Herfstevenementen 2017 in Brugge

dinsdag 19 september 2017 t.e.m. zondag 7 januari 2018
Volkskundemuseum, Balstraat 43, Brugge (dinsdag t.e.m. zondag : 9.30-17 u.)
"Velodroom" te gast
Al meer dan veertig jaar verzamelen Noël Schollier en zijn echtgenote Nicole Jonckheere uit Snellegem oude tweewielers en alles wat met fietsen heeft te maken. De hele collectie is ondergebracht in een privémuseum in de tuin van het echtpaar : "De Velodroom.
Omdat de fiets dit jaar zijn tweehonderdste verjaardag viert, is "De Velodroom" dit najaar te gast in het Volkskundemuseum.
In de traditiekast zijn allerlei fietsattributen te zien: lantaarns, bellen, merk- en taksplaten, fietspompen, reclameborden... Daarnaast lenen de Onvergetelijke Retrofietsers van Ettelgem (ORE) een aantal van hun rijwielen uit. Die illustreren
een belangrijke evolutie in de fietsgeschiedenis.
Extra : "Le professeur vélo vertelt"
Toon Duyck (ORE) neemt je drie zater dagen mee langs tweehonderd jaar fietshistorie, op 14, 21 en 28 oktober, van 10 u. tot 11 u.
De vertellingen bijwonen is gratis voor iedereen die in het bezit is van een toegangsticket voor het Volkskundemuseum.
Website : www.museumdevelodroom.be

28 september 2017 > 7 juni 2018
Concertgebouw (kamermuziekzaal) , 't Zand 34, Brugge - 20 u.
Miklós Perényi & Dénes Várjon - Brahms & Kurtág
De Hongaarse connectie voor het eerst in Brugge
Brahms, meester van de grootse constructies, treedt in contrapunt met de Hongaarse componist Kurtág, meester in de eenvoud. De sonates van Brahms plaatsen de cello als een klassezanger op het voorplan. In Kurtágs muzikale taal lijken de instrumenten wel gebarentaal te spreken. Ze scheppen kleine eilandjes van klank, maar met een ongehoorde zeggingskracht.
De Hongaarse handen van Miklós Perényi en Dénes Várjon - oud-student van Kurtág - laten deze kleinoden helemaal openbloeien.
Website : klik hier
Meer info + online reservatie : klik hier

1 oktober 2017, 4 maart & 29 april 2018
Concertgebouw, 't Zand 34 Brugge - telkens om 11 u.


Voor deze reeks werkt het Concertgebouw samen met partners zoals de Openbare Bibliotheek Brugge.
Onder de noemer Lees meer! worden auteurs uitgenodigd om over hun recente boeken te komen vertellen.
Meer info + online reservatie : klik hier

8 oktober 2017 > 7 juni 2018
Concertgebouw, 't Zand 34, Brugge
Talent teltHet Concertgebouw kiest er bewust voor om jonge artiesten een duwtje in de rug te geven.

Website : klik hier
Meer info + online reservatie : klik hier

13 oktober 2017 > 27 mei 2018
Concertgebouw, 't Zand 34, Brugge
Jazz, Pop & Rock, WereldmuziekDeze reeks richt zich op het brede spectrum van niet-klassieke muziek, waarbij in de diverse muziekstijlen wordt gekozen voor avontuurlijke projecten.
Meer info + online reservatie : klik hier

20 oktober > 5 november 2017
Diverse locaties
Digitale Week 2017

Website : klik op bovenstaande affiche

21 oktober t.e.m. 5 november 2017
Historium, Markt 1, Brugge
Halloween in Historium Brugge

Klik op bovenstaande affiche

donderdag 26 oktober 2017
Magdalenazaal, Magdalenstraat 27, Sint-Andries (Brugge)
FIETSIVAL

Klik op bovenstaande affiche

Om het fietsen in Brugge nog veiliger en comfortabeler te maken, houdt het stads bestuur een nieuwe fietsbevraging. De resultaten daarvan zullen worden vergeleken met de gegevens van twee jaar geleden.
Deze info (en nog veel meer) wordt verwerkt in de ‘Brugse fietsbarometer’ en wordt voor gesteld tijdens het ‘Fietsival Brugge’, op de laatste donderdag van oktober.
Die dag staan de fiets en Brugge als fietsstad centraal.
‘s Ochtends is er een plenair gedeelte met uiteenlopende gespreksthema’s voor mobiliteitsprofessionals, lokale ondernemers en geïnteresseerde Bruggelingen.
De namiddag staat in het teken van Brugge als ‘kindvriendelijke fietsstad’.
Daarnaast staan er nog heel wat verrassende activiteiten op stapel, met de fiets als thema. Een grote fietshappening sluit de dag af.

donderdag 26 oktober 2017
Concertgebouw (concertzaal), 't Zand 34, Brugge -
19.30 u. & 21.00 u.
Symfonieorkest Vlaanderen - CLUB Surround
Neem plaats middenin het orkest en ervaar muziek op een fysieke manier. Klanken komen uit alle richtingen, bewegen doorheen de ruimte en weven zich tussen het publiek. Symfonieorkest Vlaanderen laat haar binnenste zien; Klara-stem Sander De Keere en dirigent Jan Latham-Koenig begeleiden u op deze uitzonderlijke en unieke trip.
CLUB Surround nodigt uit tot volstrekt unieke belevenissen, op de lip van de klankproductie, in het zog van de trilling, kortom in de muziek.
Wie er eens geweest is, wil er nooit meer weg...
Meer info + online reservatie : klik hier

26 > 31 oktober 2017
Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, Sint-Andries (Brugge)
Rzor Reel Flanders Film Festival

Klik op bovenstaande affiche

vrijdag 27 & zaterdag 28 oktober 2017
Theaterzaal Biekorf, Sint-Jakobsstraat 8, Brugge
Grote boekenverkoop van de Bib
• vrijdag van 9.30 tot 19.00 uur
• zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur

Klik op bovenstaande affiche

Naar jaarlijkse traditie verkoopt de bibliotheek eind oktober weer de boeken, cd’s en dvd’s die in de loop van het jaar uit de collectie verdwenen. Romans, thrillers, jeugdboeken, strips, tijdschriften, informatieve boeke en naslagwerken hengelen naar een tweede leven in jouw boekenkast. Voor € 1 per roman krijg je die in elk geval snel gevuld!
Info : tel. 050 47 24 00 of bibliotheek@brugge.be

vrijdag 27 oktober 2017
CC Daverlo, Dries 2, Assebroek (Brugge) - 20 u.
"Daverend/Unplugged" : Hermit + Budget Trash
Begin 2014 schreef Alexander Einfinger Your Kind Of Fate en besloot de demo onder de naam Hermit op YouTube te zetten. Enkele maanden later was Hermit niet langer een soloproject, maar een vijfkoppige band. In juni 2015 verscheen het eerste album Songs For Solitude. De songs nemen je mee in hun donkere, melancholische wereld. Vorig seizoen speelden ze nog een Daverend concert, deze keer doen ze het Unplugged!
Gratis toegang.
Meer info : klik hier

vrijdag 27 oktober 2017
"De Tank", Burg 4 (voormalig Provinciaal Hof), Brugge - 20 u.
"Pecha Kucha 12"

Klik op bovenstaande affiche

vrijdag 27 oktober 2017
KAAP| De Werf, Werfstraat 108, Brugge - 20 u.
STORM! Contest - FinaleVoor de derde keer gaan JazzLab Series, Muziekmozaiek en KAAP op zoek naar het jazztalent van de toekomst. Wie wordt de opvolger van Nordmann en SCHNTZL? De winnaar gaat aan de haal met een tournee van JazzLab Series (2018-2019), een release cd op W.E.R.F.-records, ondersteuning bij de creatie, een wildcard voor de finale van B-Jazz en een reportage in Jazzmozaïek.
De finalisten zijn... : "Thunderblender", "Donder" & "Hast"
Online reserveren : klik hier

vrijdag 27 & zaterdag 28 oktober 2017
Sint-Janshospitaal, Mariastraat, Brugge
Telkens om 18.15 u., 19.15 u., 20.15 u. en 21.15 u.
Heksenproces op Halloween

Klik op bovenstaande affiche

zaterdag 28 oktober 2017
Concertgebouw Brugge en diverse andere locaties in de binnenstad
Iedereen Klassiek

Klik op bovenstaande affiche

Kom gratis proeven van Bach, Beethoven en Brugge. Wie er de afgelopen jaren bij was, kan erover getuigen : zó vier je feest met klassieke muziek. Klassiek is er in alle maten en gewichten, voor alle emoties en gelegenheden: Iedereen Klassiek neemt alles en iedereen mee in een vrolijk bad klassieke muziek. Samen met initiatiefnemer Klara en de vele partners in Brugge bereidt het Concertgebouw een uitbundig programma voor, met vertakkingen in de hele binnenstad.
Zoals steeds warmen we op met "Zot van Bach" en traditiegetrouw sluit Brussels Philharmonic af, ditmaal met enkele bekende klassiekers op de lessenaar. Nodig voor dit gratis evenement dus familie en vrienden uit en laat hen kennismaken met de kracht en schoonheid van Bach, Beethoven en Brugge.

zaterdag 28 oktober 2017
Gemeenschapshuis, Marktplein 12, Zeebrugge - 20 u.
"De Mugge van Brugge" brengt eerbetoon aan wijlen Willy Lustenhouwer

Twintig jaar na zijn overlijden wekt Kevin Rombaux - alias "De Mugge van Brugge" - zanger-komiek Willy Lustenhouwer opnieuw tot leven. Brugges meest legendarische zanger-cabaretier-komiek is ook de jeugdheld van Vlaanderens meest bekende grafdelver-stand-upcomedian.
Vandaag laat hij zijn eigen materiaal voor wat het is en duikt hij in het repertoire van Lustenhouwer, de man die hem via zijn typetjes kennis deed maken met humor.
De "Mugge van Brugge" werd ontdekt toen hij deelnam aan de eerste door comedyshows.be georganiseerde workshops, onder leiding van Han Coucke aka Han Solo. De Mugge, grafdelver van beroep, brengt morbide humor doorspekt met zotte oneliners. Grappen over het "leven" op een kerkhof, over zijn zoon en vriendin,... ze worden allen door de mangel gedraaid. In het Focus WTV-programma "Op zoek naar Baziel" streed hij mee voor een podiumplaats & ook Telefacts (VTM) schonk reeds aandacht aan De Mugge in de aflevering "Van grafdelver tot komiek". Ook in Brugge erkent men de Mugge; hij werd in 2012 tweede op de Commeere Comedy Cup.
Toegang : € 10
Voorverkoop : Buurtcentrum d'Oude Stoasie.

zondag 29 oktober 2017
Centrum Oud Sint-Jan, Zonnekemeers, Brugge - 10-18 u.
Gratis parkeergelegenheid ter plaatse
DIY Brugge

Website : klik op bovenstaande affiche

Creatieve beurs voor hobby, handgemaakt & vrije tijd - vol inspiratie, trends, ideeën & crea-shopping ! Voor creatievelingen en hobbyisten.
U vindt er alle benodigdheden, accessoires en hobbymateriaal.
Er is tevens een uitgebreid aanbod van workshops, demo’s of creatieve opleidingen.

