Sofie Leyts uit Brugge beviel onlangs van haar eerste boek waarvan op de cover te lezen staat : "Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter".
Eerder beviel Sofie reeds van vier schattige kinderen, die inmiddels welgemutst door het leven huppelen.
Eén ervan zorgde bovendien voor de illustraties.
Het boek is in principe bedoeld voor lezertjes vanaf 10 jaar, maar ook lezers die deze leeftijd al lang voorbij zijn zullen er ongetwijfeld geboeid door raken.
Het boek kost € 15,99 en is verkrijgbaar bij bij de betere boekhandel, om er nog maar eens een cliché bovenop te gooien.
Het betreft een publicatie van Uitgeverij Van Halewyck, die een paar weken geleden officieel werd voorgesteld in Boekhandel De Reyghere in Brugge.
Méér weten? : klik dan hier


30 juni > 11 november 2018

Klik op bovenstaande afbeelding

zondag 7 oktober 2018
Concertgebouw, 't Zand 34, Brugge - 11.00-12.45 u.
LEES MEER!

Klik op bovenstaande afbeelding

28 oktober > 4 november & 8 > 11 november 2018
Antwerp Expo
Boekenbeurs

Klik op bovenstaande afbeelding

zaterdag 16 februari 2019
Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge - 20 u.
SAINT AMOUR

Klik op bovenstaande afbeelding

Klik op bovenstaand logo

Zwaarlijvige & Grenzeloze Literatuur bij Boekandel De Reyghere
De Reyghere Boekhandel, Markt 12, Brugge
Hommage aan Paul De Wispelaere
Beste boekenliefhebber,
De zomer is hét ideale moment om je helemaal te laten onderdompelen in een boek. En wat is er dan heerlijker dan honderden pagina's in een andere wereld te vertoeven?
We gingen deze maand op zoek naar topboeken waar je eindeloos in lijkt te verblijven. Kleppers van 500 tot 1500 pagina's, dikkerds van een kilo of meer. Zo kom je alvast geen letter tekort voor een zomer vol leesgenot!
We delen ze op in pittige literatuur, lekker ontspannende easy-reading en ongeremde thrillers.
We wensen u alvast eindeloos leesplezier! En een hartelijke groet,
Het team van boekhandel De Reyghere.
Website : klik hier

Klik op bovenstaande afbeelding

Word lid van de kinder- en Jeugdjury en stem voor jouw favoriete jeugdboek
Houd je van lezen? Wil je meebeslissen welke jeugdauteurs bekroond worden voor hun Werk? Dat kan als lid van de “Kinder- en Jeugdjury”.
De KJV (Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen) brengt kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar in contact met goede, recente jeugdboeken. Als lid van de KJV lees je acht boeken per jaar en bepaal je mee welk boek in mei wordt bekroond. Daarvoor zitje in een groepje met leeftijdsgenoten en een enthousiaste begeleider.
Alle info vind je op http://www.kjv.be
De Openbare Bibliotheek Brugge coördineert de KJV-werking in Brugge.
Wanneer? Tussen september en april kom je zes keer samen in Hoofdbibliotheek Biekorf om in jouw leesgroep de boeken te bespreken en om te stemmen. De bijeenkomsten vinden plaats op vaste tijdstippen :
- tweede en derde kleuterklas : zaterdag van 10.30 u. tot 11.30 u.
- alle andere leeftijden : vrijdag van 17.45 u. tot 18.45 u.
De concrete data krijg je tijdens de startvergadering in september.
Inschrijven is helemaal gratis en kan via https://www.brugge.be/kjv2017
Eens ingeschreven, word je uitgenodigd voor de startvergadering en kun je alle KJV-nieuwtjes volgen op Facebook.

Boekenminnaars richten vzw Zwerm op
Een groepje Brugse boekenminnaars heeft de vzw Zwerm opgericht. De bedoeling is om activiteiten op te zetten die de literaire cultuur een plaats geven en die de liefde voor het boek aanwakkeren. “We hopen dit jaar reeds enkele concrete projecten te realiseren”, zegt voorzitter Thomas Barbier.
Er is in Brugge zeker nog plaats voor een organisatie die de liefde voor het lezen én schrijven bevordert. Deze gedachte bracht Thomas Barbier, Elsie Roose, Inge Thollebeek, Sanne De Muynck en Sammy Roelant samen.
“De eigenlijke aanleiding was de goesting om iets te doen rond het boek 'De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine' van Ransom Riggs, waarin verhaal en fotografie op een originele manier worden gecombineerd”, vertelt Elsie Roose, secretaris. “In de loop van de maand mei lanceren we een schrijf- en fotowedstrijd voor jongvolwassenen, waarbij we ook graag enkele middelbare scholen willen betrekken. De vzw is van dat idee verder gegroeid tot een platform waarin we op een hoger niveau een plaats willen opeisen voor literatuur in het culturele veld”.
"De bedoeling is om samen te werken met de andere organisaties die onze stad rijk is, zoals ‘Vel tegen Vel’ en de bibliotheek." zegt Sammy Roelant, penningmeester. “Later dit jaar plannen we ook een programma rond Georges Rodenbach en de herdenking van Bruges-la-Morte. In 2017 vieren we dat het boek 125 jaar geleden werd gepubliceerd”.
Voorzitter Thomas Barbier is alvast blij met het enthousiasme van de groep. “Hoewel we allemaal een verschillende achtergrond hebben, worden we toch verenigd door een gemeenschappelijke liefde voor boeken. We vullen elkaar ook sterk aan qua sterktes en een positieve drang om te dóen. Die hebben we te danken aan de literatuur en dat is wat we willen overbrengen bij zoveel mogelijk lezers, zeker ook bij jongeren”.

