Agenda Brugge
In de kijker

Update : maandag 11 december 2017


Een voorproefje van de evenementen in 2017 & 2018 : klik hier

Bekijk hier één van de kalenderbladen uit de nieuwe jaarkalender 2018 van Marec

In de loop van de maand december swingen de fuiven letterlijk de pan uit,
met als orgelpunt oudejaarsavond waarop een massa feestneuzen uit volle borst zingend het voorbije jaar achter zich laten en welgezind het nieuwe jaar inzetten.
Klik hier voor een overzicht

zondag 21 oktober 2018 : The Great Bruges Marathon : klik hier

zaterdag 16 december 2017
Snuffel Backpackers Hostel, Ezelstraat 42, Brugge - 10-22 u.
Schrijfmarathon voor Amnesty International

Klik op bovenstaande affiche

1 > 28 februari 2018
EEN MAAND ZONDER ALCOHOL

Klik op bovenstaande affiche

zondag 31 december 2017
Beursplein, Brugge - vanaf 22.45 u.
Brugge zingt van oud naar nieuwKlik op bovenstaande affiche

vrijdag 26 & zaterdag 27 januari 2018
Burg, Brugge - vanaf 19 u.
WINTERVONKEN
Gratis toegangKlik op bovenstaande affiche

UITWIJKEN 2018
Cultuur op toer in de Brugse wijken


Diverse data en locaties

Klik hier voor een overzicht

Kerstshopping in BruggeEindejaarsmobiliteitsplan maaakt van shoppen een feest : 10 shoppingdagen!

Vanaf december is het weer shoppen troef in Brugge. De Stad, De Lijn en de handelaars slaan opnieuw de handen in elkaar omdankzij een efficiënt eindejaarsmobiliteitsplan - het autoverkeer weg te houden uit het centrum. Tijdens de Shoppingdagen (2, 3, 9, 10, 16, 17, 23 en 30 december en 6 en 7 januari), zijn de drukste winkelstraten tussen 13 u. en 18 u. voorbehouden voor voetgangers. De Zuidzandstraat, de Steenstraat, de Geldmuntstraat, de Noordzandstraat, de Markt en de doorsteek naar de Eiermarkt worden verkeersvrij gemaakt om het shoppen extra aangenaam te maken.

Verkeersmaatregelen

Tijdens de Shoppingdagen is gemotoriseerd verkeer niet toegelaten in de hierbovenvermelde straten. Enkel bestuurders met een geldig door laatbewijs, een hotelvoucher met vertrek- of aankomstdatum op een Shoppingdag, een Europese kaart voor mensen met een beperking, een parkeerkaart voor zorgverstrekkers of een geldig abonnement en gepersonaliseerde brief van InterParking voor Parking Zilverpand mogen die dagen stapvoets rijden in de Zuidzandstraat.
De centrumparkings Zilverpand en Biekorf zijn tijdens de Shoppingdagen niet bereikbaar voor bezoekers, maar wel voor abonnementhouders. De andere ondergrondse parkings zijn gewoon bereikbaar. Taxi’s krijgen een tijdelijke standplaats op de laad- en loszone in de Wollestraat. Ze hebben geen toegang tot de autoluwe winkelstraten.

Extra bussen en parkings

De Lijn zorgt tijdens de Shoppingdagen voor gratis openbaar vervoer op het volledige stadsnet. De stadsbussen rijden volgens de reguliere dienstregeling. In het centrum volgen enkele bussen een alternatief parcours tussen 12.30 u. en 19.00 u. omdat de bediening van de halte Markt wegvalt. De dichtste haltes worden dan Stadsschouwburg en de
tijdelijke stopplaatsen aan het Guido Gezelleplein en aan de Dijver.
Tussen 12.30 u. en 19.00 u. worden ook extra bussen ingelegd. Extra pendelbussen zorgen voor een vlotte verbinding tussen de P&R- en Randparkings en het centrum en van en naar de P&R-parking Steenbrugge. De parkings van Vives en het AZ Sint-Jan worden voor de gelegenheid ingericht als bijkomende P&R-parking. Er worden ook extra ritten ingelegd op de voorstadslijnen: van en naar Jabbeke, Loppem, Zedelgem, Oostkamp, Sijsele of Beernem.

Oudejaarsavond

Van 08.00 u. ’s morgens op oudejaarsdag tot 07.00 u. ’s ochtends op nieuwjaarsdag reis je gratis op Brugs grondgebied.

7 november > 18 december 2017
Diverse data & locaties
Vredesactie 2017Klik op bovenstaande affiche

"JEUNEN" is het mooiste dialectwoord van Vlaanderen16.775 Vlamingen hebben onlangs hun stem uitgebracht voor de verkiezing "Dialectparel van Vlaanderen" van Hautekiet op Radio 1 en De Standaard.
De winnaar werd … "JEUNEN". Proficiat aan alle West-Vlamingen!
"Jeunen" betekent volgens kenners zoveel als ‘zich amuseren, terwijl je je echt goed voelt, op dat moment, op die plaats, met die mensen’ ... lees meer hierover

vrijdag 25 november 2017 t.e.m. zondag 7 januari 2018
Stationsplein, Brugge - dagelijks : 10-19 u.
IJSSCULPTURENFESTIVALKlik op bovenstaande affiche

zondag 8 januari 2018
Burg, Brugge - vanaf 11.45 u.

Nieuwjaarsdrink voor alle BruggelingenKlik op bovenstaande foto

augustus 2018 : World Lace Congress
Diverse locaties in en rond Brugge

Website/inschrijvingen : klik hier

18 t.e.m. 24 december 2017
In heel Vlaanderen
De "Warmste Week" van Studio Brussel

Klik op bovenstaande affiche

"The Academy" - Musical workshops
Het Entrepot, Binnenweg 4, Brugge (diverse data)Klik op bovenstaande affiche


Winterconcerten Vocaal Ensemble "De Wijngaard"

Begijnhofkerk, Brugge

• zondag 17 december 2017
kerstmatinee & kerstconcert - 12 u. & 16 u.
• zondag 31 december 2017 - 15.30 u.: "Sylvesterconcert"
Recital door Bart Coppé (trompet) & Ignace Michiels (orgel)
• zondag 4 februari 2018 - 15.30 u. : Lichtmisconcert
Recital door Inge Zutterman (sopraan) & Ignace Michiels (orgel)
• zondag 4 maart 2018 - 15.30 u. : "Laetare"-concert
Recital door Guillaume Michiels (hoorn) & Ignace Michiels (orgel)

Het vocaal ensemble 'De Wijngaard' en solisten onder leiding van Ignace Michiels brengen stemmige kerstmuziek, afgewisseld door instrumentale intermezzi.
Vocaal ensemble ‘De Wijngaard’ is een projectkoor dat te Brugge werd opgericht door Ignace Michiels. Het voerde de voorbije jaren een uitzonderlijk repertoire op. Het gezelschap wordt samengesteld naargelang de bezetting en bestaat uit geselecteerde Vlaamse koristen. Jaarlijks treedt het gezelschap op in samenwerking met een Duitse delegatie onder de naam Regerchor International.
Ignace Michiels is leraar aan het Brugse conservatorium, artistiek docent aan de hogeschool te Gent en gastdocent aan Wheaton College te Chicago. Sinds 1991 is hij titularis-organist van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge en organisator van de Kathedraalconcerten. Ignace Michiels concerteert in zowat alle continenten en maakt naast vele cd-producties meerdere opnames voor radio- en tv stations. In 2009 werd hij bekroond met de Prijs van de Sociaal-Culturele Raad als verdienstelijke Bruggeling.

Kaarten in voorverkoop kosten € 10 en zijn verkrijgbaar via Parallax Herenkleding in Brugge (Zuidzandstraat17) of in het Liturgisch centrum De Wijngaard in Brugge (Begijnhof 4).
Aan de deur kost een kaart € 12
Meer info via gsm 0476 75 63 85

vanaf zondag 17 september 2017
Concertgebouw, ’t Zand 34, Brugge
Openingstijden : klik hier
CONCERTGEBOUW CIRCUIT

Klik op bovenstaande afbeelding

Het Concertgebouw zet zijn deuren voortaan ook overdag open en geeft zijn geheimen prijs tijdens een belevingsparcours.
Tijdens dit "Concertgebouw Circuit" ontdek je de hedendaagse architectuur en de schitterende akoestiek van dit cultuurhuis en krijg je een blik op de werking, de kunstcollectie en de klankkunst.

Nieuw : Brugge heeft voortaan eigen monopolybord!

Klik op bovenstaande afbeelding

Razend benieuwd? : het spel kan nu al in voorverkoop besteld worden - klik hier

Samen veilig naar School!Klik op bovenstaande afbeelding

Voorstellingen van "De Andere Film" voortaan in
Kinepolis, Koning Albert I-laan? Sint-Michiels (Brugge)
Programma : klik hier

Kalender Jupiler Pro League : Belgische voetbalcompetitie 2017-2018Klik op bovenstaand logo

vrijdag 15, zaterdag 16 & zondag 17 december 2017
Stadshallen ( Belfort), Markt 7, Brugge
Oxfam Geschenkenbeurs

Klik op bovenstaande affiche

Brugge heeft vanaf september een nieuwe stadsbeiaardier : klik hier

Brugs is "Oltied Schoane"
“Kozientjes” is Brugs voor kozijntjes en betekent een reumatische ontsteking aan het been als gevolg van een verhoogde purineafbraak door overmatig drankgebruik, zeg maar jicht. De verkiezing van het zorgwoord van het jaar vond plaats in het Guido Gezellemuseum en was een initiatief van het Museum voor Volkskunde, de Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle en de Facebookpagina Brugs is “Oltied Schoane”. Mensen konden uit een shortlist van tien woorden hun stem uitbrengen op papier in het museum zelf of online via Facebook : https://www.facebook.com/groups/brugsisoltiedschoane/
Ken je zelf een origineel, grappig Brugs woord of gezegde, aarzel dan niet het te plaatsen op bovennstaande Facebookpagina!