Gratis toegang.

zondag 29 oktober 2017
Onze-Lieve-Vrouwekerk, Mariastraat, Brugge - 11 u.
Concertmis in de O.-L.V.-KerkEucharistieviering opgeluisterd door het Gents Madrigaalkoor dat onder leiding van Johan Duijck een compositie van de Luikenaar Joseph Jongen (1873-1953) zal uitvoeren : de "Messe en l’honneur du Saint-Sacrement".
Bij het Gents Madrigaalkoor, dat vorig seizoen zijn vijftigste verjaardag vierde, zingen meer dan zestig mensen. Dit kwaliteitsvol koor geniet een Europa-wijde reputatie. Organist bij deze uitvoering is Peter Thomas.
Bruggeling Johan Duijck is een veelzijdig musicus, koordirigent, componist, pianist en leraar.
De eucharistieviering eindigt met enkele Mariale liederen, passend in het laatste weekeinde van de Mariamaand.
Deze concertmis is tevens een herdenkingsmoment voor Paul Demyttenaere en Matthias De Koninck, twee leden van de werkgroep “Concerten Onze-Lieve-Vrouwekerk” die de voorbije zomer overleden zijn.
Uiteraard is deze concertmis voor iedereen gratis toegankelijk.
Het zou ons verheugen u te mogen verwelkomen op deze concertmis.
Nadien bieden wij u in de kooromgang een receptie aan.
Contact : Marie-Anne De Keyser (secretaris kerkraad), gsm 0476 31 02 86

zondag 29 oktober 2017
Crowne Plaza, Burg 10, Brugge - telkens op zondag om 10.30 u.
“De Brugsche Babbel”Het is de bedoeling “De Brugsche Babbel” zes keer per jaar te organiseren.
De "Brugsche Babbel" will telkens bekende en minder bekende Bruggelingen in een panel verzamelen. Het is de bedoeling met hen te praten over de Brugse actualiteit, over wat er leeft in de stad, over verzuchtingen en noden. “Uiteraard vertrekt elk panellid met zijn eigen verhaal, maar het zou heel tof zijn mochten ze in debat gaan met elkaar en zelfs met het publiek als dat kan”, zegt Nico Blontrock, die de Brugsche babbel zal leiden.
“Je mag het geen 'Zevende Dag' op locatie noemen, maar de formule is wat gelijklopend; zij het dan dat er vooral Brugse items zullen in aan bod komen. Al kan bij uitbreiding natuurlijk ook wat er gebeurt in de rest van de wereld kan ter sprake komen. We zien wel, het initiatief moet natuurlijk groeien en zichzelf bewijzen, maar ik denk wel dat dit een slaagkans heeft"
“Iedereen kan gratis de "Brugsche Babbel" bijwonen. "We hopen dat dit voor de Bruggeling een vaste gewoonte wordt om die zondagvoormiddagen binnen te wippen in de Crowne Plaza. En eventueel als hij of zij daar zin in heeft mee te praten met de leden van het panel”.
“De Brugsche Babbel” is een initiatief van Tejo Brugge.
Info :  tel.  0475 36 36 27

Een initiatief van "Tejo Brugge", wat staat voor ‘"Therapeuten voor Jongeren".
Deze organisatie wil met het initiatief de "Brugsche Babbel" bekende en minder bekende Bruggelingen aan het woord laten over een bepaald thema.
Bij "Tejo" staat een team van therapeuten klaar om jongeren gratis te begeleiden in hun moeilijkheden.
Volgende datum : zondag 26 november 2017

zondag 29 oktober 2017
De Grote Post Hendrik Serruyslaan 18, Oostende - 15 u.
Deep Are The Woods - Eric Arnal-Burtschy - Een magische ervaring!Een magische ervaring! De Franse kunstenaar Eric Arnal-Burtschy creëert een bijzondere setting, aan de hand van licht en rook wekt hij ruimtelijke illusies op die rechtstreeks op je inwerken. Je perceptie wordt uitgedaagd. Het lijkt wel alsof het licht tastbaar is en je lichaam omhult en streelt.
Arnal-Burtschy vond voor deze 40 minuten durende performance inspiratie in natuurlijke lichtverschijnselen zoals de zon aan de horizon of het licht dat door de bladeren schijnt.
Online reserveren : klik hier

zondag 29 oktober 2017
Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge - 20 u.
JL BAND : Last But Not Least (A Tribute to James Last)
Orkestleider Jos Loffens vat dit concert op als een nostalgisch eerbetoon aan de gevarieerde sound en geraffineerde muzikale arrangementen van deze internationale ster.
Meer info + online reservatie : klik hier

maandag 30 oktober t.e.m. vrijdag 3 november 2017
Diverse locaties
KWIBUS : zet je tanden erin!Van 7.30 tot 17.30 uur, behalve op woensdag 1 november
Deze herfstvakantie komen zombies en vampieren naar de Kwibuspleinen.
Ben je tussen 4 en 15 jaar? Kom dan meegriezelen op een van de vijf locaties.
Een halve dag meespelen € 2,5, een volledige dag € 5
Basisschool De Triangel, Diksmuidse Heerweg 159, Sint-Andries
(voor kinderen met of zonder beperking)
• Basisschool De Pannebeke, Pannebekestraat 34, Sint-Jozef
(voor kinderen met of zonder beperking)
• Basisschool De Tandem, Leopold Debruynestraat 56, Sint-Kruis
• Basisschool Sint-Michiels, Sint-Michielslaan 33, Sint-Michiels
• Basisschool De Regenboog, Karel Ledeganckstraat 3, Sint-Pieters
Info : tel. 050 44 83 33 of kwibus@brugge.be
Facebookpagina : klik hier

dinsdag 31 oktober 2017
Zeebrugge (start op de Markt, tussen 18 u. en 21.30 u.)
Halloweenoptocht

Onze kleintjes worden ondergedompeld in het Halloween gebeuren, en mogen van deur tot deur in de Eiensluisstraat aanbellen om snoep en ander lekkers. Dit alles in een volledig versierde straat met een ton animatie en plezier.
Inschrijvingsinfo vind je via de facebookpagina : klik hier
Maximum 500 inschrijvingen toegelaten, dus wees er snel bij !
Deelname : € 2

woensdag 2 t.e.m. zondag 5 november 2017
Diverse locaties
KRIKRAK : ontdekkingsreis langs diverse Brugse cultuurhuizen