Lappersfort Poëziebos

Brugges stadsdichter Herman Leenders wijdt gedicht aan Yamen
Het gedicht is opdragen aan de zesjarige Yamen, die op 22 februari 2017 aangereden werd door een vrachtwagen toen hij, op het zebrapad vlakbij school, de straat wou oversteken. Yamen was in oktober 2016 vanuit Syrië in België aangekomen.

zo tweemaal niets een jongensfiets
een blikje een pad een vlieg
een lach een woord een kinderlied
een stuur een bel een verbogen frame
zo kanariegeel
onder een grauwe brandstoftank
op grijs beton achter een zwarte band
ik hoor het geel schreeuwen
harder dan kogels en bommen
het schreeuwt zijn moeder zijn broer
zijn zussen in duizend stukken
puin dat niet te ruimen valt
waarvoor je niet kunt vluchten
naar een veiliger land


Herman Leenders, vrije stadsdichter Brugge (2016-2017)
hoort de muzes van het Poëziebos : www.poeziebos.be
Lees hier een interview met Herman Leenders
Lees hier een krantenartikel uit Het Nieuwsblad
Een minuut stilte
een minuut stilte
is dat genoeg voor een mensenleven
niet eens om geboren te worden
niet meer dan een sigaret opsteken
een lucifer aanstrijken
een appel schillen
meer dan genoeg
om de trekker over te halen
een bom te ontsteken
doe er voortaan maar het zwijgen toe
de klok is stilgevallen

Stadsdichter Herman Leenders (daags na de terreuraanslagen in Brussel op 22 maart 2016)

 

Poëzieleesgroepen 2016-2017 bij Boekhandel De Reyghere
De wereld van de poëzie kent een overvloed aan krachtige, prikkelende, gevoelige en uiterst creatieve auteurs en toch krijgt de dichtkunst vaak niet de aandacht die ze verdient. Bovendien is de poëtische beleving een van de hoekstenen van de creatie van kunst. Helaas is het voor velen een hele uitdaging om zich in deze rijkdom te verdiepen.
Daar willen we iets aan doen en dat is precies de bestaansreden van onze poëzieleesgroep.
Samen met dichter en begeleider Daniel Billiet zetten we de deuren van de poëzie helemaal open en reiken we u de hand om uw blik te vestigen op het aanbod in de hedendaagse poëzie.
In vier bijeenkomsten, gespreid over het komende jaar, bespreken we telkens het werk van een gevestigde dichter. De eigen leeservaringen kunnen delen en samen op zoek gaan naar de betekenis van de gedichten staat daarbij centraal. Onze begeleider helpt daarbij om de juiste krijtlijnen uit te zetten.
We doen echter ook meer. We geven jong talent ook graag een podium en daarom stellen we aan de hand van twee gedichten telkens ook een bundel van een gewaardeerde, maar minder gekende dichter voor.
Om bij aanvang van een bijeenkomst helemaal in de sfeer te komen, luisteren we naar het favoriete gedicht van een bekende Vlaming en hun uitleg waarom net dat gedicht hen raakt.
We zorgen ervoor dat de groep niet overdadig groot wordt, dus zijn de plaatsen beperkt. Zo blijft de sfeer intiem en kan iedereen zijn of haar inbreng doen. Een glas wijn of een kop koffie helpt alvast om de tongen los te maken.
Gedetailleerd programma : klik hier

Leesgroep romans 2016-2017 bij Boekhandel De Reyghere
Geniet je ongeremd van boeken, maar mis je soms iemand om je ervaringen daarrond te delen? Kan je je enthousiasme niet onder stoelen of banken steken? Verbreed je graag je blik en smaak in boeken? Onze leesgroepen zijn al vijf jaar voor velen net dat duwtje in de rug om je leesgenot met een stevige dosis te verhogen.
In vier bijeenkomsten gedurende het jaar, komen we samen rond een welbepaald boek.
Voor dit vijfde seizoen gingen we op zoek naar boeken die met hun twee voeten in de wereld staan.
Met "Augustus" duiken we de geschiedenis in, "Judas" onderzoekt onze plaats in de wereld en hoe we met anderen kunnen samen leven, "De H is van havik" behandelt de grootste emoties die een mens kan ervaren, en in "De kozakkentuin" gaat het over een van de grootste schrijvers aller tijden: Fjodor Dostojevski.
Joris Barbier zorgt voor de begeleiding van de leesgroepen en biedt een basis om het gesprek op gang te krijgen. Aan u om er verder op in te gaan. We waken erover dat iedereen aan het woord komt en de gezellige sfeer van ons salon maakt dat iedereen zich thuisvoelt. Verder zorgen een kop koffie of een glaasje wijn voor de rest!
Om een goed gesprek op gang te krijgen en iedereen aan bod te laten komen, organiseren we ons in drie groepen met een maximum van 15 deelnemers per groep. Je kan kiezen voor de leesgroepen op dinsdagmiddag, woensdagavond of de donderdagmiddag. We raden aan om een vaste groep te volgen.
Onze selectie titels voor het komende leesjaar en de data van de leesgroepen vindt u hieronder. We hopen jullie hiermee opnieuw heel wat leesplezier te bezorgen. De sfeer in onze leesgroepen zit er wel degelijk goed in, mede dankzij de waardevolle input uit de groep!
Gedetailleerd programma : klik hier

De inschrijvingen worden definitief na betaling van € 30 voor de reeks van 4 sessies.
Gezien de grote vraag is het wenselijk dit spoedig te doen op rek.nr. BE46 0639 8429 7936 van Joris Barbier met vermelding "Leesgroep". Gelieve je inschrijving tevens te bevestigen via mail naar joris.barbier@dereyghere.be
In deze mail kan je aangeven of je op dinsdagnamiddag, woensdagavond of donderdagnamiddag aansluit.
De inschrijvingen worden opgemaakt in volgorde van de storting.