Wedstrijd beeldende kunst “Input-Output” zoekt jonge kunstenaars
Dit najaar organiseert het Cultuurcentrum Brugge voor de zevende maal de wedstrijd voor jonge beeldende kunstenaars “Input-Output”. ledereen die geboren is na 31 december 1982 en vóór 1 januari 2000 kan gratis deelnemen. Doel is om jonge, beloftevolle artiesten de kans te bieden om met hun creaties naar buiten te treden en zichzelf naar de kunstwereld te profileren. Wie wil deelnemen, kan dit tot uiterlijk maandag 31 juli. Een deskundige jury zal zich buigen over de ingezonden werken en een selectie maken. De tentoonstelling met de uitverkoren werken zal lopen van zondag 22 oktober tot en met zondag 19 november 2017 in De Bond, Buiten Smedenvest 1, Brugge
Meer info : klik hier

Welke Brugse handelszaak heeft mooiste Nederlandstalige naam ?
Op maandag 10 juli 2015 vindt de uitreiking van de tweejaarlijkse “Goeiendagprijs” plaats. De prijs gaat naar de handelszaak met de mooiste Nederlandstalige naam. Twee jaar geleden ging die naar kledingszaak “Twee Meisjes” in de Sint-Jakobsstraat. Ook andere handelszaken,  zoals kapsalon “De Hoofdzaak”, Bistro Refter en dierenartspraktijk “Van Kop tot Staart” staan op de erelijst.
Handelszaken, bedrijven en instellingen kunnen zich kandidaat stellen. Ook particulieren die een opvallende naam opmerken mogen dit doorgeven. Dit kan tot en met maandag 5 juni via stadsarchief@brugge.be of bij het 11-Juli Komitee via roelandvddriessche@hotmail.com

Data "Music For Life 2017" (Studio Brussel) : klik hier

Street Art Project "Legendz" van start gegaanStreet art kunstenaar Jeremiah Persyn beet maandag 3 april jongstleden de spits af van het Brugse street art project "Legendz". Hij wil de rijke Brugse geschiedenis in een eigentijds kleedje tonen. Legendes en oude verhalen worden in een nieuwe vorm gegoten en verbinden oud en nieuw in de stad.
Samen met Stefaan De Croock (Strook) en Stan Slabbinck maken ze in de loop van het jaar elk een verfrissend kunstwerk in de Brugse binnenstad.
Wie kent nog de oude Brugse verhalen, de symboliek en het verleden? Wat kent de jeugd van de oudheid, het ontstaan van de stad, het Brugs beertje, de Tempeliers, Maria van Bourgondië, WOII en nog zoveel meer.
Het doel van dit street art project is om op enkele locaties in de stad zo’n verhaal te brengen. Iets wat ook jongeren aantrekt door de hedendaagse vormgeving en de ouderen doet 'herinneren'. Doorheen 2017 zullen drie kunstwerken in het straatbeeld opduiken.
Lees hier verder

Bisdom Brugge beschikt voortaan over eigen YouTube-kanaal : klik hier

Seniorensportacademie is weer opgestart
Klik hier voor de diverse activiteiten en locaties
Info : Huis van de Bruggeling, tel. 050 44 80 00 of info@brugge.be
of Stedelijke Sportdienst Brugge, tel. 050 72 70 00 of sportdienst@brugge.be

“De Brugsche Babbel”
Crowne Plaza, Burg 10, Brugge - telkens op zondag om 10.30 u.
Het is de bedoeling “De Brugsche Babbel” zes keer per jaar te organiseren.
De "Brugsche Babbel" will telkens bekende en minder bekende Bruggelingen in een panel verzamelen. Het is de bedoeling met hen te praten over de Brugse actualiteit, over wat er leeft in de stad, over verzuchtingen en noden. “Uiteraard vertrekt elk panellid met zijn eigen verhaal, maar het zou heel tof zijn mochten ze in debat gaan met elkaar en zelfs met het publiek als dat kan”, zegt Nico Blontrock, die de Brugsche babbel zal leiden.
“Je mag het geen 'Zevende Dag' op locatie noemen, maar de formule is wat gelijklopend; zij het dan dat er vooral Brugse items zullen in aan bod komen. Al kan bij uitbreiding natuurlijk ook wat er gebeurt in de rest van de wereld kan ter sprake komen. We zien wel, het initiatief moet natuurlijk groeien en zichzelf bewijzen, maar ik denk wel dat dit een slaagkans heeft"
“Iedereen kan gratis de "Brugsche Babbel" bijwonen. "We hopen dat dit voor de Bruggeling een vaste gewoonte wordt om die zondagvoormiddagen binnen te wippen in de Crowne Plaza. En eventueel als hij of zij daar zin in heeft mee te praten met de leden van het panel”.
“De Brugsche Babbel” is een initiatief van Tejo Brugge.
Info  tel.  0475 36 36 27

25 auteurs schreven samen de ultieme West-Vlaamse roman
Wie houdt van romans moet zeker “De dag dat Emmanuel Dedeckere, heer van stand, in Brugge begraven werd” in huis halen. Het 216 bladzijden tellende boek is de ultieme West-Vlaamse roman, geschreven door 25 auteurs waaronder enkele bekende koppen.
De beklijvende roman met thrillerallures speelt zich af in Brugge, Knokke en Italië. Elke auteur schreef een hoofdstuk, voortbouwend op die van hun voorganger, daarbij uiteraard de bestaande verhaallijnen respecterend.
De schrijvers die hun bijdrage leverden zijn Pierre Darge, Greet Verleye, Mattijs Degrande, Yves Slabbinck, Anne Smekens, Fernand Bonny, Nico Blontrock, Lieven Luypaert, Yves Roose, Stefanie Demaseure, Luc De Clercq, Koen D'haene, Danielle Favorin, Michel Bruyer, Elke Van de Kerckhove, Paul Saelens & Martine Mensaert, Anais Allemeersch, Hervé Deleu, Lindsy Desmet, Evelien Vantomme, Dimitri Dhollander, Mariane Fack, Jan Deroose, Thijs Demulder en Patrick Moenaert.
Het boek kost € 19,95 en is een uitgave van Zorro Uitgeverij.
Meer info : klik hier

zondag 15 oktober 2017
In en rond Brugge
Bruges Marathon

Klik op bovenstaande affiche

Welkom in de virtuele leeszaal van het Stadsarchief van Brugge
Hier kan je online akten van de burgerlijke stand (tot 1915) en een aantal reeksen bevolkingsregisters van de stad Brugge doorzoeken en bekijken. Je hoeft je dus voor deze archiefdocumenten niet langer te verplaatsen naar onze leeszaal. Voortaan kan je van thuis uit dit alles volledig kosteloos opzoeken, consulteren, afdrukken of in je eigen digitaal dossier bijhouden. Om dit alles te kunnen doen, moet je je wel registreren. Geen paniek : dit duurt slechts enkele seconden en is volledig gratis.
Registratie is gratis voor iedereen.
Belangrijk bericht!
Sinds 6 december 2016 zijn de bijna duizend gedrukte aanplakbrieven uit de Eerste Wereldoorlog online te doorzoeken en te bekijken. Daarnaast zijn de akten van de burgerlijke stand van de voormalige gemeente Koolkerke voor de periode 1796-1915 eveneens online geplaatst.
Meer info : www.archiefbankbrugge.be (klik op de link)

Dagelijks
Oud Sint-Jan, Mariastraat 38, Brugge
Dagelijkse concerten door Curt Ceunen
Didgeridoo, klankschalen, middeleeuwse doedelzakken, Fujara, etnisch fluiten, e.d.m.
Dagelijks om 13.30 u., 15.00 u., 16.30 u. & 18.30 u. (telkens 40 minuten)
Gratis toegang (facultatieve vrije bijdrage)
Instrumenten die Curt Ceunen bespeelt : klik hier
Videoclip : klik hier

Opera in de Cinema
Kinepolis, Koning Albert l-laan 200, Sint-Michiels (Brugge)
Met Opera in de Cinema beleef je de meest spraakmakende opera's live of in reprise vanuit de Metropolitan Opera in New York. Deze wereldvermaarde topproducties worden bij Kinepolis in de allerbeste omstandigheden vertoond: op groot scherm en in High Definition. Een onvergetelijke ervaring voor élke operaliefhebber.
Programma (klik op de link)

Stad Brugge wordt bekroond met de Kimaatprijs : klik hier


Brugge op tweede plaats van de 10 meest inspirerende steden op
"TravelBird" : klik hier

Het HUIS VAN DE BRUGGELING : klik hier
Van Ackerpromenade 2, Stationsplein 2, Brugge

CC Brugge, Concertgebouw, Symfonieorkest Vlaanderen, De Werf - 16-17 : klik hier

Programma "De Andere Film", editie 2017 staat online : klik hier

“Multi SkillZ” zet kinderen op weg naar sport
Het Brugse stadsbestuur en “Multi SkillZ” vzw slaan de handen in elkaar om kinderen te laten bewegen. In de nieuwe Sportinnovatiecampus van Howest worden er vanaf 28 september beweeguren georganiseerd voor kinderen van 5 tot 12 jaar.
"Multi SkillZ” is een uniek sporten-beweeg-concept waarbij het welbevinden en de ontwikkeling van het kind via samenspel en plezier centraal staan", zegt Kenneth Bastiaens, verantwoordelijke van “Multi Skill Z”.
"De kinderen ontwikkelen hun motorische basisvaardigheden op de meest dynamische manier met leuke en uitdagende spelvormen.
“Multi SkillZ” is zo de ideale start voor en een goede aanvulling op sport.
ledere woensdagmiddag worden sessies georganiseerd voor de verschillende leeftijdsgroepen. Tijdens de schoolvakanties worden beweegkampen voorzien.
Meer info en inschrijven via www.multiskillz.com/brugge
 
Infopunt heraanleg ‘t Zand
De Stad organiseert een infopunt in "In&Uit", 't Zand 34 (gelijkvloers Concertgebouw), waar het boek over de heraanleg nog te koop is aan € 5. Bewoners en bezoekers met vragen over de uitvoering van  de werkzaamheden kunnen er een meldingskaart invullen en deponeren.
De vraagstellers krijgen ook een persoonlijk antwoord.
"In&Uit" is open van maandag tot zaterdag van 10 tot 17 u. en op zondag van 10 tot 14 u.
Op 6 verschillende plaatsen op ’t Zand en de Vrijdagmarkt staan tevens borden met het toekomstbeeld van het plein én met de aankondiging van de werkzaamheden.
Website : https://www.brugge.be/hetnieuwezand (klik op de link)

vanaf 18 september 2016
De Republiek, Sint-Jakobsstraat 33, Brugge
Pop-up "De Makersrepubliek"Klik op bovenstaande affiche

Meer info : klik hier

Vanaf 15 oktober a.s. : nieuw bibliotheekfiliaal
met "sprinterboeken" aan het station te Brugge
: klik hier

Volgens Amerikaans reismagazine is Brugge "Vriendelijkste stad ter wereld"
De stad Brugge staat in de top tien van de vriendelijkste steden van de wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van een Amerikaan reismagazine. In die top tien staan maar vier Europese steden, Brugge staat op plaats negen. De Amerikaanse stad Charleston staat op nummer één.
Volgens de meer dan 100.000 lezers van een Amerikaans reismagazine behoren Bruggelingen tot de vriendelijkste mensen wereldwijd. Mooie reclame voor de West-Vlaamse stad, want wie in de toeristische sector werkt, weet dat vriendelijkheid dé belangrijkste troef is.
Volgens burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) is dat geen toeval en werkt de stad daar al jaren aan. 'De Bruggeling is uiteraard een vriendelijk persoon op zich, maar er zit ook wel een strategie achter. We vragen aan taxichauffeurs, bootjesmensen en winkeliers om extra te letten op vriendelijkheid. Want het zijn die eerste reacties die bijblijven.'
Bekijk de videoclip hier - ® VTM


