenier in Brugge en Constant Permeke woonde van 1930 tot zijn overlijden in Jabbeke. Die omgeving had een grote invloed op zijn werken.
Langs de fietsroute staan 10 informatieborden die uitleg geven over de geschiedenis, de variatie en de nieuwe technieken in de tuinbouw.
Info : tel. 0474 93 01 28

Lappersfort Poëziebos
Bereikbaar via de hoofdingang van het Lappersfortbos Ten Briele (hoek Vaartdijkstraat-Ten Briele), Sint-Michiels
Dagelijks kunnen wandelaars gedichten lezen langs het Hugo Clauspad in het "Lappersfort Poëziebos".
Men vindt er een 21-tal in het hart van het bos verspreid. Ze komen uit het hart van de bosdichters van de “Lappersfort Poets Society”. Stap mee langs het Hugo Clauspad, bewandel de levende poëzieroute langs het Lappersfortboswandelpad en lees de gedichten over de mens, natuur en bos als zuurstof voor het leven. Met gedichten van Marc de Bel, Patricia Lasoen, Frédéric Leroy, Johan de Boose, Peter Theunynck, Marcus Cumberlege, Hilde Keteleer, Paul Saccasyn, Wally de Doncker, Peter Holvoet-Hanssen, Lies van Gasse, Staf De Wilde, Steven Pollet, Luuk Gruwez, Paul Demets, Joris Denoo en wijlen onze dode dichters Herman J. Claeys, Melanie Vanbrughe en Jotie T' Hooft.
Gratis toegankelijk (permanent).
Contact : tel. 050 39 09 57 of lappersfortpoetssociety@skynet.be
Organisatie : The Lappersfort Poets Society.
Website Poëziebos
LINKS    

Autodelen met Autopia

Bulskampveld Beernem

Groen vzw Brugge

Loca Labora

Natuureducatie voor scholen

Natuurpunt Brugge

Natuurpunt Brugse regio

Velt Brugge

Ecologisch leven & tuinieren met Velt


terug naar keuzemenu