Agenda Brugge
Culinair


Brugs Chocoladeambacht stelt "Sjokla" voor :
een (h)eerlijke Brugse chocolade met respect
voor de cacaoboer in het Zuiden

Klik op bovenstaande afbeelding

18 augustus 2018
Marollenplein, Sijsele - 11-19 u.
"Bier van Olier"

Klik op bovenstaande afbeeldingEditie 2017 : klik hierEditie 2017 : klik hier

zaterdag 29, zondag 30 september & maandag 1 oktober 2018
't Zand, Brugge
KOOKEET 2018

Klik op bovenstaande foto

zaterdag 2 & zondag 3 februari 2019
Stadshallen, Markt, Brugge
Brugs Bierfestival

Klik op bovenstaande afbeelding

zaterdag 20 oktober 2018
La Brugeoise, Vaartdijkstraat, Sint-Michiels (Brugge)
DE NACHT VAN EXCLUSIEF

Klik op bovenstaande afbeelding

15 > 25 november2018
In heel Vlaanderen
WEEK VAN DE SMAAK - Gezond-Tijd

Klik op bovenstaande affiche

Brugse Vertellementjes : lekkere adresjes in Brugge of "Brugge à la carte"Klik op de banner

Filip & Annemieke zijn twee foodies die wonen in Brugge en verliefd zijn op de stad, met een brede interesse in het culinaire en culturele. Als gediplomeerde stadsgidsen zijn ze verbonden aan de Gidsenkring. Ze gaan niet alleen graag gaan eten maar beleven ook veel plezier in het klaarmaken van gerechten, elk met zijn specialiteiten.
Annemieke kan haar mannetje staan in het bereiden van hartige gerechten, Filip specialiseert zich dan meer in desserts en nagerechten, de zoete kant dus. Ze zijn elk een Spermaliediploma rijk, die van kok en patissier.
Doordat ze vaak wel eens aan te treffen zijn in één of ander restaurant, in Brugge of er buiten, kunnen ze ook goed vergelijken. De meningen die ze geven wanneer ze een zaak bespreken zijn dan ook hun persoonlijke meningen, maar ze blijven objectief en weten dat smaken kunnen verschillen.
Ze hopen met hun blogposts dan ook een leidraad te bieden, maar zeker geen aanbeveling.
Beleef vooral plezier aan hun (overwegend) culinaire avonturen!
Website

"Vis- & zeevruchtengids" voor professionele gebruikers
Deze gids is een onmisbaar instrument voor allen die vis en zeevruchten aankopen en verkopen.
De informatie uit de gids moet nuttig zijn bij het afwegen van verschillende duurzaamheidsaspecten bij het bevoorraden en in het duidelijker communiceren naar de klanten toe. De gids behandelt de soorten die er het vaakst geconsumeerd worden in België, Frankrijk en Zwitserland.
Dat mariene hulpbronnen kwetsbaar zijn, moet ondertussen niet meer aangetoond worden.
Als aquacultuur ongebreideld uitbreidt, biedt deze sector alvast ook niet de ideale oplossing. Hoe kan men in deze context, op een verantwoorde manier, een antwoord bieden op de stijgende vraag naar vis, zeevruchten en kwaliteitsvolle mariene eiwitten?
De "Vis- & zeevruchtengids" wil op deze vragen een antwoord bieden
Info : contact@seaweb-eu.org
Website : www.zeevruchtengids.org