"Boer Bas" : winkel der boeren
Zeven groentenboeren, vijf fruittelers, drie zuivelboerderijen, een bloemenboerin, een imker, een molenaar, een hopboer/brouwer, een Italiaanse rijstteler, een Spaanse olijfboer, een kruidenboerderij, een Franse wijnboer, een Noordzeevisser, twee paddenstoelentelers en een kippenboer zijn sinds kort verenigd in één winkel.
"Boer Bas", de winkel der boeren, opende op 31 juli 2016 zijn deuren aan de Blankenbergse Steenweg 6. "Al die boeren in één winkel verzamelen was een hele klus, maar het is gelukt", glundert Jens Mouton, bioboer én trekker van het project.
"Dit is de allereerste 'winkel der boeren'. Heel wat Oost- en West-Vlaamse bioboeren zochten al een tijdje naar hetzelfde : meer afzet voor hun producten, rechtstreeks aan de consument. Ze verenigen in een grote winkelhal leek ons geen slecht idee. Maar de praktische kant was minder eenvoudig : logistieke wegen, opstartkosten, infrastructuur, personeel... Maar we kregen het toch voor elkaar! Het principe is eenvoudig : de boer bepaalt zijn prijs, eventuele logistiek en winkelkosten komen er bovenop en de klant betaalt geen eurocent te veel. Heb je zin in een appel? Dan moet je nu wel wachten tot september, want nu zijn er nog geen appels bij onze Belgische boeren. Wat vind je dan wel bij "Boer Bas"? Biologische seizoensproducten, inlands en uitheems als we ze in ons klimaat niet kunnen telen."
Openingstijden :
- dinsdag tot en met vrijdag : 16-19 u.
- zaterdag : 10-16 u.
- gesloten op zondag en maandag
Website : www.boerbas.be (klik op de link)

Nieuwe rubriek : "Voor het goede doel" : klik hier

West-Vloams is een wereldtaal!
'Quissac', 'Taloire' en 'E da bere' : drie dingen die je hoogstwaarschijnlijk amper of niet begrijpt als je niet van West-Vlaanderen bent.
De provincie West-Vlaanderen roept op haar Facebook-pagina op om foto's op te sturen met woorden die hard lijken op West-Vlaams. Vooral Scandinavische talen en Franse woorden zijn erg populair bij de reacties. Kiekt eki, West-Vlaams is dus echt een wereldtaal!
Website : klik hier

Leuke zomerse caféterrassen in Brugge : 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10
(klik op de cijfertjes)

Recent van de pers : "Het verhaal van een stad" door Paul Van Damme : kiik hier

Brugge, een stad met een fascinerende geschiedenis. Brugge, een stad van mensen en verhalen. Historicus Paul Van Damme schreef met dit boek een ode aan de stad, haar inwoners en haar patrimonium.
Het werd een werk dat leest als een pageturner, met oog voor het menselijke gelaat van de geschiedenis: stadszichten worden wonderlijke taferelen, huizen en pleinen decors voor waargebeurde verhalen. De auteur bewijst hiermee dat historische accuraatheid en meeslepende geschiedschrijving hand in hand kunnen gaan. Dit werk vormt een ideale introductie voor wie Brugge voor het eerst bezoekt, maar evenzeer voor hij of zij die er graag terugkomt of er al levenslang woont : toegankelijk, intrigerend en verrassend verrijkend.
Ook beschikbaar in het Engels : "'Bruges. The story of a city"

"Brugge in 100 objecten


aaa a
Klik op bovenstaande afbeelding

Op 11 maart 2016 startte het project "Brugge in 100 objecten" in "Het Brugsch Handelsblad"
& op https://bruggein100objecten.wordpress.com/
In 2018 heropent het Gruuthusemuseum na een heel grondige restauratie de deuren.
Het museum zal je meevoeren door de geschiedenis van Brugge.
Om je nieuwsgierigheid te prikkelen, startte op 11 maart de reeks "Brugge in 100 objecten".
Wekelijks - op vrijdag - stellen we op de blog en in "Het Brugsch Handelsblad" een object voor dat een verrassend, vrolijk, triest, onverwacht… stukje geschiedenis van Brugge belicht.
Die objecten komen niet enkel uit de museale collecties maar ook uit kerken, kloosters, archieven… op Brugs grondgebied.
Welkom op een reis langs enkele klassiekers en veel verborgen parels!

“De Bruggen” wordt eerste West-Vlaams wijkgezondheidscentrum
Begin oktober opent langs de Blankenbergse Steenweg (nr. 178) het eerste wijkgezondheidscentrum van West-Vlaanderen : de private huisartsenpraktijk. “De Brug” zet de stap naar wijkgezondheidscentrum “De Bruggen”.
Daarmee volgt West-Vlaanderen eindelijk met jaren vertraging het voorbeeld van de andere Vlaamse provincies vroeger, al wou het OCMW uitpakken met een gelijkaardig initiatief, maar de huisartsenvereniging verzette zich tegen een openbaar centrum dat patiënten zou wegroven van bestaande huisartsenpraktijken.
Info : tel. 050 31 55 01 of secretariaat@huisartsenpraktijkdebrug.be
Website : www.huisartsenpraktijkdebrug.be (klik op de link)

Data braderieën, koopweekends, avondmarkten en rommelmarkten 2016
en drie volgende jaren vastgelegd
: klik hier

Met de FLiXBUS tegen spotgoedkope prijzen vanuit Brugge
naar populaire internationale bestemmingenAan het station van Brugge (kant Sint-Michiels) is een nieuwe internationale bushalte geopend.
Tegen een spotgoedkope prijs (tussen € 13 en € 17) kan je dagelijks in alle comfort vanuit Brugge naar Londen, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Eindhoven, en De Panne reizen.
Tickets kunnen geboekt worden via de website www.flixbus.be (klik op de link)
De boekingen kunnen ook een half uur op voorhand gebeuren alsook het eventuele afzeggen.
Meer info : klik hie

Campagne "Generation-What?" draait op volle toeren

Klik op bovenstaand logo

Op 11 april 2016 werd "Generation-What?" gelanceerd, de grootste online enquête ooit in Europa.
14 televisieomroepen in 12 landen scharen zich achter de bevraging van 18- tot 34-jarigen.
Doel is om een beter beeld te krijgen van de zogenoemde Y-generatie.
In ons land trekken de VRT en de RTBF het sociologische project.
Het "Generation-What"-project draait rond een onlinebevraging gericht op 18- tot 34-jarigen.
Via 149 vragen rond 21 thema's hopen sociologen een beter beeld te krijgen van wat er leeft bij de zogenoemde "generatie Y".
Op de website worden de resultaten uit alle deelnemende landen in real time gebundeld.
Elke Belgische deelnemer zal zijn resultaten meteen kunnen vergelijken met die van jongeren in de andere deelnemende landen.
In Frankrijk liep het project drie jaar geleden al. Daar namen 230.000 jongeren aan het onderzoek deel.
Nu wordt dezelfde enquête uitgerold in 12 landen.
Sociologen zullen de gegevens uit de vragenlijst vanaf de zomer beginnen onderzoeken.
In november komen de resultaten voor heel Europa naar buiten..
Website : www.generation-what.be (klik op de link)

"Oude Zak" door luisteraars van Radio 2 West-Vlaanderen
uitgeroepen tot gekste straatnaam in héél Vlaanderen

Klik op bovenstaande foto

De voorbije weken heeft de regionale redactie van Radio 2 West-Vlaanderen hun luisteraars de kans geboden om de gekste straatnaam in West-Vlaanderen te verkiezen.
Uit de talrijke suggesties werden er 5 uitgekozen en één winnaar verkozen.
De "Oude Zak" in Brugge werd uiteindelijk als winnaar bekroond.
Voor de titel "Gekste Straatnaam van Vlaanderen nam de "Oude Zak" het vervolgens op tegen de "Vortekoestraat" (Oost-Vlaanderen), "Kromme Elleboogstraat" (Antwerpen), "Wijvestraat" (Limburg) en "Boterham" (Vlaams-Brabant) .
Op 2 mei 2016 - werd meegedeeld dat de Oude Zak de eindstrijd won en werd uitgeroepen tot "gekste straatnaam" in héél Vlaanderen!"
Een "Zak" is een straat die doodloopt (zoals in het Duits "Sackgasse" en in het Frans en het Engels "cul de sac"). De herkomst van de toevoeging "Oude" is onbekend. Mogelijk was er een tweede doodlopende straat in de omgeving bijgekomen, hoewel daar geen concrete aanduiding voor is.
Een andere verklaring is dat de toevoeging stamt uit de tijd dat de straat niet meer doodlopend was, en dus eigenlijk de betekenis "voormalig" heeft.
De "Oude Zak" was in de 20ste eeuw gedurende decennia de zetel van de Directe Belastingen in Brugge.
In Brugge werd niet gezegd dat men zijn belastingen betaalde, maar dat men het geld naar de "Oude Zak" droeg.
De Oude Zak loopt van de Ezelstraat naar de Beenhouwersstraat.
Vandaag - woensdag 4 mei - vanaf 17 u., wordt deze bekroning in de verf gezet met een gezellig buurtfeest.
Website Radio West-Vlaanderen : klik hier
Facebookpagina : klik hier

Trots op je stad: post een foto met #visitbruges en win mooie prijzen

Klik op bovenstaand campagnebeeld

Sector en stad roepen de Bruggeling op om onder #VisitBruges beelden via de sociale media (instagram, twitter, facebook...) te delen die de internationale uitstraling van onze stad ten goede komen
Het stadsbestuur en de toeristische sector zetten een plan op om het toerisme naar Brugge te stimuleren.
Zo zetten we in op een positieve beeldvorming via de sociale media, internationale pers en affichage in belangrijke transporthubs. Ook voert Toerisme Brugge sinds 1 april op de meest strategische plaats van Brussels Airport publiciteit onder de noemer ‘Bruges sounds great!’. Deze actie symboliseert de solidariteit en verbondenheid met onze belangrijkste luchthaven en is bovendien goede pr voor de stad.
Elke maand wordt de beste bijdrage beloond met een aantrekkelijke prijs.
#VisitBruges zal verder doorgroeien naar een thema-campagne die vanuit diverse stadsdiensten zal worden ondersteund.
Meer info : klik hier