Klik op bovenstaande affiche

vrijdag 3 november 2017
Concertgebouw (kamermuziekzaal), 't Zand 34, Brugge - 14-17.15 u.
De lichamelijkheid van Jan Fabre : het oeuvre van Jan Fabre onder de loep
In de jaren 1980 en 1990 creëren Anne Teresa De Keersmaeker, Jan Fabre, Jan Lauwers, Wim Vandekeybus en later ook Alain Platel spraakmakende voorstellingen. Met hun nieuwe vormentaal, hun expliciete aandacht voor lichamelijkheid en hun eigenzinnige benadering van taal en tekst brachten deze choreografen van ‘De Vlaamse Golf’ een schokgolf teweeg in het danslandschap.
In deze Open (Universiteits-)les staat Jan Fabre centraal, met zijn hoogsteigen visie op het menselijk lichaam en zijn bijzondere omgang met clichés, stereotypen en iconen.
Meer info : klik hier

vrijdag 3 november 2017
Concertgebouw (concertzaal), 't Zand 34, Brugge - 19.30 u.
Belgian Rules / Belgium Rules - Jan Fabre & Troubleyn
: dans met livemuziek
Jan Fabre fileert zijn vaderland in een totaalspektakel van dans, muziek en tekst
Zoals Fellini zijn Roma maakte als ode aan zijn stad, zo wil Jan Fabre een ode brengen aan zijn land. Hij wil die plezierige zottigheid van onze cultuur met de hele wereld delen. Het is niet de zelfkant van de samenleving die Fabre toont : wel de ironie, die nooit cynisch wordt. Hij verheerlijkt de subversieve kracht van onze verbeelding.
Belgian Rules / Belgium Rules is Fabres theatrale ‘selfie’ van zijn roots. Muzikant Raymond van het Groenewoud schrijft de lijfliederen en Johan de Boose de tekst.
Meer info : klik hier

vrijdag 3 november 2017
Concertgebouw (concertzaal), 't Zand 34, Brugge - 19.30 u.
Bart Peeters : "Brood voor Morgenvroeg"
Bart Peeters sleutelde tijdens zijn solotour aan de nummers van de nieuwe plaat en tour.
Ook de Ideale Mannen haalden een frisse neus. Iedereen is er klaar voor.
3 jaar na 'Op de Groei' is er een nieuwe plaat: 'Brood voor Morgenvroeg'.
Dit heuglijke feit wordt gevierd met de 'Brood voor Morgenvroeg'-tour.
Bart: "Het doel is heel simpel : er iedere avond het concert van ons leven van maken"
Meer info : klik hier

zaterdag 4 november 2017
Stadsschouwburg (foyer), Vlamingstraat 29, Brugge - 14 u.
Pimpanel / Viola Vandomme : oude voorwerpen nieuw leven inblazen
We gooien veel te veel weg, dat vertelt de voorstelling ‘Alex in vuilbakland’. Maar ook als je de voorstelling niet gezien hebt, ben je welkom op deze creatieve namiddag.
Voor, tijdens en na de voorstelling kan je oude spullen een nieuw leven inblazen.
Meer info : klik hier

zaterdag 4 november 2017
Concertgebouw (kamermuziekzaal), 't Zand 34, Brugge - 19.30 u.
Salagon Quartett : Schubert & Dvorak
Kamermuziekklassiekers krijgen nieuwe glans op oude snaren
Het strijkkwintet van Schubert behoort tot de topwerken van het 19e-eeuwse kamermuziekrepertoire. Twee maanden voor zijn dood schreef hij dit emotionele stuk, met een tweede cello voor een mooie sonoriteit in het lage register. Pas decennia later kreeg het werk de verdiende waardering en erkenden luisteraars de bovennatuurlijke schoonheid van de muzikale lijnen.
Vijftig jaar later schreef Dvorák zijn buitengewoon rijke strijksextet. De meeslepende Slavische stijl zal u niet onberoerd laten.
Meer info : klik hier

zaterdag 4 november 2017
Orgelzaal Stedelijk Muziekconservatorium, Muntplein 6, Brugge - 20 u.
"'Doux'"
Uitvoerders : Harmen Vanhoorne (cornet) & Stan Nieuwenhuis (synthesizer)
Het goede doel voor deze editie is '"Tejo".

Bij "Tejo" staat een team van therapeuten klaar om jongeren gratis te begeleiden in hun moeilijkheden

Organisatie : Alexander Makay - podiumvoorpassie@gmail.com
Website : www.podiumvoordepassie.be
Volgende concerten :
02/12/2017 : Bluegrass Paul Kindt & band
06/01/2018 : pianist Marc Masson
03/02/2018 : Barokconsort Jan Devlieger
03/03/2018 : pianorecital Leila Agadjanova
07/04/2018 : nog bekend te maken
05/05/2018 : pianist Gabriel Hollander

zondag 5 november 2017
Stadsschouwburg (foyer), Vlamingstraat 29, Brugge -
11.00 u. - 13.30 u. - 15.00 u.
Lejo : "Hands up"
"Hands Up!" is een korte, vrolijke, woordeloze voorstelling met veel muziek. Vanuit een grote blauwe poppenkast tovert Lejo een bonte stoet van mannetjes en dieren tevoorschijn. In zijn handen veranderen twee bolletjes en een stipje zwarte verf in de snuit van een blaffende hond, een vrolijk jongetje, een fladderende vogel, een dirigent of een zwevende inktvis.
En Lejo? Die doet zijn best om alles in de hand te houden.
Vanaf 3 jaar
Meer info + online tickets : klik hier