Brugse hotels serveren beste eten ter wereld
Uit een recente studie van boekingsite www.agoda.com scoren de Brugse hotels bijzonder goed.
De site verwerkte zo’n 7 miljoen reviews van bezoekers om een lijstje van de best gewaardeerde hotels op te stellen.
Met een achtste plaats behoren de Brugse hotels bij de beste ter wereld. Meer nog, op het vlak van eten scoren de hotels in Brugge het hoogst van allemaal.
Dat Brugge jaar na jaar goed scoort is een mooie referentie voor de Brugse hotelsector. Niet alleen bij Agoda vallen onze hotels in de smaak. Zowel ‘The Pand’ als het ‘Crowne Plaza Hotel’ haalden Europese prijzen binnen.
Het viersterrenhotel ‘The Pand’ kreeg een ‘Boutique Hotel Award’ voor beste romantisch verblijf. De jury loofde het interieur van het voormalige achttiende-eeuws koetshuis dat nu dienst doet als hotel. De nostalgische sfeer die het pand uitstraalt is volgens hen de ideale verblijfplaats voor romantische zielen.
Het 'Crowne Plaza Hotel', eveneens vier sterren, mocht dan weer een award voor ‘Hotel van het Jaar in Europa’ in ontvangst nemen tijdens de 'Hotel Star Awards' in Athene. Deze awards worden uitgereikt door 'InterContinental Hotels Group', een multinational die als moedermaatschappij opereert voor meerdere hotelketens

Nieuw biermuseum boven postkantoor op Brugse Markt open voor het grote publiek
Breidelstraat 3 (tussen Markt en Burg), BruggeOp 9 september 2014 openden de jonge Brugse ondernemers Thibault Bekaert en Emmanuel Maertens hun biermuseum op de bovenverdieping van het postkantoor op de Markt. Ze tekenden een huurovereenkomst voor twintig jaar.
De bovenverdieping van het postkantoor op de Markt werd in 2013 verkocht. De koper telde daar 1 miljoen euro voor neer en vond zeer snel huurders voor deze toplocatie, namelijk de 30-jarige zelfstandige letterbeeldhouwer Thibault Bekaert en de 38-jarige horeca-uitbater Emmanuel Maertens. Deze laatste runt zijn zaak "Nocturne" in de Wollestraat. Beiden hebben ze heel wat ervaring in de horeca. Zo was Thibault een tijdlang kok in het gekende restaurant "De Gouden Harynck" en was hij kelner in de restaurants "Sint-Joris" en "Central" op de Markt. Emmanuel groeide door van commis op de Markt tot zelfstandig horeca-uitbater na enkele tussenstops in het buitenland.
Het idee voor een biermuseum heeft Thibault Bekaert opgedaan tijdens een bezoek aan Praag waar hij in het biermuseum alles te weten kwam over de geschiedenis van de pils.
Van het eerste bierrecept in Mesopotamië tot foodpairing : in twaalf hoofdstukken leert het museum je alles wat er te weten valt over bier. Over de rijke geschiedenis, de evolutie in productieprocessen, maar ook over de verhouding tussen bier en gezondheid, de vrouw en gastronomie. En ook Brugge en zijn rijke geschiedenis, maar ook zijn huidige brouwerijen, krijgen een eigen hoofdstuk toebedeeld.
Brugge was een bierstad met heel wat brouwerijen, er was de brouwersgilde en de brouwtraditie wordt hier nog steeds voortgezet.
De initiatiefnemers menen dan ook dat het nieuwe museum heel wat Belgen, maar ook buitenlandse toeristen zal aanspreken.
De bezoekers zullen meer te weten komen over het brouwen van bier, de ingrediënten die nodig zijn voor bier en de Brugse biergeschiedenis. Voor hun bezoek krijgen ze een i-pad mee met informatie in verscheidene talen. Richt de camera naar eender welk voorwerp en de tablet haalt een tekst-, geluid-, of een beeldfragment tevoorschijn, telkens in een van de tien talen naar keuze.
Nadien kunnen ze nog een heerlijk biertje degusteren. Dat kan in de degustatieruimte.
Voor kinderen is een aparte wandeling uitgewerkt, met tekeningen van Peter Verhelst en Stedo.
Het wordt alvast geen biercafé.
Het nieuwe museum werd gedoopt als "The Bruges Beer Museum'"met als slogan "The Beer Experience, discovering and tasting".
Dagelijks open : 10-17 u.
Tickets : € 11 (Bruggelingen : € 9)
Inclusief consumptie (keuze uit drie bieren)
Info : tel. 0479 35 95 67 - info@brugesbeermuseum.com of thibault@brugesbeermuseum.com
Website (nog in opbouw - under construction) : http://brugesbeermuseum.com