"Rostjes" voor Alexine
"Alle Oostkampse bedrijven worden opgeroepen om in het voorjaar zoveel mogelijk kleingeld te verzamelen”, verduidelijkt Benoit Clarysse, zaakvoerder van de firma Alfa Shirt in de Siemenslaan in Oostkamp en papa van het in 2011 overleden leukemiepatiëntje Alexine.
"De onderneming die tussen 25 april en 30 juni gemiddeld het meest aantal (kilo)gram aan 1, 2 en 5 eurocenten per werknemer heeft opgehaald, krijgt een zomerfeest cadeau. Op het terrein van de Winnende firma zal een mobiele frituur geplaatst worden zodat de collega's onder het genot van een pak friet en een drankje samen het verlof kunnen inzetten. Hiervoor kunnen we rekenen op de steun van het Oostkampse bedrijf 'De Feestdis' en Brouwerij Van Steenberge."
Op 1 juli kunnen de bedrijven het ingezamelde kleingeld afgeven in de gebouwen van Alfa Shirt waar het in de namiddag per deelnemende firma afgewogen zal worden. “Door de gemiddelde inbreng per werknemer als maatstaf te nemen, maken alle bedrijven kans om als winnaar uit de bus te komen", aldus nog Benoit Clarysse.
Ten voordele van kinderkankeronderzoek : http://www.anticancerfund.org/nl/

Bruggeling Joeri Jacobs lanceert met hetweernu.be nieuw Nederlands-Belgisch weerplatform
Drieëneenhalf jaar geleden was Joeri Jacobs één van de eerste amateur-meteorologen die een website lanceerde waarop je de weersvoorspellingen voor onze regio kon volgen.
Vandaag pakt hij uit met de site http://hetweernu.be, een nieuw Nederlands-Belgisch weerplatform waarop je terecht kan voor weerdata van verschillende Belgische en Nederlandse weerstations.


"Hart boven Hard"Klik op bovenstaand logo

HART BOVEN HARD is :
- een groeiende burgerbeweging die mensen en organisaties samenbrengt : wij maken ons zorgen over de besparingen van de Vlaamse en de Belgische regering. We verzetten ons tegen een al te economische kijk op onze samenleving. We verdedigen solidariteit, waarde boven winst en zuurstof voor mensen. We werken van onderuit en geloven dat er wél een alternatief is.
- een slogan voor iedereen die de Alternatieve Septemberverklaring van HART BOVEN HARD heeft getekend. Ondertekenaars laten het logo en het verhaal van HART BOVEN HARD zien in hun eigen activiteiten.
Zo geven we samen één signaal vanuit welzijnswerk, cultuur, onderwijs, minderheden, verenigingen, jeugdwerk, vakbonden, …
- een langer lopend streven naar het verbinden, het verbreden en het verdiepen van een meer menselijke blik op onze wereld. Over maatschappelijke domeinen heen willen we het bewustzijn sterken dat groei niet het enige doel kan zijn, en ‘elk voor zich’ niet het enige middel.
Onze tien hartenwensen gaan voor een heel andere samenleving.


Brugs Biermuseum lanceert campagne "Message on a Bottle"

Klik op bovenstaande foto

Het "Bruges Beer Museum" ging recent van start met de campagne "Message on a Bottle - for Brussels".
Personen die deze lovenswaardige capagne mee willen helpen ondersteunen, kunnen een lege fles meebrengen naar het museum en op het etiket van de fles een solidariteitsboodschap op neerschrijven, bedoeld voor iedereen die van kort of nabij betrokken was bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel op dinsdag 11 maart jongstleden.
Alle flessen zullen tot het einde van de maand mei op rekken tentoongesteld worden.
Op 1 juni wordt het statiegeld van de verzamelde flessen verdubbeld en integraal overgemaakt aan het Rode Kruis.
Het initiatief wordt kenbaar gemaakt op diverse sociale media zoals Facebook en Twitter, als een hoopgevende boodschap aan iedereen die betrokken was bij de feiten, alsook aan hun families en naastbestaanden.

Jarige Gidsenbond pakt uit met gratis gidsbeurten
Dit jaar viert de Koninklijke Gidsenbond van Brugge en West-Vlaanderen haar 90ste verjaardag.
Eén van de geplande activiteiten is "De Kijk van de Kenner" : er werd aan een aantal prominente Bruggelingen gevraagd om hun "voorkeurschilderij" (liefst in Brugs bezit) te commentariëren voor een Brugs publiek.
Een ander idee waar voorzitter Berten al lang voor ijvert, en dat hij dit jaar graag gerealiseerd wil zien, is de aanleg van vier literaire stapstenen aan het Kanaaleiland, waar menige Brugge-toerist zijn of haar bezoek start.
Vier literaire teksten in vier talen, gekapt in blauwsteen, zouden dan de aanzet zijn tot een literaire wandeling.
Hier is er keuze te over, want heel wat belangrijke auteurs (Emiel Verhaeren, Georges Rodenbach, Henry Miller, Hugo Claus en veel anderen) beschreven ooit hun bewonderende (Miller) of problematische relatie (Claus) tot deze stad.
Burgemeester Landuyt toonde, volgens Berten, ‘enige belangstelling’ voor het project.Een derde (en gratis) evenement is het project ‘huisnummer 9’. Concreet : elk Brugs huisnummer met het cijfer 9 krijgt een gratis gidsbeurt aangeboden, een activiteit die over heel 2016 gespreid wordt.
Tot slot, Jo Berten zou de voorzitter niet zijn, of hij haalt nog eens een oud strijdros van stal : ‘de piraatgidsen’ die tegen dumpingprijzen het toeristische imago van Stad en gidsen naar beneden halen. ‘Slechte reclame’ zegt Berten, ‘onze gidsen, ook die van de Gidsenkring, volgen voor het behalen van hun gidsendiploma, een drie jaar durende opleiding. Zij zijn de ambassadeurs van de Stad die deze mensen moet beschermen en steunen.’
Website : klik hier

De belangrijkste winkelstraten in Brugge zijn al langer de 1ste zondag van de maand verkeersvrij, vanaf 1 februari 2016 worden ze bovendien ook iedere zaterdag van de maand verkeersvrij
Om je bezoek aangenaam en gezellig te laten verlopen zijn volgende winkelstraten vanaf 1 februari 2016 op zaterdag en tijdens de winkelzondagen (elke eerste zondag van de maand) tussen 10 u. en 18 u. verkeersvrij : Zuidzandstraat (uitgezonderd bussen van De Lijn), Steenstraat, Geldmuntstraat, Noordzandstraat. Gemotoriseerd verkeer is dan niet toegelaten. De stad blijft voor iedereen wel vlot bereikbaar en toegankelijk.
Meer info : klik hier

12 Best of Brugge Awards voor wie Brugge het meest deed bruisen
Op zaterdag 23 januari laatstleden werd in Het Entrepot URB-EGG uitgeroepen tot “Brugs Bruis" van het afgelopen jaar. Deze bar fungeerde als pop-up café van de Triënnale Brugge 2015. Er werden nog elf andere "Best of Brugge-awards" uitgereikt.
De gala-avond voor de uitreiking van de Best of Brugge-awards, een initiatief van medialab "Villa Bota" en jongerencultuurhuis "Het Entrepot", vond al voor de vierde keer plaats. Het bekroonde jongeren en jongereninitiatieven die het voorbije jaar Brugge deden bruisen. Tussen midden december en zondag 10 januari stemden ruim drieduizend mensen voor de "Best of Brugge-awards". Nooit eerder stemden zoveel personen.
Hieronder de andere winnaars van de "Best of Brugge-awards".
• Beste café : 't Poatersgat (in de Vlamingstraat)
• Beste party : "Break The House Down"
• Beste DJ : Team Damp
• Beste muziekfestival : Cactusfestival
• Beste band : Flatcat
• Beste jeugdbeweging : Chiro Wilgenhart
• Beste vrijwilliger : Shana Tielemans (vrijwilliger Het Entrepot)
• Beste Urban Creative : Bram Verrecas (acteur, onder meer in "Ventoux")
• Beste Burger (nieuwe categorie) : de "Big Ward" van Ward Devriese van L'Estaminet
Voor bovenstaande categorieën kon online gestemd worden.
Maar er werden de avond zelf nog twee awards uitgereikt.
• Beste jeugdhuis : Jeugdhuis Thope. Thope was de beste in de competitie fietsen op rollen.
• Beste studentenclub : Aethyra (HOWEST campus Sint-Jorisstraat). Aethyra telde de meeste stemmen in hun pot, die verzameld konden worden door het grootste aantal consumpties te scoren.
Alle winnaars van de Best of Brugge-awards mochten samen het podium op.
Website Villa Bota : http://villabota.be/nieuws/artikel/wat-was-nu-het-beste-van-brugge-in-2015

Poëziewedstrijd Tactiele Beeldentuin 't Wit Huis - Loppem : klik hier
Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de tactiele beeldentuin in het Wit Huis
(Rijselsestraat 13, 8210 Loppem) wordt in 2016 een poëziewedstrijd georganiseerd voor een ruim publiek.


"Inkt, zweet en tranen" : Bruggeling Marec geeft zijn kijk op 2015 in cartoons2015 kondigde zich aan als een zwart jaar voor cartoonisten, met de moordaanslag op de redactie van Charlie Hebdo.
Maar Marec versaagt niet! Ook dit jaar maakt hij weer optimaal gebruik van de vrijheid van meningsuiting die hem zo dierbaar is. Elke dag opnieuw bekijkt hij de actualiteit door zijn relativerende bril, vlijmscherp maar met respect gefileerd.
Of het nu over gekke jihadi's, de bevende Himalaya, bakkeleiende socialisten, dobberende vluchtelingen of "fifty shades of Greece" gaat, Marec ontlaadt of ontroert met enkele pennentrekken.
Marec is huiscartoonist van Het Nieuwsblad/De Gentenaar en Dag Allemaal.
"Inkt, zweet en tranen" bundelt zijn beste cartoons van 2015.
In de cartoon novel "Charlie For Ever" tekent Marec hoe Charlie Hebdo een inspirerende rol speelde in zijn leven en werk. Hoe hij in 1975 het blad en zijn tekenaars leerde kennen. Tot 40 jaar later, toen Saïd en Chérif Kouachi beslisten om van 7 januari 2015 een inktzwarte dag te maken.
Prijs : € 12,50
Een publicatie van Uitgeverij Van Halewyck
Verkrijgbaar bij De Standaard Boekhandel (klik op de link)

Nieuwe app voor mobiele toestellen : "Brugge en haar omstreken : alles aan je voeten : klik hier

"Joak, ik ben West-Vlaming" : klik hier
Videoclips uit de Canvas-serie "Bevergem" : klik hier

Klik op bovenstaande affiche

Kermiskalender Brugge 2016 : klik hier

"Tussen d’oortjes" : voorleesuurtjes & workshops voor kids
Jeugdbibliotheek Biekorf en fililalen in de deelgemeenten

Programma najaar 2015 :
klik op bovenstaande affiche

In "Tussen d'oortjes" vertrekken we steeds van een boek of een verhaal dat tussen de oortjes blijft hangen en gaan daarna creatief aan de slag.