"BruTaal" wordt nieuw Brugs literair festival
Volgend jaar krijgt Brugge er een nieuw grootschalig cultureel gebeuren bij.
Het festival krijgt de werktitel "BruTaal" mee en wil Brugge linken aan taal.
Net zoals bij de Triënnale Brugge 2015 - Hedendaage kunst en architectuur in de historische stadskern - zal de Stad Brugge geen beroep doen op een externe curator voor het nieuwe festival.
“We zetten dit op samen met plaatselijke culturele actoren, waar ongetwijfeld spontaan een soort equipe uit zal ontstaan", zegt burgemeester Landuyt. Het nieuwe festival dat nog in een embryonaal stadium zit, krijgt de werktitel "BruTaal" mee en zal Brugge als stad linken aan taal en dus ook literatuur. “Ernstige literatuur doet de dingen vaak bewegen door heldere taal te gebruiken", aldus Landuyt. Een tijdstip voor het festival is er nog niet, “maar we organiseren liever iets als het mooi weer is dan slecht", besluit Landuyt.
Info : Stad Brugge/Dienst Cultuur, tel. 050 44 82 80 of dienst.cultuur@brugge.be


"Atlas" : eerste stadsgedicht voor Brugge
Herman Leenders is de nieuwe vrije stadsdichter van Brugge. Dit is een officieuze titel die sinds 2012 door het "Poëziebosnetwerk" wordt uitgereikt.
De eerste vrije stadsdichter was Hedwig Speliers, die 530 jaar na het overlijden van de vijftiende-eeuwse Brugse stadsdichter Anthonis de Roovere werd aangesteld.
Herman Leenders werd in 1960 in Brugge geboren en liep er ook school. Daarna studeerde hij Germaanse filologie. Hij publiceerde vijf poëziebundels, maar schreef ook de roman “De echtbreukeling” en een verhalenbundel “Het mennegat”.
Leenders kreeg van zijn muzes van het Poëziebos de opdracht om elf Brugse stadsgedichten te schrijven over schoonheid en troost, vreugde en ergernis, Brugge en de wereld. Zijn eerste stadsgedicht “Atlas” kan je alvast lezen op de site van het Poëziebosnetwerk (klik op de link)
zij is een web je wordt erin
geboren zij houdt je
vast je loopt door haar straten
gebogen haastig beschaamd
omdat het verraad is als je haar
verlaat blijft het rag als kleefkruid
aan je plakken
trekt als een cartograaf
de wegen die je volgt
zoektocht naar
een hart dat klopt
plattegrond van een doolhof
waaruit je niet ontsnapt

Om zijn vroegere werk te (her)ontdekken kan je natuurlijk in de bibliotheek terecht.
Website : www.poeziebos.be (klik op de link)

Poëziewedstrijd Tactiele Beeldentuin 't Wit Huis - Loppem
Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de tactiele beeldentuin in het Wit Huis (Rijselsestraat 13, 8210 Loppem) willen we in 2016 een poëziewedstrijd organiseren voor een ruim publiek.
De bedoeling van de wedstrijd is dat een professionele jury een vijftigtal gedichten selecteert uit de ingezonden gedichten. Deze worden gebundeld en uitgegeven.
Hieruit kunnen we dan ook nog eens een keuze maken van gedichten die we op affiches of panelen tentoonstellen in de tactiele beeldentuin. Het thema is vrijblijvend, met dien verstande dat de deelnemers weten dat hun gedicht kans maakt om tentoongesteld te worden.
Info : tel. 050 39 09 35 of info@vzwhetanker.be
Website : klik hier
Deze poëziewedstrijd verloopt in samenwerking met het Poëziecentrum (Gent) en Het Beleefde Genot (Zedelgem).

"Tussen d’oortjes" : voorleesuurtjes & workshops voor kids
Jeugdbibliotheek Biekorf en fililalen in de deelgemeenten

Programma voorjaar 2016 :
klik op bovenstaande affiche

In "Tussen d'oortjes" vertrekken we steeds van een boek of een verhaal dat tussen de oortjes blijft hangen en gaan daarna creatief aan de slag.

Bibliotheekfilialen, data en uren : klik hier

elke vrijdag & zaterdag (10-18 u.)
Koffie- en leessalon Raakpunt, Kuipersstraat 1, Brugge (naast Hoofdbibliotheek Biekorf)
Lekkere boeken met koffie

Contact : tel. 050 33 67 20 of info@raakpunt.be
Website (klik op de link)

Boekenmarkten in Damme Boekendorp
Marktplein, Damme
Iedere 2de zondag van de maand
Website : klik hier

Brugse dichter Peter Verhelst wint Herman De Coninckprijs 2015
Op 27 januari jongstleden werd bekendgemaakt dat de Brugse dichter Peter Verhelst werd bekroond met de "Herman De Coninckprijs". Zijn bundel "Wij totale vlam" wist de jury te overtuigen, en daarmee liet Verhelst collega dichters Els Moors, Geert Buelens, Maud Vanhauwaert en Leonard Nolens achter zich.
Op 10 maart presenteert Peter Verhelst zijn nieuwe roman "De kunst van het crashen" in het salon van Boekhandel De Reyghere, Markt 12, Brugge.
Meer informatie via deze link.

