Agenda Brugge
Film Foto Diashows

Releases van de week (bron : Cinebel)

tot 7 januari 2017
Adornesdomein, Peperstraat 3, Brugge
Fototentoonstelling "Family”
Met de fototentoonstelling “Family” van de uit Oostende afkomstige Anne-Catherine Chevalier (49) haalt het Adornesdomein een expo in huis die ons doet stilstaan bij het concept “familie”, dat in volle evolutie is. Bij de tentoonstelling hoort ook het boek “Family”, uitgegeven bij “Aparté Edition”. In het voorjaar was er al een tentoonstelling met werk van fotograaf Patrick Van der Elst te zien. “Met deze tentoonstellingen willen we de mensen een reden geven om terug te komen”, zegt gravin Véronique Anne-Catherine Chevalier de Limburg Stirum, die samen met haar echtgenoot van het Adornesdomein een gastvrije plek wil maken.
Open van maandag t.e.m. zaterdag, 10-17 u.
Website : klik hier

1 december 2016 t.e.m. 8 januari 2017
Volkskunde, Balstraat 43, Brugge
Fototentoonstelling Brugse buurtwinkels
Naar aanleiding van Brugge Foto 16 (dec.‘16-jan.‘17) brengen studenten van het Fotohuis (Academie Brugge DKO) de Brugse buurtwinkeliers in beeld. Inspiratiebron is August Sander (1876-1964), één van de belangrijkste Duitse portretfotografen van de vorige eeuw.
Met zijn reeks ‘Mensen van de 20ste eeuw’ wilde Sander een dwarsdoorsnede van de Duitse samenleving van zijn tijd maken. Hij ging op zoek naar ‘types’ om hen vervolgens te fotograferen in hun eigen omgeving. Op gelijkaardige wijze portretteren de studenten van het Fotohuis de Brugse bakkers, slagers, kruideniers, kassiers van superettes, uitbaters van nachtwinkels, enz. De foto’s worden zowel gepresenteerd in de binnentuin van het Volkskundemuseum als geïntegreerd in de vaste opstelling. Zo kan je zien hoezeer de buurtwinkels van vandaag verschillen van die van vijftig à honderd jaar geleden. Het is ook een gelegenheid om de sociale functie van buurtwinkels in de kijker te plaatsen. De klanten worden er persoonlijk aangesproken en kunnen er een praatje doen. De winkeliers zijn ook vaak goed op de hoogte van het reilen en zeilen in de buurt en nemen actief deel aan wijkactiviteiten en -evenementen. Op die wijze dragen ze bij tot de leefbaarheid van buurten.
Website : klik hier


8 december 2016 > 8 januari 201
Diverse locaties
BRUGGE FOTO 16 : 4de editie van het stadsfestival fototografie
• Op vrijdag 9 december (20 u.) wordt in Cinema Lumière de klassieker "Kes" vertoond van de Britse filmmaker Ken Loach, als supplement bij de expo "The English" van Ian Berry.
• Op zondag 11 december wordt het festival officiëel geopend met openingsspeeches en receptie. Om 14.30 u. wordt de documentaire "De Nada" van regisseuse en cameravrouw Christina Vandekerckhove vertoond : het verhaal achter de beelden van fotograaf Peter De Bruyne op de expo in De Republiek.
Om 12.30 u. kan je aanschuiven aan tafel voor een overheerlijk diner.
Intekenen voor het diner is noodzakelijk via info@44gallery.be of tel. 0489 55 26 63

Klik op bovenstaande afbeelding

In de donkerste weken van het jaar loopt in Brugge de 4de editie van het stadsfestival fotografie. "Brugge Foto" is een uniek evenement met tentoonstellingen op 14 prachtige locaties in het centrum van Brugge.
Alle locaties samen vormen een mooi traject met alle expo’s op wandelafstand.

Meer info : tel. 050 73 47 64 of bart@republiekbrugge.be
Facebookpagina : klik hier


18 december 2016 t.e.m. 12 januari 2017
Hal Cultuur, Burg 11, Brugge
FOTONALE 2016

Expo van de geselecteerde inzendingen"Fotonale Brugge" is een fotowedstrijd met aansluitend een tentoonstelling van door de jury geselecteerde werken. Uit de geselecteerde foto's kiest dezelfde jury drie winnende werken die bekroond worden met een prijs.
876 fotografen strijden met 2313 foto’s naar één van de 50 plaatsen binnen de tentoonstelling in het hartje van Brugge.
Binnen de geselecteerde werken maken drie foto’s kans op een prijs (€ 250, € 500 en € 750).
Juryleden :
• Erik Derycke (hoofdredacteur fotografiemagazine, Shoot Magazine)
• Matthias Desmet (stadsfotograaf Stad Brugge)
• Jean Godecharle (fotograaf, Brugge)
• Michiel Hendryckx (fotograaf, auteur, …)
• Elviera Velghe (directeur Fotomuseum Antwerpen - FOMU)
Organisatie : Dienst Cultuur Stad Brugge
Open : 10-17u, uitgezonderd op 25/12.16 & 01/01.17