Bibliotheekfilialen, data en uren : klik hier

Gedicht dat weg ging is terug!

Nog nooit was een gedicht zo toepasselijk als dat in het kunstwerk van de Nederlander Robbert Ritmeester op het Bargehuis : "Als je weggaat kom je dan weer terug? Als ik terugkom ben je er dan?"
Anderhalf jaar geleden verdween de spreuk van de muur na restauratiewerken. Sinds enige tijd prijkt de boodschap terug op het gebouw in al zijn glorie.
De tekst dateert al van in 1998, toen het poëtisch opschrift werd aangebracht naar aanleiding van het Gezellejaar 1999. Toen de spreuk in oktober 2013 overschilderd werd bij restauratiewerken stelde internetbedrijf Duo NV, dat eigenaar is van het gebouw, verontwaardigde Bruggelingen gerust dat het gedicht terug zou komen. Het Bargehuis, aan de Katelijnepoort, is immers een beschermd stadsgezicht en dient in zijn oorspronkelijke staat hersteld te worden.
De twee ontbrekende letters zijn er ondertussen aan toegevoegd, zodat het gedicht opnieuw in al zijn glorie bewonderd kan worden.

Doorbladerbare inspiratiegids "Zeebrugge-Lissewege aan zee"

Klik op bovenstaande cover van de inspiratiegids

Wie zoekt die vindt ! - zoektochten in het Brugse Ommeland (online doorbladerbare brochure) : klik hier

Link naar "Brugsch Handelsblad" : klik hier

"Acoustic Power" : Concertgebouw Brugge wil jongeren inspireren met klassieke muziek : klik hier

"Xplore Bruges" : het nieuwe media-platform voor Brugs digitaal erfgoedKlik op bovenstaand logo

Brugge herbergt een unieke rijkdom aan erfgoedcollecties, die sinds het jaar 2000 volop gedigitaliseerd worden. Zo vind je duizenden oude foto’s op www.beeldbankbrugge.be of oude kaarten en info over de geschiedenis van Brugse huizen op www.kaartenhuisbrugge.be.
Via het web is reeds heel wat erfgoed toegankelijk. Maar voor de stadsbezoeker en stadsliefhebber die Brugge en haar erfgoed wil verkennen via nieuwe mediatoepassingen was tot op heden geen tool beschikbaar. Het nieuwe media-platform Xplore Bruges brengt hier verandering in.
Erfgoedcel Brugge, Toerisme Brugge en heel wat Brugse erfgoedspelers zijn de drijvende krachten achter Xplore Bruges, dat mede dankzij een subsidie van Toerisme Vlaanderen wordt gerealiseerd.
Lees hier verder

• Update rubriek "Vorming/Cursussen" : klik hier

Resultaten van de nieuwe Stadsmonitor zijn bekendUit de recentste peilingen van de Stadsmonitor blijkt dat 89% van de Bruggelingen fier zijn over hun stad.
Oostende scoort 71%, Roeselare 68% en Kortrijk net geen 68% (zie tabel : klik hier)
De stadsmonitor meet op vraag van de Vlaamse overheid de ontwikkelingen in alle centrumsteden. Bij ons zijn dat Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare.
Thema's die aan bod komen zijn : cultuur & vrije tijd, leren & onderwijs, ondernemen & werken, wonen, gezinnen in de stad, veiligheidszorg, mobiliteit, burgerschap & overheid, sociale principes, zorg & opvang, natuur- & milieubeheer.
De Stadsmonitor geeft evenwel ook enkele duidelijke werkpunten mee voor Brugge : het vertrouwen in het Brugse stadsbestuur is gedaald, de Bruggeling is minder tevreden over wegen, fiets- en voetpaden, en betaalbaar wonen blijft moeilijk.
De volledige resulaten vindt u op http://stadsmonitor.be (klik op de link)

Brugse dichter Peter Verhelst wint Herman De Coninckprijs 2015
Op 27 januari jongstleden werd bekendgemaakt dat de Brugse dichter Peter Verhelst werd bekroond met de "Herman De Coninckprijs". Zijn bundel "Wij totale vlam" wist de jury te overtuigen, en daarmee liet Verhelst collega dichters Els Moors, Geert Buelens, Maud Vanhauwaert en Leonard Nolens achter zich.

Hart voor Handicap

Klik op bovenstaande aankondiging

"Hart voor Handicap", het vroegere "Sinterklaasfonds", ondersteunt al vele jaren innovatieve projecten in de zorg voor mensen met een beperking. In samenwerking met De Standaard, met de coöperatie Cera en vzw KONEKT (tot voor kort Handicum vzw) wordt ook dit jaar een fondsenwervingscampagne georganiseerd om het fonds sterk te houden en uit te breiden.
De krant besteedt uitgebreid aandacht aan thema’s en projecten die gelinkt zijn aan het welzijn van personen met een beperking. Zo krijgt het brede publiek een beter beeld van de mogelijkheden en het reële leven van mensen met een beperking.
"Hart voor Handicap" heeft als doel mensen met een beperking in Vlaanderen maximaal kansen te bieden zich te ontplooien. Daartoe biedt het organisaties financiële steun om vernieuwende projecten op te zetten. Innovatie en het inclusieve karakter van de projecten voor mensen met een beperking krijgen veel aandacht.
Belangrijk is het positieve effect voor de hele samenleving, want mensen met een beperking hebben zelf heel wat te bieden.
"Hart voor Handicap" wil op die manier goede praktijken van empowerment en burgerschap (volwaardig deel uitmaken van de samenleving in al zijn facetten) stimuleren en ondersteunen.
Website : www.hartvoorhandicap.be (klik op de link)

Brugge blij met erkenning van de Belgische beiaardcultuur door Unesco
Op dinsdag 25 november 2014 werd de Belgische Beiaardcultuur in het kader van de Unesco-conventie erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze erkenning is ook voor Brugge van waarde.
In 2010 vierden we in Brugge enthousiast het 500-jarig bestaan van de beiaard als muziekinstrument met een aantal concerten, maar ook met de restauratie van de klokken. Dit jaar was Brugge gaststad voor het 18de Wereldcongres van de Beiaard Wereld Federatie ... lees hier verder

Brugse hotels serveren beste eten ter wereld!
Uit een recente studie van boekingsite www.agoda.com scoren de Brugse hotels bijzonder goed.
De site verwerkte zo’n 7 miljoen reviews van bezoekers om een lijstje van de best gewaardeerde hotels op te stellen.
Met een achtste plaats behoren de Brugse hotels bij de beste ter wereld. Meer nog, op het vlak van eten scoren de hotels in Brugge het hoogst van allemaal.
Dat Brugge jaar na jaar goed scoort is een mooie referentie voor de Brugse hotelsector. Niet alleen bij Agoda vallen onze hotels in de smaak. Zowel ‘The Pand’ als het ‘Crowne Plaza Hotel’ haalden Europese prijzen binnen.
Het viersterrenhotel ‘The Pand’ kreeg een ‘Boutique Hotel Award’ voor beste romantisch verblijf. De jury loofde het interieur van het voormalige achttiende-eeuws koetshuis dat nu dienst doet als hotel. De nostalgische sfeer die het pand uitstraalt is volgens hen de ideale verblijfplaats voor romantische zielen.
Het 'Crowne Plaza Hotel', eveneens vier sterren, mocht dan weer een award voor ‘Hotel van het Jaar in Europa’ in ontvangst nemen tijdens de 'Hotel Star Awards' in Athene. Deze awards worden uitgereikt door 'InterContinental Hotels Group', een multinational die als moedermaatschappij opereert voor meerdere hotelketens.

"Tussen d’oortjes" : opvolger van voorleesuurtjes voor kids
Verzamelnaam voor de voorleessessies en workshops die de bibliotheek organiseert voor kinderen van verschillende leeftijden. We vertrekken steeds van een boek of een verhaal dat tussen de oortjes blijft hangen en gaan daarna creatief aan de slag.
Bibliotheekfilialen, data en uren : klik hier

YOT kondigt diverse nieuwe projecten aan
YOT - Labo voor Levensbeschouwing & Ruimte voor Perspectief - pakt in de komende maanden met een aantrekkelijk en gevarieerd programma uit.
Klik hier voor een gedetailleerd overzicht

Museumherberg "In de Zwarte Kat" terug open via vrijwilligerswerk
Sinds 1982 is er in het Volkskundemuseum in de Balstraat een herberg "In de Zwarte Kat" gevestigd. De herberg is ingericht als een typisch volkscafé uit de late 19de eeuw. Bezoekers van het museum kunnen er even pauzeren en een kopje koffie, bier of frisdrank drinken.
Vanaf 6 november zullen een twintigtal vrijwilligers de herberg nieuw leven inblazen. Zij zullen niet alleen drank serveren aan de bezoekers, maar eveneens een woordje uitleg geven over de Brugse bier- en cafécultuur.
In dat kader werd ook een oproep gedaan bij de Brugse Autonome Bierproevers (BAB). Tom Allewaert, die lid is van de BAB en ruime ervaring heeft in de horeca, zal de vrijwilligers coördineren en bijstaan.
De herberg moet een trefpunt worden voor buurtbewoners, Bruggelingen en internationale bezoekers. Ze zullen er terecht kunnen om een kaartje te leggen, te breien, volksspelen of petanque te spelen in de binnentuin of te luisteren naar een verhalenverteller. "Aristide", de zwarte huiskat van het museum, houdt een oogje in het zeil.
De herberg zal open zijn van donderdag tot en met zondag, van 9.30 u. tot 17 u.
Webpagina : klik hierKlik op de affiche

In 1435 beleefde Brugge een gouden tijd van uitzonderlijke weelde en pracht die je vanaf het najaar 2012 zelf zult kunnen meemaken. Niet alleen waarheidsgetrouw maar ook in 5S - een nieuw concept dat de vijf zintuigen prikkelt.
In een meeslepend liefdesverhaal komen de Middeleeuwen terug tot leven en jij kan er middenin staan.
Laat je overweldigen door een filmisch panorama van de drukke haven. Neus rond in de studio van Van Eyck. Laat je verrassen door de heerlijke geuren en ondeugende lachjes in het badhuis... Film, decor en speciale effecten versmelten tot een magische ervaring. En niet onbelangrijk, je beleeft het verhaal in je eigen taal.
Het Historium bevindt zich op de Markt, in een parel van een gebouw in het hart van de stad.
In het Historium komt ook een biercafé met shop en een adembenemend uitzicht op de Markt.
Zo zul je na de unieke reis door de tijd de vele indrukken kunnen laten bezinken en je laten verleiden door een bijzondere herinnering...
Info : tel. 050 27 03 11 of info@historium.be
Website (klik op de link)