"SchrijfNEST"
"Let's Co & Co", Beenhouwersstraat 119, Brugge - 14-16.30 u.
n het "SchrijfNEST" kom je op een ontspannen manier in contact met schrijven.
Op de eerste en de tweede woensdagnamiddag van de maand schrijven we over alledaagse dingen, telkens rond een ander thema. We laten ons prikkelen door woorden, de omgeving, beelden, herinneringen, geuren,…
Zo ontdekken we - in de veilige geborgenheid van het nest - wat in ons leeft. Met korte, speelse opdrachten zorg ik ervoor dat je pen als vanzelf in beweging komt.
Iedereen kan meedoen in het "SchrijfNEST", wie al vaker heeft geschreven, maar evengoed wie nog nooit iets (creatiefs) op papier heeft gezet. Je hoeft niet grammaticaal correct of zonder fouten te kunnen schrijven. Het gaat om samen schrijven, om delen, om het proces.
Je kan een losse workshop volgen of vaker deelnemen.
Deelname : voor de begeleiding betaal je na de workshop een vrije bijdrage; dit wordt "achteraf waarderen" of "waardebepaling achteraf" genoemd, of "betaal wat je denkt dat dit voor jou waard is".
inschrijven is noodzakelijk via vivapo@me.com, want het aantal beschikbare schrijfplaatsen is beperkt.
Info : tel. 050 36 34 66 of 0496 12 16 08 - vivapo@me.com
Organisatie : Vivapo
Facebookpagina : klik hier

Een hapje met een boekje
Onlangs openden Tabitha Ackaert & Jos Deroo hun nieuwe zaak “Books & Brunch” : dé uitgelezen plek waar je in een luchtig en origineel interieur kunt genieten van een lekker hapje en drankje en een portie boeiende lectuur.
De combinatie van verschillende ontbijtjes, lichte lunches (boterhammen, salades, hartige American pancakes en burgers) en zoete desserts met een tweedehandsboekhandel, waar boeken van allerlei genres kunnen aangekocht worden tegen een zacht prijsje, zorgt voor een ontspannen sfeer.
Desgevallend kun je er ook je eigen, uitgelezen boeken verkopen.
Er wordt gezorgd voor een verrassend aanbod van gezonde en lekkere bereidingen waarbij de nadruk wordt gelegd op biologisch/organische ingrediënten die lokaal worden aangekocht.
Het leesvoer bestaat uit een mix van tweedehands-fictie en non-fictie waarbij geen enkel genre geschuwd wordt.
De krant ligt ter beschikking van de gasten, die ook gebruik kunnen maken van het draadloos netwerk en van één van de vele stopcontacten om hun laptop/tablet/telefoon op te laden.
Voorwaar een bezoekje waard!
Open : dinsdag t.e.m. vrijdag, 08.30-18 u. / zaterdag, 09-18 u.
Gesloten op zon-, maan- en feestdagen
Contact : tel. 050 70 90 79 of info@booksandbrunch.be
Website


_____________________________________Recente en/of te verwachten publicaties van Brugse schrijvers/dichters

"Brugs is oltied schoane" : Brugse uitdrukkingen en gezegden,
Onuitgegeven werk van Willy Lustenhouwer, gebundeld door Koen De BrabanderPaperback - 120 pag. - Afmeting: 12,5 x 20 cm - Prijs : € 17,95€ - ISBN : 978 94 6168 0327
Voorgesteld op vrijdag 29 augustus 2014.
Brugge heeft nooit een trouwere ambassadeur gekend dan Willy Lustenhouwer. Hij liet tijdens zijn carrière immers geen moment voorbijgaan om "zijn" stad en afkomst in de schijnwerpers te zetten.
Zijn lied "Zieje Van Brugge" (zet je vanachtere) - dat hij samen met zijn "broere" Roger Danneels schreef - is dé Brugse klassieker bij uitstek geworden. Welke Bruggeling kent het niet?
Velen herinneren zich Lustenhouwer als een begenadigd vertolker van talloze Brugse volksfiguren : Molviene, Zirromtje, Warten,... Allen kregen ze vorm door puzzelstukjes die hij na toevallige ontmoetingen in elkaar paste. Met hilarische kluchten en liedjes als resultaat.
Verrassend is het dus niet dat nét hij gebeten was door het Brugs dialect. Gedurende zijn leven noteerde hij plichtsgetrouw elke uitdrukking en elk gezegde dat aan zijn oor passeerde. Zijn doel was een Brugs woordenboek samen te stellen, om zo "zijn" taal te redden. Zijn dood stak daar echter jammer genoeg een stokje voor.
Het werk kwam een paar jaar geleden aan de oppervlakte. Een onschatbare verzameling aan Brugse uitdrukkingen en gezegden, rechtstreeks uit het persoonlijk archief van Willy Lustenhouwer. Een múst in elke Brugse bibliotheek!
Info/bestelling : Uitgeverij Zorro", tel.0476 673 805 of info@zorrobooks.be
Website : www.zorrobooks.be (klik op de link)
Facebookpagina : klik hier

Inspiratieboek "Een toekomst voor Ambachten"
Voor erfgoedwerkers, designers, ambachtslui, ondernemers, docenten, publiekswerkers ...Klik op bovenstaande cover