zondag 5 november 2017
Stadsschouwburg (foyer), Vlamingstraat 29, Brugge - 14 u.
El Patio Theatro : "A mano"
"A mano" is poëtisch en intrigerend figurentheater van de allerbeste soort. Twee spelers maken een klein mannetje uit klei en zetten het te koop in de etalage van een antiekwinkel. De passanten hebben echter alleen oog voor de andere figuren en objecten in de etalage, maar niet voor het mannetje. Hij doet er alles aan om kopers te behagen. Tevergeefs …
Meer info : klik hier

zondag 5 november 2017
Concertgebouw, 't Zand 34, Brugge - 20 u.
SoulsisterKlik op bovenstaande affiche

maandag 6 november 2017
Wijlkcentrum Xaverianen, Xaverianenstraat 1, Sint-Michiels (Brugge) - 20 u.
Eindeloos Mongolië, tussen niemandsland en nergens huizen
Video-reisreportage door Erik en Ingrid Buysse -Crevaels
In deze reisimpressie wekken Erik en Ingrid Buysse-Crevaels het vroegere Karakorum – ooit de hoofdstad – tot leven en volgen het spoor van Djzenghis Khan en de illegale goudzoekers. We bezoeken de hoofdstad Ulaan Bataar en zijn getuige van de Nadaam, Nationale Feestdag. We maken kennis met het boeddhisme en het sjamanisme, de oudste religie van de Djzenghis. We spotten de Takhi, het wilde paard van de steppen en bezoeken het Khorgo-Therkhiin Nuur National Park en het Amarbayasgalant klooster - lees hier verder...
Toegang : € 5 (VTB-leden : € 4)
Contact : Annie cabuy, tel. 050 36 29 49 of annie.cabuy@telenet.be
Organisatie : vtbkKultuur Brugge

woensdag 8 november 2017
Concertgebouw, 't Zand 34, Brugge
Past & Present - Debat over WO I

Specialisten over hoe WO I tot op vandaag nazindert
Tijdens het debat gaan rector van het Europacollege, Jörg Monar (DE), de Duitse ambassadeur, Rüdiger Lüdeking (DE), Olivier Costa (FR, professor aan het Europacollege), en Gavin Dewar (UK, student Europacollege) in gesprek met politiek journalist van De Standaard Bart Brinckman. Centraal staat de impact van WO I op de politieke en diplomatieke realiteit vandaag. Hoe gaat de hedendaagse politiek en diplomatie om met de verworven inzichten in de strategieën die toen gefaald hebben. Als rode draad doorheen dit gesprek komen twee experten, Jan Christiaens en Marysa Demoor, praten over kunst die de gruwel en emoties die WO I opriep centraal stellen. Zij gaan na hoe kunstenaars die gruwel verwerkten en een plek gaven in hun kunst. Een fragment uit Brittens War Requiem en enkele gedichten van War Poets illustreren de tussenkomsten van de experten.
Meer info + online reservatie : klik hier

8 > 26 november 2017
Concertgebouw, 't Zand 34, Brugge - 19.30 u.
FRONT - Tentoonstelling - Curated by Soundcast
Parcours en performances met jonge kunstenaars
Soundcast, de jongerengroep van Concertgebouw Brugge, zet een bijzonder project op poten rond Brittens indrukwekkende "War Requiem". Meer dan dertig jonge kunstenaars pakken het Concertgebouw in met beeldende kunst, tekst en installaties.
Een kunstenparcours met performances en dj-sets, samengesteld door de jongerengroep van het Concertgebouw.
Gratis toegang.
Website : http://frontconcertgebouw.be/

donderdag 9 november 2017
MaZ, Magdalenastraat 27, Sint-Andries (Brugge) - 20 u.
Kopergietery : "Meisjes van krijt"
"Meisjes van krijt" is een theaterbewerking van de geprezen debuutroman 'De kinderen van Calais' van Lara Taveirne. Theatermaaksters/actrices Dominique Collet en Anna Vercammen staan samen met twee kinderen uit de Theaterateliers van Kopergietery op het podium.
Meer info + online tickets : klik hier

vrijdag 10 november 2017
Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge - 20 u.
Tom Lanoye Solo : "Ten Oorlog"

Meer info + online reservatie : klik hier

vrijdag 10 november 2017
Concertgebouw (kamermuziekzaal), 't Zand 34, Brugge - 19.30 u.
Bochumer Symphoniker : Britten - "War Requiem"
Dit grootse werk voor twee koren, twee orkesten, orgel en zangsolisten is een hartverscheurende kreet naar duurzame vrede.
Meer info + online tickets : klik hier

vrijdag 10 november t.e.m zondag 3 december 2017
Stadshallen (Belfort), Markt 7, Brugge
Expo 300 JAAR ACADEMIE BRUGGE

Klik op bovenstaande affiche

In het kader van "300 jaar Academie" worden nog talrijke andere activiteit georganiseerd : klik op www.academiebrugge.be

zaterdag 11 november 2017
La Brugeoise, Vaartdijkstraat 5, Sint-Michiels (Brugge) - vanaf 19 u.
BRUZU17

Programma : klik op bovenstaande affiche

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Rotary Brugge Zuid ook dit jaar een fundraising voor het goede doel. Dit jaar wordt het een speciale XL James Bond 007-editie.
Aangezien we dit feest organiseren om onze sociale doelen te kunnen blijven steunen, zijn onze sponsors en genodigden van cruciaal belang. Bij deze editie gaan de sponsors nog veel meer in de spotlights kunnen geplaatst worden door permanente visibiliteit in dit prachtige fabrieksgebouw.
Wij hopen jullie massaal te mogen verwelkomen met zeer veel vrienden, kennissen en sponsors! Samen maken we er een gezellig feest van zoals mensen dit reeds jaren van onze fundraising gewoon zijn.

zondag 12 november 2017
Concertgebouw, 't Zand 34, Brugge - 11.00 u. & 13.30 u.
BUMBA : Het magische wonderboekKlik op bovenstaande affiche