Proef- en fietsshoproute in en om Damme
Ontdek de streek- en hoeveproducten van het Brugse Ommeland
Met de nieuwe proef- en shopfietsroute "100% West-Vlaams in Damme" verken je dit mooie deel van het Brugse Ommeland op de fiets, terwijl je onderweg streek- en hoeveproducten ontdekt. De fietsroute passeert langs karaktervolle cafeetjes, hoevewinkels en andere adresjes waar je streek- en hoeveproducten kan proeven en eventueel ook inkopen. Een fietskoeltasje houdt alles fris.
De fietsroute is uitgestippeld op het fietsnetwerk Brugse Ommeland. De gratis fietskaart bevat het kaartje met de route, de te volgen knooppunten en uitleg voor onderweg. Het volledige traject bedraagt 36,6 km, maar je kan deze ook makkelijk inkorten of in 2 delen fietsen. Ook via smartphone en tablet is de route beschikbaar dankzij de app "West-Vlinderen". "De fietsroute werd gerealiseerd in samenwerking met Westtoer (Brugse Ommeland), Inagro, POM West-Vlaanderen en Damme. Deze partners werken reeds rond hoeve- en streekproducten in deze regio", aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.
Lekkere adressen
Je fietst langs tal van lekkere adressen die producten uit de streek aanbieden. Van authentieke cafeetjes of terrasjes waar je streekbieren kan proeven naar hoevewinkels waar je een hoeveijsje kan likken, fruit en groenten van het seizoen kan kopen of een stukje vlees van eigen kweek kan krijgen. Op de route zelf kom je een 15-tal zaken tegen, maar ook de adresjes vlakbij staan aangeduid. Keuze te over dus! Bekijk zeker op voorhand op de kaart waar je zeker wil gaan proeven en shoppen, dan kan je alvast rekening houden met de openingsuren. Een aantal producenten langs de route haalden reeds het label "100% West-Vlaams, Hoeve- en Streekproducten"-label. Dit label (h)erkent producten als een eerlijk, authentiek en kwalitatief product uit de streek!
100 % West-Vlaams fietskoeltasje
Pik ook zeker een "100% West-Vlaams"-fietskoeltasje op bij Toerisme Damme, het startpunt van de route. Ideaal voor tijdens het fietsen, je kan er immers je aankopen fris in bewaren. De tas is gevuld met een Maerlant-biertje, Damse worst, appelsap, echte Babelutten en verscheidene kortingsbonnen. Een tas dus vol lekkernijen voor slechts € 6. Via de app "West-Vlinderen" kan je ook gratis een fietskoeltasje bemachtigen (weliswaar niet gevuld). Los daarvoor de schuifpuzzel op via je smartphone of tablet en toon de oplossing aan de balie van Toerisme Damme.
Praktisch
De Proef- en shopfietsroute "100% West-Vlaams in Damme'"is gratis te verkrijgen via Toerisme Damme
en bij Westtoer : www.brugseommeland.be (klik op de links) - tel. 050 30 55 00 of info@brugseommeland.be
Je kan de app "Westvlinderen" hier downloaden