Deze publicatie is een realisatie van "Tapis plein vzw" en sluitstuk van het traject "Design met Wortels"
en het laboproject "Quartier Bricolé" dat een vervolg kent in Handmade in Brugge (klik op de link).
Als het stoffige imago wordt afgeschud en ambachten inhaken op allerlei actuele trends en uitdagingen, is de overlevingskans behoorlijk groot. Ambachten zijn perfecte bruggenbouwers tussen verleden en toekomst. De werkplaats van de maker is een gedroomde broedplaats voor innovatie. Bovendien kunnen ambachten ook ingezet worden om antwoord te formuleren op maatschappelijke, economische en ecologische uitdagingen die vandaag en zeker morgen onze aandacht eisen. Alleen een integrale benadering waarbij alle partijen (erfgoed, economie, onderwijs, design, toerisme...) samenwerken, kan leiden tot een duurzaam succes. Dit boek wil zowel wegwijzer als inspiratiebron zijn. Het reikt tools en inspirerende praktijkvoorbeelden aan om ambachten sterker op de kaart te zetten. Zowel voor erfgoedwerkers, designers, ambachtslui, ondernemers, docenten, publiekswerkers en meer...
• "Tapis plein" onderzoekt hoe je mensen actief bij erfgoed kan betrekken én culturele gewoonten en praktijken uit het verleden kan laten voortleven in de hedendaagse maatschappij.
"Tapis plein" zet hiertoe experimentele laboprojecten op, verstrekt advies en coaching, geeft vorming, reikt inspirerende methodieken en formats aan, detecteert en ontsluit originele praktijkvoorbeelden én schakelt zich in binnen transsectorale en internationale netwerken.
"Tapis plein" is erkend door de Vlaamse overheid als expertisecentrum voor erfgoed en participatie en focust in 2012-2016 op immaterieel cultureel erfgoed.
Website : www.tapisplein.be (klik op de link)
• Design met Wortels (2009-2014)
"Design met Wortels" is een traject van "Tapis plein vzw" dat zoekt naar manieren om ambachten een toekomst te geven. Het onderzoekt hoe traditionele vaardigheden en kennis doorgegeven kunnen worden, hoe ingezet kan worden op actualisering en innovatie, hoe nieuwe doelgroepen en publiek aangesproken kunnen worden (via educatie, duurzaam toerisme ...) en hoe samenwerking met andere sectoren opgezet kan worden. Daartoe zetten ze laboprojecten en praktijknetwerken op en delen ze expertise
Website : klik hier
Stuur meteen een mailtje naar ellen@tapisplein.be om het boek te bestellen voor slechts € 15 (inclusief verzendingskosten)
of download hier de pdf-versie!

Filip Strobbe schrijft een allesomvattende "Cultuur voor beginners"
Vooral in tijden van internet, met zijn onstuitbare lawine aan feitjes en nieuwtjes, is de behoefte aan een alles omvattende synthese ongemeen groot. Die gedachte inspireerde Filip Strobbe, directeur van Brugge Plus, tot het schrijven van een breed overzicht van het culturele landschap. Van pop & rock over theater, comedy, architectuur tot circus en mode en meer: het komt allemaal aan bod volgens een vastgelegd stramien : het belang, de origines, actueel, de clichés. Strobbe beseft: ‘Dit is een ambitieus project’.
Lees hier verder
Bron : Exit Magazine juni 2014
Het boek is een publicatie van Uitgeverij "Die Keure" (klik op de link)

"Brugge door kinderogen" : een boeiende brochure voor jonge snaken!
De nieuwe brochure "Brugge door kinderogen" neemt je mee op 4 leuke en actieve wandelingen in Brugge. Op iedere route zijn verschillende opdrachten die je samen met je kinderen (4-12 jaar) kunt uitvoeren. De gids bezorgt gezinnen met kinderen tot 12 jaar een gezellige dag en laat hen gekende en minder gekende hoekjes van Brugge op een kindvriendelijke manier ontdekken.
De gids kan ook gebruikt worden als (ouder)activiteit binnen de kinderopvang, in familiaal of ander groepsverband.
Brugge heeft immers heel wat te bieden voor kinderen.
Er zijn verborgen parken en speelpleinen, musea op kindermaat, aantrekkelijke winkels, leuke weetjes over onze historische gebouwen...
Je kunt de gids verkrijgen in het Sociaal Huis, Hoogstraat 9 (meerdere exemplaren), In&Uit en de Communicatiedienst.
Brugge door kinderogen is een initiatief van het Lokaal Overleg Kinderopvang en werd uitgewerkt door de firma Soulmadeworks in samenwerking met dienst Welzijn, Musea Brugge en stadsgids Filip Bil.
Info : tel. 050 32 77 90 of dienst.welzijn@brugge.be
Website : https://www.brugge.be/bruggedoorkinderogen (klik op de link)

"André De Meulemeester - Hommage Mystère"
Wie was de mysterieuze André De Meulemeester (Brugge, 28 december 1894-7 maart 1973)?
Een "uomo universalis", zo blijkt.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog reef hij als gevechtspiloot de ene overwinning na de andere binnen, wat hem de bijnaam "De Arend van Vlaanderen" opleverde. Na de Groote Oorlog verliet hij de luchtmacht om zich toe te leggen op het familiebedrijf, brouwerij "Aigle Belgica", nu een van de pijlers van de multinational Inbev. Daarnaast werkte hij vanaf 1931 tot aan zijn dood als kunstenaar. Zijn oeuvre bestaat uit meer dan 1400 tekeningen en aquarellen. Ze getuigen van een grote mensenkennis en een cynische kijk op de mens en zijn omgeving, maar ook van een ongeloofl ijk vakmanschap. Vooral hoogwaardigheidsbekleders en notabelen ontsnapten niet aan zijn humoristisch - en vaak zelfs pijnlijk sarcastisch - penseel. Het "Hommage Mystère" van André De Meulemeester brengt het buitengewone verhaal van deze veelzijdige persoonlijkheid. En een selectie van zijn kleurrijke Ensoriaanse taferelen, van zijn fascinerende landschappen en stadsgezichten, van zijn grappige cartoons. Ze bewijzen dat zijn onbekendheid geheel onterecht is. De Stad Brugge brengt van 7 tot 21 maart 2014 hulde aan deze bijzondere man, met een tentoonstelling van zijn werk in de Stadshallen.
Meer info : klik hier
Op 31 maart 2014 verschijnt bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts het boek
"André De Meulemeester - Hommage Mystère" : klik hier
Meer over het leven van André De Meulemeester verneemt u op een aan hem gewijde blog : klik hier