De liefste clown ter wereld trekt opnieuw naar het theater met een nieuwe show ‘Bumba en het Magische Wonderboek’.
Daar wil jij met je kleine Bumba fan vast bij zijn! Samen met Bumba en zijn vriendjes op avontuur, wat zeggen we : op een feestelijk avontuur! Als de tweeling Lars en Lies jarig zijn, worden ze verrast met een magisch wonderboek.
Als ze dit boek openmaken, stappen ze de wonderbaarlijke Bumbawereld in en leren ze al zijn beste vrienden kennen zoals Bumbalu, Barry de leeuw, Kiwi de vogel, Tumbi de olifant, Nanadu en Baby. Samen leren ze tellen, dansen ze op hun favoriete liedjes en maken ze er een heel speciaal verjaardagsfeest van!
Bovendien komt Bumba komt na de voorstelling naar de foyer voor een meet & greet!
O ja… en dankzij het aangepaste licht- en geluidsniveau is deze voorstelling juist heel geschikt voor de allerkleinsten!


Info/tickets : tel. 070 345 345 (max. € 0,30 per minuut)
of https://www.teleticketservice.com/tickets/2017-2018/bumba

zondag 12 november 2017
Stadhuis Damme - 11 u.
Phenix Fagottenkwartet

Website : klik op bovenstaande affiche

Toegang : € 12
Info/reservatie : toerisme@damme.be

zondag 12 november 2017
Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge - 20 u.
Les Amazones d'Afrique : "République Amazone"
Als eerste ‘all-female’ groep van West-Afrika staat het muzikale collectief Les Amazones d’Afrique niet alleen voor een sterk statement, maar ook voor een opwindende muzikale reis.
Of ze nu onbetwiste sterren of geliefde geheimen zijn, elk van de dames behoort tot de meest geprezen muzikanten van de Malinese muziek. Op elegante wijze brengen Les Amazones d’Afrique verschillende generaties en energieën samen.
Website + online tickets : klik hier

12 > 19 november 2017
Concertgebouw, 't Zand 34, Brugge
Percussiefestival BEAT IT!

Klik op bovenstaande affiche

donderdag 16 november 2017
Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge - 20 u.
Rianto & Nani Topeng Losari Cirebon
Medium & Losari Maskerdans

Klik op bovenstaande affiche

16 t.e.m. 26 november 2017
H.-Magdalenakerk, Stalijzerstraat (Astridpark), Brugge
"Amor Mortis" : Hoogdagen met Mistral-
MelikeKlik op bovenstaande affiche

vrijdag 17 november 2017
CC Daverlo, Dries 2, Assebroek (Brugge) - 20 u.
"Daverend/Unplugged" : The Spectors + The Yellow Machine

Bassiste en songwriter Marieke Hutsebaut voert al sinds 2012 The Spectors aan, een vierkoppige band die zijn eigen stempel drukt op een muzikale mix van shoegaze, dreampop en new wave.
Opwarmer van dienst is The Yellow Machine, een band die eind oktober 2014 het daglicht zag. Samen maken ze rockmuziek met een snufje blues en psychedelica.
Gratis toegang.
Webpagina : klik hier

zaterdag 18 & zondag 19 november 2017
La Brugeoise, Vaartdijkstraat 5 , Sint-Michiels (Brugge)
De Vitrine : stijl- en sfeervol pop-up shopping event
Website : klik op bovenstaande affiche

zaterdag 18 november 2017
Lokaal Chiro Steenbrugge, Sint-Trudostraat, Assebroek (Brugge)
Deuren : 19 u. / aanvang : 19.30 u. stipt
Quiz Chiro SteenbruggeHet is weer tijd voor onze jaarlijkse quizavond!
Iedereen is welkom vanaf 19 u. en de quiz start stipt om 19.30 u.
Een team bestaat uit max. 5 personen en de kostprijs per team bedraagt € 15
Dit bedrag kan aan de kassa betaald worden op de avond zelf.
Je kan je vooraf inschrijven door een mailtje te sturen naar chiro_steenbrugge@hotmail.com met vermelding van het aantal teamleden en een originele naam. Zorg zeker voor een originele naam want misschien zorgt dit wel voor een verassing?
Er zijn weer toffe prijzen te verdienen dus schrijf je maar zeker in!

zondag 19 november 2017
Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge - 14 u. & 16 u.
Achter de schermen van de Stadsschouwburg : kunstendag voor kinderen
We focussen ons tijdens deze rondleiding niet alleen op de geschiedenis van de Stadsschouwburg, maar ook op de werking van Cultuurcentrum Brugge vandaag. Wie weet wijzen we zelfs een verdwaalde artiest de weg naar het podium …
Deze rondleidingen richten zich in het bijzonder op families met kinderen.

Website + online tickets : klik hier

dinsdag 21 november 2017
Stadsschouwburg (foyer), Vlamingstraat 29, Brugge - 20 u.
De Roovers : "Arabische Nacht"
"A mano" is poëtisch en intrigerend figurentheater van de allerbeste soort. Twee spelers maken een klein mannetje uit klei en zetten het te koop in de etalage van een antiekwinkel. De passanten hebben echter alleen oog voor de andere figuren en objecten in de etalage, maar niet voor het mannetje. Hij doet er alles aan om kopers te behagen. Tevergeefs …
Meer info : klik hier

woensdag 22 november 2017
MaZ, Magdalenastraat 27, Sint-Andries (Brugge) - 20 u.
BERLIN - Zvizdal
Tsjernobyl, 1986. Pétro en Nadia, een echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren te verhuizen na de grote kernramp. Allebei de tachtig ver voorbij, willen ze in hun oude dorp en in hun huis blijven. Ze houden stand in hun spookdorp in de besmette zone. Zonder stromend water, elektriciteit of telefoon.
"Zvizdal" is een verhaal over eenzaamheid, overleven en armoede, maar ook en vooral over de onverwoestbare liefde tussen twee mensen.
Meer info : klik hier

donderdag 23 november 2017
Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge - 20 u.
Albert Hammond : Songbook World Tour
Met zowat 360 miljoen verkochte platen behoort Albert Hammond tot de grootste songwriters ooit. Heel terecht mocht hij in 2008 zijn naam bijschrijven in de Songwriters Hall of Fame. It never rains in Southern California, maar vandaag heel uitzonderlijk ook niet in Brugge.
Het zal deze avond vooral zaak zijn om niet spontaan en collectief mee te neuriën op klassieke evergreens, zoals I’m a train, The free electric band, I don’t wanna die in an air disaster of The peacemaker, tenzij je daarom gevraagd wordt natuurlijk …
Meer info : klik hier

vrijdag 24 november 2017
Salons Denotter, Torhoutsesteenweg 76, Zedelgem - 19 u.
Tafelen voor LEIF