Inspiratiebundel WO I voor het Brugs onderwijsveld

De volgende jaren herdenkt de hele wereld de "Groote oorlog". Na 100 jaar zijn alle getuigen en overlevenden verdwenen, maar de gruwel blijft in ons collectieve geheugen bewaard. Daarom is het belangrijk om kinderen en jongeren bewust te maken van de impact van de "Groote Oorlog" en de herinnering levendig te houden. Nadenken over de "Groote Oorlog" verschaft niet enkel historisch inzicht, het laat ook toe stil te staan bij de oorzaken en gevolgen van actuele conflicten, en herinnerings- en vredeseducatie in de lessen te betrekken.
In het kader van de herdenking werd dan ook voor het Brugs onderwijsveld een inspiratiebundel over de Eerste Wereldoorlog in Brugge gemaakt. Een algemene inleiding over de oorlog en uitgebreide informatie over de oorlog in Brugge wordt aangevuld met specifieke Brugse verhalen en plekken.
Er zijn ook tien voorbeeldlessen aan de bundel gekoppeld : historische lessen die vooral een tijdsbeeld proberen weer te geven en reflectieve lessen om leerlingen te doen filosoferen over oorlog en vrede.
Elke les vertrekt vanuit Brugse verhalen en bevat actieve elementen, zoals het maken van anti-oorlogsaffiches, het spelen van een inleefspel enz. Er zijn lessen voor de 2de en 3de graad basisonderwijs en voor alle jaren van het secundair onderwijs.
Daarnaast reikt de bundel ‘"tips & tricks" aan, een lijst met andere educatieve projecten rond de oorlog, nuttige websites, filmpjes en muziek die naar de oorlog verwijzen, een uitgebreide bibliografie, een verklarende woordenlijst en gegevens van Brugse heemkundige kringen die je kan contacteren voor meer info over de Eerste Wereldoorlog in hun deelgemeente.
Je kan de bundel en de lessen gratis downloaden via https://bezoekers.brugge.be/schoolbundel (klik op de link)

Geef je mening over de toekomst van de stad BruggeKlik op bovenstaand logo

De toekomst van Brugge is een plaats waar nieuwe ideeën ruimte krijgen, voor iedereen die mee wil doen en mee wil denken aan de stad van morgen.
Ook jij kunt je idee(ën) kenbaar maken om de toekomst van de stad te veranderen!

Website : www.detoekomstvanbrugge.be (klik op de link)
_______________________________________________________________________

Nieuw biermuseum boven postkantoor op Brugse Markt open voor het grote publiekOp 19 september 2014 openden de jonge Brugse ondernemers Thibault Bekaert en Emmanuel Maertens hun biermuseum op de bovenverdieping van het postkantoor op de Markt. Ze tekenden een huurovereenkomst voor twintig jaar.
De bovenverdieping van het postkantoor op de Markt werd in 2013 verkocht. De koper telde daar 1 miljoen euro voor neer en vond zeer snel huurders voor deze toplocatie, namelijk de 30-jarige zelfstandige letterbeeldhouwer Thibault Bekaert en de 38-jarige horeca-uitbater Emmanuel Maertens. Deze laatste runt zijn zaak "Nocturne" in de Wollestraat. Beiden hebben ze heel wat ervaring in de horeca. Zo was Thibault een tijdlang kok in het gekende restaurant "De Gouden Harynck" en was hij kelner in de restaurants "Sint-Joris" en "Central" op de Markt. Emmanuel groeide door van commis op de Markt tot zelfstandig horeca-uitbater na enkele tussenstops in het buitenland.
Het idee voor een biermuseum heeft Thibault Bekaert opgedaan tijdens een bezoek aan Praag waar hij in het biermuseum alles te weten kwam over de geschiedenis van de pils.
Van het eerste bierrecept in Mesopotamië tot foodpairing : in twaalf hoofdstukken leert het museum je alles wat er te weten valt over bier. Over de rijke geschiedenis, de evolutie in productieprocessen, maar ook over de verhouding tussen bier en gezondheid, de vrouw en gastronomie. En ook Brugge en zijn rijke geschiedenis, maar ook zijn huidige brouwerijen, krijgen een eigen hoofdstuk toebedeeld.
Brugge was een bierstad met heel wat brouwerijen, er was de brouwersgilde en de brouwtraditie wordt hier nog steeds voortgezet.
De initiatiefnemers menen dan ook dat het nieuwe museum heel wat Belgen, maar ook buitenlandse toeristen zal aanspreken.
De bezoekers zullen meer te weten komen over het brouwen van bier, de ingrediënten die nodig zijn voor bier en de Brugse biergeschiedenis. Voor hun bezoek krijgen ze een i-pad mee met informatie in verscheidene talen. Richt de camera naar eender welk voorwerp en de tablet haalt een tekst-, geluid-, of een beeldfragment tevoorschijn, telkens in een van de tien talen naar keuze.
Nadien kunnen ze nog een heerlijk biertje degusteren. Dat kan in de degustatieruimte.
Voor kinderen is een aparte wandeling uitgewerkt, met tekeningen van Peter Verhelst en Stedo.
Het wordt alvast geen biercafé.
Het nieuwe museum werd gedoopt als "The Bruges Beer Museum'"met als slogan "The Beer Experience, discovering and tasting".
Dagelijks open : 10-17 u.
Tickets : € 11 (Bruggelingen : € 9)
Inclusief consumptie (keuze uit drie bieren)
Info : tel. 0479 35 95 67 - info@brugesbeermuseum.com of thibault@brugesbeermuseum.com
Website : http://brugesbeermuseum.com
_______________________________________________________________________

"Weggeef"-pagina voor regio Brugge op FacebookWeggeven begint hoe langer hoe populairder te worden. Een van de bewijzen hiervan is het succes van de Facebookgroep Ik geef weg- regio Brugge die reeds 1.584 leden telt en elke dag nog groeit. Het concept van de pagina is simpel : je plaatst een foto of beschrijving van de spullen die je niet meer nodig hebt en de persoon die het eerste reageert neemt contact met jou op via een persoonlijk bericht. Je spreekt af wanneer de krijger het voorwerp komt ophalen bij de gever en klaar is Kees. Geen vervelende ritjes naar het containerpark en weeral iemand gelukkig gemaakt!
Lid worden van de groep doe je door op "lid worden" te klikken op de pagina en dan even te wachten tot iemand je toevoegt. Enige nadeel misschien is dat enkel mensen met een facebookprofiel aan al dit weggeefplezier kunnen deelnemen. Doch niet getreurd, voor hen is er nog steeds de Weggeefwinkel
in het W2 -gebouw aan de Hoefijzerlaan of www.online-weggeefwinkel.be. Tijdens weggeefmomenten is er ook een buurtkantine waar je koffie, thee, water, frisdrank, pils kan verkrijgen tegen uiterst lage prijzen en vanaf 17u is er telkens ook een VolXkeuken (klik op de onderstreepte links).
_______________________________________________________________________

Provincie West-Vlaanderen lanceert campagne Oe ist?Klik op bovenstaande afbeelding

Iedereen voelt zich al eens minder in zijn vel, maakt een mindere periode door, wordt geconfronteerd met een probleem, enz.
Toch is het niet evident om aan te geven dat het minder gaat. Heel wat mensen gaan gebukt onder het taboe van perfectie, absolute geluk.
Oe ist? De vraag is een gewoonte ...
Goed! Het antwoord is meestal ook een gewoonte …
Oe ist? is een beeldvormingscampagne uitgewerkt door het Provinciebestuur West-Vlaanderen in samenwerking met verschillende partners.
Deze campagne zal over meerdere jaren lopen en daarbij specifieke welzijnsthema's aankaarten.
Waar je ook mee zit, praat erover! Oe ist?
Waar iemand ook mee zit, luister! Oe ist?
Voor de aftrap werd samengewerkt met de partners van het West-Vlaams platform zelfmoordpreventie.
Er werd expliciet gekozen voor een brede insteek.
Want als mensen over de kleine moeilijkheden, zaken van het leven niet spreken, zullen ze dit zeker niet doen in crisis.
Website : klik hier
_______________________________________________________________________

Inspiratieboek "Een toekomst voor Ambachten"
Voor erfgoedwerkers, designers, ambachtslui, ondernemers, docenten, publiekswerkers ...Klik op bovenstaande cover

Deze publicatie is een realisatie van "Tapis plein vzw" en sluitstuk van het traject "Design met Wortels"
en het laboproject "Quartier Bricolé" dat een vervolg kent in Handmade in Brugge (klik op de link).
Als het stoffige imago wordt afgeschud en ambachten inhaken op allerlei actuele trends en uitdagingen, is de overlevingskans behoorlijk groot. Ambachten zijn perfecte bruggenbouwers tussen verleden en toekomst. De werkplaats van de maker is een gedroomde broedplaats voor innovatie. Bovendien kunnen ambachten ook ingezet worden om antwoord te formuleren op maatschappelijke, economische en ecologische uitdagingen die vandaag en zeker morgen onze aandacht eisen. Alleen een integrale benadering waarbij alle partijen (erfgoed, economie, onderwijs, design, toerisme...) samenwerken, kan leiden tot een duurzaam succes. Dit boek wil zowel wegwijzer als inspiratiebron zijn. Het reikt tools en inspirerende praktijkvoorbeelden aan om ambachten sterker op de kaart te zetten. Zowel voor erfgoedwerkers, designers, ambachtslui, ondernemers, docenten, publiekswerkers en meer...
• "Tapis plein" onderzoekt hoe je mensen actief bij erfgoed kan betrekken én culturele gewoonten en praktijken uit het verleden kan laten voortleven in de hedendaagse maatschappij.
"Tapis plein" zet hiertoe experimentele laboprojecten op, verstrekt advies en coaching, geeft vorming, reikt inspirerende methodieken en formats aan, detecteert en ontsluit originele praktijkvoorbeelden én schakelt zich in binnen transsectorale en internationale netwerken.
"Tapis plein" is erkend door de Vlaamse overheid als expertisecentrum voor erfgoed en participatie en focust in 2012-2016 op immaterieel cultureel erfgoed.
Website : www.tapisplein.be (klik op de link)
• Design met Wortels (2009-2014)
"Design met Wortels" is een traject van "Tapis plein vzw" dat zoekt naar manieren om ambachten een toekomst te geven. Het onderzoekt hoe traditionele vaardigheden en kennis doorgegeven kunnen worden, hoe ingezet kan worden op actualisering en innovatie, hoe nieuwe doelgroepen en publiek aangesproken kunnen worden (via educatie, duurzaam toerisme ...) en hoe samenwerking met andere sectoren opgezet kan worden. Daartoe zetten ze laboprojecten en praktijknetwerken op en delen ze expertise
Website : klik hier
Stuur meteen een mailtje naar ellen@tapisplein.be om het boek te bestellen voor slechts € 15 (inclusief verzendingskosten)
of download hier de pdf-versie!