Till-Holger Borchert (hoofdconservator Groeningemuseum Brugge) maakte origineel kijkboek over Vlaamse meesterwerken
"Meesterwerk : van Van Eyck tot Rubens in detail" belicht op een originele manier veertig meesterwerken uit de Vlaamse schilderkunst .
Het is niet het zoveelste boek over Van Eyck , Bosch en Rubens maar een kijkboek dat focust op de details.
Een uitgave van Lannoo.
Meer info : www.lannoo.be/meesterwerk (klik op de link)

"Kussen uit België" : Bruggeling Marec geeft zijn kijk op 2013 in cartoons
Van Obama 2.0 tot de aftreding van Benedictus XVI en de tronendans in Nederland.
Van de "Fyra" tot de ontspoorde trein in Wetteren.
Over de tweedracht in de Belgische politiek en de machtsgreep van de Rode Duivels.
Over het homohuwelijk in Frankrijk en de oorlog in Syrië.
Over het pensioen van Albert II en de troonsbestijging van zijn zoon Filip.
Zonder nood aan prestatiebevorderende middelen - Lance kan er nog van leren - tekende Marec ook dit jaar de belangrijkste nieuwsfeiten voor u uit.
De cartoons verschenen dagelijks in "Het Nieuwsblad", "De Gentenaar" en "Dag Allemaal".
Prijs : € 12,50
Een publicatie van Uitgeverij Van Halewyck
Verkrijgbaar bij De Standaard Boekhandel

"Brugge en zijn bioscoopverleden"
"Voor de bioscoopgeschiedenis van Brugge is 12 mei 1909 een memorabele dag, want toen opende Cinema Pathé zijn deuren. Men vertoonde er wel niet de eerste film in Brugge", zo schrijft Bruggeling Bob Warnier in zijn jongste boek "Brugge en zijn bioscoopverleden".
De geschiedenis van de Brugse cinema's komt tot leven, gelardeerd met iconen als Arnold Schwarzenegger en Jo Röpcke.
Naast de Brugse bioscopen komen ook de zalen in de rand aan bod.
Interessante toemaatjes zijn de rol van Brugge als filmset en de stad als decor voor tv-reeksen.
Het boek is daarenboven rijkelijk geïllustreerd met filmaffiches, documenten die reeds lang uit het straatbeeld verdwenen zijn.
De Brugse afdeling van de West-Vlaamse Gidsenkring , waarvan de auteur actief lid is, stond in voor de publicatie.
Het boek telt 184 bladzijden, kost € 24 en is vanaf 21 november 2013 verkrijgbaar bij de betere boekhandel.
Bekijk de cover hier
Website Uitgaven West-Vlaamse Gidsenkring Brugge : www.gidsenkringbrugge.com/nl/uitgaven.html (klik op de link)

"Brouwen en mouten in Brugge in de 19de en 20ste eeuw"
Het Stadsarchief van Brugge bewaart het bedrijfsarchief van de voormalige brouwerij ’t Hamerken (1872-1982).
Dit archief (omvang 50 strekkende meter) is in 2005 door de vzw ’t Hamerken aan het Stadsarchief in bewaring gegeven.
Naar aanleiding van het 25–jarig bestaan van deze vzw, die zich inzet voor de brouwerijgeschiedenis, wordt er in het Stadsarchief een tentoonstelling opgezet rond het thema brouwen en mouten in Brugge in de 19de en 20ste eeuw.
Daarvoor putten we - wat documenten en beeldmateriaal betreft - onder meer uit het reeds vermelde bedrijfsarchief ’t Hamerken
en - wat voorwerpen betreft - uit de waardevolle collectie van oude brouw- en mouttoestellen die de jarige vzw in de loop der jaren wist te verzamelen.
De focus ligt natuurlijk niet enkel op de brouwerij ’t Hamerken. Zo telde Brugge omstreeks 1880 26 brouwerijen, waarvan het merendeel over een eigen mouterij beschikte. In het begin van de 20ste eeuw was het aantal brouwerijen aangegroeid tot 31.
Het was toen nog volop de periode van de hogegistingsbieren met het traditionele bruin en witbier. Een aantal brouwden de bekende Brugse Tripel (drie maal zo sterk het gewone bier).
De tentoonstelling is gratis te bezoeken elk dag van de week van 9.30 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 17 u.
Na.v. het zilveren jubileum van de vzw ’t Hamerken verschijnt ook de publicatie "Brugse Bierhistories"
met bijdragen over het brouw- en moutgebeuren in Brugge, geschreven door enkele ‘bier-specialisten’.
Deze publicatie (112 pagina's) is te koop aan € 15 in het Stadsarchief en in de boekhandel.
Affiche tentoonstelling : klik hier

"Een heel bijzondere kat"
Brugs jeugdauteur en illustrator Greet Bosschaert stelt op 17 oktober 2013 haar nieuwste boek “Een heel bijzondere kat” voor.
Billy is een kleine, grijze binnenkat. Hij heeft een lief klein baasje. Billy is vaak alleen en dan verveelt hij zich.
Op een dag waagt hij zich verder dan zijn eigen dakgoot. Hij vindt de weg naar huis niet meer terug.
Uiteindelijk belandt hij in de tuin van Snippi. Snippi is een binnen-buitenkat. Hij heeft een heerlijk leven.
Billy blijft en krijgt een nieuwe naam van Snippi’s baas : Topolino.
Topolino vindt het erg leuk in de tuin, maar hij mist zijn kleine baasje…
Een herkenbaar en teder verhaal voor kattenbaasjes.
Over katten die binnen zitten en buiten willen spelen.
Warme illustraties in collagetechniek.
Meer info : klik hier