MOOOV op vrijdag
Cinema Liberty, Kuipersstraat 23, Brugge
Vanaf dit jaar serveert MOOOV de filmminnende Bruggeling ook doorheen het jaar een flinke dosis film, met zicht op de wereld. Iedere laatste vrijdag van de maand staat een uitzonderlijke wereldfilm geprogrammeerd in cinema Liberty.
"MOOOV op vrijdag" wil geen concurrentie zijn voor andere filmvertoners in Brugge. De organisatie gelooft in de versterkende kracht van een ruim filmaanbod in zowel cinema Lumière als cinema Liberty. De beide bioscoopzalen liggen op een boogscheut van elkaar. MOOOV kiest bewust voor een programmatie in CInema Liberty, om zo ook de heropstart ervan te steunen. Eind 2015 kende Stad Brugge een subsidie toe aan de werkgroep Zwart Huis. Bedoeling van de subsidie is om te onderzoeken hoe er van de grootste nog resterende cinemazaal in de Brugse binnenstad opnieuw een actieve, volledig functionele zaal kan worden gemaakt.
"Mooov" slaat daarvoor de handen in elkaar met het Cultuurcentrum Brugge, in het kader van hun thematische lijnen : met name migratie en familiebanden.
Programma (alle films met aanvang om 20 u.)
- vrijdag 16 december : "The Salesman"
- vrijdag 24 februari : "Mountains May Depart"
Tickets : aan de kassa van Cinema Liberty vanaf één uur voor de start van de film.
Webpagina : klik hier

Natuurfilms in Cinema Lumière
Cinema Lumière, Sint- Jakobsstraat 36, Brugge - iedere zondag om 10 u.
Uit de schoot van de werkgroep Natuurpunt Brugge Actief, de vrijwilligerswerking van NP Brugge,
is een nieuw kind geboren
De betere natuurfilm in Brugge brengen was het opzet en de eeuwige vraag van ‘Wat Met Zondag?’ hebben we er mee verenigd.

Op zondagvoormiddag naar de film gaan en dan samen gezellig nakeuvelen met een aperitiefje.
Toegang : € 8 add (vvk : € 7)
Reservatie : Sofie Vandewalle, tel 0494 99 69 10 of natuurpuntfilm@outlook.be
Website Cinema Lumière : http://lumierecinema.be (klik op de link)
Website Natuurpunt Brugge : www.natuurpuntbrugge.be (klik op de link)

Wordt verlengd : heropend op 19 september jongstleden
Site Oud Sint-Jan, Zonnekemeers, Brugge (met ruime parking)
"Wild Life Photographer of the Year" : de allermooiste natuurbeelden ter wereld
Xpo Center Bruges brengt vanaf 1 mei tot en met 9 september 2016 de expo met de allermooiste natuurbeelden ter wereld. Elkjaar organiseert het vermaarde Natural History Museum wereldwijd een competitie voor professionele en amateurfotografen. Een alziend oog, engelengeduld, een passie voor fotografie, diepgaande kennis van de natuur en veel respect voor al haar wonderen: ze liggen aan de basis van een selectie beelden van een onwerkelijke schoonheid, samengebracht in de internationaal reizende expo "Wildlife Photographer of the Year".
De foto’s op de expo zijn heel goed gedocumenteerd zodat ze ook een rijke bron van informatie over de natuur en over fotografie vormen. Dat maakt deze tentoonstelling ook bijzonder interessant voor scholen, fotografen, natuurverenigingen…
Tickets : € 13 (volwassenen) - reductie: € 11 - kinderen 0- 5 jaar : gratis
Groep volwassenen : € 10 p/p - groep studenten + 18 ** en senioren ** : € 9 - groep studenten -18 jaar : € 9
Senioren / studenten / jongeren (6-18) ** vanaf 20 personen
Reservatie scholen en andere groepen : tel. 050 47 61 00 (weekdagen 9-12 u. en 14-16 u.)
of info@oudsintjan.be
Website : www.xpo-center-bruges.be (klik op de link)


Fotografe uit Brugge wint gouden medaille in China
De Brugse fotografe Emily Van Den Broucke (24) heeft op de China International Digital Photography Art Exhibition een gouden medaille weggekaapt in de categorie zwart-wit foto's. Die kreeg ze voor haar beeld “Way to Freedom”.
De Brugse professionele balletdanser Sander Blommaert stond model voor de realisatie van het dubbele beeld die een duidelijk contrast weerspiegelt tussen een gesloten pose in de box tegenover een bevrijdende pose op de box.
Dit verklaart ook de titel. De foto is ook geselecteerd voor een tentoonstelling in het Fotografiemuseum in Lishui in november.
Website Emily Van Den Broucke : klik hier

Reportage van Brugse Maithé Franco op Canvas
Op zaterdag 19 oktober 2013 werd op Canvas - in de reeks "In de voetsporen van Vranckx" - een reportage uitgezonden van de hand van de uit Sint-Andries afkomstige Maithé Franco
en haar boezemvriendin Luca Putteman uit Dendermonde .