Gastro Vita : achter de schermen van toprestaurantsKlik op de banner

Gastro Vita is een culturele gastronomische organisatie die je meeneemt op verkenning naar fijne en trendy restaurants.
De chef laat ons genieten van zijn ervaring en creatieve kennis.
Je kan je geliefde, ouders, vrienden, familie, … verrassen met een kijkje achter de schermen van toprestaurants.
Wij bieden cadeaubonnen aan ter waarde van een bedrag dat je zelf kan bepalen (50 à 60 euro).
Wil je graag een bepaald restaurant aanbevelen, kun je dit vermelden op de cadeaubon.
Hoe werkt het systeem nu eigenlijk? Via de "informatieaanvraag"-pagina op de website, kun je voor de optie "cadeaubon aankopen" kiezen. Je hoeft enkel in het tekstvak te specificeren voor wie, het bedrag en eventueel aanbevelingen.
Als je nog andere vragen zou hebben, kun je dit ook in het tekstvak vermelden. Daarna ontvang je een e-mail van Gastro Vita met een verzoek om het bedrag te storten. De cadeaubon ontvangt u na de betaling in uw brievenbus.
Wat mag u verwachten?
Een hartelijke ontvangst, een demonstratie en/of uitleg van de chef in verband met het menu, ingrediënten en bereidingswijze, een menu van aperitief tot koffie, met een passend wijntje, de recepten, ... kortom : een verrijkende en gezellige culinaire avond.
Website

“Potten gluren bij de buren, de wereld op je bord”
Op vrijdag 5 juli 2013 stelde "Stichting Kunstboek" het boek “Potten gluren bij de buren” voor, een multicultureel gezinskookboek samengesteld door An Vissers & Sarah Bauwens (medewerkster Stedelijke Musea Brugge), die ook voor de foto’s zorgde.
In dit boek maken we kennis met de traditionele keuken van tien Belgische gezinnen, waarvan negen “nieuwe Belgische families”. Auteurs Sarah Bauwens en An Vissers gaan daarbij op zoek naar het antwoord op de vraag die zij van hun eigen kinderen voorgeschoteld kregen : “Mama, eten ze bij mijn nieuwe vriend Maxime, die van Kameroen komt, hetzelfde als bij ons?”
Vandaar onstond de idee van het pottengluren : An en Sarah bezochten negen gezinnen van nieuwe Belgen die voor evenveel minder bekende of ongekende wereldkeukens staan.
Ieder gezin vergastte hen op een tweetal typische gerechten, steeds op basis van ingrediënten die je ook bij ons gemakkelijk in de handel vindt. Daarnaast vernamen de auteurs veel over de locale tradities, de manier waarop de boodschappen gedaan worden en er uiteraard gekookt wordt.
Onvermijdelijk kwam telkens ook het persoonlijke en vaak aangrijpende levensverhaal ter sprake.
Alle gastgezinnen openden tijdens die ontmoetingen niet alleen hun kookpotten maar ook hun hart.
Het relaas van deze ontmoetingen, alsook de receptuur van alle gerechten staat te lezen in “Pottengluren bij de buren”
Website Stichting Kunstboek : klik hier


Culinaire cadeautips en wandelingen van "Brugge à la Carte"
"Brugge à la Carte" heeft enkele nieuwe, leuke cadeautips en wandelingen bedacht.
Om zelf uit te proberen of om cadeau te doen. Origineel en prettig om te geven én te krijgen.
Nieuw is de wandeling met chocoladedemo, een Historiumwandeling of een aperitiefwandeling,
ideaal om een avondje Brugge in te zetten.
Volgende arrangementen worden aangeboden :
De Zoete Wandeling
Wijnproeverij
Aperowandeling
• Historiumwandeling
• Foodieswandeling
• Kookworkshop
• Gastentafel
Initiatiefnemers zijn Filip & Annemieke, twee foodies die wonen in Brugge en verliefd zijn op de stad, met een brede interesse in het culinaire en culturele. De neerslag van hun bevindingen is sinds enige tijd te vinden
op de website Brugse Vertellementjes
Meer info of bestelllen : tel. 0479 72 61 85 of bruggealacarte@gmail.com
Gedetailleerde beschrijving van de arrangementen (klik op de tekst)

Culinaire stadswandelingen (in groepsverband)

Klik op de banner

De gidsenvereniging Q-rius biedt keuze uit nog een 15-tal andere culinaire ontdekkingstochten doorheen Brugge
Info/inschrijving