Marc Wildemeersch scoort in Londen met boek over Orwell & Kopp
De Brugse leraar Marc Wildemeersch publiceerde in 2010 een boeiende monografie over het avontuurlijke leven
van Georges Kopp, die bekend werd als de "Belgische" vriend van de Britse schrijver George Orwell.
Beiden ontmoetten elkaar tijdens en na de Spaanse burgeroorlog.
Vandaag, drie jaar later, volgt voor deze Brugse auteur een belangrijke waardering : een vertaalde en uitgebreide versie van het boek bij het Engelse "Bookmarks", en oplagecijfers die hier doen dromen.
Lees verder : klik hier
Bekijk hier de affiche van de boekvoorstelling op 28 oktober 2013 in Londen

"Het nest tussen waarheid en herinnering" : Johan Debruyne blogt in boekvorm
Alles kan de Brugse auteur Johan Debruyne (°1953) inspireren.
Na een begeesterende carrière in het onderwijs blijft vooral het culturele leven hem inspireren, maar ook de sport, de evoluties in onze samenleving, schoonheid, het leven van de man in de straat, de dieren (waarvoor hij een onvoorwaardelijke liefde koestert) krijgen een plaats in zijn pennenvruchten.
Voor kranten schrijft hij niet meer, maar met wekelijkse regelmaat geeft hij vorm aan zijn visie op de dingen : de politiek, het wereldje van de kunst, de kleine kantjes, het gesjoemel in achterkamertjes, wat er om hem heen gebeurt....
En steevast vormen zijn liefde voor schoonheid en de dieren een rode draad. Het is liefde die zijn weemoed verguldt.
De man die tientallen jaren over cultuur schreef, maar ook lang actief was in een sociale wijk, pent zijn gevoelens neer in een vloeiende, aanstekelijke, begrijpbare taal. Dat hij het leven van elke dag op zijn geheel eigen manier
boetseert. Daarbij zijn kritiek niet spaart. Net zomin als hij zijn geboortestad Brugge heeft ontzien, telkens er weer bronzen onzin op straten en pleinen werd neergepoot.
De man die voor zijn scherpe pen ooit bekroond werd met de "Gouden Hugo" heeft zijn colère wat ingeruild voor nostalgie.
Hij leeft vandaag maar refereert graag naar vroeger. Naar zijn kommerloze jeugdjaren. stelt zich vragen en verwoordt zijn gevoelens op een lyrische manier.
Zowat al wat hij vroeger heeft geschreven, is nu gebundeld in het boek "Het nest tussen waarheid en herinnering"
Een bijzonder boek over Brugge
Paperback - 144 pagina's. - Afmeting: 15 x 21 cm - Prijs : € 15,95
ISBN 2 978 94 6163 0198
Een uitgave van Zorro Uitgeverij (klik op de link)

Brugs dichterscollectief "Het Venijnig Gebroed" kleurt Kunstenfestival 2013 met "Let Go - Videopoem Unlimited"
Voor Kunstenfestival Watou maakte "Het Venijnig Gebroed" een multimediale installatie in het teken van de liefde, getiteld "Videopoem Unlimited". Het resultaat is te zien op Kunstenfestival Watou van 6 juli tot 1 september 2013 in de Douviehoeve.
De leden van het collectief schreven elk twintig gedichten die een mogelijke definitie van de liefde inhouden en filmden daarnaast ook 200 videofragmenten.
Doordat de film- en gedichtfragmenten aan de hand van een computerprogramma in willekeurige volgorde afgespeeld worden, ontstaat een ongelimiteerde mogelijkheid aan poëtische combinaties.
De software voor de random-projectie werd gecreëerd door Jan Van Oekelen.
Website Kunstenfestival Watou - Website Het Venijnig Gebroed (klik op de links)

"Het klavecimbel van Ligeti"
Musicologe Sofie Taes publiceerde boek over 50 jaar MAfestival in Brugge en Oude Muziek in Vlaanderen
Het MAfestival Brugge, dat dit jaar zijn 50ste verjaardag vierde, kon deze heuglijke gebeurtenis niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. In samenwerking met musicologe Sofie Taes en met het Brugse stadsarchief, werd een publicatie uitgegeven over de historische en toekomstige rol van het festival binnen de wereld van de Oude Muziek.
Musicologe Sofie Taes spitte in het uitgebreide archief van 50 edities Festival van Vlaanderen Brugge.
In deze publicatie beschrijft ze hoe het festival een pioniersrol op het vlak van de historische uitvoeringspraktijk speelde en onder impuls van oprichter Robrecht Dewitte uitgroeide tot een van de belangrijkste festivals voor Oude Muziek.
Daarnaast blikt ze, samen met onder andere René Jacobs, Skip Sempé, Lionel Meunier, Jos Van Immerseel en Chris Maene, vooruit op de toekomst van de Oude Muziek.
Inclusief cd met opnames gemaakt door Radio 3/Klara tijdens de verschillende edities van het Festival van Vlaanderen Brugge.
Te koop via sofie@mafestival.be
Een uitgave van Stichting Kunstboek (klik op de link)