Meer info : klik op bovenstaande affiche

Wat doet LEIF?: klik hier

vrijdag 24 november 2017
Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge - 20 u.
KARIM BAGGILI : Apollo You Sixteen
Karim Baggili voorstellen hoeft nauwelijks nog. Deze muzikale Brusselaar met roots in Jordanië en Joegoslavië doorkruist al meer dan 20 jaar de wereld op zoek naar inspiratie voor zijn muziek. Keer op keer weet hij het publiek te betoveren met zijn gitaar en ud of Arabische luit.
Meer info : klik hier

vrijdag 24 november 2017
Concertgebouw, 't Zand 34, Brugge - 20 u.
The Spirit of Irish Christmas Tour
Een authentieke show met Ierse muziek, zang en dansKlik op bovenstaande affiche

24 > 28 november 2017
Site Oud Sint-Jan, Brugge (ruime parkeergelegenheid in het Zonnekemeers)
Winter Moments with Flowers

Website : klik op bovenstaande affiche

vrijdag 25 november 2017 t.e.m. zondag 7 januari 2018
Stationsplein, Brugge - dagelijks : 10-19 u.
IJSSCULPTURENFESTIVALKlik op bovenstaande affiche

zondag 26 november 2017
Stadsschouwburg (foyer), Vlamingstraat 29, Brugge - 15 u.

Günther Neefs : "Special Request"
Voor heel wat muziekliefhebbers is Günther Neefs vooral bekend als de zoon van... Hij erfde niet alleen de warme stem en de ontegensprekelijke charme van vader Louis, maar leerde via hem en talrijke muzikale vrienden ook het métier.
Meer info + online tickets : klik hier

zaterdag 2 & zondag 3 december 2017
Steinerschool Brugge, Astridlaan 8, Assebroek (Brugge)
zaterdag : 20 u. / zondag : 15 u.
De erfenis van tante KaatKlik op bovenstaande affiche


Leo heeft een dochter en een zoon maar zijn vrouw is er echter vandoor. Op een dag komt er een brief uit Australië. De familie behoort tot de erfgenamen van een oude tante. Maar er is een voorwaarde...

Reservatie : info@samenopdeplanken.be

donderdag 23 november 2017
Concertgebouw (concertzaal), 't Zand 34, Brugge - 20 u.
Symfonieorkest Vlaanderen - The Isle of Life
Laat u niet vangen aan de titel van het openingswerk : deze productie is wel degelijk een ode aan het leven. We starten duister, met Sergei Rachmaninovs interpretatie van Arnold Böcklins schilderij Die Toteninsel uit 1880. De componist weet in "The Isle of the Death" het raadselachtige karakter van het tableau perfect te vatten. Onder een dreigende lucht op de roerloze rivier schuift dodenveerman Charon naar het dodeneiland. Violen zwellen aan. Onheil ligt op de loer.
Toch haalt de dood eindelijk bakzeil bij Böcklin: in 1888 legt hij Die Lebensinsel vast op doek. Fulco Ottervanger – Gents stadscomponist - rook zijn kans voor een tegenhanger van Rachmaninovs werk. Met The Isle of Life celebreert hij het levenseiland als een baken van hoop in een barre wereld. Ottervanger brengt zijn kompanen van het avontuurlijke trio "De Beren Gieren" mee voor een feest van klassiek en hedendaags.
Ook Beethoven schaart zich aan de kant van het ‘leven’ met Prometheus, zijn enige grootschalige ballet. Een heldhaftige halfgod die de mensheid verlichting brengt; levenslustiger vind je ze niet.
Meer info : klik hier

zaterdag 25 november 2017
Concertgebouw (concertzaal), 't Zand 34, Brugge - 20 u.
Hallé Orchestra & Sir Mark Elder - Sabine Meyer speelt Mozart
De koningin van de klarinet komt naar Brugge!
Als telg van de Duitse school staat klarinettiste Sabine Meyer bekend om de perfectie van haar spel, ook in de meest complexe stukken. Aan de zijde van een van Engelands oudste en befaamdste orkesten speelt ze Mozarts monsterhit voor bassetklarinet.
Niet Dvoršáks populaire Negende symfonie staat op het programma. Wel zijn Zevende, die door musicologen unaniem zijn beste wordt genoemd. Het is dan ook een grote liefdesverklaring aan de natuur en de cultuur van zijn geliefde vaderland Tsjechië.
Meer info + online tickets : klik hier

woensdag 29 november 2017
Concertgebouw (concertzaal), 't Zand 34, Brugge - 20 u.
The Sixteen - Et exultavit spiritum meum
Een loflied, een topkoor en vijf eeuwen muziek
Pakkende beelden, afwisselende sferen en misschien wel de meest geliefde hoofdpersoon ooit : het Magnificat heeft het allemaal. The Sixteen plukt de mooiste voorbeelden uit vijf eeuwen koormuziek, van de machtige polyfonie van Lassus en Victoria tot enkele op en top Engelse ‘Mags’ uit de 20ste eeuw. Dat de koortraditie aan de andere kant van het Kanaal nog altijd springlevend is, bewijst een gloednieuw werk van de jonge Engelsman Thomas Hyde.
Meer info + online tickets : klik hier

donderdag 30 november 2017
Stadsschouwburg, Vlamingstraat 29, Brugge - 20 u.
De Drie WijzenKlik op bovenstaande affiche