Filip Strobbe schrijft een allesomvattende "Cultuur voor beginners"
Vooral in tijden van internet, met zijn onstuitbare lawine aan feitjes en nieuwtjes, is de behoefte aan een alles omvattende synthese ongemeen groot. Die gedachte inspireerde Filip Strobbe, directeur van Brugge Plus, tot het schrijven van een breed overzicht van het culturele landschap. Van pop & rock over theater, comedy, architectuur tot circus en mode en meer: het komt allemaal aan bod volgens een vastgelegd stramien : het belang, de origines, actueel, de clichés. Strobbe beseft: ‘Dit is een ambitieus project’.
Lees hier verder
Bron : Exit Magazine juni 2014
Het boek is een publicatie van Uitgeverij "Die Keure" (klik op de link)

"Brugge door kinderogen" : een boeiende brochure voor jonge snaken!
De nieuwe brochure "Brugge door kinderogen" neemt je mee op 4 leuke en actieve wandelingen in Brugge. Op iedere route zijn verschillende opdrachten die je samen met je kinderen (4-12 jaar) kunt uitvoeren. De gids bezorgt gezinnen met kinderen tot 12 jaar een gezellige dag en laat hen gekende en minder gekende hoekjes van Brugge op een kindvriendelijke manier ontdekken.
De gids kan ook gebruikt worden als (ouder)activiteit binnen de kinderopvang, in familiaal of ander groepsverband.
Brugge heeft immers heel wat te bieden voor kinderen en parken en speelpleinen, musea op kindermaat, aantrekkelijke winkels, leuke weetjes over onze historische gebouwen...
Je kunt de gids verkrijgen in het Sociaal Huis, Hoogstraat 9 (meerdere exemplaren), In&Uit en de Communicatiedienst.
Brugge door kinderogen is een initiatief van het Lokaal Overleg Kinderopvang en werd uitgewerkt door de firma Soulmadeworks in samenwerking met dienst Welzijn, Musea Brugge en stadsgids Filip Bil.
Info : tel. 050 32 77 90 of dienst.welzijn@brugge.be
Website : https://www.brugge.be/bruggedoorkinderogen (klik op de link

Proef- en fietsshoproute in en om Damme
Ontdek de streek- en hoeveproducten van het Brugse Ommeland
Met de nieuwe proef- en shopfietsroute "100% West-Vlaams in Damme" verken je dit mooie deel van het Brugse Ommeland op de fiets, terwijl je onderweg streek- en hoeveproducten ontdekt. De fietsroute passeert langs karaktervolle cafeetjes, hoevewinkels en andere adresjes waar je streek- en hoeveproducten kan proeven en eventueel ook inkopen. Een fietskoeltasje houdt alles fris.
De fietsroute is uitgestippeld op het fietsnetwerk Brugse Ommeland. De gratis fietskaart bevat het kaartje met de route, de te volgen knooppunten en uitleg voor onderweg. Het volledige traject bedraagt 36,6 km, maar je kan deze ook makkelijk inkorten of in 2 delen fietsen. Ook via smartphone en tablet is de route beschikbaar dankzij de app "West-Vlinderen". "De fietsroute werd gerealiseerd in samenwerking met Westtoer (Brugse Ommeland), Inagro, POM West-Vlaanderen en Damme. Deze partners werken reeds rond hoeve- en streekproducten in deze regio", aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.
Lekkere adressen
Je fietst langs tal van lekkere adressen die producten uit de streek aanbieden. Van authentieke cafeetjes of terrasjes waar je streekbieren kan proeven naar hoevewinkels waar je een hoeveijsje kan likken, fruit en groenten van het seizoen kan kopen of een stukje vlees van eigen kweek kan krijgen. Op de route zelf kom je een 15-tal zaken tegen, maar ook de adresjes vlakbij staan aangeduid. Keuze te over dus! Bekijk zeker op voorhand op de kaart waar je zeker wil gaan proeven en shoppen, dan kan je alvast rekening houden met de openingsuren. Een aantal producenten langs de route haalden reeds het label "100% West-Vlaams, Hoeve- en Streekproducten"-label. Dit label (h)erkent producten als een eerlijk, authentiek en kwalitatief product uit de streek!
100 % West-Vlaams fietskoeltasje
Pik ook zeker een "100% West-Vlaams"-fietskoeltasje op bij Toerisme Damme, het startpunt van de route. Ideaal voor tijdens het fietsen, je kan er immers je aankopen fris in bewaren. De tas is gevuld met een Maerlant-biertje, Damse worst, appelsap, echte Babelutten en verscheidene kortingsbonnen. Een tas dus vol lekkernijen voor slechts € 6. Via de app "West-Vlinderen" kan je ook gratis een fietskoeltasje bemachtigen (weliswaar niet gevuld). Los daarvoor de schuifpuzzel op via je smartphone of tablet en toon de oplossing aan de balie van Toerisme Damme.
Praktisch
De Proef- en shopfietsroute "100% West-Vlaams in Damme'"is gratis te verkrijgen via Toerisme Damme
en bij Westtoer : www.brugseommeland.be (klik op de links) - tel. 050 30 55 00 of info@brugseommeland.be
Je kan de app "Westvlinderen" hier downloaden

Recente publicaties van Brugse schrijvers/dichters... : klik hier

Automatische beiaardbespeling vanaf Pasen 2014 in het teken van WO I
De komende twee jaar zal er uit de speeltrommel van de beiaard aangepaste muziek weerklinken.
Om de twee jaar - tijdens de "Goede Week" - wordt de muziek, die automatisch op de beiaard wordt gespeeld, aangepast.Binnen de mogelijkheden van de speeltrommel, gaat stadsbeiaardier Frank Deleu dan telkens op zoek naar melodietjes die aansluiten bij de actualiteit... lees hier verder

Publieke fietspompen geïnstalleerd in Brugge

Platte banden mogen in de toekomst geen probleem meer opleveren!
Stad Brugge besliste immers op 3 februari 2014 om 8 publieke fietspompen te plaatsen. Zowel in de Brugse binnenstad, in Lissewege als in Sint-Michiels worden in de loop van dit jaar openbare fietspompen geplaatst.
De openbare fietspompen kunnen door iedereen gebruikt worden en zorgen voor meer fietscomfort in Brugge. De locaties voor deze fietspompen werden zorgvuldig geselecteerd.
Er werd niet alleen op zichtbaarheid geselecteerd, maar ook op de intensiteit van en de bereikbaar door het fietsverkeer zonder daarbij knelpunten te ontwikkelen. Ook de mate waarin er sociale controle mogelijk is om vandalisme tegen te gaan speelde hierin


Nieuw!

Klik op bovenstaande afbeelding

BAF! (Brugs Alternatief Forum) wil een platform bieden voor individuen of groepen mensen die een alternatief zoeken of aanbieden voor de maatschappij waarin we leven, die lijkt te draaien rond geld en macht.
- Vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en respect zijn onze basisprincipes.
- Respect : voor mens, dier en onze planeet.
- Gelijkwaardigheid: Iedereen beslist mee.
Er is geen hiërarchische structuur en alles wordt op basis-democratische wijze georganiseerd.
• Solidariteit : samen zoeken en streven voor wat best is voor iedereen, ongeacht nationaliteit, geloof en overtuiging.
• Vrijheid : voor iedereen om te doen en te laten wat we zelf willen, op voorwaarde natuurlijk dat we onze andere basisprincipes niet met voeten treden.
Iedereen die zich achter deze principes kan scharen is welkom om van BAF! een aangenaam en plezant, interessant en leerrijk, eerlijk en oprecht,… medium te maken.
• Think global, act local
We werken bewust vanuit een lokale ingesteldheid, vandaar de verwijzing naar de stad Brugge.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ons engagement en interesse stopt aan de gemeentegrenzen of de Brugse regio,maar we zijn er van overtuigd dat we de wereld slechts kunnen veranderen door te beginnen in onze eigen straat.
• Hoe meewerken?
Iedereen kan meewerken door het bezorgen van artikels, recepten, handige DIY-tips, evenementen, links, enz.
Ieder kwartaal is er een algemene vergadering.
Hierop is iedereen welkom en telt ieders mening evenveel.
Contact : Wouter Rommel, info@brugsalternatiefforum.be
Website : http://brugsalternatiefforum.be

Groendienst Brugge krijgt prestigieuze bekroning tijdens internationale "LivCom"-wedstrijd in China
De Stedelijke Groendienst van Brugge behaalde begin december 2013 een internationale prijs voor één van de meest leefbare steden ter wereld, met name in de categorie C (steden met een bevolking van 75.001 tot 150.000 inwoners).
Brugge was samen met 49 andere steden en gemeentes geselecteerd voor de prestigieuze "LivCom"-wedstrijd.
"LivCom" staat voor "International Awards for Liveable Communities".
De jury bekeek hoe het landschap verbeterd werd door er groen aan toe te voegen en hoe de inwoners betrokken worden bij het groenbeleid. Maar ook de aandacht voor cultuur en erfgoed is belangrijk.
Website LivCom : klik hier
groen

Inzamelcampagne voor "Een Hart voor West-Vlaanderen"
Op initiatief van het Streekfonds wordt 100.000 euro uitgedeeld aan projecten voor kansarme kinderen en jongeren in onze provincie. Een problematiek die de laatste tien jaar verdubbeld is. Onder meer door de economische crisis groeit één op de tien kinderen op in armoede.
Opgroeien in armoede, bepaalt ook je verdere leven.
Om die kinderen en jongeren toch een kans te geven steunt "Een Hart voor West-Vlaanderen" diverse projecten voor kansarme kinderen; zoals een make-over van een leefruimte voor geplaatste kinderen.
Elk project krijgt maximaal 5000 euro.
"Een Hart voor West-Vlaanderen" is een initiatief van het Streekfonds van de Koning Boudewijnstichting,
de provincie West-Vlaanderen en Roularta.
Website : www.streekfonds.be/een-hart-voor-west-vlaanderen (klik op de link)

Brugge Photo Tour
Laat je op sleeptouw nemen door een professionele fotograaf om op de meest diverse plaatsen originele shots te maken vanuit verrassende invalshoeken.
Breng je eigen fototoestel en inspiratie mee!
Afspraak vóór de H.-Bloedbasiliek op de Burg te Brugge :
• 10 u. : Edges of Brugge - "Walk around the edges of morning light" - Info/reservatie : klik hier
• 13 u. : Essential Brugge - "Embrace the obvious yet at times hidden" - Info/reservatie" : klik hier
• 16 u. : Hidden Brugge - "Look in unto a local Brugge" - Info/reservatie : klik hier
Begeleiding : Andy McSweeney van Photo Tour Brugge.
Deelname : € 30 per photographer (includes + 1 “non camera” friend)
Inschrijving is vereist : tel. 0486 17 52 75 of info@phototourbrugge.com
Maximum 50 deelnemers.
Brugge Photo Tour op Facebook : klik hier