"Prinses Mathilde, de eerste veertig jaren" door Brigitte Balfoort
De van origine Brugse Brigitte Balfoort werkt al sinds 1993 als beroepsjournaliste.
Ze begon haar carrière bij de toenmalige BRTN-radio.
Daarna volgden Focus-televisie en de vtm-Nieuwsdienst. Sinds 12 jaar heeft ze zich gespecialiseerd als hofreporter.
Ze is fulltime medewerkster aan het VTM-magazine "Royalty" en het blad "Royals".
Van haar hand verschenen enkele publicaties zoals onder meer "Koningin Fabiola, een meisje van 80" (2008),
"Kroonprins Filip" (2007), "Koning Albert" (2003) en "De Constitutionele Monarchie" (2009) in opdracht van de Kanselarij van de Eerste Minister.
In november 2012 verscheen haar nieuwste boek "Prinses Mathilde, de eerste veertig jaren", naar aanleiding van de veertigste verjaardag van de prinses in januari 2013.
Naast deze activiteiten toert Balfoort in Vlaanderen rond met voordrachten over het koningshuis.
Website Brigitte Balfoort - Uitgegeven bij Houtekiet (klik op de links)

“Potten gluren bij de buren, de wereld op je bord”
Op vrijdag 5 juli jl. stelde "Stichting Kunstboek" het boek “Potten gluren bij de buren” voor, een multicultureel gezinskookboek samengesteld door An Vissers & Sarah Bauwens (medewerkster Stedelijke Musea Brugge), die ook voor de foto’s zorgde.
In dit boek maken we kennis met de traditionele keuken van tien Belgische gezinnen, waarvan negen “nieuwe Belgische families”. Auteurs Sarah Bauwens en An Vissers gaan daarbij op zoek naar het antwoord op de vraag die zij van hun eigen kinderen voorgeschoteld kregen : “Mama, eten ze bij mijn nieuwe vriend Maxime, die van Kameroen komt, hetzelfde als bij ons?”
Vandaar onstond de idee van het pottengluren : An en Sarah bezochten negen gezinnen van nieuwe Belgen die voor evenveel minder bekende of ongekende wereldkeukens staan.
Ieder gezin vergastte hen op een tweetal typische gerechten, steeds op basis van ingrediënten die je ook bij ons gemakkelijk in de handel vindt. Daarnaast vernamen de auteurs veel over de locale tradities, de manier waarop de boodschappen gedaan worden en er uiteraard gekookt wordt.
Onvermijdelijk kwam telkens ook het persoonlijke en vaak aangrijpende levensverhaal ter sprake.
Alle gastgezinnen openden tijdens die ontmoetingen niet alleen hun kookpotten maar ook hun hart.
Het relaas van deze ontmoetingen, alsook de receptuur van alle gerechten staat te lezen in “Pottengluren bij de buren”
Website Stichting Kunstboek : klik hier

"Op schouders van ouders" : een schooldirecteur leert opvoeden
Een directeur van een Brugse secundaire school die een boek pleegt over hoe vandaag met jongeren om te gaan en op te voeden, het gebeurt eerder zelden.
Sinds Multatuli weten we dat dierenoppassers wel een speciale opleiding genieten, "maar kinderen houdt iedereen", en Danny Van De Velde wil daar iets aan doen. Kinderen opvoeden klinkt overigens niet erg sexy, hoewel het "gespreksonderwerp nummer één is onder vrienden, met buren of familie of op het werk", merkt de auteur op.
Van De Velde, zelf vader van drie tieners, wil daarom ‘het gevarieerde palet palet van het opvoedingsgebeuren in beeld brengen. Merkwaardig is dat de auteur hiervoor niet op zoek gaat naar saaie passages uit de vakliteratuur, maar grasduint ‘in gedichten, citaten, romanfragmenten en films. De auteur vindt immers dat "de kracht van een treffend gedicht, een beklijvende film of een goed boek het in het werk zetten is van de werkelijkheid".
Kinderen grootbrengen is vandaag een hele onderneming geworden en vooral jonge ouders zoeken een houvast, maar de vloed aan opvoedingstips in boek en media maakt hen soms onzeker. Dit boek laat een andere kant zien en een andere klank horen, waarbij opvoeden veeleer "een kunst" is.
Voor wie op een of andere manier met opvoeden betrokken is, is dit boek een boeiende bron van ideeën en tips, waar de oorlog in landschap en steden zijn littekens heeft nagelaten.
Uitgegeven bij Garant : Somersstraat 13-15, 2018 Antwerpen, tel. 03 231 29 00 of uitgeverij@garant.be
Webpagina Garant (klik op de link)

Poëziebundel "De stem van de stad"Nieuwe dichtbundel van Hedwig Speliers, de eerste officieuze stadsdichter der Lage Landen.
Als provinciehoofdstad heeft Brugge nog wel enkele gebreken om in te vullen.
Echter, waar de stad in tekortschiet, durft het volk zelf nog zijn aanvullingen te doen.
Met die gedachte in het achterhoofd stelde het Lappersfort Poëziebos vorig jaar Hedwig Speliers aan als eerste - dan wel officieuze - Brugse stadsdichter.
Speliers vervulde die rol met glans en passie en goot zijn gedachten in 24 stadsgedichten rond typisch Brugse thema's als het Concertgebouw, Guido Gezelle, Cinema Lumière en Club Brugge.
Deze gedichten werden nu gebundeld in "De stem van de stad".

De Stem van de stad op Facebook (klik op de link)
”Onder Ogen Zien” : Gids naar de slagvelden van Wereldoorlog I
Een boek samengesteld door Steven Slos (medewerker vzw Brugge Plus, Brugge) & Bart Debeer,
een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts.
In 2014 is het honderd jaar geleden dat de “Groote Oorlog“ begon.
Wie graag de zichtbare sporen van WO I wil zien, kan terecht in dit boek.