Brouwerijbezoek "De Halve Maan"
Brouwerij "De Halve Maan", Walplein, Brugge
De rondleidingen starten op het volle uur, om het uur en duren 45 minuten.
Het bezoek kost € 7 per persoon, inclusief degustatie van het huisbier.
Rondleidingen hebben dagelijks plaats in het Nederlands, Frans en Engels (Duits op aanvraag)
• april > oktober :
- maandag t.e.m. vrijdag : 11-16 u. (om het uur)
- zaterdag : 11-17 u. (om het uur)
- zondag : 11-16 uur (om het uur)
• november > maart :
- maandag t.e.m vrijdag
: 11 u. & 15 u.
- zaterdag : 11-17 u. (om het uur)
- zondag : 11-16 u. (om het uur)
De rondleidingen starten stipt!
Kom dus liefst 15 min.voor het aanvangsuur om een ticket te kopen.
Meer info

Vijf West-Vlaamse restaurants onderscheiden zich met eerste Michelin-ster
Vijf restaurants in onze provincie hebben van Michelin hun eerste ster gekregen.
Matthieu Beudaert van Table d'Amis in Kortrijk werd zopas nog bekroond met de titel van Jonge Chef van het jaar door Gault & Milliau. Nu bedenkt Michelin hem met zijn eerste ster.
A'Qi in Brugge, De Zuidkant in Damme en Cuines 33 in Knokke-Heist krijgen elk één ster toebedeeld.
Dat geldt ook voor Berto in Waregem. Wat de driesterrenrestaurants betreft verandert er niets, zowel de Karmeliet uit Brugge als de Hertog Jan in Sint-Michiels behouden hun positie. De Aneth in Brugge verliest zijn enige ster.
Oudgedienden :
Wat de overige sterrenrestaurants betreft : Danny Horseele uit Dudzele en de Jonckman uit Sint-Kruis behouden hun twee sterren. Dat is ook het geval voor Hostellerie St. Nicolas (Elverdinge) en Le Fox (De Panne).
Ook bij de restaurants met één ster, zijn weinig verschuivingen : Marcus (Deerlijk), In de Wulf (Dranouter), Jardin, Sel Gris, De Oosthoek en Bartholomeus (Knokke-Heist). Koksijde behoudt met Ten Bogaerde zijn éne ster, ook Boury (Roeselare),
‘t Convent (Reninge), Philippe Nuyens (Blankenberge), Sans Cravate en Den Gouden Harynck (Brugge) kunnen de jury nog bekoren. Daarnaast blijven De Herborist (Sint-Andries), Ter Leepe (Zedelgem) hun ster houden.

Twee Brugse chefs krijgen vermelding in nieuwe "Bib Gourmand Benelux"
Op 19 november publiceerde Michelin zijn sterrengids, maar 14 dagen daarvoor werden reeds de "Bib Gourmands" bekendgemaakt. Dat zijn restaurants met een goede keuken, maar die voordeliger uitvallen dan de sterrenrestaurants.
Voor wat Brugge betreftt zijn er twee nieuwkomers in vergelijking met vorig jaar : 't Apertje en Kurt's Pan (klik op de links).
Meer info