Hoffelijkheidscode voor fietsers/wielertoeristen
We willen ons allemaal op onze favoriete manier ontspannen en fietsen, wandelen, joggen, genieten... langs de vele jaagpaden en fietspaden die Vlaanderen rijk is. Maar we zijn met velen en de ruimte is beperkt.
Toch moet iedereen zich kunnen ontspannen zonder daarbij de anderen te storen.
Door deze hoffelijkheidscode te ondertekenen, tonen we als wielertoeristen dat we het goede voorbeeld willen geven.
We zijn niet alleen op de weg. We kunnen dus maar beter rekening met elkaar houden.
We proberen deze hoffelijkheidscode zo breed mogelijk te verspreiden onder onze leden (bv. door publicatie van de hoffelijkheidscode op onze website, via nieuwsbrief, e-mailing, mondelinge communicatie, het ophangen van de hoffelijkheidscode in ons clublokaal, ...).
Meer info over diti initiatief : klik hier

Een virtuele wandeling door Brugge : de stad vanuit alle invalshoeken bekeken!
Toevallig op het internet ontdekt : een Spaanse site met diverse prachtige panoramische foto's van Brugge.
Als je naar de site surft krijg je meteen een ronddraaiende, schermvullende foto te zien.
Je hoeft eigenlijk niets te doen : als het ronddraaien stopt begint een fascinerende tocht langs diverse schilderachtige plekjes.
De moeite waard om eens te bekijken!
Momenteel heb je de keuze uit acht verschillende panoramische foto's.
Surf naar www.ocholeguas.com/en_360/2012/11/brujastour/tour.html (klik op de link)

Mike Crawat & Sarah Hongerloot boeken succes met Facebook-pagina over "Brugge, vroeger en nu"
Hun grote droom? Een boek uitgeven met beelden van Brugge, vroeger en nu.
In afwachting daarvan zijn Sarah Hongerloot (20) & Mike Crawat (24) alvast druk bezig met het posten van vergelijkende foto's op Facebook. Een schot in de roos, zo blijkt, want dagelijks komen er een 100-tal volgers bij!
Bekijk de Facebook-pagina hier (klik op de link)

"M'en Cercle in ons herte" door Brugse zanger Benny Scott
De Brugse zanger Benny Scott maakte onlangs een bijzondere Cercle-versie van zijn evergreen en meezinger
"'K'en Brugge in m'n herte". Voortaan zal dit liedje bij thuismatchen vaak worden gespeeld,
naast natuurlijk het aloude "Allez Cercle!" (van zanger Norbert, daarin bijgestaan door supportersvereniging "d'Echte").
Het initiatief voor deze bewerking ging uit van Benny Scott zelf.
Het Cercle-bestuur reageerde enthousiast op het voorstel van de joviale zanger en Cercle-supporter.
Het liedje werd opgenomen in de studio "In The Middle of Nowhere" (Varsenare), Johnny Clarysse bediende de keyboards en Christoff Wybouw tekende voor de productie.
Benny Scott beklemtoont dat hij geen "Cerclezot" is, want als Club Brugge speelt dan hoopt hij dat ook zij winnen.
Enkel als er een Brugse derby op het programma staat, dan gaat zijn voorkeur naar Cercle.
Jaren terug maakte hij overigens nog twee singles over Club Brugge.
"We mogen terecht fier zjn dat er in Brugge nog twee eersteklassers zijn", voegt hij er trots aan toe.
Beluister het liedje hier (klik op de link

"De Vrije Loop" langs de Brugse Vesten
Sinds kort kan je langs de mooie Brugse vesten lopen en wandelen en ook nog weten hoe ver je hebt gelopen of gewandeld.
Op voorstel van "Rotary Club Brugge ’t Vrije" heeft de stad langs de vesten afstandsaanduidingen aangebracht.
Zo kan je perfect je conditie opbouwen.
De totale afstand is 7,5 km.
Er zijn uitbreidingslussen voorzien langs de Kolenkaai, de Coupure en in het Minnewaterpark.
In het vernieuwde Graaf Visartpark staat een oriëntatiebord (nulpunt), aangevuld met 8 klinknagels als kilometeraanduidingen over het hele parcours.
Beschrijving van de route (klik op de link)

“OxyTIME”-paspoort voor 50-plussers, maar ook voor iedereen die zich jong van lijf en geest voelt!
Op de website www.seniorennet.be werd onlangs het “OxyTIME”-paspoort gepresenteerd : een combinatie van een restaurantkaart, vakantiekaart, hotelkaart en kortingkaart waarmee je al na 1 of 2 keer gebruiken een mooie winst maakt.
Met andere woorden : méér genieten, met hetzelfde budget. Je krijgt steeds korting op restaurant, kan goedkoop het hele jaar door op hotel en je reizen worden een pak goedkoper. Niet moeilijk dat dit initiatief succes heeft.
"Het mooie is dat bij elk nieuw lid, we nog sterker staan in onze onderhandelingen voor nóg betere deals", aldus initiatiefnemer Pascal Vyncke. Misschien het moment om ook je vrienden een “OxyTiME” te schenken?
Het paspoort, dat één jaar geldig blijft, kost € 58 voor 2 gezinsleden.
De personalisering van het paspoort , de verzendingskosten, de administratiekosten en de “Direct Access”-code” zijn volledig gratis.
Voor uitvoerige informatie over het “OxyTIME”-paspoort kunt u terecht op de website http://oxytime.be (klik op de link).
U kunt er meteen ook het paspoort bestellen en betalen.

Spaanse editie van reismagazine "National Geographic" pakt uit met Brugge-special
Een recente Spaanse editie van het reismagazine "National Geographic" zette Brugge dik in de verf.
De Spaanse markt is in Brugge goed voor meer dan 100.000 overnachtingen.
Toerisme Brugge en Toerisme Vlaanderen voeren samen promotie op deze markt,
voornamelijk in de regio Catalonia en in Madrid.
Lees het artikel hier (klik op de link)

Unieke chocoladepuzzels voor kinderkankeronderzoek
Het Fonds Alexine Clarysse en Dominique Persoone sloegen de handen in elkaar.
De Brugse topchocolatier creëerde exclusieve chocoladepuzzels die verkocht worden ten voordele van kinderkankeronderzoek.
Op 24 december 2011 ging de zevenjarige Alexine Clarysse heen na een dappere strijd tegen leukemie.
Tijdens haar ziekte besliste het meisje samen met haar ouders om geen geschenken, maar donaties te vragen ten voordele van het Kinderkankerfonds. Op 30 september 2011, op haar zevende verjaardag, kon Alexine een cheque van meer dan 31.000 euro overhandigen. Nu zetten Alexines ouders Véronique Van Steenberge en Benoît Clarysse het lovenswaardige werk van Alexine verder via het Fonds Alexine Clarysse.
Het Fonds ging in zee met de bekende Brugse chocolatier Dominique Persoone van “The Chocolate Line” om een unieke chocoladepuzzel te ontwikkelen die verkocht wordt ten voordele van het Fonds.
“Alexine was verzot op chocolade”, verduidelijken Alexines ouders Véronique en Benoît. “Tijdens haar ziekte puzzelde ze vaak en maakte ze ook veel tekeningen omdat ze heel wat tijd in afzondering moest doorbrengen. De chocoladepuzzel brengt al deze elementen samen. De tekening op de puzzel werd gemaakt door Alexine zelf, aan de prille leeftijd van zes jaar. We willen zo ons dochtertje zoveel mogelijk betrekken in haar fonds.”
De chocoladepuzzel kost € 12,5 en kan samen met andere producten aangekocht worden via www.alexineclarysse.be

“Stationsstapper” Brugge-Beernem
In Brugge werd onlangs de wandeling tussen de stations van Brugge en Beernem feestelijk geopend.
De acht nieuwe wandelingen langs bestaande "Grote Routepaden" zijn allemaal perfect bereikbaar met de trein.
Met het initiatief wil de NMBS de recreatieve reiziger aanspreken. Zo kan met een Weekendbiljet bijvoorbeeld de terugreis aangevangen worden vanuit een ander station dan het station waar je de heenreis beëindigd hebt.
De vereniging “TreinTramBus” ziet de trein als ideaal vervoermiddel voor wandelaars.
Er bestaan al dertig wandelingen volgens dit principe. Nu komen er met de wandelgids "Stationsstapper" nog acht wandelingen tussen stations bij. Op het vertrek- en het eindpunt komt altijd minstens één trein per uur.
Het project wordt ook gesteund door de vereniging “Grote Routepaden”. De trajecten van de “Grote Routepaden” zijn voor iedereen gemakkelijk te volgen dankzij de wit-rode markeringen.
Bij de wandeling Brugge-Beernem kan je die streepjes zelfs tot in het station volgen.
De “Stationsstapper” Brugge-Beernem loopt dus door het station van Brugge.
De “Stationsstapper” met de nieuwe wandelroutes is verkrijgbaar via de webshop van de “Grote Routepaden".
Er iPhone en 10.000 op Android kent de gratis mobiele app(licatie) "Iedereen West-Vlaams" onverhoopte bijval.
Het succesrijke verhaal is compleet Brugs, want achter de reclamecampagne zit het Brugse bureau "d'Artagnan" en de app zelf werd gemaakt door het bedrijf "Bits of Love" van Andries De Reyghere, ook een Bruggeling.
Website "Bits of Love"

Ombudsman Brugge voortaan ook op Facebook
De Ombudsman van de Stad Brugge heeft nu ook een Facebook-pagina.
Daarop vind je praktische informatie over de dienst.
De Ombudsdienst behandelt tweedelijnsklachten over de administratieve diensten van de Stad Brugge, de Lokale Politie, het Brugse OCMW en enkele intercommunales waar de Stad Brugge lid van is : Eandis, IVBO, TMVW, ...
Meer info : klik hier

Travelers' Choice Awards 2013 : Brugge zet de toon!
Onlangs maakte "TripAdvisor" zijn jaarlijkse "Travelers' Choice Awards" voor 2013 bekend.
Niet minder dan 27 hotels en 18 Bed & Breakfasts uit Brugge worden vermeld in zeven verschillende categorieën.
In de categorieën "Best Service Hotel" en "Best Small Hotel" in België staat Hotel Prinsenhof op nummer 1.
Lees verder...
Website TripAdvisor

Videoclips over Brugge op You Tube

terug naar homepagina Agenda Brugge

 

g