1 december 2017 > 7 januari 2018
Concertgebouw (concertzaal), 't Zand 34, Brugge - 20 u.
BRUGGE FOTO 17
15 tentoonstellingen op wandelafstand met fotografie van gevestigde en jonge fotografen
In de donkerste weken van het jaar kan u in Brugge meer dan 30 Belgische en internationale fotografen bewonderen tijdens de vijfde editie van het stadsfestival Brugge Foto. In het oog springende locaties als De Tank, de voormalige gebouwen van het Provinciaal Gouvernement, Burg 4 én de vernieuwde Inkomhal van het Concertgebouw verwelkomen de grote diversiteit in de wereld van de fotografie: documentaireverhalen, fotografische essays, intimistische avant-garde en conceptuele fotografie.
Website : www.bruggefoto.be

zondag 3 december 2017
Karmelietenkerk, Ezelstraat 28, Brugge - 17-19 u.
Sioen speelt "Graceland"

Klik op bovenstaande foto

Sioen - niet de eerste de beste - is wel de eerste die bereid was een benefiet te verzorgen voor het werk van Crea Thera : muziektherapeutische workshops met nieuwkomers en Vlamingen. Kinderen, jongeren en volwassenen in 2 opvangcentra, 3 basisscholen en 2 middelbare scholen in Brugge en West-Vlaanderen die samen muziek maken, acteren, bewegen. Beats, Words and Moves ter ondersteuning van verbinding en integratie.
Sioen brengt een akoestische set met enkele Zuid-Afrikaanse vrienden.
Thomas (gitaar) en Nela Balkanela (zang) verzorgen een intro : Balkan Spirit Fusion
Online tickets : klik hier

vrijdag 8 december 2017
Markt, Brugge - start om 20 u.
Kerstloop inde binnenstad

Klik op bovenstaande affiche

De wedstrijd staat net als ieder jaar volledig in het teken van een aantal projecten voor het goede doel.
Dit jaar is dat de Brugse basisschool "Spermalie" (een school voor slechthorende of dove kinderen, slechtziende of blinde kinderen en kinderen met Autismespectrumstoornis), VZW Ter Dreve (Dienstencentrum voor personen met verstandelijke beperking en autismespectrumstoornis) LEIF West-Vlaanderen (LevensEinde InformatieForum, laagdrempelige dienstverlening rond het levenseinde o.m. vanuit het Levenshuis in Brugge) en VI-GE NOORDZEE ( Brugse sportvereniging voor personen met een visuele handicap)

zondag 10 december 2017
Balstraat, Brugge - 11-18 u.
Midwinterfeest

Klik op bovenstaande affiche

woensdag 20 december 2017
Magdalenazaal, Magdalenastraat 27, Sint-Andries (Brugge) - 14.30 u.
Kaatjes Verjaardag

Online tickets : klik hier

Na de voorbije theatertournee, presenteren Kaatje, Kamiel en Viktor van Ketnet hun nieuwste show ‘Kaatjes Verjaardag’. Een vrolijke, soms spannende, interactieve, muzikale maar vooral hartverwarmende voorstelling. Ze worden begeleid door drie muzikanten.
Kaatje wacht al jaren op haar verjaardag. Of toch zeker al een paar maanden of dagen…
Het maakt eigenlijk niet uit. Het is in ieder geval al veel te lang geleden dat ze nog eens verjaard is, vindt ze. En nu is het eindelijk zover! Gelukkig hebben Kamiel en Viktor een geweldig verrassingsfeestje voorbereid.
In 2018 is Kaatje al tien jaar te zien op Ketnet. Dat moet gevierd worden!
Vier mee ‘Kaatjes Verjaardagsfeest’, een niet te missen muzikaal spektakel.

vrijdag 22 december 2017
Concertgebouw, 't Zand 34, Brugge - 20 u.
Cappella Mediterranea : "Carmina Latina"Klik op bovenstaande affiche

donderdag 28 december 2017
Concertgebouw, 't Zand 34, Brugge -15 u.
"Het is roodgeelblauw en het klinkt als wauw!"Klik op bovenstaande affiche


Een kleurrijk, dynamisch en interactief familieconcert voor al wie zich kind voelt. (5+)
Straffe gasten, die muzikanten van Symfonieorkest Vlaanderen!
Soms maken ze punten en lijnen in de ruimte met muziek van bijvoorbeeld Satie en Ligeti. Precies een prent van Mondriaan die je kan horen !
O ja, en Lutoslawski doet ook mee! En soms laat het orkest de punten vrolijk door elkaar bewegen met ragtime en heerlijk swingende muziek. En welke muziek zal er nog punten en lijnen en driekhoeken en vierkanten maken ? …Verrassing…!
Een leeg podium wordt dankzij prachtige muziek een feest van vorm en kleur.
Om 15 u. warmen we op voor het concert met een knallend kleurenfeest en een spannend spelparcours. Onder begeleiding van tromgeroffel en trompetgeschal kleuren we de wereld en denderen we al zingend de concertzaal binnen. Dit wil je echt niet missen!
Online tickets : klik hier

zondag 31 december 2017
't Zand, Brugge - vanaf 22.45 u.
BRUGGE FEEST!
Klik op bovenstaande affiche

zondag 31 december 2017
La Brugeoise, Vaartdijkstraat 5, Brugge - 22-07 u.
Bruges 2018 - MMXVIIIKlik op bovenstaande affiche

zondag 31 december 2017
Oud Sint-Jan (1ste verdieping) , Mariastraat, Brugge - 23-07 u.
GOUDJAAR // WEERWERK EDITIEWebsite + online tickets : klik hier