"Maroc, terre des migrants" vertelt het schrijnende verhaal van zwarte Afrikaanse vluchtelingen die in Maroko stranden. Willekeurige arrestaties, mishandeling, raids, deportatie naar Algerije : het lot van vele Sub-Saharaanse illegale en legale vluchtelingen in Marokko.
Maithé Franco en Luca Putteman praatten met slachtoffers en onderzochten welke rol Europa speelt in dit verhaal. Maithé Franco is een jonge reportagemaakster en haar vriendin Luca Putteman
werkte als vrijwilligster in Marokko.
Samen gaan ze op stap met Pierre Delagrange die zich voor de vluchtelingen inzet.
Filmen in vluchtelingenkampen is verboden, maar Pierre slaagt er in met een kleine camera
enkele beelden te schieten.
De vluchtelingen leven in armtierige omstandigheden in geïmproviseerde tenten. Sommigen dragen de littekens van mishandeling.
Dat de overheid liever niet heeft dat beelden van de vluchtelingen verspreid worden, ondervinden Maithé en Luca aan den lijve. Wanneer ze op straat aan het filmen zijn, worden ze plots opgepakt door de politie.
Ze moeten hun interviews verder zetten op discretere plaatsen.
Cyriaque is één van de mensen die zijn verhaal voor de camera wil doen.
Hij verloor een been nadat hij door de politie onder een trein geduwd werd.

Brugge Photo Tour
Laat je op sleeptouw nemen door een professionele fotograaf om op de meest diverse plaatsen originele shots te maken vanuit verrassende invalshoeken.
Breng je eigen fototoestel en inspiratie mee!
Afspraak vóór de H.-Bloedbasiliek op de Burg te Brugge :
• 10 u. : Edges of Brugge - "Walk around the edges of morning light" - Info/reservatie : klik hier
• 13 u. : Essential Brugge - "Embrace the obvious yet at times hidden" - Info/reservatie" : klik hier
• 16 u. : Hidden Brugge - "Look in unto a local Brugge" - Info/reservatie : klik hier
Begeleiding : Andy McSweeney van Photo Tour Brugge.
Deelname : € 30 per photographer (includes + 1 “non camera” friend)
Inschrijving is vereist : tel. 0486 17 52 75 of info@phototourbrugge.com
Maximum 50 deelnemers.
Brugge Photo Tour op Facebook : klik hier

Mike Crawat & Sarah Hongerloot boeken succes met Facebook-pagina over "Brugge, vroeger en nu"
Hun grote droom? Een boek uitgeven met beelden van Brugge, vroeger en nu.
In afwachting daarvan zijn Sarah Hongerloot (20) & Mike Crawat (24) alvast druk bezig met het posten van vergelijkende foto's op Facebook. Een schot in de roos, zo blijkt, want dagelijks komen er een 100-tal volgers bij!
Bekijk de Facebook-pagina hier (klik op de link)


Ladies at The Movies
Kinepolis, Koning Albert I-laan 200, Sint-Andries (Brugge)
Zin om een avondje te stappen met je vriendinnen?
Kom dan naar “Ladies at The Movies” in jouw dichtstbijzijnde Kinepolis-bioscoop!
Een avond zonder mannen maar mét een topfilm, animatie, een exclusieve goody bag en drinks.
Programma (klik op de link)

Opera in de Cinema
Kinepolis, Koning Albert l-laan 200, Sint-Michiels (Brugge)
Met Opera in de Cinema beleef je de meest spraakmakende opera's live of in reprise vanuit de Metropolitan Opera in New York. Deze wereldvermaarde topproducties worden bij Kinepolis in de allerbeste omstandigheden vertoond: op groot scherm en in High Definition. Een onvergetelijke ervaring voor élke operaliefhebber.
Programma (klik op de link)

Ballet in de Cinema
Kinepolis, Koning Albert l-laan 200, Sint-Michiels (Brugge)
Voor het komende balletseizoen 2012-2013 bieden we je opnieuw 8 prachtige balletvoorstellingen op groot scherm en in high definition, live vanuit het Bolshoi Theater in Moskou.
Programma (klik op de link)

Seniors at The Movies
Kinepolis, Koning Albert l-laan 200, Sint-Michiels (Brugge)
Elke maand krijg je de kans om een topfilm te ontdekken aan voordeeltarief, gevolgd door koffie en gebak.
Deze voorstellingen zijn voorbehouden aan 60-plussers.
Programma (klik op de link)

Kids at The Movies
Kinepolis, Koning Albert I-laan 200, Sint-Andries (Brugge)
De allerleukste en nieuwste films voor het jonge volkje!
Programma (klik op de link)

Men at The Movies
Kinepolis, Koning Albert I-laan 200, Sint-Andries (Brugge)
Zin om een avondje te stappen met je vrienden, collega's of familie? Kom dan naar "Men at the Movies" in jouw Kinepolis bioscoop. Een avond zonder vrouwen maar mét een topfilm, animatie en een hapje & drankje.
Aantal plaatsen beperkt!
Programma (klik op de link)LINKS  

Cinema Lumière

Ciné Liberty

Kinepolis Brugge

De Andere Film

De Groote Televisie (jeugdfilms)

Cinenews.be

Cinema Novo Festival

Cinebel (Belgische filmsite)