Brugge scoort ook in de nieuwste Gault&Millau-gids bijzonder sterk
De inspecteurs van Gault&Millau bedachten verschillende Brugse restaurants met hoge scores in hun nieuwste editie.
De hoogste score is dit jaar weg gelegd voor "Hertog Jan". Het driesterrenrestaurant van chef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens haalt als enige in Brugge een score van 18,5 op 20, en steekt meteen ook dat andere Brugse sterrenrestaurant "De Karmeliet" voorbij, dat 18 punten behoudt. "Een score waar we erg tevreden en aangenaam verrast over zijn", aldus medezaakvoerder Joachim Boudens.
"De ontlading was misschien niet zo groot als toen we vorig jaar onze derde ster binnenhaalden, maar dit is absoluut mooi nieuws en een mooie erkenning voor ons werk." Het Brugse toprestaurant haalt de op één na hoogste score in Vlaanderen en komt stilaan ook in de buurt van de eerste plaats, die met 19,5 op 20 nu nog voor het "Hof van Cleve" is weggelegd.
"We kijken alvast ook met gezonde spanning uit naar de uitreiking van de nieuwe Michelinsterren volgende week, al is onze angst niet zo groot dat we nu een ster zouden verliezen."
Naast de stijging van Hertog Jan gingen nog drie Brugse restaurants erop vooruit. Zowel "Goffin" (14), "Sans Cravate" (16), als "Zeno" (16) kregen er een punt bij. "Burg 9" (13) en "Bonte B" (14) kregen voor het eerst een quotering in de culinaire gids. Brugge bevestigt ook dit jaar overigens zijn status als culinaire metropool, met liefst negen restaurants die een score van 16 op 20 of meer halen.
"'t Jong Gerecht" kreeg van Gault&Millau dan weer een eervolle vermelding.
Website Gault&Millau

Joachim Boudens van "Hertog Jan" is Bier & Gastronomie Ambassadeur
Sommelier Joachim Boudens van het Brugse driesterrenrestaurant Hertog Jan is tot “Beer & Gastronomy Ambassador 2013” verkozen. Die award ging vorig jaar nog naar Jean Blaute.
De "Beer & Gastronomy Ambassador" is in de eerste plaats een eretitel waarmee het BGLL, het Biergenootschap der Lage Landen de combinatie van bier met gastronomie verder wil promoten. Het gaat om een bekende persoonlijkheid die in het verleden al een grote passie voor bier en gastronomie heeft getoond en de promotie ervan als Ambassadeur voor 1 jaar actief zal verderzetten.
Voor de toekenning van de award werd een academie in het leven geroepen. Die wordt voorgezeten door culinair journalist Dirk De Prins. Naast bestuursleden zetelen onder andere ook Stefaan Coutteneye ('t Hommelhof Watou) en Geert Van Hecke (De Karmeliet) in die academie.
Website Hertog Sint-Jan

Een hapje met een boekje!Onlangs openden Tabitha Ackaert & Jos Deroo hun nieuwe zaak “Books & Brunch” : dé uitgelezen plek waar je in een luchtig en origineel interieur kunt genieten van een lekker hapje en drankje en een portie boeiende lectuur.
De combinatie van verschillende ontbijtjes, lichte lunches (boterhammen, salades, hartige American pancakes en burgers) en zoete desserts met een tweedehandsboekhandel, waar boeken van allerlei genres kunnen aangekocht worden tegen een zacht prijsje, zorgt voor een ontspannen sfeer.
Desgevallend kun je er ook je eigen, uitgelezen boeken verkopen.
Er wordt gezorgd voor een verrassend aanbod van gezonde en lekkere bereidingen waarbij de nadruk wordt gelegd op biologisch/organische ingrediënten die lokaal worden aangekocht.
Het leesvoer bestaat uit een mix van tweedehands-fictie en non-fictie waarbij geen enkel genre geschuwd wordt.
De krant ligt ter beschikking van de gasten, die ook gebruik kunnen maken van het draadloos netwerk en van één van de vele stopcontacten om hun laptop/tablet/telefoon op te laden.
Voorwaar een bezoekje waard!
Open : dinsdag t.e.m. vrijdag, 08.30-18 u. / zaterdag, 09-18 u.
Gesloten op zon-, maan- en feestdagen
Contact : tel. 050 70 90 79 of info@booksandbrunch.be
Website

LINKS      

Culinaire groepswandelingen met gids

Achter de schermen van toprestaurants

www.dinnersite.be - alle restaurants in Brugge

The Art of Cooking

Horecagids Brugge

Culinaire gids Bistronomie

terug naar homepagina Agenda Brugge